Gott Nytt År!

Ut med det gamla. In med det nya. 2015 is coming through.
 
För mig personligen har 2014 varit ett bra år. Jag har inte känt några svårare sjukdomssymtomer, sambon och jag har gjort flera trevliga resor och jag har fortfarande jobbet kvar. Familjen mår bra, jag har varje månad råd att betala mina räkningar och i somras var vädret fantastiskt bra. Vad kan man mer önska?
 
Det skulle vara det här med åldrandet då.
 
Jag kan säga rakt ut att jag har lite åldersnoja, vilket alltid blir värre varje gång det är nyårsafton. Under 2015 fyller jag 57 år vilket innebär att jag har endast tre år kvar till 60. Sedan är det bara tio år kvar till 70 (och man vet ju hur fort tio år går). Och sedan 80... 
 
En av mina fastrar sa en gång att när man fyllt 80 är man inne i döåldern. Då kan det vara slut när som helst.
 
Fast det finns hopp. I ST läste jag härom dagen om kändisen Linda Nyberg som fyller 45 år. Rena ungdomen i mina ögon. I artikeln säger hon att 40 år är det nya 20 och 50 det nya 30. Det skulle alltså innebära att jag egentligen fyller 40 om tre år. Härligt!
 
Naturligtvis handlar inte ålder om hur gammal kroppen är utan om man fortfarande är nyfiken och positiv i sinnet. Det är just så jag försöker leva. Leva i nuet. Inte planera längre än till nästkommande fredag då man får öppna en bärs och äta en god middag,
 
Ute i stora världen har 2014 bjudit på många spännande nyhetshistorier, allt från Ebola och det svenska valet till IS och konflikten i Ukraina. Jag tror 2015 kommer att bli ett minst lika spännande år som 2014, både ute i världen och på min hemmafront. Facit på det får vi om exakt ett år.
 
Gott Nytt År!
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Gott Nytt År, nyår, livet

Jag är kreatör, inte administratör

 
Mellandagar.
 
Såna där underbara dagar då ingenting finns på agendan. Ingenting. Bara kravlös avkoppling och ett konstant lugn i kroppen.
 
Fast när man kopplat av i typ fem dagar i sträck, och det lutherska arvet börjar göra sig påmint därför att man bara sitter där och latar sig, då känner man att man kanske, kanske, skulle ta och göra nånting - exempelvis sortera några av de där pappers- och tidningshögarna som av någon anledning växer okontrollerat på olika platser i huset.
 
Det var just en sådan pappershög jag ägnade gårdagen åt att sortera, vilket resulterade i att en stor del av innehållet i högen gick rakt ner i pappersåtervinningen. 
 
I högen fanns bland annat ett tiotal oöppnade orangea kuvert, såna där man får varje år som handlar om ens pension. 
 
Alltså. Jag påstår att det svenska pensionssystemet är orättvist och odemokratiskt. Varför är det bara de som är intresserad av ekonomi och siffror som ska gynnas?
 
Jag menar, det är ju bara dessa personer som har förmågan att göra bra analyser av hur man ska lägga upp sitt pensionssparande. Vi övriga som bara får förhöjt blodtryck och nervösa kroppsryckningar av "informationen" i de oreangea kuverten - vi är ju helt rökta i sammanhanget.
 
Själv hatar jag siffror och är fullkomligt ointresserad av både spel och ekonomi. 
 
Däremot gillar jag att fotografera, lyssna på musik och att forma ord till skön lyrik. En sån som jag måste väl också få chansen till en bra pension. Exempelvis - om man vänder mobilen åt rätt håll när man videofilmar borde ligga till grund för hur bra pension man får. Inte bara hur bra man är på att räkna. 
 
Diskriminering är vad det är.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Pension, pensionssparande, Oreange kuvert, mellandagarna

Den blicken Kinberg Batra gav Löfvén

 
Det är lördag förmiddag och jag har brutit mot min heliga princip att aldrig kliva upp före klockan tolv en ledig dag. Men imorse råkade jag se i mobilen (brukar ibland surfa lite där i sängen) om den extrainsatta pressträffen klockan 10,30 på TV - och den ville jag se.
 
Budskapet på presskonferensen var att S-regeringen och de borgerliga partierna nu är överens. Det blir inget extraval. 
 
Ok. Kanske bra det. Risken med ett nyval hade ju varit att SD fått ännu fler röster, vilket skjutit Sverige ännu närmare katastrofens rand. Decemberövernskommelsen (som den kallas) ska väl också ge S-regeringen större möjligheter att leda landet utifrån sin egen politik, vilket naturligtvis är bra.
 
Men visst hade jag sett fram emot en spännande valrörelse där socialdemokraterna (förhoppningsvis) tagit debattfajten med SD och pulveriserat deras rasistpolitik. Fast det hade ju kanske i sig varit en risk. SD-anhängarna tenderar ju (märkligt nog) att öka varje gång partiet synas och nya skandaler blir offentliga.
 
Under presskonferensen var företrädarna från de sex partierna väldigt överens och inte minsta lilla konflikthärd syntes till. Men visst finns skillnadena där. Om inte annat i attityden. Moderatledaren (överklassföreträdaren) Anna Kinberg Batras blick när hon tittar på socialdemokraten (fackföreningskämpen) Stefan Löfvén visar med all tydlighet vem hon tycker är betydelsefull och vem hon inte tycker är det. 
 
Kanske som den gången hon påstod att stockholmare är smartare än lantisar.
 
 

Hittills inga skador under julen

 
Så är julaftonen över. Allt gick bra. Innevarande dag (juldagen) har jag tillbringar intill öppenspisen med att elda upp en kubikmeter julklappspapper och kartonger som blev resultatet av gårdagens julfirande. 
 
Jag drar mig till minnes julaftonen för två år sedan. Då pajade min rakapparat precis innan julfirandet skulle börja och istället hittade jag en rakningslösning som inte blev helt lyckad. Blodvite uppstod, kan man säga. Läs om det här.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Blod, rakning, julafton, julfirande, jul, god jul

När tomten jobbar dansar renarna i snön

 
Dan före dan.
 
Idag har jag tagit ut en semesterdag och är hemma och städar. Vi har den arbetsfördelningen när det är saker på gång här hemma. Jag städar och sambon lagar mat.
 
Tog en sväng till Birsta förut och gjorde några kompletterande inköp. Köer överallt. Särskilt på vägarna mellan de olika affärerna. 
 
Igår hämtade jag lite ved i skottkärran för att elda med i öppenspisen. På gräsmattan stötte jag ihop med ett gäng renar - som dansade. Ja, man ska inte förvånas över nånting längre. 
 
God Jul!
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Jul, julafton, god jul, tomten, jultomten, renar