Fototriss: utsikt

Veckans tema i Fototriss är utsikt. Min första bild visar utsikten från planet när vi flög till Malta i somras. Bilden tog jag någonstans ovanför Alperna. 
 
Min nästa bild visar utsikten från mitt arbetsrum i centrala Sundsvall. Bilden tog jag en eftermiddag under den gångna veckan.
 
Den tredje bilden tog jag idag, lördag. Idag har det varit julmarknad på torget i Timrå med julgran, kolbullar och en tomte som barnen fick sitta i knä på. Bilden visar utsikten från busshållplatsen på andra sidan gatan. 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Fototriss, utsikt, foto, Timrå

Fototriss: Minne

Veckans tema hos Fototriss är minne. Tanken med det temat är att man gärna får använda arkivbilder. Jag väljer att visa tre bilder från vår semesterresa till Malta i somras. Första bilden tog jag i huvudstaden Valletta.
 
Vart på Malta jag tog den andra bilden minns jag inte riktigt. Men jag minns i alla fall att det var två körsbär och att det var sambon som höll i dem.
 
Den tredje bilden tog jag jag på den lilla ön Comino. Där fanns en liten ödla som poserade snällt för fotografering.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Fototriss, foto, Malta

Pappor med access till skötrummet

 
Härom dagen såg jag en intressant fråga i mitt Facebookflöde: Varför säger alla dockor "mamma"? Man skulle också kunna fråga: varför är det bara mammasymboler, som byter blöjor på bebisar, på skyltar till offentliga skötrum (se bilden ovan)?
 
Svaret är naturligtvis: gamla förlegade könsroller. 
 
Någon kanske opponerar sig och säger "jamen, det är ju oftast mammorna som tar hand om barnen när de är små; byter blöjor på dem och matar dem. Då är det väl också självklart att det är mammorna som blir avbildade i de situationerna". 
 
Då säger jag: jamen, om man vill att papporna ska få vara mer delaktiga (vilket jag tycker att de ska få vara) så kan man åtminstone börja med att ändra symboliken. Varför inte tillverka dockor som även säger "pappa"? Varför inte skyltar till skötrum som bjuder in även papporna att byta blöjor på sina barn. 
 
Fast sådana skyltar finns faktiskt.
 
Skylten nedan hittade jag på en toalettavdelning på Valbo köpcentrum utanför Gävle. På skylten står det Familjerum och personen som byter blöjor är inte könsligt definierbar. Det kan vara mamman, men det kan också vara pappan.
 
Utvecklingen går trots allt framåt. 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Föräldraskapblöjbytepappamammapolitikjämställdhetpappamånad

Dålig etikett att vara naken hemma

 
Sitter och går igenom e-posten till min privata e-postadress. Där hamnar e-brev av allehanda slag, allt från nyhetsbrev från CoolStuff till aviseringar om kommentarer jag fått i bloggen och på Facebook. Med jämna mellanrum får jag också nyhetsbrev från Vi i Villa, gratistidningen som skickas ut till alla villaägare. 
 
I det senaste nyhetsbrevet från Vi i Villa berättas om olika ämnen som läsarna debatterar på tidningens nätsida. Ett av ämnena handlar om ifall det är okej att sätta upp taggtråd ovanpå staketet runt sin villatomt. Redaktionen meddelar att åsikterna varit väldigt delade och att läsekretsen delats in i två läger, för och emot.
 
Men får man överhuvud taget sätta upp taggtråd runt sin villatomt eller måste man ha bygglov först? 
 
Vi vi i Villa ställde frågan till byggnadsnämnen i Stockholm som svarade att staket som är lägre än 1,1 meter inte är  bygglovspliktiga och att det därför är svårt att kontrollera om det består av taggtråd. Fast då undrar jag: vill någon överhuvudtaget ha taggtråd runt sin villatomt? Hur snyggt är det - egentligen?
 
Ett annat ämne som tydligen diskuterats bland Vi i Villas läsare är om det är okej att gå omkring naken på sin villatomt. I en artikel har Vi i Villa frågat folkvettsexperten Magdalena Ribbing som säger att det är "dålig etikett" att vara naken på sin egen villatomt. 
 
Dålig etikett..?
 
Jag som trodde villaägare var okränkbara och att vi kunde göra som vi ville på våra egna villatomter. Kanske trots allt bäst att i fortsättningen ha kläderna på när jag klipper gräsmattan. 
 
 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Etikett, villaägare

Vilka blir vinnarna med SD vid makten?

 
Om knappt ett år är det val. Då ska vi medborgare bestämma vilka vi vill ska företräda oss i maktens olika korridorer - i kommuner, landsting och i riksdagen. Det är då vi har chansen att byta ut de politiker vi inte är nöjda med. Själv tänker jag rösta för att den nuvarande regeringen byts ut mot en ny. 
 
Det kommer onekligen att bli ett spännande val, där vad som helst verkar kunna hända. Flera intressanta frågor väntar på svar. 
 
Kommer Centern och Kristdemokraterna att åka ur riksdagen? Enligt opinionsmätningarna riskerar både Centern och Kristdemokraterna att hamna under fyraprocentsspärren, vilket vore helt ok för mig. Det räcker med att ett av de två partierna ramlar ur riksdagen så faller hela Allianskonstruktionen.
 
Om Socialdemokraterna vinner valet, vilka kommer de att bilda regering med? För att undvika att SD blir vågmästare efter nästa val öppnar S-ordförande Stefan Löfvén för samarbete över blockgränserna. Visst, naturligtvis är det viktigt att hålla SD borta från politiskt inflytande. Men det känns heller inte så bra om S tänker regera tillsammans med samma borgerliga partier som i nuvarande regeringskonstelation sålt ut skola och sjukvård till riskkapitalister. Det är ju bland annat av just det skälet jag vill ha bort Alliansregeringen. 
 
Hur stora framgångar kommer Sverigedemokraterna att få i riksdagen? I vissa opinionsundersökningar har SD fått upp emot 11 procent. Om SD skulle få det resultatet (eller ännu fler röster) i valet skulle de kunna få ett rejält inflytande i politiken. Det vill inte jag. Vi måste fortsätta att bekämpa SD med ännu mera saklig information, och i debatter med dem diskutera vad som är mänskliga värderingar. 
 
I kvällens Agenda (17 november) handlade ett av inslagen om det faktum att en stor del av LOs medlemmar säger sig vilja rösta på SD. Frågan man måste ställa sig då är: vilka blir vinnarna om SD hamnar i regeringsposition? Sveriges löntagare? Jag tror inte det. 
 
Håll rasisterna borta från makten! 
 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om SD, Sverigedemokraterna, socialdemokraterna, alliansen, Agenda, politik