En liten film om julångest

Visst, jag vet att julen snart är över. Men ändå. Jag kan inte låta bli att dela med mig av denna lilla film jag hittade på YouTube. Filmen heter The Spirit of Christmas och handlar om en liten pojke som gått och lagt sig och försöker sova. Men just som han ska till att somna tränger sig mardrömmarna på. Eller är det verklighet? Ångest inför julen kan yttra sig på flera olika sätt.
 
Det ska påpekas att filmen kan upplevas som lite läskig. Så för säkerhets skull - håll någon i handen när du ser på filmen.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om julstämning, julstress, julångest

Christmas bloody Christmas

Julaftonen 2012.

Och det hände sig vid den tiden att Per-Anders tänkte raka sig, ty skägget var långt och han hade nyss avslutat sitt julbad. Han greppade sin rakapparat, som varit en trogen vän sedan 25 år tillbaka, och ställde sig framför badrumsspegeln.

Men när Per-Anders tryckte på rakapparatens startknapp hände inte det som brukar hända. För första gången på 25 år startade den inte. I stället gav rakapparaten ifrån sig ett kort gnisslande skrik och blev sedan tyst. Död och tyst. För alltid.
 
Så vad gör man när ens rakapparat har gått in i alla rakapparaters eviga himmel, det är julafton och det endast är en halvtimme kvar till julaftonsgästerna ska anlända. Jo man tittar på sig själv i spegeln, bestämmer sig för att det inte gör så mycket att man har fyra dagars skäggstubb på julafton och meddelar sambon detta.
 
"Du ska inte inbilla dig att du ska vara så där skäggig när det kommer folk hit", sa sambon och rusade efter en påse med engångsrakhyvlar (gratisprover vi fick en gång i brevlådan) som under flera år legat i badrumsskåpet. "Raka dig med dessa", sa hon.
 
Till saken hör att om man under många år vant sig vid att raka sig med rakapparat så är det inte helt problemfritt att helt plötsligt börja raka sig med rakhyvel. Det krävs ett visst handlag, typ.
 
Så för att göra en lång historia något kortare så gick rakningen som det gick. Skägget försvann men det gjorde även delare av huden och det blödde rejält. Och det sved som fan av rakvattnet.
 
Men som tur är pågår mellandagsrean och redan på juldagen inhandlades en ny rakapparat. No more blood framför badrumsspegeln.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om rakning, blodflöde, julstök, Timrå, Sundsvall

När ska politikerna ta sitt ansvar för julaftonen?

Det är dagen före julaftonen, klockan är 07,42.
 
Jag har just vaknat och ligger i sängen och funderar. Jag tänker att den här julhelgen är en ovanligt bra julhelg eftersom julaftonen infaller på en måndag. Det innebär att man är ledig från jobbet två dagar innan julaftonen och därmed har hyfsat gott om tid att julstöka innan själva dopparedagen. Dessutom är det endast ett fåtal vardagar i mellandagarna vilket innebär att man inte behöver ta ut så många semesterdagar för att få flera veckors sammanhängande ledighet.
 
Helt perfekt, tycker jag. Så skulle det vara varje år.
 
Egentligen borde det stå skrivet i lagen att julaftonen alltid ska infalla på en måndag. Jag menar, statsmakterna har ju tagit motsvarande beslut om midsommar. Fast det beslutet handlade om att vi alltid ska fira midsommaraftonen på en fredag (detta för att mildra de "negativa" effekterna för näringslivet så att inte vi anställda går omkring och är lediga i onödan).
 
Den här frågan borde lyftas upp högt på agendan inför valet 2014. Jag tror att det parti som lovar att göra så att julaftonen alltid infaller på en måndag borde ha en hyfsat bra chans att vinna valet.
 
Bilden: Årets julhälsning kommer från vår lilla katt Houdini. Han var till en början inte så förtjust över att ha tomteluva på sig men lät sig till slut fotograferas iklädd denna julsymbol.
 
God Jul!
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om jul, katt, julstämning, klämdagar, julafton, mellandagar, dopparedagen, politik
 

När dödsångesten blir den främsta drivkraften

I förrgår var jag på vårdcentralen och kollade blodtrycket. Resultatet var inte så kul, 150/100, vilket är på tok för högt. Detta gäller särskilt det undre trycket som ju inte bör vara högre än 90. 
 
Jag blev ordinerad en högre dos av min blodtrycksmedicin samt uppmanad att ta tag i motionerandet, vilket innebär minst en halvtimmes promenad varje dag. Dessutom bestämde jag mig för att gå ner i vikt. 
 
När jag fick beskedet att jag hade för högt blodtryck blev jag rejält skärrad. Kanske är det också dödsångest som behövs för att man ska ta tag i sina levnadsvanor. När paniken kommer krypande är det lätt att ta beslutet att börja äta rätt och motionera mer.
 
Projekt blodtryckssänkning har börjat.
 
Bilden har jag lånat från nätet.
 
 

Bubblorna under favoritlocket

Idag gjorde sambon en jättegod kasslergratäng till middag. Samtidigt kokade jag ris i en kastrull som hade ett glaslock. Jag gillar det där genomskinliga locket. Det gör att man kan titta ner i kastrullen och se vad som händer där. Det är faktiskt riktigt rogivande att stå där och titta på bubblorna som bildas när riset kokas. Nästan som att se in i en främmande värld.
 
En annan värld under mitt favoritlock.
 
 

Ibland blundar jag bakom ratten

Rusningstid och stillastående bilkö genom Sundsvall. Ingen idé att stressa. Istället kan man ägna sig åt återhämtning och eftertanke när man sitter där bakom ratten och väntar.
 
Kanske även lyssna på lite musik i bilstereon. Förr (fram till för typ två år sedan) brukade jag bränna egna CD-skivor med mina favoritlåtar på som jag sedan lyssnade på i bilen. Idag känns det bara omständigt. Numera pluggar jag istället in mobilen i bilstereon och lyssnar på Spotify. Jag blundar och lutar mig tillbaka och njuter av Christmas med Freddie Wadling och Anna Ternheim.
 
Bilden ovan: Om man hamnar i en stillastående bilkö kan man också roa sig med att fotografera bilarna framför.
 
 
Aftonbladet:
Nya körkorten
 
Läs även andra bloggares åsikter om bilkö, rusningstrafik, eftetanke, kvalitetstid, återhämtning, musik, Spotify

Fototriss: sport, fritid och lek

I veckans Fototriss har jag tagit fasta på temat sport och hälsar bloggbesökarna välkomna till Lördagskampen. Den ende deltagaren är jag och kampen består av tre grenar.
 
Gren 1: Transport av tio kilo ved. I vårt garage har vi ett förråd av ved som vi eldar i vår öppenspis. Under vintern är det ett väldans bärande av ved i vedkorgen. Resultat: Huggning, placering i vedkorgen och transport via muskelkraft från garaget in till vardagsrummet: 20 minuter.
 
Gren 2: Transport av 160 kilo pellets. Som jag berättat ett antal gånger här på bloggen så värmer vi upp vårt hus med pelletseldning. Och även när det gäller pellets har vi förrådshållningen i garaget. Vi brukar köpa pellets i 16-kilossäckar som jag häller ner i pannrummet via en öppning utanpå huset. Resultat: Transport av tio säckar med muskelkraft från garaget till pannrumsluckan: 30 minuter.
 
Gren 3: Jakten på den perfekta julgranen: Inför den stundande julen så är en av utmaningarna att skaffa hem en julgran. Själv tycker jag att det okej med en plastgran men sambon vill ha en levande gran, som dessutom ska ha en rak stam och vara symetriskt fulländad, så då får det bli en sådan. Resultat: Fyra försäljningsställen. Så många besökte vi innan vi (sambon) hittade den perfekta granen. Och jag kan bara hålla med. Visst är den fin!
 
Bilderna har fått sin speciella lyster med hjälp av HDR-apparna Simply HDR och Snapseed.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Fototriss, snö, foto, ved, pellets, vinter

Miss Li och Olle gjorde bästa duetten

Några spontana synpunkter efter att jag sett det sista avsnittet av Så mycket bättre, det avsnittet med bara duetter:
 
Bäst ikväll var Miss Li och Olle Ljungström i Olles låt Som man bäddar samt Miss Li och Magnus Uggla i Miss Lis My Heart Goes Boom. Jag är själv lite överraskad över att jag tycker så. Varken Uggla eller Ljungström tillhör ju mina favoriter men... man ska ju aldrig ta något för givet. Att Miss Li är med på båda låtarna är dock mindre överraskande. Hon håller hög klass som artist.
 
Darin och Sylvia Vrethammars duett i Strangers in the night lät också bra. Darin är en oerhört duktig sångare och jag tycker han och Miss Li stod för de bästa musikaliska insatserna under årets upplaga av Så mycket bättre.
 
Samtliga låtar från Så mycket bättre finns både på CD och på Spotify (samt på ytterligare några onlinetjänster), men fråga är om det även gäller duetterna. Tidigare säsonger har det inte varit så. Jag skulle gärna vilja ha möjlighet att lägga in Miss Lis och Olles Som man bäddar i min Spotifylista.
 
Tråkigast med Så mycket bättre är alla reklampauserna. Programmet trasas ju formligen sönder av alla reklamavbrott vilket jag tycker är oerhört störande. Lika störande är den töntiga lottodragningen som inleder varje program.
 
Nu återstår frågan vilka artister som kommer att medverka i nästa års Så mycket bättre. Törs man hoppas på att Freddie Wadling blir en av dem?
 
 
Aftonbladet:
Darin och Maja
Olles snoppkalsonger
Så umgås de
Olle sågar filmen G
 
Expressen:
Gav Olle en puss
Uggla i tårar
Duetter
Betygsätt
Artisterna dominerar
 
Läs även andra bloggares åsikter om Så mycket bättre, Darin, Magnus Uggla, Sylvia Vrethammar, Olle Ljungström, Miss Li, Spotify, musik, Freddie Wadling

Nej då, jag är inte bitter

Idag har vi firat Lucia på jobbet. Klockan 8,30 i morse var det samling i stora matsalen och på bänken under raden av mikrougnar det var framdukat pepparkakor och lussebullar. Tillfället till ära var hela matsalen nersläckt och det enda som lyste upp var de levande ljusen i Luciatåget.
 
I vanliga fall har vi förmiddagsfika varje dag vid 9,30-tiden. Då är det framdukat bröd, smör och ost - och till det kaffe eller te. Varje dag har sin speciella brödsort, exempelvis är det tekakor på onsdagar, olika sorters limpor på torsdagar och ostfrallor på fredagar.
 
Min favorit är limpmackorna på torsdagar. Jag brukar ta två skivor med ost på. Faktum är att limpmackorna på torsdagarna tillhör en av mina starkare drivkrafter på jobbet. Hela veckan ser jag fram emot torsdagarnas limpmackor.
 
Idag är det torsdag men det blev inga limpmackor på förmiddagsfikat. Istället fick vi lussebullar och pepparkakor. Av någon anledning fick limporna stå tillbaka för lussekatterna, detta bara för att det var Lucia idag. Som om det skulle vara skäl nog.
 
Men inte är jag bitter, inte. Det är klart att man kan äta lussekatter på torsdagar, trots att man vanligtvis brukar äta jättegoda limpmackor.
 
Med ost på.
 
Bilden ovan: Där det vanligtvis brukar vara framdukat jättegoda limpor kunde man idag finna lussekatter och pepparkakor. Självklart förevigade jag dessa bakverk med mobilen.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Lucia, pepparkakor, lussebullar

När jag backade med samma tallrik

Idag var jag med delar av familjen på IKEA i Birsta och åt julbord. Bortsett från den vedervärdiga pepparrotsmajonnäsen ovanpå ägghalvorna smakade det riktigt gott. Det fanns en hel del i julbuffén att välja på, bland annat prinskorv, gravad lax och julskinka. Men jag saknade revbensspjällen. Den rätten är min favorit på julbordet.
 
I dagens Sundsvalls Tidning kan man läsa en insändare av signaturen "Ann" som ätit julbord på IKEA och upprörs över att övriga julbordsgäster stod runt bufféborden med ytterkläderna på. Dessutom upprörs hon i insändaren över att gästerna backade med samma tallrik.
 
Själv tog jag av mig jackan under besöket i IKEAs restaurang (bildbevis ovan) men däremot backade jag med samma tallrik - av det enkla skälet att man endast har tillgång till en tallrik var. Den tallriken får man när man betalar, vilket man gör innan man börjar äta.
 
Fast vem bryr sig? Inte jag i alla fall. Som en del av Timrås White Trash-klass tycker jag det känns naturligt att inte behöva vara så fin i kanten.
 
För övrigt kan man konstatera att IKEAs julbord en riktigt folklig tillställning. Folk verkar gå man ur huse för att äta julmat till lågpris (99 kronor per person) och det var nästan svårt att hitta någon plats i restaurangen att sitta på.
 
Men som sagt, jag saknade revbensspjällen på IKEAs julbord.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om IKEA, julbord, julmat, Birsta, White Trash, Timrå, Sundsvall

Fredsprojekt eller krisprojekt?

Bilden ovan tog jag i Trondheim i somras. "NEI til salg av Norge, NEI til EU og EØS" står det med stora bokstäver monterade direkt på husfasaden. I Norge är EU-motståndet tydligt. 
 
Jag minns folkomröstningarna i Sverige där vi skulle ta ställning till svenskt medlemsskap i EU (folkomröstning 1994) respektive EMU (folkomröstning 2003). Ja-sidans propagandaapparat var fullständigt förkrossande och jag minns särskilt EMU-omröstningen då i princip hela stan var tapetserad med JA-affischer. Det kändes nästan som om vi medborgare blev beordrade att rösta ja och att det egentligen inte fanns något alternativ. 

I EU-valet röstade jag nej men resultatet blev ett ja. Svenska folket ville då att vi skulle gå med och sedan 1995 är Sverige ett av medlemsländerna i EU. 

Vissa kallar EU ett fredsprojekt, andra kallar det ett krisprojekt. I år har EU fått Nobels fredspris med motiveringen "För att i över 60 år ha bidragit till fred, försoning, demokrati och mänskliga rättigheter i Europa". Samtidigt är EU mitt uppe i en kris där flera av medlemsländernas ekonomier fungerar som blysänken i den europeiska gemenskapen.
 
Fred, försoning, demokrati och mänskliga rättigheter har löst många kriser men frågan är om EU förmår att leva upp till det idag?
 
 
DN:
Varma applåder
Hyllning an Mo Yan
Därför får de Nobelpriset
Krisen verklig utmaning
 
Läs även andra bloggares åsikter om Nobelfesten, nobelpriset, fredspriset, nobel, Norge, EU

I kamp mot naturens krafter

 
Om vintern hade en fanclub så skulle jag nog inte vara med i den. Jag gillar inte kylan, de ökade uppvärmningskostnaderna samt det faktum att man måste klä på sig en massa extra kläder när man går ut.
 
Fast det finns ändå en liten charm med vintern: bilkörningen. Jag tycker faktiskt det är lite kul att köra bil i snöstorm. Att få sätta sig bakom ratten, spänna fast bilbältet och ge sig i kast med naturens krafter är stimulerande. Förutsatt att man äger en Volvo, förståss.
 
Fordonet på bilden ovan är också en Volvo, fast av traktormodell. Bilden tog jag härom dagen på vägen utanför vårt hus. Bilden har också fått lite HDR-boost med apparna Simply HDR och Snapseed.
 
Aftonbladet:
Nytt snöväder
Sätt press på trafikbolagen
Fritt fram för snösvängen
 
DN:
Snöstormen slog hårt mot Europa
Värsta snöfallet i Skåne
Förrädiska isar
 
SVD:
Ovädret vållade trafikproblem i Skåne
 
Läs även andra bloggares åsikter om Vinter, snöstorm, snökaos, HDR, Sundsvall, Timrå, snö, snöröjning

Darin bäst i Så mycket bättre

 
Jag har just tittat på det sjunde avsnittet av årets upplaga av Så mycket bättre. Det där Darin är värd. Darin verkar vara en sympatisk kille med bra sångröst. Det är nästan så jag skulle vilja påstå att han är den mest sympatiska och har den bästa sångrösten av alla deltagande i programserien.
 
Tyvärr så missade jag några avsnitt av serien (Magnus Ugglas, Sylvia Vrethammars och Maja Ivarssons dagar) men har lyssnat på samtliga låtar på Spotify. Helt klart tycker jag att Darins tolkningar av de andra artisternas låtar är de bästa.
 
För övrigt kommer jag på mig själv med att längta efter sommaren när jag ser artisterna i det sommargröna Gotland, iklädda T-shirt och kortbyxor. Lite annat än den kyla och snöstorm som råder här just nu...
 
Och så undrar jag lite över bandet som står där och spelar bakom den trasiga stenmuren. Vilka är de? Jag saknar en närmare presentation av bandmedlemmarna i programmet. 
 
 
Aftonbladet:
Darin bröt ihop under middagen
Starka känslor i Darins program
Här dejtar de - i smyg
 
Läs även andra bloggares åsikter om Så mycket bättre, Darin, musik

Från högintensiv till normalintensiv

 
Lågintensiva.
 
Så skulle man kunna beskriva de senaste veckornas aktiviteter på denna blogg.
 
Samtidigt har samma veckor på jobbet varit högintensiva. Därför har bloggen fått komma lite i skymundan. Fast nu kommer förhoppningsvis de högintensiva veckorna på jobbet att övergå till ett mera normalintensivt tillstånd och därmed kanske bloggen kan bli lite mindre lågintensiv. Om man säger så.
 
Bilden ovan tog jag för en månad sedan i foajén på ett hotell i Stockholm. De inglasade figurerna föreställer konstnären Andy Warhol (tror jag). Jag tycker i alla fall att de liknar honom.

Min taktik när vintern kommer

 
Å ja ba.
 
Vaknade i morse klockan åtta och tittade ut genom sovrumsfönstret. Vad såg jag? Snö! Fruktansvärd mycket! Jag gick ut i köket och tittade ut genom köksfönstret och fann att det var lika mycket snö på den sidan om huset.
 
Vad gör man en sådan gång? Jo man hämtar kameran, går ut och tar en bild ("ska du verkligen gå ut i bara kallingarna?", sa sambon) och går sedan in och lägger sig igen. Resultatet blev bilden ovan.
 
Förhoppningsvis har snön smält bort när jag kliver upp klockan 12 igen.
 
Aftonbladet:
Trafikkaos
Köldrekord
 
DN:
Varning
Rekord
Följ vädret
 
Läs även andra bloggares åsikter om snökaos, vinter, snö, Timrå, Sundsvall

RSS 2.0
Evenemang och konserter


Evenemang och konserter