Oskyldigt mördad av statenJag har tidigare bloggat (här och här) om Vladislav Kavaliou och Dmitri Konovalov, två unga killar i Vitryssland som i november dömdes till döden för terroristbrott. De dömdes för att ha sprängt bomben i huvudstaden Minsk tunnelbana i april ifjol då 15 människor dödades.

Rättegången som föregick deras dödsdomar var uppenbarligen mycket bristfällig. Den enda bevisningen mot de båda var deras erkännanden vid förhör med den vitryska underrättelsetjänsten KGB. Erkännandena tog sedan Konovalov och Kovalev tillbaka eftersom de hävdade att de blev torterade för att erkänna. Mycket talar också för att de faktiskt blev torterade eftersom de efter förhören fördes akut till sjukhus med inre blödningar. Förutom deras "erkännanden" finns inga övriga konkreta bevis för deras skuld.

I dag läser jag på nätet att den ena av dem, Vladislav Kavaliou, nu blivit avrättad. Detta är fruktansvärt. Med stor sannolikhet var han oskyldig, men hellre än att han skulle få en rättvis och genomarbetad rättegång valde diktaturregimen i Vitryssland att ge honom en kula i huvudet.

Dessutom visar regimen inte den minska gnutta medkänsla mot Vladislav Kavalious anhöriga. Kavalious mamma fick beskedet att hennes son blivit avrättad i ett brev. Hon fick alltså inte möjlighet att träffa honom innan avrättningen, ingen möjlighet att ta farväl.

Vitryssland brukar kallas Europas sista diktatur. Landet styrs med järnhand av presidenten Alexandr Lukasjenko som bland annat har trakasserier av oppositionen, styrning av media, samt riggade val, som specialitet. Rent geografiskt ligger inte Vitryssland så värst långt från Sverige. En snabb titt på kartan visar att flygavståndet till huvudstaden Minsk är ungefär detsamma som till den tyska huvudstaden Berlin (typ ett par timmar från Stockholm). Så nära på knutarna har vi alltså en klockren diktatur som godtyckligt avrättar sina medborgare. 


Info Belarus:
Kavaliou executed in Belarus

My Newsdesk:
Solidarity action in Stockholm for freedom of speech in Belarus

DN:
Vitryss ska ha avrättats för tunnelbanebomb
Lukasjenko vägrar dödsdömda nåd

Aftonbladet:
Vitryss avrättad för tunnelbanebomb
Lukasjenko vägrar dödsdömda nåd

ST:
Vitryss avrättad för tunnelbanebomb

YLE:
Vitryssland avrättade metrobombare

Rysslands röst:
Vitryssland: två anklagade för explosionen i Minsks tunnelbana arkebuserade

Bloggat:
Tommys funderingar

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,
#1 - Märta

Så nära att det är skrämmande. Och så illa är det.:(

#2 - Micke

De ägnade det typ 20 sekunder åt det på nyheterna....det där landet är ännu styrt av KGB...de må ha bytt namn på organisationen och delat upp landet...men vi känner igen metoderna...eller hur?Man mår illa som sagt...20 sekunder fick grabben av våra nyheter...

#3 - Annelie Esséus

Jag brukar alltid bli lite extra glad av dina inlägg. Inte den här gången kan jag lugnt säga.

Man blir alldeles matt av att läsa det här och jag får gå och ta en paus i mitt bloggande.

Fruktansvärt. Och det är skrämmande att vi faktiskt bor så nära dessa tyranner.

Och de anhöriga...... man kan inte annat än att bli förtvivlad.

#4 - Anonym

Även om det kanske inte går så här långt, så är jag rätt orolig för Europa. Alla talar om ekonomin och krisen, men ser man på t.ex. Island så är dom redan på fötter. Nästan i alla fall. Det finns trots allt tecken på att demokratin håller på att sättas ur spel i länder som Italien och Grekland. Men sånt kan ta hur lång tid som helst att reparera och dom reparationerna kan bli väldigt blodiga.