Knepiga tankenötter om nötter

 
Det är dagen före nyårsafton och jag sitter i vardagsrumssoffan och tittar på en skål med nötter. Varför i hela friden har vi en tradition att äta nötter när det är jul? Finns det någon sorts religiös symbolik med nötter?
 
Hade Josef och Maria kanske bäddat med nötter i krubban när Jesus föddes? Eller kanske hade de tre vise männen med sig en påse nötter till det nyfödda Jesusbarnet? När jag googlar på nötter jul så hittar jag bland annat en artikel ur Nationalencyklopedin där det påstås att ungdomar förr, i samband med julen, lekte med nötter - lekar som hade en lätt erotisk underton. Minsann.
 
Bilden har jag tagit på ovan nämnda nötskål. Med det återstår bara att säga:
 
Gott Nytt År!
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Gott Nytt År, nyårsafton, nyår, 2013, 2014, Timrå, Sundsvall

Funderingar i kön från mellandagsrean

 
Igår var jag och sambon på shoppingområdet Birsta och kollade in mellandagsrean. Man kan säga att vi inte var direkt ensamma där. Exakt samtliga parkeringsplatser var upptagna (det finns tusentals), långa bilköer ringlade sig genom området och bilar stod parkerade överallt där det fanns en liten yta tillgänglig - i diken och på trottoarer och på gräsmattor (nästan all snö har nämligen regnat bort här).
 
Man kan kan fråga sig varför man överhuvud taget åker dit när man vet vad det innebär. Vi blev ju inte direkt överraskande att mötas av ett bilkaos. Men nu var det ju så att vi tänker köpa ett nytt soffbord till vardagsrummet och därför skulle det vara helt perfekt om vi hittade ett när det var rea.
 
Men vi hittade inget bord vi ville ha. Och vi satt 25 minuter i bilkö för att ta oss ut från parkeringsplatsen. 
 
Nåväl. På väg från shoppingområdet ringlade sig ett stort antal bilköer som i ena änden av parkeringsplatsen sammanfogades till en enda bilkö, detta eftersom det finns endast en väg ut från området (vi snackar alltså om södra Birsta där man bland annat hittar Bauhaus och MediaMarkt). Som brukligt är tillämpade bilisterna "blixtlåsprincipen", dvs man släpper fram varandra så att varannan bil kan köra in i den gemensamma vägen ut. 
 
När vi kommit så långt att det var vår tur att bli sammanfogade i den gemensamma vägen ut insåg vi att två av bilarna från den andra bilkön vägrade att släppa fram oss. Förarna i båda bilarna stirrade utmanade på oss och körde så nära bilarna framför de kunde, bara för att visa att de minsann tänkte köra före. 
 
Det var då jag sa till sambon: "undrar hur snacket går i de där bilarna. Varför väljer de att inte släppa fram varannan bil när alla andra gör det? Lever de efter nån sorts princip där det gäller att alltid komma först?"
 
Någon som har nån teori där?
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Birsta, mellandagsrea, egoism, samarbete

Manifestation mot rasism i Sundsvall

 
Annandag jul. Sitter och funderar. Inser att jag tillhör den previligerade delen av befolkningen som har ett arbete att gå till men som samtidigt också får vara ledig under mellandagarna. Jag gläder mig därvid. Det känns oerhört skönt att få vara hemma en dryg vecka i sträck och bara få ägna sig åt återhämtning och eftertanke. 
 
I lördags (dvs dan före dan före dan före dopparedan) deltog jag i en manifestation mot rasism på Stora Torget i Sundsvall. Manifestationen arrangerades av nätverket Sundsvall mot rasism och hade även som syfte att visa stöd för de som drabbades av de nazistiska attackerna i Stockholmsförorten Kärrtorp. 
 
För mig kändes det självklart att bege mig, trots halka och julstress, till Stora Torget den där dagen. Rasism och nazistiskt våld hör inte hemma i vårt samhälle och det känns bra att så många runt om vårt land visar sin avsky mot dessa mörkrets krafter. 
 
Bilderna ovan och nedan tog jag under ovan nämnda manifestation.
 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Kärrtorp, rasism, Sundsvall

Stressade renar gjorde tomtens landning dramatisk

 
Jag kan förstå att det inte alla gånger är så lätt att vara tomte. Det är väl en sak att resa omkring med ett gäng flygande renar som drar en stor kälke fylld med julklappar. Men i tomtens arbetsuppgifter ingår ju även att, i diverse små och stora orter, landa med det där otympliga ekipaget. Det kan säkert vara lite trixigt ibland.
 
Förresten, idag såg jag faktiskt när tomten försökte landa på torget i Timrå. Det gick sådär. Renarna verkade lite stressade och det kändes nästan som om tomten inte riktigt hade koll på läget. Nåväl, så länge glöggen är varm så ordnar sig nog det hela.
 
God Jul!
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om God Jul, Jultomten, jul, tomten, renar, Timrå, Sundsvall

När yttre rymden hälsar på

 
Ni har antagligen sett TV-reklamen från Gevalia. "När du får oväntat besök, vilket kaffe bjuder du på då?" Fast jag ska erkänna att kaffe var det minsta jag tänkte på när jag fick ett väldigt otippat besök härom veckan.
 
Hela händelseförloppet lyckades jag fånga på video (se klippet ovan). Det kan vara bra att ha ifall någon inte skulle tro mig...
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Timrå, rymdskepp, UFO, FXGuru