Fototriss: From where I stand

Den här veckan snackar vi Instagramtaggar i Fototriss. Coolt, tycker jag. Temat är #fromwhereistand och det handlar om att fota sina fötter i olika situationer. På min första bild har jag fotat mina fötter tillsammans med vår katt.
 
På den andra bilden har jag fotat sambons betongfötter (som hon gjutit i ett par gummistövlar) intill rabarberodlingen på vår gräsmatta. 
 
Tredje bilden tog jag från utsiktstornet på Norra Berget i Sundsvall. Sambon står stadigt på marken. 
 
Bilderna ovan har jag även publicerat på mitt Instagramkonto.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Fototriss, fromwhereistand, foto, Timrå, Sundsvall

Gunnar Hökmarks tecknade look-a-like

Man ska inte ägna sig åt lyteskomik. Jag vet det. Men jag kan ändå inte låta bli att notera att en av våra mer kända EU-politiker har en gansk lustig look-a-like - i seriernas värld.
 
Detta upptäckte jag härom dagen. Jag var på väg till jobbet och stannade för rött ljus i korsningen E4 och Norrmalmsgatan. Lite förstrött slängde jag en blick på valaffischerna på sidan av vägen, då tanken plötsligt slog mig: Moderaternas toppnamn i EU-valet, Gunnar Hökmark, påminner ju faktiskt en hel det om karaktären Montgomery Burns i den tecknade serien The Simpsons (i serien är Mr Burns Homer Simpsons chef och ägare till det lokala kärnkraftverket).
 
Visst. Mr Burns har inte glasögon, och frisyren är inte riktigt densamma. Men leendet och blicken tycker jag båda i hög grad har gemensamt (lite typ "he he, här kommer jag - och jag tänker äta upp era små barn...").
 
Det här är andra gången jag hittar moderatpolitikers kopior i The Simpsons.Tidigare har jag bloggat om migrationsministern Tobias Billströms slående likhet med Bart Simpson. Kanske finns det ännu fler som jag inte tänkt på. Tipsa mig gärna!
 
För övrigt har jag idag gjort min medborgerliga plikt (som också är min medborgerliga rättighet) och röstat i EU-valet. Ikväll blir det uppesittarkväll framför valvakan på TV. Kanske får vi då svar på frågan: ska skräckscenariot infinna sig och vi blir representerade av sverigedemokrater i EU. Själv hoppas jag så inte blir fallet.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om EU, EU-valet, Gunnar Hökmark, Hökmark, moderaterna, socialdemokraterna, politik, jagskarösta

Fototriss: ätbart

Veckans Fototriss: ätbart. Min första bild tog jag på grillen idag. Förutom fläskkarrén grillade vi också champinjoner. Stora champinjoner.
 
Den andra bilden tog jag på Island för några veckor sedan. Bilden visar en tomatodling där växthuset värmdes upp med hjälp av varmvatten från heta källor.
 
Sista bilden tog jag idag, lördag. Här kan man säga att det är ätbart - på sikt. Bilden visar det blommande körsbärsträdet på vår gräsmatta. Snart övergår blommorna till att bli körsbär. 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Fototriss, ätbart

Inte ett lik i garderoben, men...

Nu känns det som om sommaren gjort entré på riktigt. I helgen var det riktigt varmt och skönt, och jag njöt av att kunna vara utomhus endast iklädd t-shirt och trekvartsbyxor.
 
När sommaren brister ut på riktigt, då växer också gräset. I helgen begick jag därför även säsongspremiär med gräsklipparen - kanske en lite trist sysselsättning men ett bra tillfälle att få lite motion.
 
Men mitt under min gräsklipparupplevelse hände något väldigt oväntat. Plötsligt, mitt på gräsmattan, så... Ja, kolla in videoklippet ovan och ta del av det något omtumlande intermezzot på min villatomt.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Timrå, lik i garderoben, gräsklippare, gräsklippning, gräsmatta, villatomt, villaägare

Slät och fin betong i rampen

 
Här kommer en färsk lägesrapport från skateparkbygget utanför mitt jobbfönster. Nu har man kommit så långt i arbetet att mycket av betongen är på plats. När jag gick förbi där i eftermiddags noterade jag att betongytan var väldigt slät och jämn. Antagligen är slät och fin yta en förutsättning för att det ska gå bra att åka skateboard där. 
 
Manskapet som för närvarande jobbar på byggplatsen ser inte riktigt ut som vanliga svenska byggjobbare. De verkar inte ta några pauser utan röker och äter hamburgare samtidigt som de jobbar. Dessutom anländer de till jobbet med skateboard på mornarna samt har en stor bergsprängarstereo som det strömmar rockmusik ur dagarna i ända. 
 
Någon sa att de är från Kanada. Gissningsvis är de kanske inkallde specialister på skateboardramper som ska säkerställa att betongytan blir korrekt gjuten. 
 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Skateramp, skateboard, BMX, Sundsvall

Fototriss: tomt

Tomt. Så lyder veckans tema hos Fototriss. Här kommer mina tre bilder. Den första visar en tom braständare. Tomma tändare kan vara irriterande.
 
Idag har vi grillat. Det var då vi använde tändaren på första bilden (innan den blev tom). På den andra bilden ser vi grillen när vi grillat klart och ätit upp det grillade köttet. En tom grill.
 
När man grillar kan det vara gott med en öl. När jag druckit upp ölen blev flaskan tom. På den tredje bilden ser vi den tomma flaskan. 
 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Fototriss, tomt, foto

Perlan en riktig pärla i Reykjavik

 
Mera minnen från Islandsresan i april: En av de mer spektakulära, icke naturfenomenrelaterade, upplevelserna vi hade på Island var besöket på restaurang Perlan. Restaurangen är något alldeles speciellt och är belägen under en stor glaskupol, längst upp på ett vattentorn (som egentligen består av sex gigantiska cisterner).
 
Det speciella med restaurang Perlan är att golvet sakta roterar. Utsikten är vidunderlig och det är en märklig känsla när man sakta förflyttar sig, trots att man hela tiden sitter vid samma bord.
 
När vi klev in i restaurangen och satte oss till bords fick vi platser med utsikt över hela centrala Reykjavik. Efter en stund, när de båda förrätterna var avklarade (på Island äter man fyra rätters middag på fina resaturanger), hade vi förflyttat oss och kunde blicka ut över havet.
 
När vi efter ytterligare en stund hade avnjutit huvudrätten kunde vi se ut över ett antal fjälltoppar och slutligen, när desserten var uppäten (efter typ två timmar), hade vi åkt varvet runt och var tillbaka i centrela Reykjavik. Då hade skymningen börjat lägga sig och all belysningen börjat tändas i den isländska huvudstaden. En riktigt fantastisk upplevelse.
 
Maten då? Jodå, den var jättegod. Vi åt fyra rätters middag, med lammfilé som huvudrätt, och det smakade utsökt.
 
Restaurang Perlan rekommenderas starkt vid ett besök i Reykjavik.
 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Reykjavik, mat, Island, resor, turism

Sverige: Mjuka älgar och vikingar av plast

 
Gamla Stan, Stockholm, för knappt en månad sedan. Det är påskhelg och vi går efter Västerlånggatan och njuter av solen, värmen och folklivet. Under vår promenad möter vi stora horder av turister, från alla världens hörn, och jag undrar för mig själv hur många av människorna här som egentligen är bofasta stockholmare. Inte så många, skulle jag tro.
 
Gamla Stan verkar vara en stor turistmagnet. Souvenirbutikerna ligger tätt och på gatan utanför en av dem står ett par korgar med diverse prylar till försäljning. I korgarna ser jag vikingahjälmar av plast och älgar utformade som mjukisdjur. Är det alltså schablonbilden av Sverige som vi säljer till turisterna?
 
Älgar och vikingar.
 
Frågan är om just vikingar är något att vara stolt över. Under 1000-talet ägnade sig våra nordiska vikingar åt resor till kontinenten där de plundrade och mördade. Då var våra förfäder barbarer. Idag har vikingatiden blivit en romantiserat inslag i vår historia som vi saluför i souvenirbutiker. 
 
Så kan det gå.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Stockholm, vikingar, Sverige

Strokkurs stråle är kokhet och livsfarlig

 
Gejsrar är ett imponerande naturfenomen på Island. Enkelt kan man beskriva en gejser som ett hål i marken där det med jämna mellanrum sprutar upp kokande vatten rakt upp i luften. Under vår resa till Isand för några veckor sedan besökte vi bland annat gejserområdet i Haukadalur där det finns ett helt gäng gejsrar.
 
Varje gejser har ett namn och den mest aktiva i Haukadalur heter Strokkur. Han skjuter iväg sin heta vattenstråle typ var femte minut ända upp emot 20 meter upp i luften.
 
Innan vi gick in i gejserområdet fick vi noggranna instruktioner av turistguiderna att inte gå för nära när Strokkur erupterar. Om man skulle råka få den kokande vattenkaskaden över sig så blir man helt enkelt skållad.
 
Kolla in bilderna ovan och nedan som jag tog på Strokkurs vattenkaskad. Först ser man hur det blir en bubbla som sedan spricker upp i en kollossal mängd vatten som skjuts iväg upp i luften. Jämför vattenkaskaden med hur stora (små) människorna är som står och tittar på.
 
 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Island, gejser, gejsrar, Strokkur, turism, resor

När vi blir offer för konsumtionssamhället

 
I bilen har jag en GPS-navigator. För mig är den ett ovärderligt hjälpmedel när jag försöker hitta i trakter där jag inte varit förut. Dessutom talar den om för mig hur lång tid jag har på mig att komma fram till den plats jag är på väg till - en utmärkt funktion när jag har en tid att passa, typ 30 mil bort, i mitt arbete.
 
Bra är också att man några gånger per år kan koppla in navigatorn till datorn och på så sätt ladda ner uppgraderingar av kartorna. På det viset hittar navigatorn även på nybyggda vägar och gator.
 
Men nu är tydligen det roliga slut. När jag härom dagen anslöt navigatorn till datorn fanns det ingen ny uppgradering att ladda ner. Ska jag tolka det som att just denna modell, i tillverkarens ögon, nu är för gammal och att man slutat förnya kartorna?
 
Jag köpte navigatorn 2008. Alltså för sex år sedan. Och den fungerar fortfarande perfekt. Men måste jag alltså nu köpa en ny navigator för att kunna hitta om jag hamnar på en nybyggd väg?
 
Att tekniska prylar blir för gamla, medan de fortfarande fungerar, är ett fenomen som blir vanligare och vanligare. På återvinningsstationen här i kommunen ligger det mängder av fungerande tjockTV-apparater som folk slängt när de köpt en ny platt-TV. Jag tycker det känns som ett enormt slöseri.
 
För en tid sedan fick jag ett meddelande i min dator att Microsoft slutat supporta operativsystemet XP (som jag har i min väl fungerande, nio år gamla, dator). I meddelandet stod det att jag borde köpa en ny dator med operativsystemet Windows 8.
 
Jag har en bekant som uppgraderade till Windows 8 och numera inte kan använda sin fotoskanner. Den funkade bara på Windows XP (samt på tidigare operativsystem) men efter uppgraderingen finns inga nya drivrutiner att ladda ner.
 
Förr köpte man nya saker när de gamla var utslitna. Idag måste vi slänga fullt fungerande prylar bara för att tillverkarna med en knapptryckning gjort dem odugliga.
 
Konsumtionssamhället firar hela tiden nya triumfer.
 
Bilden ovan visar en av fläktarna i min PC. Visst, fläkten är lite dammig men datorn funkar bra. Synd bara att tillverkaren upphört med sin support.
 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Teknik, utveckling, Timrå

Att vinna är inte allt. Det viktiga är att kämpa väl.

 
I förra veckan var jag och kollegan på personaltidningskonferens i Stockholm. Ett av inslagen på konferensen var tävlingen Årets bästa personaltidning där vi blev nominerade i en av deltävlingarna - årets bästa arbetsplatsreportage.
 
Tyvärr vann vi inte men vi är nöjda ändå. På konferensen medverkade flera inspirerande föredragshållare (bland annat filmaren och journalisten Tom Alandh) och nu känner vi oss laddade att göra en ännu bättre tidning.
 
Kvällen avrundade vi med en öl på puben Black & Brown på Hornsgatan. En trevlig pub där jag provade det lokala ölet Tjockhult
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Stockholm, rim, öl

Fototriss: blommor

Den här veckan bjuder Fototriss på ett riktigt innovativt tema: blommor. I mina bidrag har jag valt att gå riktigt nära fotoobjekten. Första bilden har jag tagit på insidan av själva blomman på en växt (som jag inte vet vad den heter) i rabatten vid vår husvägg.
 
Nästa bild har jag tagit på en blomma intill den på första bilden. Sambon säger att det är en Vårkrage.
 
Sista bilden har jag tagit på en Påsklilja i samma rabatt som de två första.
 
Denna omgång av Fototriss är också en tävling med chans att vinna priser från Coolstuff.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Fototriss, blommor

Fast helst vill jag nog slippa TV-reklamen

 
Onekligen ett bra pris på blöjor i den lokala Coopbutiken. Jag tänker att kanske borde man passa på att köpa sig en förpackning. Det kanske kunde vara bra att ha om man skulle vilja se en långfilm på någon TV-kanal utan reklamavbrott.
 
Vissa har ju det som argumet när man vill beskriva fördelarna med reklam-TV; att det är bra med reklamavbrott för då kan man passa på att gå på toaletten. 
 
Man skulle också kunna säga att fördelen med toaletter är att man kan gå dit för att slippa se TV-reklamen. Fast helst av allt vill jag nog sitta kvar i soffan och se klart filmen - utan att behöva genomlida några raklamavbrott. Sedan går jag på toa.
 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Reklam, reklam-TV, TV-reklam

Varför kan inte Internet ge mig rätt grillväder?

 
Är egentligen Internet så avancerat som det sägs? Visst, jag kan hålla med om att det hänt en del sedan 1969 då den amerikanska militären skapade ARPANET, föregångaren till Internet. Och visst, naturligtvis är det praktiskt att kunna skypa med vänner på andra sidan jordklotet, boka flygbiljetter via sin iPad eller chatta med sin politiker om gatubelysning som slocknat. 
 
Men jag tycker ändå utvecklingen går för sakta. Jag undrar: när kan vi beställa rätt väderlek via Internet?
 
Alltså, så här är det: På lördag tänkte vi grilla. Och då vore det väldigt trevligt om det kunde få vara lite varmt och soligt ute - och att man dessutom kunde lita på att det skulle bli så.
 
Vi vet att mänskliga hjärnor faktiskt fört oss till månen, uppfunnit antibiotika och konstruerat bakmaskinen. Därmed vet vi också att den mänskliga hjärnan är kapabel att uträtta stordåd. Men det vore väl inte för mycket begärt om dessa hjärnor även kunde konstruera en iPadapp som jag kunde beställa lite solsken med.
 
Jag är ju faktiskt villaägare. Och jag vill grilla.
 
Bilden ovan tog jag i somras (eller om det var sommaren före) när jag grillade järnet på vår villatomt.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Grilla, grillning, villaägare, sommar, väder, vädret

Snart dags att gjuta betong

 
Dags igen för en bild från bygget av skaterampen utanför mitt jobbfönster. Nu har arbetet kommit så långt att man armerat kanterna i den stora gropen. Gissningsvis ska man sedan gjuta betong på armeringen. 
 
Följetongen fortsätter.
 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Skateramp, Sundsvall

Fototriss: så här ser det ut där jag är

Veckans tema hos Fototriss är så här ser det ut där jag är. Här i Timrå har lördagen präglats av ostadigt väder. Ena stunden har det varit strålande solsken, nästa stund grovkornig hagelnederbörd. Just hagel fick bli motivet på mina samtliga tre bilder.
 
På bilens vindrutetorkare samlades ett stort antal hagelkulor.
 
Hagelkulorna var ganska stora, typ fem millimeter i diameter.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Blogg100, Fototriss, hagel, sommarväder, väder, hagelskur

RSS 2.0
Evenemang och konserter


Evenemang och konserter