Fototriss: Stopp


I veckans Fototriss är temat Stopp. En stimulerande fotoutmaning tycker jag, och utrustad med min iPhone tillbringade jag några lördagstimmar på jakt efter tänkbara Stopp-objekt. Den här gången fick alltså inte min vanliga kamera spela huvudrollen utan istället blev det iPhone-appen Hipstamatic som blev mitt fotoverktyg. På bilden ovan är det min son som tydligt signalerar budskapet: "Hit men inte längre!"


Med ovanstående bild har jag gjort det enkelt för mig. Finns det egentligen något som tydligare signalerar Stopp än ett trafikljus som lyser rött?


När bensinen tar slut i tanken då blir det stopp på resan. Då får man greppa bensindunken och traska iväg till närmsta bensinstation (som förhoppningsvis inte ligger alltför långt borta).


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

En biltur genom Norrlands inlandJag har inte hunnit med att blogga så mycket på sistone. Jobbet och diverse hemmasysslor (pelletspannan) har tagit för mycket tid. Idag var jag ute på en liten tjänsteresa till trakterna kring Strömsund i Jämtland. Totalt blev det drygt 40 mil i bil.

För att inte somna bakom ratten stannade jag då och då till för att sträcka på benen. Vid ett sådant tillfälle såg jag skylten på bilden. Det kändes på nåt vis som om alla vägar bar till just den parkeringsfickan jag just då stod på. Jag gillar att ibland färdas med bil genom Norrlands inland.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Pelletspannan är på dåligt humörVår pelletspanna har den senaste veckan varit på dåligt humör. Allt emellanåt stannar den utan någon till synes anledning och jag måste gång efter annan rusa ner i källaren för att starta om den. Jag har undersökt och åtgärdat diverse tänkbara felorsaker men pelletspannan vill trots det inte bli på riktigt bra humör igen. På bilden ovan har jag demonterat brännaren som jag sotat och gjort ren.

Nu ska jag gå ner i pannrummet igen och ta ett allvarligt snack med pelletspannan.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Så här ser det ut där jag är idag


Så var det dags igen för fotoutmaningen Fototriss. Den här veckan är temat Så här ser det ut där jag är idag vilket innebär att man ska visa tre bilder hur vintern ser ut just idag (lördag 19 februari 2011) på den plats man befinner sig. Här i Timrå är det full vinter och just denna dag skiner solen från en klarblå himmel och temperaturen ligger på -20 grader. Under denna vinter har vi fått oerhört mycket snö, och ännu mer fick vi under veckan som gått. Idag tog jag en sväng med snöslungan för att skotta fram postlådan.


Lördagen var en fin dag att ägna sig åt fotografering. Snötussarna i vår doftschersmin blev en fin förgrund till tallkronan och den blå himlen.


På Fototriss hemsida ställs frågan hur mycket vinter det är. Svaret är att här i Timrå är det väldigt mycket vinter. Det är jättekallt och mycket snö. Men trots allt börjar faktiskt min sambos trädgårdsdekoration att titta fram så smått under snön (till vänster i bild).


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Melodifestivalen är hämnden mot kulturvänsternVisst har årets Melodifestival lite mer B-profil än tidigare. Svaga artister, dåliga låtar, och taskig pausunderhållning gör att i alla fall jag är lite besviken på årets Melodifestival. Frågan är varför årets melodifestival inte håller måttet. Jag tror jag vet svaret. Årets Melodifestival är nämligen socialminister Göran Hägglunds hämnd på kulturvänstern.

Göran Hägglund hävdar ju att Kristdemokraterna är verklighetens folk, det vill säga "de som arbetar och lever sina liv som folk gör mest". Motpolen till verklighetens folk är det Hägglund kallar kulturvänstern, vilket man får anta är suspekt vänsterkultur som den breda massan människor inte gillar.

Jag tror det är så att Göran Hägglund i år har tagit chansen. Som makthavare i Alliansregeringen har han lyckats infiltrera Melodifestivalen att leverera lagom snäll och anpassad underhållning. Därför är innehållet i årets melodifestival så pass medioker att det ska passa "verklighetens folk".

Den definitiva förnedringen mot kulturvänstern kom i förra lördagens deltävling när dansbandssångaren och verklighetens folk-ikonen Christer Sjögren slaktade David Bowie-låten Life On Mars, vilket antagligen blev en stor triumf för Göran Hägglund. I kvällens deltävling noterade jag också att i "förhöret" av Erik Saade sa en av de osympatiska förhörsledarna att hennes förebilder är Gandhi, Mandela och Stalin. Så framställs en bad-guy i när man vill håna kulturvänstern. 

Omedelbart efter kvällens deltävling i Melodifestivalen startade sändningen av gaygalan på TV 4. En av artisterna där var Lena Philipsson som också showade i Melodifestivalen. Intressant att hennes insats på gaygalan var betydligt mycket bättre än i Melodifestivalen.

Jag önskar att jag åter igen får se Freddie Wadling som pausunderhållning i Melodifestivalen.

Bilden ovan: Som illustration till dagens blogginlägg visar jag en bild jag tagit på mig själv vid korvavdelningen på Konsum Extra i Sundsvall.


Aftonbladet:
Saades mardröm – dansare skadade sig
Läsarna: Det är plagiat, Saade!

DN:
Eric Saade höll som favorit
”Popular” och ”The king” direkt till GlobenLäs även andra bloggares åsikter om
, , , , , , , , ,

al-Qaida och SD på väg bort i samma båt

Först Tunisien och Egypten. Sedan Libyen och Algeriet. Den Nordafrikanska frihetsrevolten sprider sig, och i land efter land ger sig folk ut på gatorna för att utmana diktaturregimerna. I Egypten och Tunisien satte man regimerna i gungning relativt enkelt, och nu återstår att se hur framgångsrika de folkliga upproren blir i de övriga arabländerna. 
 
Det intressanta är att det är helt vanligt folk som ger sig ut på gatorna för att demonstrera mot diktaturregimerna och för mer frihet. Alltså vanliga människor som längtar efter demokrati och öppenhet.
 
Till saken hör att det här handlar om länder där islam är den dominerande religionen. Och när vi svenskar pratar om muslimer tänker många först och främst på självmordbombare och terrorister. Men den Nordafrikanska frihetsrevolten visar ju att det inte är så enkelt.

I själva verket är al-Qaida och andra terrororganisationer endast isolerade terrororganisationer som utnyttjar frånvaron av demokrati för att få anhängare. Just därför är det viktigt att den pågående frihetsrevolten blir framgångsrik och att de olika diktaturerna störtas.

Frågan är hur det som nu händer påverkar debatten i Sverige. Sverigedemokraterna har ju tagit sig in i riksdagen med främlingsfientlighet och islamofobi som främsta argument. Med det som händer i Nordafrika blir SDs argument än mer försvagade. Kanske den Nordafrikanska revolten är början till slutet för både al-Qaida och
Sverigedemokraterna.


DN:
Unga arabers revolt lyfter terroristkamp
Sex personer döda på ”Vredens dag”
Pressade arabledare försöker blidka medborgarna

Aftonbladet:
Frihetsrevolten rullar vidare
UD avråder från resor till Algeriet
Taimour hyllas – av al-Qaida

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Sossarna måste få nytt blod i partiådrornaIgår presenterade den socialdemokratiska kriskommissionen sin rapport. Som medlem i partiet fick jag ett mail med en weblänk för att kunna läsa rapporten i sin helhet. Den är 118 sidor lång och så mycket orkar jag inte läsa, men jag ögnade i alla fall igenom delar av den.

Mycket av det som står i rapporten är det lätt att hålla med om:
"Den socialdemokratiska människosynen säger att vi människor behöver stöd hos varandra för att utveckla vår frihet. Samhällsutveckling är inte bara något som händer, utan något som kan påverkas och styras."

Jag är socialdemokrat därför att jag tror på alla människors lika värde, oavsett kön, hudfärg mm. Om man får tro kriskommissionen så kommer värderingar som solidaritet och rättvisa att bestå i partiet även i framtiden. Det gläder mig.

Jag gillar även att få läsa följande i krisrapporten:
"Det socialdemokratiska partiet är till vissa delar en sluten värld. I en sådan omgivning växer det till slut fram en partikultur som inte främjar öppenhet och transparens. Ska vi återvinna förtroendet måste förändringsresan präglas av öppenhet och nyfikenhet gentemot både medlemmar och medborgare, på alla nivåer i partiet."

Här tror jag kriskommissionen berör en viktig fråga som kommer att få stor betydelse för att socialdemokraterna ska kunna återta en topposition i svensk politik. Jag tror alltför många haft sina politiska uppdrag i partiet alltför länge. För att socialdemokraterna ska kunna få ny luft under vingarna måste det nog in en hel den nytt blod i partiådrorna. 

Således konstaterar kriskommissionen följande:
"Socialdemokratin ska vara en folkrörelse byggd underifrån, som samlar många människor för att gemensamt forma denna framtid".

Vem är då rätt person att leda partiet så att kriskommissionen fina ambitioner kan förverkligas? Själv har jag ingen aning men det måste bli någon som inte liknar Mona Sahlin eller Göran Persson. Istället måste socialdemokraterna hitta en svensk motsvarighet till Barack Obama, alltså en person som kan sprida entusiasm och engagemang bakom de socialdemokratiska värderingarna.  

I dagens samhälle där egoismen breder ut sig mer och mer måste socialdemokraterna jobba hårt för att återupprätta solidaritet som värdeord. Kriskommissionen konstaterar helt riktigt i sin rapport:
"I de kommande årens oppositionsarbete måste Socialdemokraterna koncentrera sig på att bilda opinion istället för att jaga den."

Det måste bli coolt att vara sosse igen.


Jag har tidigare bloggat om sossarna. Läs det här.

Aftonbladet:
Nu gör de slut
Två glada sossar är en bra nystart
Låt inte S-ledningen tysta ner kritiken
Säpos misstag kunde ha blivit ödesdigert

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kul att bli inspirerad i FototrissFör andra gången har jag deltagit i fotoutmaningen Fototriss och konstaterar att det ju är riktigt roligt. Det är stimulerande att ta sig an en fotoutmaning på ett givet tema, och det är jättetrevligt med alla kommentarer. Igår postade jag ett bidrag på temat Konst eller konstigt och fick många synpunkter. Jättekul! Vanligtvis brukar jag försöka svara alla som kommenterar i min blogg men väljer den här gången istället att ge ett "kollektivt" svar.

Några funderade lite kring det här med att fixa till bilder i datorn. Att efterbehandla en bild i Photoshop kan ju ha flera syften. Dels kan det handla om att man vill justera ljus, konstrast och vitbalans. Dels kan syftet vara att, helt eller delvis, göra om bilden.

Att justera ljus och konstrast mm tror jag de flesta fotografer gör. På det viset kan man "vässa" en bild så den blir intressantare. Att justera ljuset och vitbalansen i en bild tycker inte jag är manipulation.

Manipulation är det däremot när man gör ingrepp i en bild så den blir helt annorlunda. Ett sådant exempel är min bild (i mitt Fototrissbidrag) där skyltdockan har mitt huvud under armen. Att manipulera en bild tycker jag är helt ok, så länge det finns ett syfte (exempelvis humor eller provokation mm).

Kan man då lita på att en bild är äkta när man vet att fotografen gillar att sitta och fixa i Photoshop? Ja, visst kan man det. Om slutresultatet är bra så spelar det inte så stor roll hur det har gått till, tycker jag. De flesta justeringar man kan göra i Photoshop (ljus, vitbalans mm) skulle man också kunnat ha gjort vid fotograferingstillfället. Skillnaden är bara att det är enklare att göra det efteråt i datorn.

Jag tycker det är kul att surfa runt bland de övriga bidragen i Fototriss. Där finns många oerhört fina bilder som vittnar om fotografiska insatser som vida överstiger de jag förmår. Och det är då det är som roligast, att få bli inspirerad av andra fotografers bildlösningar.

Bilden ovan visar de två bilder, som efter lite pysslande i Photoshop, blev en av bilderna i mitt bidrag till förra veckans Fototriss

Kommentera gärna om du har synpunkter på mitt resonemang!


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Fototriss: Konst ska vara konstigtVad är egentligen konst? Är konst en vacker tavla som utgör en fin dekoration på väggen? Eller är konst en spännande installation som väcker betraktarens känslor och funderingar? Själv håller jag nog på det senare alternativet. Veckans tema hos Fototriss är Konst eller konstigt, och det passar mig bra.

Ovanstående bild visar ett exempel när naturen och industrin skapar konst tillsammans. Bilden tog jag härom dagen på Östrands massafabrik i Timrå. Motivet är en hängande järnkätting som det frusit is på.


Bilden ovan är ett konstverk jag skapat alldeles själv. Det finns att beskåda på vår villatomt. Järngrejen i mitten har jag hittat nere vid havet och jag tror det är en del av någon sorts vev eller ett spel, eller något dylikt. Jag är inte så mycket för att ha trädgårdstomtar eller fejkade brunnar på tomten. Tycker det är mycket snyggare med en järnvev i en stenhög.


På en av de fotokurser jag har gått sa läraren att vi skulle lära oss att göra bilder, inte ta bilder. Han menade att trycka ner avtryckaren på kameran var bara en del av jobbet. Att göra en bild handlar minst lika mycket om jobbet framför datorn. Ovanstående bild är tagen i ett av Sundsvalls varuhus, i vårt vardagsrum samt nere i vår källare. Samt inne i min dator.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Melodifestivalen: självmord och Helen Sjöholm-plagiatHar just tittat på melodifestivalens deltävling från Göteborg. Konstaterar att inget av bidragen imponerade. Ingen Caroline af Ugglas som sticker ut och ingen Freddie Wadling som levererar grym pausunderhållning. Bara ett gäng B-artister med låtar som alla är förvillande lika.

Här kommer min snabbrecension av kvällens deltävling:

Brolle:
Tramsig dussinvariant av schlagerpop.

Loreen:
Ytterligare en dussinvariant av schlagerpop.

Babsan:
Himmel och pannkaka! Hon/han är ju inte bara obeskrivligt tramsig, hon/han kan ju inte ens sjunga.

Elisabeth Andreassen:
När låten börjar går tankarna direkt till Helen Sjöholms låt Gabriellas sång. Snudd på plagiat.

Sanna Nielsen:
Ännu en dussinvariant av schlagerpop.

The Moniker: 
Är porträttlik den engelske sångaren/trummisen Phil Collins och han framför en låt på något sorts fånigt 60-tals flower powertema. Delar av låten kör han på ett löpband.

Anniela:
 Och så en dussinvariant av schlagerpop igen.

Christian Walz: Han sjunger om självmord och ser ut som en student, nyss utskriven från självmordsbombarutbildningen vid Lutons universitet.

Som avslutning på programmet får vi se Christer Sjögrens lustmord på David Bowies mästerverk Life On Mars. Om man vill vara snäll kan man säga att Christers röst inte riktigt räcker till.

Bilden ovan: Lördag kväll i TV-soffan. Så här kul hade jag under sändningen av Melodifestivalens deltävling från Göteborg.


Aftonbladet:
Brolle och Sanna direkt till final
Läsarna:
Rätt låtar vann

DN:
Schlagerdisko och rockabilly slog i Göteborg
Sanna Nielsen och Brolle till finalLäs även andra bloggares åsikter om
, , , , , , , , , , , , , , , , ,

I´m a freak, babyIdag vill jag dela med mig av några visdomsord Live från Timrå. Klicka på videorutan ovan och se mitt ihoplappade ansikte framstöta några väl valda ord (kom ihåg att flytta bort muspekaren från videoruten sedan du klickat). Om du följt den här bloggen kanske du känner igen bilden på mitt ihoplappade ansikte. Jag hade den som vinjettbild tidigare i vinter. Grundbilden har jag gjord av ett antal bilder jag tagit med Hipstamatic-appen i min iPhone.

Den ihoplappade stillbilden har jag sedan kört genom ytterligare en iPhone-app som heter PhotoSpeak med vars hjälp man kan göra en stillbild "levande". Riktigt coolt, måste jag säga.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kul att Melodifestivalen kommer till SundsvallAtt Bert Karlsson från Skara är en pajas är ju sedan länge känt. Under 1980-talet förpestade han svenskt musikliv med sin erbarmliga dansbandsmusik och under 1990-talet försökte han sig på en politisk karriär som mera kan betraktas som ett skämt.

Idag är han en föredetting som mest verkar frustrerad över att inte längre få "äga" Melodifestivalen och därmed få stå i alla blickars centrum. När han i dagarna kom med sitt utspel att Melodifestivalen inte borde förläggas i Norrland var det nog bara ett desperat försök att få det att se ut som om han fortfarande har något sorts inflytande.

Det är klart att Melodifestivalens deltävlingar kan förläggas i Norrland likaväl som i södra Sverige. Om man sedan vill locka folk att komma så hänger det väl på de lokala marknadsförarna att göra ett bra jobb.

Jag har faktiskt hört Bert Karlsson hålla ett föredrag en gång. Det var i Västerås på någon sorts näringslivsmässa och han berättade om sitt liv som entreprenör. Jag minns att han framhöll att det var det faktum att han är omusikalisk som gjort hans bolag så framgångsrikt inom musikbranschen. Bert Karlsson menade att publiken också är omusikalisk så därför gillar de dansbandsmusik.

Jag är väl egentligen inte någon stor anhängare av Melodifestivalen som tävlingsform, men jag tycker ändå att det är en kul happening och funderar faktiskt att åka till Nordichallen i Sundsvall den 5 mars. Melodifestivalen är i alla fall betydligt roligare nuförtiden än för 20 år sedan då många av artisterna kom från Bert Karlssons stall.

Idag skriver Bert Karlsson i Aftonbladet att han inte har något emot norrlänningar. Skönt att få läsa det i alla fall...


Dagbladet:
Bjuder in Bert: ”Kom hit och se själv!”

Aftonbladet:
Biljetterna för dyra för norrlänningar
Läsarna
: Skäms, Bert!
Berts attack på Norrland

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

En titt i bloggarkivet: Vad är fin mat?Idag gör jag det lätt för mig. Jag helt enkelt blundar, stoppar ner handen i mitt djupa bloggarkiv, öppnar ögonen igen och ser vad jag lyckades fiska upp. Det blev ett blogginlägg från maj 2009 där jag ställer frågan Är raggmunk fin mat? Läs det här!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Jag gillar inte mjölkförpackningar med plastlockJag har noterat att det börjat dyka upp Arla-märkta mjölkförpackningar i fler och fler livsmedelsaffärer i Sundsvall-Timråområdet. För ett tag sedan kom också beskedet att Arla köpt Milkos mejeri i Sundsvall. Ännu fler Arla-tetror och ännu färre från Milko. Och det är väl bra. Det nedläggningshotade Sundsvallsmejeriet får därmed leva kvar med lokalproducerad mjölk och bibehållna arbetstillfällen.

Men det som stör mig är Arlas mjölkförpackningar med skruvlock. Det känns inte speciellt miljövänligt med mjölkförpackningar tillverkade av två sorters material - både papper och plast. Tacka vet jag istället Milkos mjölktetror med rivflik (och utan extra plastkomponent). Med dessa kan man lätt klämma ut all filmjölk ur förpackningen - till skillnad från skruvlockstetror där det alltid blir kvar en liten skvätt längst upp.

För mig är det helt ok att det står Arla på mjölkförpackningarna i Sundsvall och Timrå. Huvudsaken jag får behålla rivfliken. Vad tycker du? Svara gärna på enkäten nedan.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Fototriss: Tunna


Jag har beslutat mig för att delta i fotoutmaningen Fototriss. Veckans tema är Tunna och det sätter ju kreativiteten på prov - tunna är ju både ett adjektiv och ett substantiv. Men om man tänker att ett löv är tunt då funkar ju bilden ovan. Två tunna löv infrusna i en isbit. Bilden tog jag en solig dag tidigare denna vinter.


Men var hittar man något som är riktigt tunt? Jo, i en bibel. Bladen i en bibel är nog bland det tunnaste man kan hitta (i alla fall i pappersväg). Raskt letade jag fram min gamla skolbibel från 1960-talet och vek två av bladen som ett hjärta - och fotade i ljuset från vårt vardagsrumsfönster.


Men tunna är ju som sagt även ett substantiv. Då passar det ju bra att fota min alldeles egen plasttunna jag har på gården. Den brukar jag ibland krypa ner i när jag vill vara för mig själv för en stund.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Män tvättar kläder bättre än kvinnorJag läser på Aftonbladet.se att vi svenskar är sämst i Norden på att tvätta kläder. Enligt en undersökning som marknadsanalysföretaget Userneeds gjort på uppdrag av tvättmedelsföretaget Vanish så tvättar vi våra kläder i för låga temperaturer vilket medför att bakterierna inte dör utan istället sprider sjukdomar.

Jag undrar: kan det verkligen stämma? Jag tvivlar.

Däremot vill jag påstå att vi män är bättre på att tvätta kläder än kvinnor. Själv är jag väldigt noga med att följa tvättråden i de plagg jag ska tvätta. Om det står angivet att plagget ska tvättas i 60 grader då tvättar jag i 60 grader. Och om det står angivet att temperaturen exempelvis ska vara 30 grader, då ställer jag in 30 grader på tvättmaskinen.

Jag minns min första sambo (vi pratar alltså om mitt barns mor som jag bodde ihop med för 30 år sedan) som tvättade kläder märkta med 40 grader i 60 grader, vilket innebar att plaggen färgade av sig och blev förstörda. När jag påpekade detta skrek hon: "men tvätta själv då för fan". 

Sedan dess har jag tvättat alla mina kläder själv med gott resultat varje gång.  

Jag tycker det är roligt att vara i tvättstugan och tvätta kläder. För mig är det en klart lustfylld aktivitet. Men det krävs engagemang och noggrannhet för att resultatet ska bli bra. Om detta har jag avhandlat i ett tidigare blogginlägg. Läs det här.

Bilden ovan är från vårt mysiga torkrum här i huset.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Jag har ingenting att blogga omJag sitter vid datorn och tänker: "jag vill blogga." Problemet är att jag inte kommer på något att blogga om. Det har nämligen inte hänt något på sistone som jag tycker är tillräckligt intressant. Idag har allt varit som vanligt. Jag vaknade i morse, klev upp, duschade och åt frukost. Sedan åkte jag till jobbet, jobbade hela dagen, åkte hem igen och nu sitter jag här mätt och belåten efter en god middag. Men vem vill läsa om något sådant? Inte jag i alla fall, och troligen ingen annan heller.

En titt på Aftonbladet.se ger inte heller så mycket inspiration. Bakterier i tangentbordet, en kronprinsessan som fryser och påståendet att gifta äter bättre mat än andra är inga ämnen jag har några kommentarer till. Visst, det pågår en revolution i Egypten, men den har jag redan bloggat om.

Jag tror jag ska gå ner i källaren och stoppa in en omgång kläder i tvättmaskinen.

Bilden ovan har jag tagit på en fönsterdekoration som finns på en av Sundsvalls restauranger.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

RSS 2.0
Evenemang och konserter


Evenemang och konserter