Turister är helt klart trevligare än militärer

 
Ukraina. Folkgrupper som ställs mot varandra. Kamoflageklädda, förvuxna pojkar med automatvapen. Stolliga nationalister. En rysk president med storhetsvansinne.
 
Ett livsfarligt scenario. Kriget hänger i luften.
 
Jag tänker på Baltikum. Själv har jag ingen annan relation till de tre baltiska länderna än som turist. Men precis som andra länder jag besökt, typ Spanien, England eller Island, har Estland, Lettland och Litauen varit intressanta länder att turista i. Det har varit spännande att få bekanta sig med deras mat, kultur och natur.
 
Under många år var Baltikums tre länder slutna, men efter Sovjetunionens fall öppnades gränserna och de blev turistiskt lättåtkomliga. Öppenheten ökade. Sånt gillar jag.
 
Nu menar vissa bedömare i media att den ryske presidenten Putin inte bara är ute efter Ukraina, utan även vill ta tillbaka andra gamla Sovjetstater - exempelvis Baltikum. Därför undrar jag: är det färdigturistat i Riga nu?
 
I Sverige pratar politikerna om att försvaret måste upprustas. Militärer och kanoner ska placeras på Gotland - därför att kriget hänger i luften.
 
Som vanligt är det vapenproducenter och militärer som är krigets vinnare. Alla andra är förlorare - vanliga människor som förlorar sina bostäder, sin trygghet och sina liv.
 
Det måste väl ändå vara trevligare att besöka andra länder som turister än som blodtörstiga militärer. 
 
Bilden ovan tog jag under ett besök i Riga 2009. Två soldater bevakar frihetsmonumentet. Undrar om de kan stå emot om Putin anfaller.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Blogg100, Ukraina, krig, Baltikum, Putin, Ryssland

Så ser döden ut på vägen

 
Island förra veckan. Tillsammans med ett antal andra turister har vi blivit hämtade med minibuss vid olika hotell för att bli skjutsade till den lilla orten Hveragerði, fem mil väster om Reykjavik. Där ska vi rida islandshäst. 
 
Färden går på fina spikraka vägar genom det karga lavalandskapet. Trafiken är gles och jag noterar att hastighetsbegränsningen är endast 90 kilometer i timmen. Lite konstigt kan man tycka, med dessa tjusiga vägar borde det finnas utrymme att tillåta högre hastigheter.
 
Men kanske är det just fina vägar och höga hastigheter som är problemet.
 
Någon mil utanför Reykjavik ser vi en märklig installation utmed vägen. På en ställning har två kraschade bilvrak monterats och intill finns två skyltar med kors på. Budskapet till bilisterna är tydligt: kör försiktigt, annars dör du!
 
Jag vet inte hur olycksstatistiken på de isländska vägarna ser ut men jag gissar att raka fina vägar, samt gles trafik, gör att många frestas att köra alldeles för fort (som bekant är ju hastigheten en av de viktigaste orsakerna till att det händer olyckor med dödlig utgång). Och för att få folk att förstå hur illa det kan gå, har kanske myndigheterna känt sig tvingade att ta till lite skrämseltaktik.
 
På vägen tillbaka från ridningen satt både jag och sambon beredda med våra kameror och lyckades ta några bilder på den varnande installationen. 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Blogg100, Island, trafik, trafikpolitik

Gungig konsert med Walk off the Earth

 

Det är torsdag och vår tvådelade semestervecka är på väg mot sitt slut. Just nu sitter vi på Gardemoens flygplats i Oslo där vi mellanlandat under flygresan hem från Reykjavik.
 

Den första delen av semesterveckan tillbringade vi (under påskhelgen) i Stockholm där vi bland annat var på Debaser och en konsert med det kanadensiska bandet Walk off the Earth. De bjöd på en riktig toppenkonsert som präglades av enorm musikalitet, högt tempo och en fantastisk spelglädje.

 

Publiken var också entusiastisk och hoppade så att golvet gungade - bokstavligt talat. Ett tag gungade det så rejält att jag trodde golvet skulle braka ihop. Det kändes som att stå på en studsmatta (jag undrar om det är meningen, som nån sorts förhöjning av konsertupplevelserna på stället, eller om det bara är ett dåligt golv).

 

Walk off the Earth har en positiv utstrålning och spelar musik som gör mig glad. Detta gäller såväl deras kluriga videos som när de spelar live.

 

Ovan och nedan några bilder från konserten.

 
 
 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Blogg100, resor, Walk off the Earth, musik, foto
 

Rida islandshäst är lite som att köra Segway

 
Sista dagen på Island för den här gången. Imorgon bitti reser vi hem igen. Vi har haft en riktig toppenvistelse här och utnyttjat tiden maximalt till att göra diverse roliga saker.
 
Tur med vädret har vi också haft. För det mesta har det varit solsken - bra eftersom vi oftast vistats utomhus. Temperaturen har hållit sig kring några plusgrader, och blåst har det gjort, men det viktiga är att det inte regnat eller varit dimmigt. 
 
Idag har vi ridit på islandshästar. Själv har jag ingen stor ridvana; enda gången jag ridit var för tio år sedan på en hyrd häst under en timme. Men efter en kort introduktion innan dagens ridtur var jag igång. 
 
Att rida islandshäst påminner lite om att köra Segway. När man vill starta lutar man sig framåt, och när man vill stanna lutar man sig bakåt. Skillnaden är att man på en häst håller i ett par tyglar medan man på en Segway håller i sig i handtag. Om man vill svänga drar man tömmarna åt sidan, på samma sätt som man svängar med en Segway. 
 
Konstigare än så är det inte.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Blogg100, Island, semester, resor, islandshästar