Turister är helt klart trevligare än militärer

 
Ukraina. Folkgrupper som ställs mot varandra. Kamoflageklädda, förvuxna pojkar med automatvapen. Stolliga nationalister. En rysk president med storhetsvansinne.
 
Ett livsfarligt scenario. Kriget hänger i luften.
 
Jag tänker på Baltikum. Själv har jag ingen annan relation till de tre baltiska länderna än som turist. Men precis som andra länder jag besökt, typ Spanien, England eller Island, har Estland, Lettland och Litauen varit intressanta länder att turista i. Det har varit spännande att få bekanta sig med deras mat, kultur och natur.
 
Under många år var Baltikums tre länder slutna, men efter Sovjetunionens fall öppnades gränserna och de blev turistiskt lättåtkomliga. Öppenheten ökade. Sånt gillar jag.
 
Nu menar vissa bedömare i media att den ryske presidenten Putin inte bara är ute efter Ukraina, utan även vill ta tillbaka andra gamla Sovjetstater - exempelvis Baltikum. Därför undrar jag: är det färdigturistat i Riga nu?
 
I Sverige pratar politikerna om att försvaret måste upprustas. Militärer och kanoner ska placeras på Gotland - därför att kriget hänger i luften.
 
Som vanligt är det vapenproducenter och militärer som är krigets vinnare. Alla andra är förlorare - vanliga människor som förlorar sina bostäder, sin trygghet och sina liv.
 
Det måste väl ändå vara trevligare att besöka andra länder som turister än som blodtörstiga militärer. 
 
Bilden ovan tog jag under ett besök i Riga 2009. Två soldater bevakar frihetsmonumentet. Undrar om de kan stå emot om Putin anfaller.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Blogg100, Ukraina, krig, Baltikum, Putin, Ryssland

Så ser döden ut på vägen

 
Island förra veckan. Tillsammans med ett antal andra turister har vi blivit hämtade med minibuss vid olika hotell för att bli skjutsade till den lilla orten Hveragerði, fem mil väster om Reykjavik. Där ska vi rida islandshäst. 
 
Färden går på fina spikraka vägar genom det karga lavalandskapet. Trafiken är gles och jag noterar att hastighetsbegränsningen är endast 90 kilometer i timmen. Lite konstigt kan man tycka, med dessa tjusiga vägar borde det finnas utrymme att tillåta högre hastigheter.
 
Men kanske är det just fina vägar och höga hastigheter som är problemet.
 
Någon mil utanför Reykjavik ser vi en märklig installation utmed vägen. På en ställning har två kraschade bilvrak monterats och intill finns två skyltar med kors på. Budskapet till bilisterna är tydligt: kör försiktigt, annars dör du!
 
Jag vet inte hur olycksstatistiken på de isländska vägarna ser ut men jag gissar att raka fina vägar, samt gles trafik, gör att många frestas att köra alldeles för fort (som bekant är ju hastigheten en av de viktigaste orsakerna till att det händer olyckor med dödlig utgång). Och för att få folk att förstå hur illa det kan gå, har kanske myndigheterna känt sig tvingade att ta till lite skrämseltaktik.
 
På vägen tillbaka från ridningen satt både jag och sambon beredda med våra kameror och lyckades ta några bilder på den varnande installationen. 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Blogg100, Island, trafik, trafikpolitik

Att vara en kille

 
I serien 30 fördelar med att vara kille har vi nu kommit till följande: 
 
15. Du kan skriva ditt namn i snön.
 
Frågor på det?
 
Bilden ovan tog jag tidigare i veckan på en gata i Reykjavik.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Blogg100, manligt, killar, män

Gungig konsert med Walk off the Earth

 

Det är torsdag och vår tvådelade semestervecka är på väg mot sitt slut. Just nu sitter vi på Gardemoens flygplats i Oslo där vi mellanlandat under flygresan hem från Reykjavik.
 

Den första delen av semesterveckan tillbringade vi (under påskhelgen) i Stockholm där vi bland annat var på Debaser och en konsert med det kanadensiska bandet Walk off the Earth. De bjöd på en riktig toppenkonsert som präglades av enorm musikalitet, högt tempo och en fantastisk spelglädje.

 

Publiken var också entusiastisk och hoppade så att golvet gungade - bokstavligt talat. Ett tag gungade det så rejält att jag trodde golvet skulle braka ihop. Det kändes som att stå på en studsmatta (jag undrar om det är meningen, som nån sorts förhöjning av konsertupplevelserna på stället, eller om det bara är ett dåligt golv).

 

Walk off the Earth har en positiv utstrålning och spelar musik som gör mig glad. Detta gäller såväl deras kluriga videos som när de spelar live.

 

Ovan och nedan några bilder från konserten.

 
 
 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Blogg100, resor, Walk off the Earth, musik, foto
 

Rida islandshäst är lite som att köra Segway

 
Sista dagen på Island för den här gången. Imorgon bitti reser vi hem igen. Vi har haft en riktig toppenvistelse här och utnyttjat tiden maximalt till att göra diverse roliga saker.
 
Tur med vädret har vi också haft. För det mesta har det varit solsken - bra eftersom vi oftast vistats utomhus. Temperaturen har hållit sig kring några plusgrader, och blåst har det gjort, men det viktiga är att det inte regnat eller varit dimmigt. 
 
Idag har vi ridit på islandshästar. Själv har jag ingen stor ridvana; enda gången jag ridit var för tio år sedan på en hyrd häst under en timme. Men efter en kort introduktion innan dagens ridtur var jag igång. 
 
Att rida islandshäst påminner lite om att köra Segway. När man vill starta lutar man sig framåt, och när man vill stanna lutar man sig bakåt. Skillnaden är att man på en häst håller i ett par tyglar medan man på en Segway håller i sig i handtag. Om man vill svänga drar man tömmarna åt sidan, på samma sätt som man svängar med en Segway. 
 
Konstigare än så är det inte.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Blogg100, Island, semester, resor, islandshästar

Den Gyllene Cirkeln

 
Andra dagen på Island till ända. Idag har vi åkt den Gyllene Cirkeln, vilket är en traditionell turisrutt där man får se tre av de mest kända attraktionerna den isländska naturen har att erbjuda. Unde den åtta timmar långa bussturen såg vi vattensprutande gejsrar, det magnifika vattenfallet Gullfoss och nationalparken Tingvalla. 
 
Här kommer några ytterligare spontana intryck av Island att lägga till listan jag påbörjade i föregående inlägg:
 
Pengar: på Island har ekonomisk kris och hög inflation gjort att valutan fått ett dåligt värde. När jag inför resan växlade in 2000 svenska kronor fick jag 32 000 isländska kronor. Att handla här på Island är därför en märklig upplevelse. Man hickar onekligen till när man exempelvis ska köpa en läsk och den kostar 500 kronor. 
 
Turister: det verkar vara väldigt mycket turister här och vi hör många språk talas. Exempelvis, tyska, engelska (både amerikansk och engelsk) och kinesiska (eller kanske är det japanska - jag fattar inte skillnaden). När vi i morse åkte iväg med turistbussen hade bussbolaget en hel flotta med turistbussar som startade samtidigt. Guiden på bussen berättade att mängden turister ökar hela tiden. Bilden ovan tog jag idag på två asiatiska turister som entusiastiskt fotade varandra med sina iPads. 
 
Gejsrar: i gejserområdet vi besökte idag fanns flera gejsrar men bara en som var aktiv. Han hette Strokkur (varje gejser har ett eget namn) och han sköt iväg sin 20 meter höga, och 200 grader heta, vattenstråle typ var femte minut. Inte utan att jag blev lite avis där...
 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Blogg100, Island, semester, resor

Island - bad i svavelosande vatten

 
Idag landade jag och sambon på Island. Här i Reykjavik är det två plussgrader och omväxlande dimma, regn och solsken. På vägen mellan flygplatsen och hotellet passade vi på att besöka Blue Lagoon, badanläggningen som värms upp av heta källor, vilket gör att man kan bada i typ 40-gradigt vatten. 
 
Några spontana intryck efter första dagen på Island:
 
Språket: vissa brukar lite skämtsamt påstå att man kan prata isländska genom att ta svenska ord och lägga på -ur på slutet. Det lustiga är att det stämmer - ibland (se skylten ovan). Men faktum är att många isländska ord verkar ha ändelsen -ur. Det finns dock ord som man som svensk inte har en aning om vad de betyder. Se bilden nedan.
 
Mat: kvällens middag intog vi på restaurang och det blev en fyrarätters med olika isländska specialiteter, bland annat lunnefågel och vikval. Som etiskt tänkande svensk känns det inte särskilt PK att äta valkött men jag läste någonstans att just vikvalen faktiskt inte är utrotningshotad.
 
Svavelosande vatten: jag misstänker att på Island har man ingen kärnkraftsdebatt. Här har man nämligen inga problem med energiförsörjning eftersom de vulkaniska aktiviteterna i underjorden värmer upp grundvattnet. Grejen är att detta medför en varierande grad av svavellikt vilket vi bland annat noterade På Blue Lagoon. Svavellukt noterade vi även i badrummet på hotellet när vi duschade.
 
Volvobilar: när jag är utomlands brukar jag roa mig med att kolla in Volvotätheten. Här i Reykjavik verkar den inte vara alltför tät. Under vår promenad genom Reykjaviks centrum såg vi endast tre Volvobilar.
 
 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Island, blogg100, semester, resor

Fototriss: vass

Den här helgen befinner vi oss i Stockholm. Vädret var under lördagen fantastiskt och vi ägnade dagen åt att promenera från Medborgarplatsen, genom Gamla Stan och vidare upp mot city. Utanför en klädaffär på Drottninggatan såg vi dessa musikanter som spelade blues. Killen till vänster heter J W Jones (kollade upp det på nätet) och är kanadensisk bluesgittarist som bland annat har spelat med Johnny Winter. Tyvärr hittade jag inte några uppgifter om vad tjejen till höger heter men hon var riktigt vass på elbas.
 
 
Nästa bild är en vy från Slussen. Här måste jag erkänna min begränsning i kunskaperna om huvudstaden, men jag vet inte vad kyrkan heter till höger om stadshuset. Det svarta tornet verkar i alla fall ha en spetsig och vass topp.
 
Vass kan ju också ha innebörden högt gräs i vatten. Den typen av gräs var lite svår att hitta i Stockholms innerstad, men däremot hittade jag grässtråna i min tredje bild. De växte i ett litet hål på Hötorget.
 
Ovanstående bilder utgör mina tre (kanske lite långsökta) bidrag till veckans upplaga av fotoutmaningen Fototriss med temat vass
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Fototriss, vass, blogg100, foto, Stockholm

Inte mer påsk. Mer bra påsk.

Den här påsken blir inte riktigt som en påsk brukar vara. Inga ägg, inga dekorationskycklingar, inget björkris med färggranna fjädrar i. Istället drar sambon och jag på världsturné. 
 
Första anhalten är Stockholm och rockklubben Debaser där vi ska se och höra det kanadensiska bandet Walk off the Earth. Efter det sätter vi oss på flyget och drar till Island. Där tänkte vi kolla in det spännande landskapet med varma källor och gejsrar.
 
Okej, innan vi for hann vi faktiskt med lite påskpynt. Det lustiga var att äggen började springa omkring när vi målat dem. Se filmen ovan hur det såg ut.
 
Glad Påsk!
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Blogg100, glad påsk, påsk

Förgiftat påskgodis. Men det var inte mitt fel!

 
Skärtorsdag. Jag har preppat en skål med godis som står på köksbordet. Detta ifall det skulle komma några barn, utklädda till påskkärringar, och ringa på. 
 
Godis är inte min hemmaplan direkt. Möjligen kan jag tänka mig att äta någon bit choklad, men definitivt inte äckligt kemikaligodis som typ kolaremmar eller vingummin eller allt vad det heter. 
 
När jag var på Coop och handlade tidigare idag gjorde jag det lätt för mig och köpte ett par färdiga påsar med blandad godis. I en av påsarna fanns en liten rund liten dosa benämnd "Hockeypulver". Vad i hela friden är det?
 
Tankarna går spontant till något sorts dopingpreparat. Man har ju hört hur de ständigt dopar sig inom sportvärlden, kanske är det Hockeypulver de använder för att höja prestationsförmågan? 
 
Hockeypulver, ska det vara något att ge barn det? Jag tittade på påsen om det stod något om åldersgräns, men det gjorde det inte. Tänk om det kommer barn hit till oss, förklädda till påskkärringar, och sedan lämnar vårt hus med en dosa Hockeypulver. Tänk om de sedan lämnar det till polisen som kommer och hämtar mig och anklagar mig för knarklangning. Men jag kan säga redan nu att jag KÖPTE DEN DÄR PÅSEN I GOD TRO. Det var inte mitt fel.
 
Det måste väl finnas ett producentansvar att hänvisa till?
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om blogg100, påsk, skärtorsdag, glad påsk, godis, tiggeri
 

Kattens lek med den imaginära råttan

 
Ja, jag brukar ibland roa mig med att göra små filmer. I dessa filmer händer de mest oväntade saker, allt från rymdskepp som landar på villatomten till pepparkaksgubbar som springer över köksbordet. För att göra dessa filmer använder jag två appar i min iPad, FxGuru och Action Movie. 
 
Att sitta och pilla med dessa appar skänker mig avkoppling och inre frid.
 
Härom veckan kom en uppdatering av FXGuru med ett gäng nya effekter, bland annat en där en råtta kryper ut ur ett flingpaket. För att testa hur effekten såg ut satte jag mig vid köksbordet för att provfilma. Precis när jag startat inspelningen kom vår nyfikne katt för att kolla vad jag höll på med (vilket han alltid gör när man sätter sig vid köksbordet). Han hoppade upp på bordet och nosade framför min iPad (kanske med förhoppningen att hitta något ätbart). 
 
Resultatet blev skojigt. På den färdiga filmen ser det ut som om det är råttan som katten är nyfiken på, fast i själva verket är det bara ett tomt bord. Se mitt fullbordade filmiska verk här ovan. 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Blogg100, katter, råttor, möss, frukost, Timrå

Nä, jag ångrar ingenting

 
Jag står på gräsmattan och tittar på en hög med gammalt gräs som jag krattat ihop. Jag står här och tänker på livet.
 
Ångrar jag något under de snart 56 år som gått? Nej, det gör jag inte. Jag ångrar inget av vare sig det jag gjort eller något av det jag aldrig gjorde. Däremot har jag försökt dra lärdom av de erfarenheter jag fått under livets gång. Och när erfarenheterna bivit tillräckligt många tycker jag att jag fått insikt om sammanhang som jag tidigare inte förstått. 
 
Men det som är gjort, det är gjort. Och det som är ogjort är ogjort. Men vissa av de saker som hittills är ogjorda kan faktiskt fortfarande bli gjorda. Exempelvis att resa till spännande länder. En sådan resa ska sambon och jag göra om knappt en vecka. Mer om det senare.
 
För övrigt kan jag berätta att jag eldade upp gräshögen (bilden ovan).
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Blogg100, Timrå, livet

Rött betyder upptaget

 
Det händer ibland att jag besöker offentliga toaletter, exempelvis på flygplatser när jag är ute och reser, eller kanske på någon restaurang. Eller på jobbet. 
 
När jag befinner mig därinne på toan händer det, inte helt sällan, att någon med ett kraftigt ryck försöker öppna toadörren. Men det går naturligtvis inte - därför att jag har låst den. 
 
Alltså, vafan, varför kan inte folk titta först på dörren om det är markerat upptaget (rött) innan man rycker till i handtaget? Eller förutsätter de att allt är ständigt tillgängligt - bara för dem?
 
Eller vet de inte att röd markering på en toadörr betyder upptaget?
 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Blogg100

Fototriss: personligt

Personligt. Det är temat i veckans Fototriss. Här kommer tre bilder som visar några av mina personliga saker. Det första är mitt tumavtryck.
 
Den andra bilder visar några av mina toalettprylar.
 
Sista bilden visar mina personliga sommarskor. Säsongspremiär idag, för övrigt.
 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om blogg100, fototriss, personligt

När det oväntade ger glädje i vardagen

 
De flesta arbetsdagar har jag lunchlåda med mig hemifrån. Innehållet brukar vara rester från gårdagens middag. Eftersom det var torsdag igår hade jag idag tunnpannkakor i matlådan. Dessutom hade jag med mig en burk jordgubbssylt.
 
I matlådan hade jag tre pannkakor. Men när jag ätit två hade jag glömt att det fanns en kvar i matlådan och trodde för ett ögonblick att jag ätiti klart. En känsla av nedstämdhet grep tag i mig. Pannkaka med jordgubbssylt är ju så gott.
 
Men så såg jag att där faktiskt fanns ytterligare en pannkaka i lådan. På en sekund förbyttes min sorg till glädje när jag satte i mig den sista pannkakan.
 
Det gäller att glädjas även åt de små sakerna i livet.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om blogg100, glädje, Timrå

Vem saknar TV4s lokala nyheter?

 
Jag ser i media att TV4 ska lägga ner alla sina lokala TV-sändningar i hela Sverige. Beslutet kom bara några dagar efter att TV4 fått ett nytt sändningstillstånd där kravet på lokala sändningar inte längre finns.
 
Det är ganska uppenbart att TV4 haft lokala nyhetssändningar endast för att man varit tvingade enligt sändningstillståndet. Kommersiella TV-bolag är egentligen inte intresserade av att leverera seriös kvalitets-TV. De vill bara skölja över oss tittare med en massa torftig underhållning och hjärndöd reklam - det genererar de största pengarna.
 
Här i Västernorrland har Lokalfyrans sändningar varit ganska menlösa och oproffsiga. Skillnaden är väldigt stor mot SVTs MittNytt som levererar en proffesionell och trovärdig nyhetsbevakning.
 
Förståsigpåare som blir intervjuade i TV angående TV4s beslut säger att det är ett hårt slag mot den journalistiska mångfalden. Kanske är det så, men jag kommer inte att sakna TV4s lokala nyhetssändningar. Jag fortsätter att titta på MittNytt. 
 
Det ska tilläggas att bland de svenska kommersiella TV-kanalerna tillhör trots allt TV4 de bättre. TV4s riksnyheter är helt okej och de sänder också en och annan film som är sevärd. Däremot brukar jag inte hitta speciellt mycket som lockar i tablåerna hos exempelvis TV5 och TV3.
 
Sammantaget ser jag nog mest på SVT. Där slipper jag reklam. 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Blogg100, TV4, lokalnyheter

Det händer saker

Som jag tidigare rapporterat om här på bloggen så håller man på att bygga en skatepark utanför fönstret på mitt jobb. Arbetet påbörjades för drygt ett år sedan och har sedan pågått i intervaller. Långa perioder har det inte hänt något alls, men jag tror skälet till det är att marken var förorenad på något vis. 
 
Men den här veckan satte arbetet igång på allvar. En grävmaskin är på plats och någon sorts träkonstruktion har satts upp runt själva rampen. Det ska bli spännande att följa det fortsatta arbetet.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Skatepark, Sundsvall, blogg100

Kratta in våren med försiktighet

Idag har sambon och jag krattat gräsmattan. Det är sånt som villaägare gör när våren kommit och snön smält bort.
 
Mitt under krattandet dök det upp en liten varelse ur ett hål i vägen som går förbi vårt hus. Kanske krattade vi så hårt så att vi väckte den lilla gynnaren ur sin vinterslummer. Vad vet jag? Men den lilla varelsen verkade i alla fall lite irriterad när den titta sig yrvaket omkring ovan vägbanan.
 
Turligt nog lyckades jag fånga denna ovanliga händelse på video.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om #blogg100, blogg100, Timrå, vårkänslor

Fototriss: gult


Härom dagen fick vi några märkliga besökare här hemma. Det ringde på dörren och utanför stod ett gäng gulklädda gubbar som stirrade på oss genom sina underliga gula glasögon. De förklarade att de var aliens på besök på jorden och att de ville prova på lite svensk påskkultur, nämligen att ringa på hos folk och tigga godis.
 
Jag förklarade att de var typ två veckor för tidiga, men jag bad dem komma in ändå. De berättade att de hade ett speciellt intresse för gula saker och med sina gula händer studerade de noga en ost vi hade i kylskåpet.
 
De hittade också ett knippe bananer som de försökte väcka till liv.

Ovanstående bilder är mitt bidrag till veckans upplaga av fotoutmaningen Fototriss. Temat denna gång är gult. Den här veckan är också en tävling med priser från Coolstuff. I mitt påskägg skulle jag vilja ha drönarhelikoptern Parrot AR.Drone.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Fototriss, gult, Michelangelo, Sixtinska kapellet, Gud, Adam, blogg100, #blogg100

Första april - en sammanfattning

 
Jag har tidigare år haft ett aprilskämt på bloggen när det är första april. Så blev inte fallet i år. Istället delar jag med mig av förra årets aprilskämt på denna blogg samt det jag hade 2011 och 2009.
 
Roligaste aprilskämtet detta år står ICA för. Deras reklamfilm ICA Glasses är hur cool som helst. Frågan är hur länge det dröjer innan budskapet i filmen blir verklighet.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Första april, april april, april, 1 april, blogg100, #blogg100, aprilskämt

RSS 2.0
Evenemang och konserter


Evenemang och konserter