En liten film om julångest

Visst, jag vet att julen snart är över. Men ändå. Jag kan inte låta bli att dela med mig av denna lilla film jag hittade på YouTube. Filmen heter The Spirit of Christmas och handlar om en liten pojke som gått och lagt sig och försöker sova. Men just som han ska till att somna tränger sig mardrömmarna på. Eller är det verklighet? Ångest inför julen kan yttra sig på flera olika sätt.
 
Det ska påpekas att filmen kan upplevas som lite läskig. Så för säkerhets skull - håll någon i handen när du ser på filmen.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om julstämning, julstress, julångest

Christmas bloody Christmas

Julaftonen 2012.

Och det hände sig vid den tiden att Per-Anders tänkte raka sig, ty skägget var långt och han hade nyss avslutat sitt julbad. Han greppade sin rakapparat, som varit en trogen vän sedan 25 år tillbaka, och ställde sig framför badrumsspegeln.

Men när Per-Anders tryckte på rakapparatens startknapp hände inte det som brukar hända. För första gången på 25 år startade den inte. I stället gav rakapparaten ifrån sig ett kort gnisslande skrik och blev sedan tyst. Död och tyst. För alltid.
 
Så vad gör man när ens rakapparat har gått in i alla rakapparaters eviga himmel, det är julafton och det endast är en halvtimme kvar till julaftonsgästerna ska anlända. Jo man tittar på sig själv i spegeln, bestämmer sig för att det inte gör så mycket att man har fyra dagars skäggstubb på julafton och meddelar sambon detta.
 
"Du ska inte inbilla dig att du ska vara så där skäggig när det kommer folk hit", sa sambon och rusade efter en påse med engångsrakhyvlar (gratisprover vi fick en gång i brevlådan) som under flera år legat i badrumsskåpet. "Raka dig med dessa", sa hon.
 
Till saken hör att om man under många år vant sig vid att raka sig med rakapparat så är det inte helt problemfritt att helt plötsligt börja raka sig med rakhyvel. Det krävs ett visst handlag, typ.
 
Så för att göra en lång historia något kortare så gick rakningen som det gick. Skägget försvann men det gjorde även delare av huden och det blödde rejält. Och det sved som fan av rakvattnet.
 
Men som tur är pågår mellandagsrean och redan på juldagen inhandlades en ny rakapparat. No more blood framför badrumsspegeln.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om rakning, blodflöde, julstök, Timrå, Sundsvall

När ska politikerna ta sitt ansvar för julaftonen?

Det är dagen före julaftonen, klockan är 07,42.
 
Jag har just vaknat och ligger i sängen och funderar. Jag tänker att den här julhelgen är en ovanligt bra julhelg eftersom julaftonen infaller på en måndag. Det innebär att man är ledig från jobbet två dagar innan julaftonen och därmed har hyfsat gott om tid att julstöka innan själva dopparedagen. Dessutom är det endast ett fåtal vardagar i mellandagarna vilket innebär att man inte behöver ta ut så många semesterdagar för att få flera veckors sammanhängande ledighet.
 
Helt perfekt, tycker jag. Så skulle det vara varje år.
 
Egentligen borde det stå skrivet i lagen att julaftonen alltid ska infalla på en måndag. Jag menar, statsmakterna har ju tagit motsvarande beslut om midsommar. Fast det beslutet handlade om att vi alltid ska fira midsommaraftonen på en fredag (detta för att mildra de "negativa" effekterna för näringslivet så att inte vi anställda går omkring och är lediga i onödan).
 
Den här frågan borde lyftas upp högt på agendan inför valet 2014. Jag tror att det parti som lovar att göra så att julaftonen alltid infaller på en måndag borde ha en hyfsat bra chans att vinna valet.
 
Bilden: Årets julhälsning kommer från vår lilla katt Houdini. Han var till en början inte så förtjust över att ha tomteluva på sig men lät sig till slut fotograferas iklädd denna julsymbol.
 
God Jul!
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om jul, katt, julstämning, klämdagar, julafton, mellandagar, dopparedagen, politik
 

När dödsångesten blir den främsta drivkraften

I förrgår var jag på vårdcentralen och kollade blodtrycket. Resultatet var inte så kul, 150/100, vilket är på tok för högt. Detta gäller särskilt det undre trycket som ju inte bör vara högre än 90. 
 
Jag blev ordinerad en högre dos av min blodtrycksmedicin samt uppmanad att ta tag i motionerandet, vilket innebär minst en halvtimmes promenad varje dag. Dessutom bestämde jag mig för att gå ner i vikt. 
 
När jag fick beskedet att jag hade för högt blodtryck blev jag rejält skärrad. Kanske är det också dödsångest som behövs för att man ska ta tag i sina levnadsvanor. När paniken kommer krypande är det lätt att ta beslutet att börja äta rätt och motionera mer.
 
Projekt blodtryckssänkning har börjat.
 
Bilden har jag lånat från nätet.
 
 

Bubblorna under favoritlocket

Idag gjorde sambon en jättegod kasslergratäng till middag. Samtidigt kokade jag ris i en kastrull som hade ett glaslock. Jag gillar det där genomskinliga locket. Det gör att man kan titta ner i kastrullen och se vad som händer där. Det är faktiskt riktigt rogivande att stå där och titta på bubblorna som bildas när riset kokas. Nästan som att se in i en främmande värld.
 
En annan värld under mitt favoritlock.