Knepiga tankenötter om nötter

 
Det är dagen före nyårsafton och jag sitter i vardagsrumssoffan och tittar på en skål med nötter. Varför i hela friden har vi en tradition att äta nötter när det är jul? Finns det någon sorts religiös symbolik med nötter?
 
Hade Josef och Maria kanske bäddat med nötter i krubban när Jesus föddes? Eller kanske hade de tre vise männen med sig en påse nötter till det nyfödda Jesusbarnet? När jag googlar på nötter jul så hittar jag bland annat en artikel ur Nationalencyklopedin där det påstås att ungdomar förr, i samband med julen, lekte med nötter - lekar som hade en lätt erotisk underton. Minsann.
 
Bilden har jag tagit på ovan nämnda nötskål. Med det återstår bara att säga:
 
Gott Nytt År!
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Gott Nytt År, nyårsafton, nyår, 2013, 2014, Timrå, Sundsvall

Funderingar i kön från mellandagsrean

 
Igår var jag och sambon på shoppingområdet Birsta och kollade in mellandagsrean. Man kan säga att vi inte var direkt ensamma där. Exakt samtliga parkeringsplatser var upptagna (det finns tusentals), långa bilköer ringlade sig genom området och bilar stod parkerade överallt där det fanns en liten yta tillgänglig - i diken och på trottoarer och på gräsmattor (nästan all snö har nämligen regnat bort här).
 
Man kan kan fråga sig varför man överhuvud taget åker dit när man vet vad det innebär. Vi blev ju inte direkt överraskande att mötas av ett bilkaos. Men nu var det ju så att vi tänker köpa ett nytt soffbord till vardagsrummet och därför skulle det vara helt perfekt om vi hittade ett när det var rea.
 
Men vi hittade inget bord vi ville ha. Och vi satt 25 minuter i bilkö för att ta oss ut från parkeringsplatsen. 
 
Nåväl. På väg från shoppingområdet ringlade sig ett stort antal bilköer som i ena änden av parkeringsplatsen sammanfogades till en enda bilkö, detta eftersom det finns endast en väg ut från området (vi snackar alltså om södra Birsta där man bland annat hittar Bauhaus och MediaMarkt). Som brukligt är tillämpade bilisterna "blixtlåsprincipen", dvs man släpper fram varandra så att varannan bil kan köra in i den gemensamma vägen ut. 
 
När vi kommit så långt att det var vår tur att bli sammanfogade i den gemensamma vägen ut insåg vi att två av bilarna från den andra bilkön vägrade att släppa fram oss. Förarna i båda bilarna stirrade utmanade på oss och körde så nära bilarna framför de kunde, bara för att visa att de minsann tänkte köra före. 
 
Det var då jag sa till sambon: "undrar hur snacket går i de där bilarna. Varför väljer de att inte släppa fram varannan bil när alla andra gör det? Lever de efter nån sorts princip där det gäller att alltid komma först?"
 
Någon som har nån teori där?
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Birsta, mellandagsrea, egoism, samarbete

Manifestation mot rasism i Sundsvall

 
Annandag jul. Sitter och funderar. Inser att jag tillhör den previligerade delen av befolkningen som har ett arbete att gå till men som samtidigt också får vara ledig under mellandagarna. Jag gläder mig därvid. Det känns oerhört skönt att få vara hemma en dryg vecka i sträck och bara få ägna sig åt återhämtning och eftertanke. 
 
I lördags (dvs dan före dan före dan före dopparedan) deltog jag i en manifestation mot rasism på Stora Torget i Sundsvall. Manifestationen arrangerades av nätverket Sundsvall mot rasism och hade även som syfte att visa stöd för de som drabbades av de nazistiska attackerna i Stockholmsförorten Kärrtorp. 
 
För mig kändes det självklart att bege mig, trots halka och julstress, till Stora Torget den där dagen. Rasism och nazistiskt våld hör inte hemma i vårt samhälle och det känns bra att så många runt om vårt land visar sin avsky mot dessa mörkrets krafter. 
 
Bilderna ovan och nedan tog jag under ovan nämnda manifestation.
 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Kärrtorp, rasism, Sundsvall

Stressade renar gjorde tomtens landning dramatisk

 
Jag kan förstå att det inte alla gånger är så lätt att vara tomte. Det är väl en sak att resa omkring med ett gäng flygande renar som drar en stor kälke fylld med julklappar. Men i tomtens arbetsuppgifter ingår ju även att, i diverse små och stora orter, landa med det där otympliga ekipaget. Det kan säkert vara lite trixigt ibland.
 
Förresten, idag såg jag faktiskt när tomten försökte landa på torget i Timrå. Det gick sådär. Renarna verkade lite stressade och det kändes nästan som om tomten inte riktigt hade koll på läget. Nåväl, så länge glöggen är varm så ordnar sig nog det hela.
 
God Jul!
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om God Jul, Jultomten, jul, tomten, renar, Timrå, Sundsvall

När yttre rymden hälsar på

 
Ni har antagligen sett TV-reklamen från Gevalia. "När du får oväntat besök, vilket kaffe bjuder du på då?" Fast jag ska erkänna att kaffe var det minsta jag tänkte på när jag fick ett väldigt otippat besök härom veckan.
 
Hela händelseförloppet lyckades jag fånga på video (se klippet ovan). Det kan vara bra att ha ifall någon inte skulle tro mig...
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Timrå, rymdskepp, UFO, FXGuru

Pepparkaksgubbar på rymmen

 
"De komma, de komma från pepparkakeland..." Visst, men vart är de egentligen på väg..?
 
Ovanstående unika filmklipp lyckades jag fånga härom kvällen när sambon bakade. Plötsligt vaknade alla pepparkaksgubbarna till liv och sprang iväg över bordet. Undrar vart de tog vägen...
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om FXGuru, pepparkakeland, pepparkaksgubbar, pepparkakor, julbak, Timrå, julstök

Fototriss behind the scenes

 
Varje vecka brukar jag delta i fotoutmaningen Fototriss. Det går till så att på lördagsmornarna, typ klockan 10 när jag nyss vaknat och fortfarande ligger kvar i sängen, brukar jag kolla i min iPhone vilket tema som gäller. När jag kollat in det aktuella temat brukar jag ligga kvar i sängen en stund till och fundera på hur jag ska lägga upp taktiken i mitt fotande. Oftast innebär det att jag somnar om och vaknar när klockan hunnit bli sådär 11,30.
 
Då kliver jag upp och äter frukost. 
 
När jag ätit frukost (vilket tar typ 1,5 timme eftersom jag samtidigt läser tidningen och surfar på min iPad) blir jag trött igen och måste vila lite innan jag tar itu med något viktigt (det finns alltid något viktigt att ta itu med när det är lördag, typ villaägarsysslor som exempelvis att hugga ved eller måla eller skruva på något).
 
När jag sedan vilat och återfått energin går jag ut för att göra något nyttigt på villatomten. Jag brukar då också ta med kameran ifall det skulle dyka upp något motiv relaterat till veckans Fototrisstema. Problemet är att det då oftast hunnit bli mörkt ute (åtminstone nu under vintern).
 
Vad gör man då? Jo, antingen tar man kvällsbilder utomhus med stativ eller så tar man konstiga bilder inomhus på blommor eller nåt liknande.
 
Vad vill jag då säga med detta? Jo, att jag brukar vara ganska trött på lördagar och att jag ser fram emot när dagarna får fler ljusa timmar. 
 
Bilden ovan är en överbliven bild från temat Rosa i mitten av oktober.
 
 
  
 
Läs även andra bloggares åsikter om Fototriss, foto

Vem äger egentligen månen?

 
Igår landade en kinesiskt obemannad farkost på månen. Det var första gången på 37 år som en farkost från jorden landade på vår grannplanet. Enligt en expert på månens naturresurser kan ett av skälen till Kinas intresse för månen vara att leta efter Helium-3, ett ämne som kan användas på jorden för att producera stora mängder energi.
 
Vi vet att Kina sedan flera år tillbaka, med ekonomiska medel, försöker ta över världen. Nu verkar man även vilja ta över månen. Men Kina kommer troligen inte att bli ensamma där. Flera andra länder är också på gång att skicka farkoster till månen.
 
Frågan är bara: vem bestämmer egentligen över månen? Är det den som först åker dit och landar med en farkost? Eller är det den som först etablerar en anläggning där för utvinning av någon naturresurs? Finns det överhuvud taget någon som bevakar månens intresse?
 
Låt oss säga att Kina hittar stora mängder Helium-3 på månen och bestämmer sig för att transportera det till jorden för anrikning. "Äger" då Kina månen och kan därmed bestämma vilka andra länder som får landa där? Eller får varje land muta in varsin bit av månen för sina egna respektive verksamheter? Vad händer med månen rent fysiskt om alltför många intressenter etablerar sig där och börjar gräva i den stackars planeten. Jag menar, månen verkar ju inte vara så stor. Tänk om den går sönder.
 
Är det okej om även jag åker till månen, mutar in en bit mark och styckar av den till villatomter? Vem vet, det kan bli en lukrativ marknad så smånngom.
 
Bilden: Vem blir först att ta över månen? Okej, bilden ovan har egentligen inte så mycket med månen att göra. Bilden kommer från ett tidigare blogginlägg som handlade om att jorden egentligen är platt. Men det är en bild på rymden i alla fall.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Kina, rymden, rymdprogram, jorden, månen, Timrå

Fototriss: Färgstarkt/färgglatt

Veckans tema hos Fototriss är färgstarkt/färgglatt. Min första bild har jag tagit på några av alla de ljus som min sambo har. Hon gillar ljus. Färgglada ljus.
 
När det gäller att hitta något som är färgglatt går tankarna ganska snabbt till blommor. Sambon upplyste mig dock om att det inte är helt lätt att hitta blommande blommor på vintern så det fick bli konstgjorda blommor i stället. Men färggranna var de i alla fall.
 
Idag var sambon och jag ute på en liten shoppingtur på det närbelägna shoppingområdet Birsta. Där köpte vi bland annat en förpackning färgglada påsklämmor.
 
Veckans Fototriss är även en tävling med chans att vinna fina priser hos Ving.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Fototriss, färgglatt, färgstarkt

Nära ögat när Ivar brakade loss


Igår och inatt slog stormen Ivar till med full kraft. Medelpad tillhör ett av de hårdast drabbade områdena men turligt nog klarade sig vårt hus bra. Vi hade inga träd som rasade omkull och inga fönster som gick sönder - trots att det knakade och brakade i huset hela natten.
 
Däremot lossnade en bit av taket från grannfastigheten (bilden ovan). Den fem meter stora husdelen landade på gatan intill och tillsammans med några grannar ryckte vi ut för att försöka baxa undan den från körbanan. Bäst som vi stod där och slet med den tunga takdelen kom ytterligare en bit från taket flygande. Den var inte lika stor men om någon av oss hade blivit träffad hade det säkert gjort ont.
 
Med andra ord var det alltså inte helt riskfritt att konfronteras med Ivars framfart.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Ivar, Stormen Ivar, Timrå, Sundsvall

SD-politiker ertappade med SD-åsikter

Ja, vad säger man? Sverigedemokraterna did it again. Idag avslöjade Expressen att ett antal sverigedemokratiska politiker skrivit anonyma inlägg på bland annat rasistsajten Avpixlat. 
 
Exempelvis har Anders Dahlberg, SD-politiker från Arlöv skrivit under pseudonymen Malmoman64: "Det enda sättet vi kan ta tillbaka Sverige på är nog med våld. En revolution helt enkelt, där vi tar avstång ifrån och vill ha bort det mångkulturella samhället. Med vapenmakt. Då kan vi kanske kasta ut alla grottmänniskorna."
 
Gerd Wall, SD-politiker från Vadstena har under pseudonymen "bilbobagger" bland annat skrivit om tiggare: "...däremot har jag snubblat på deras ´muggar´ några gånger, ganska kul faktiskt, då blir de snabbt friska från div. sjukdomar som de påstår sig ha. Funkar varje gång."
 
Fler exempel finns att läsa här.
 
Som en följd av avslöjandena ovan har flera SD-politiker idag avgått från sina poster. I kvällens sändning av Aktuellt deltog SDs pressekreterare Linus Bylund som sa att "idioter, bonnläppar och rasister" inte hade i SD att göra.
 
Okej..?
 
Frågan är vad dagens avslöjanden kommer att innebära för Sverigedemokraternas opinionssiffror. Efter fjolårets järnrörsskandal (som för övrig även den gången avslöjades av Expressen), steg deras opinionssiffror och man kan undra om det ska bli så även denna gång.
 
Kan det verkligen vara så att typ tio procent (vilket är den ungefärliga opinionssiffra SD brukar hamna på) av Sveriges befolkning vill ha politiker som säger om flyktingbarn: "Hoppas de svälter sig till döds" (Marie Stensby, SD-politiker från Föllinge) eller "Hets mot folkgrupp är en av de finaste utmärkelser man ha i sitt cv" (Tommy Jonsson, SD-politiker från Ystad)?
 
Jag vill inte ha sådana politiker. Vill du?
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Sverigedemokraterna, SD, Avpixlat, näthat
 
SVD:
"SD är en sekt"

Efter vintern kommer Walk off the Earth

 
Idag är det den 9 december och innevarande år är på väg mot sitt slut. En lång vinter ligger framför oss med snö, kyla och höga pelletskostnader. Bara elände, alltså.

Men någonstans där framme finns det ett ljus. Närmare bestämt den 19 april nästa år. Då kommer nämligen den kanadensiska gruppen Walk off the Earth till Stockholm för att göra sin första Sverigespelning någonsin. Stället för det fabulösa evenemanget är Dabaser Strand och gissa vilka som ska dit. Just det.
Jag och lilla sambon (vi kastade oss över datorn och beställde biljetter när de släpptes den 29 november).
 
Walk off the Earth tillhör för närvarande mina absoluta favoritartister och jag har bloggat om dem flera gånger tidigare. Gruppen har gjort sig mest känd för sina coola musikvideos där de tolkar kända och okända låtar på sitt eget sätt. Gruppmedlemmarna är oerhört musikaliska och flera i gänget skulle man kunna beskriva som multiinstrumentalister.
 
På videon ovan gör de en ny version av sin egen låt Gang of Rhythm där de bl a använder en Volkswagen-bil som en del i ackompanjemanget (om videon inte vill starta - klicka på länken Gang of Rhythm - Car Loop Version (Walk off the Earth) i videorutan. 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Walk of the Earth, Debaser, musik, vinter

Nån dag kommer det att hända. I garaget.

 
Den här veckan har vi bott i vårt hus i åtta år. Jag minns diskussionen vi hade om garaget (med plats för en bil) när vi nyss hade flyttat hit. Jag tyckte att det var min bil som skulle få stå i garaget (jag hade ju faktiskt en Volvo) medan sambon tyckte att det var hennes bil som skulle få stå där (det tyckte hon trots att hon inte hade någon Volvo). 
 
Fast ganska snart blev den diskussionen, så att säga, irrelevant. Från och med vecken efter att vi flyttade in, och än idag, så tänker nog ingen av oss ens tanken på att att försöka få in en bil i garaget. Det är nog besvärligt att få in en person där. Mig, till exempel. När jag ska hämta något längst inne i garaget. 
 
Jag måste verkligen ta mig i kragen och städa garaget ordentligt. Nån dag...
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Garaget, ostädat

Fototriss: gammalt & slitet

Veckans tema hos Fototriss är gammalt & slitet. För att hitta motiv till mina tre bilder gick jag ner i källaren. Där hittade jag bland annat ett par slitna handskar.
 
Jag hittade även en sliten kniv.
 
Byxorna på den tredje bilden hittade jag dock inte i källaren. Dessa hittade jag i min garderob.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Fototriss, foto, slitet

RSS 2.0
Evenemang och konserter


Evenemang och konserter