Per-Anders goes Gatufesten

2009_0410 Backyard Babies 18 by baconmusic_photos

I år tänker jag faktiskt utsätta mig för Sundsvalls Gatufest. Senast jag löste in mig var 2002, men nu är jag alltså åter beredd att ge mig in i detta inferno. Varför? Jo, jag har fått en gratisbiljett.

Den här veckan pågår alltså det årliga evenemanget Sundsvalls Gatufest. För 22a året i rad stängs Sundsvalls innerstad av för att ge plats för ett antal mat- och öltält, flera scener samt 180 000 människor. Det är i alla falI besökssiffran som arrangörerna räknar med.
 
Själv tröttnade jag på Gatufesten för flera år sedan. En fruktansvärd trängsel, dyrt inträde och inte speciellt lockande artister har gjort att mina gatufestbesök på sin höjd handlat om att hänga lite utanför festområdet för att titta på folk.

Men i år har jag alltså en gratisbiljett (egentligen är det två endagsbiljetter) som jag fick som lockbete när jag lämnade in min bil på service för en månad sedan. Problemet är att sambon och jag inte riktigt kan bestämma oss för vilken dag vi ska gå. Artistutbudet är ju inte något man jublar över precis. I vanlig ordning toppar arrangörerna programmet med trivsamma folkhemsartister som Tomas Ledin, Jerry Williams och Lena & Orup. Tidigare år har sömnpiller som Magnus Uggla och Carola tillhört standardutbudet på Gatufesten.

Suck!

Om jag fick önska skulle jag gärna vilja uppleva Neil Young eller Audioslave på Gatufesten. Men antagligen skulle väl inte så många Gatufestbesökare förstå storheten med den typen av artister. I stället är det Ace of Base och E.M.D. som lockar skarorna.

Det finns dock en grupp som jag kan tänka mig att lyssna på med hjälp av gratisbiljetten, och det är Backyard Babies (bilden ovan). Klämmiga grabbar med hyfsad tyngd i kaggen.

Så just nu lutar det åt fredag kväll på Gatufesten.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Sommarvärme i RigaBefinner mig just nu i Riga tillsammans med son och sambo. På en av hotell-TVns kanaler visas den amerikanska serien Two and a half men (ni vet den där töntiga serien med två vuxna bröder som bor ihop tillsammans med den ena broderns son). Här i Lettland är serien dubbad till lettiska och textad på ryska. Det lustiga är att det är samma dubb-röst som säger alla replikerna, såval de vuxnas som den lille pojkens. Och oavsett om replikerna är upprörda eller glada så har dubb-rösten samma neutrala tonläge.

Vi bor faktiskt på ett av stans lyxigare hotell, därfor att vi bokade själva via internet och betalar endast några hundralappar (sommarpris antar jag) per rum och natt. Det är naturligtvis kul att bo på lyxhotell men nackdelen är att på såna hotell brukar det finnas pickolos som envisas med att bära ens väskor. Så även här och omedelbart när vi kom in genom entren kom en snubbe och sög tag i våra väskor och släpade upp dem på rummet. Jag hatar sånt. Och så ställs man inför frågan: ska man ge honom dricks eller inte? Nu gjorde jag inte det och han verkad inte sur for det, men frågan mal i mitt huvud; gjorde jag rätt eller fel?

För övrigt har Riga tagit emot oss med strålande solsken och härlig sommarvärme. I morgon ska vi till badorten Jurmala och bada (om värmen håller i sig).

Bilden ovan: far och son koppar av med en öl på en av stans alla pubar.

Myten om den perfekta midsommarenSvensk midsommar i Timrå: God mat, trevliga vänner och en värmande eld i öppna spisen.

Jag har egentligen inte förstått det förut, men nu inser jag att det finns ett antal "måsten" (om jag ska tro diverse människor jag pratat med) som bekräftar myten om den perfekta midsommaren: Det måste vara soligt och varmt, man måste dricka en massa sprit, och man måste äta sill. Helst ska man också uppsöka närmaste bygdegård för att dansa runt en midsommarstång och (som i mitt fall) få allergiska reaktioner av gräs och björkar.

Hemma hos oss uppfyllde vi inte något av ovanstående måsten. Däremot hade vi förmånen att få ett gäng trevliga gäster på besök, och tillsammans grillade vi kyckling som vi avnjöt tillsammans med två sorters potatisgratäng (med och utan vitlök). Till det drack vi vin och öl, men i lagom mängd så stämningen blev trevlig.

Jag kan villigt erkänna att det skulle varit helt ok om det varit lite varmare ute. Det kändes faktiskt lite konstigt när jag gjorde upp en eld i den öppna spisen, när det samtidigt står juni i almanackan. Men vad ska man annars göra när man fryser?

Men trots vädret så klagar jag inte. Helgen har varit lyckad, och jag har fått min främsta önskan uppfylld (samma önskan jag har alla andra lediga dagar): Jag får sova hur länge jag vill på mornarna.

Bilden ovan visar vår öppenspis samt vår lilla mini-midsommarstång för inomhusbruk.

Delta gärna i min lilla opinionsundersökning nedan.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,


När asfalt blir till konst

Under hela mitt liv har jag fascinerats av vägar. Helst gillar jag nyasfalterade vägar där den svarta asfalten och de vita vägmarkeringarna tillsammans blir till skön konst...

Hm... Precis nu kommer jag på att detta har jag ju bloggat om tidigare, för drygt ett år sedan. Hade faktiskt glömt det. Men mina känslor för vägar är fortfarande lika varma.

Läs blogginlägget här, där jag också berättar om mina idéer vad man ytterligare borde kunna göra med asfalt.


Läs även andra bloggares åsikter om
asfalt, vägar, vägmarkeringar, konst

Aftonbladet:
Här finns monsterköerna i midsommar
Kör lugnt och var nykter

Välj den rätta vägenSedan den 7 juni är ett avsnitt av motorvägen mellan Sundsvall och Timrå avstängd för trafik. Skälet är att man bygger en viadukt under motorvägen som ska underlätta kollektivtrafiken. Under byggtiden är trafiken hänvisad till en annan väg som går förbi Tunadal.

Om man ser till avståndet så innebär vägen förbi Tunadal en rejäl omväg och i riktningen söderut sparar man mycket tid på att i stället åka genom Birsta köpcentrum och sedan ut på motorvägen igen. Men i riktningen norrut är det ett längre avsnitt av motorvägen som är avstängt och eftersom jag inte är en looser som bara följer skyltarna som pekar mot Tunadal så har jag de flesta av den senaste veckans dagar tagit Norra Vägen hem från jobbet, som går parallellt med motorvägen.

Problemet är att de flesta andra bilister också är smarta nog att ta Norra Vägen, vilket innebär långa köer som följd. I förrgår fick jag nog av krypfart på Norra Vägen och tänkte att det måste ju finnas någon bättre väg norrut. Så jag provade i stället att åka genom Granloholm och ut på Timmervägen. Men en kilometer innan Timmervägen blev det stopp. Där hamnade jag längst bak i en gigantisk bilkö och efter en lång stund i snigelfart kom jag till sist ut på Timmervägen.

På väg hem från jobbet idag så bestämde jag mig faktiskt för att för första gången under avstängningsperioden ta den anvisade vägen genom Tunadal. Och det gick riktigt smidigt. Det var visserligen många bilar på vägen men det gick lätt att ta sig fram och dagens hemresa blev faktiskt den snabbaste sedan förra måndagen.

Så det finns kanske ett skäl till att Vägverket valt att leda vägen över Tunadal under tiden som motorvägen är avstängd. Min slutsats är alltså följande:

För bästa resultat: följ alltid statens anvisningar!

Men snart är pinan över. På fredag ska motorvägen öppnas igen (om planerna håller) och vi trafikanter kan färdas mellan de båda grannkommunerna som vanligt igen.

Bilden ovan har jag tagit med mobilen genom framrutan på väg i södergående riktning.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Terapi med yxan i handDet är likadant varje år. När året kommit fram till typ maj-juni så blir jag jättetrött och känner mig väldigt sliten. Jag känner ett stort behov av att vila min hjärna från jobbet och i stället ägna mig åt fullständig avkoppling. Förra året kände jag likadant och då bloggade jag så här. Den gången hade sambon och jag planerat en resa, som jag såg fram emot, som också blev väldigt lyckad.

I år har vi ännu inte planerat någon sommarresa, bortsett från en weekendresa till Riga. För mig är det så att om jag inte får resa någonstans under sommaren så känns det som jag inte haft någon riktig semester.


I väntan på semestern så finns det olika sätt att koppla av. Själv brukar jag bejaka min manlighet och hugga lite ved ibland, vilket jag kommer att få rikliga tillfällen till under sommaren. På min svärfars gård har nämligen flera björkar blivit fällda, som måste tas om hand och bli förvandlade till ved.

På bilden ovan är jag i full färd med att hugga upp delar av en björk.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

En röst på Piratpartiet - en borgrelig röst?

Jag sitter och kollar lite på Piratpartiets hemsida under rubriken: Piratpartiets strategi i Europaparlamentet. Där skriver man bland annat att Piratpartiet ännu inte tagit ställning till vilken partigrupp man ska tillhöra i EU-parlamentet (om man kommer in där).

Men så kan man läsa följande: "Men om man ändå ska gissa in i framtiden är det rimligt att tro att det kommer att bli endera den gröna eller den liberala gruppen".

En röst på Piratpartiet kan alltså bli en röst som hamnar lite vart som helst. I den liberala gruppen finns bland annat de svenska borgerliga partierna Folkpartiet och Centern och i den gröna gruppen finns Miljöpartiet. Om nu inte piraterna bestämmer sig för att gå med någon annan grupp, typ Unionen för nationernas Europa, som Sverigedemokraterna vill tillhöra.

Mera om mina EU-tankar i mitt föregående inlägg, där jag även har en egen opinionsundersökning.


Aftonbladet:
Valet till EU-parlamentet är i gång
EUs Greatest hits
Läs det här - och orka rösta
Författare utan läsare röstar på fel parti

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Med strupen blottat mot EUIf you can't beat them - join them!

Så kan man kanske sammanfatta min syn på EU.

Jag tillhörde dem som röstade nej i folkomröstningen 1994, när vi svenskar avgjorde om Sverige skulle vara med i EU eller inte. Jag hade även tänkt att rösta nej i folkomröstningen 2003, den som handlade om Sverige skulle införa euro eller inte. Men den gången ändrade jag mig faktiskt (på väg till vallokalen), och i sista stund röstade jag blankt. Jag kände mig förvirrad av den massiva Ja-kampanjen, och yr och kallsvettig stoppade jag alltså en blankröst i kuvertet.

Som bekant blev resultatet i folkomröstningen 1994 att Sverige gick med i EU, och på den vägen är vi nu. Så vad det numera handlar om är väl egentligen att försöka göra det bästa av situationen.

En fråga jag tycker är viktig inför EU-valet är att vi får behålla svenska arbetsvillkor och löner på den svenska arbetsmarknaden, och att det gäller alla som jobbar här. Jag gillar inte att företag från andra länder ska kunna konkurrera med lägre löner, vilket innebär en risk för lönedumpning här i Sverige.

Jag har egentligen inga problem med att EU-delegaterna tjänar mycket pengar, huvudsaken att de gör ett bra jobb och uträttar någonting vettigt. Kan våra folkvalda, högavlönade, EU-delegater jobba för att jag slipper en lönesänkning så får de gärna tjäna 80 000 kronor i månaden för mig. Men om de däremot fattar beslut som innebär försämringar för mig, och övriga svenska löntagare, så borde de bli återbetalningsskyldiga i stället. 

Så trots min i grunden skeptiska inställning till EU så kommer jag att rösta imorgon, och jag kommer att rösta på socialdemokraterna.

Svara gärna på min lilla opinionsundersökning nedan:Läs även andra bloggares åsikter om ,

Aftonbladet
Junilistan och Piratpartiet kammar hem svenskt stöd
Svar i sista minuten
Kryssa - och få full valuta

Expressen
Tusentals kan rösta två gånger i EU-valet.
Frågorna som avgör
Moderaterna: Det är ren lögn
Baylan: Kastar sten i glashus
"Det funkade så bra utan Ipred"


Svenska Dagbladet
Abba-Benny den hemliga givaren

Vad händer i Lettland?Några härliga dagar på stranden och lite shopping i storstan.

Så tänkte jag och sambon när vi för en vecka sedan bokade en helgtrip till Riga och badorten Jurmala. Våra planer är oförändrade men i media kan man läsa att Lettlands ekonomi är i rejäl gungning. Och nu väntar alla på att Lettland ska devalvera sin valuta.

Så hur påverkar då Lettlands ekonomiska situation våra semesterplaner?


För att få veta lite mer gick jag i dag in på ett av Forex växlingskontor och ställde frågan: vad händer?


Mannen bakom disken svarade: "om jag var du skulle jag vänta in i det sista innan resan med att växla till lettiska lats. Om valutan devalveras blir den inte bara mindre värd, det kan även hända att man trycker upp helt nya sedlar och då blir de nuvarande helt värdelösa". 

Det är möjligt att det är fördelaktigt för oss som turister om Lettlands valuta devalveras, vi får kanske mer för pengarna när vi handlar där. Och vad jag förstått är en devalvering en möjlig väg för Lettland att gå om man vill få någon ordning på finanssituationen. Men egentligen är ju situationen tragiskt.

De baltiska länderna har byggt upp sin ekonomi av lånade pengar, bland annat från svenska Swedbank, och när finanskrisen slog till slog den extra hårt i Baltikum. Och som vanligt är det folket längst ner på samhällsskalan som får betala kalaset, i det här fallet medborgarna i Lettland, med hög arbetslöshet och fattigdom. Människor som redan är hårt prövade av många års diktatur. 

Jag följer med intresse den fortsatta utvecklingen i Lettland.

(Bilden ovan har jag tagit 2007, när vi var i Riga förra gången)Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Jag lever...


Vill bara meddela att jag inte har dött, jag har bara råkat ut för lite temporär bloggtorka. Visst händer det saker jag skulle kunna blogga om, typ borttappade Air France-plan, EU-valet eller att jag kört bil 40 mil idag. Men ingen av de nämnda händelserna har jag just nu någon djupare analys av.

Jag väljer i stället att visa en bild som jag tog härom dagen. Bilden visar en humla som ger sig i kast med en blomma på vår gård. Man får hoppas att innehållet i blomman var till belåtenhet.

Läs även andra bloggares åsikter om

RSS 2.0
Evenemang och konserter


Evenemang och konserter