Om Donald Trump, Neil Young och Bert Karlsson

 
Det drar ihop sig till presidentval i USA. Just nu laddar man inför primärvalen (då republikanerna och demokraterna ska utse sina respektive presidentkandidater) och 8 november nästa år genomförs själva presidentvalet. 
 
En av de politiker som vill bli republikanernas presidentkandidat är Donald Trump, stenrik affärsman från New York. Donald Trump är en herre med ett gränslöst ego och är bland annat känd för sina skyskrapor som han namngivit efter sig själv.
 
I den pågående primärvalskampanjen är hans taktik att så mycket som möjligt försöka smutskasta sina motkandidater på den republikanska sidan. Bland annat har han hävdat i media att en av hans rivaliserande kandidater, den tidigare stridsflygaren John McCain, inte är en krigshjälte (i USA är det status för en politiker att vara "krigshjälte" efter att ha deltagit i ett krig). Trump menar att John McCain i själva verket är en loser eftersom denne blev tillfångatagen och fängslad av fienden under Vietnamkriget.
 
När Trump tillkännagav sin kandidatur (vilket han gjorde från sin skyskrapa Trump Tower i New York) gjorde han det till tonerna av Neil Youngs låt Rockin' in the free world.
 
När Neil Young fick vetskap om detta gick han ut med ett pressmeddelande där han berättade att han inte gillade att Trump använde hans låt. I ett pressmeddelande sa Young att Donald Trump använde Rockin' in the free world utan att tillstånd getts, och att Young själv är en mångårig anhängare av demokraten Bernie Sanders (som står betydligt mer till vänster än högerpolitikern Donald Trump).
 
Rockin' in the free world handlar om fattiga människor i USA som inte får tillräckligt stöd av samhället, en fråga som knappast republikanen Donald Trump bekymrar sig om. I amerikansk media spekulerades det om Trump helt enkelt inte fattat budskapet i låten utan trodde den handlade om ett ogillande av statens inblandning i samhället.
 
Donald Trump äger också rättigheterna till flera TV-program, bland annat Miss Universum och Miss USA. Men nu har TV-bolaget NBC brutit kontraktet med Donald Trump och tänkter sluta sända hans program. Skälet är att Trump fällt kränkande kommentarer om mexikanska migranter som kommer till USA.
 
I intervjuer skryter Trump om att att han är miljardär och menar att han därmed är en politiker som inte låter sig bli korrumperad. Trump tycker han redan har så mycket pengar att han inte behöver något mer.
 
Visst, så kan man ju också se det.
 
Med sina ständiga utspel har Trump fått mycket uppmärksamhet i media och ligger bra till i opinionsundersökningarna - för närvarande leder han på den republikanska sidan. Man kan dock fråga sig varför folk sympatiserar med en sån som Donald Trump - en arrogant pajas som lever en tillvaro långt bort från medelväljaren. 
 
Men fenomenet är bekant.
 
Vi minns Bert Karlsson och Ian Wachtmeister, frontfigurer i det numera avsomnade partiet Ny Demokrati, (den ene skivbolagsdirektör, den andre greve) som med populism och ölbackar kammade hem 6,7 procent i valet 1991. Varför blev de så populära?
 
Idag har vi Sverigedemokraterna vars opinionssiffror ökar för varje gång någon partiföreträdare levererar en skandal. Hur kommer det sig egentligen? Finns den någon som tror att den vanlige medelsvensken blir vinnaren om Jimmie Åkesson och hans bratspolare kommer till makten?
 
Lite att fundera på i det svala sommarvädret.
 
Bilden: Donald Trump.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Donald Trump, politik, Bert Karlsson, Neil Young, sverigedemokraterna, SD
 
 

Postojnagrottan i Slovenien

 
Under vår semestervistelse i Kroatien gjorde vi en dagsutflykt till Postojnagrottan i Slovenien. Att ge sig ner i Postojnagrottan var en helt makalös upplevelse. Totalt är grottsystemet två mil långt varav 5 km är öppet för turister. Inne i grottan åkte vi både tåg och promenerade.
 
Ta gärna chansen att besöka Postojnagrottan om möjlighet ges.
 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om postojnagrottan, semester, resor, kroatien, slovenien

Hemma igen

 
Tillbaka i Norrland.
 
Semesterveckan i Kroatien har varit fantastisk. Vi har gjort allt det där man längtar efter att få göra när man är på solsemester. Badat, kollat in folklivet och ätit goda middagar på restauranger efter strandpromenaden. 
 
Vi har också gjort små utflykter, vilket jag återkommer till i senare blogginlägg. 
 
Men att vara på solsemester är som att äta glass varje dag i en vecka. De första dagarna smakar allt jättegott och upplevelsen känns lyxig. Men när strålande sol, 30 grader varmt och ständiga restaurangbesök till slut blir ett normaltillstånd infinner sig en sorts mättnadskänsla. I alla fall hos mig.
 
Att bada varje dag i en hel vecka känns faktiskt ganska enformigt och omständigt (om och om igen packa ner badkläder och handdukar och om och om igen smörja in sig med solkräm). Det myllrande folklivet med röster på en massa olika språk (vilket jag egentligen älskar) gör till slut att min hjärna blir överstimulerad och går ner i nåt sorts energisparläge. Intrycken blir helt enkelt för många.
 
Den intensiva värmen gör mig seg och jag börjar längta efter en svalkande svensk regnskur.
 
Så trots allt: borta bra men hemma bäst.
 
När vi klev av planet hemma i Sverige var det "bara" 23 grader och det kändes skönt. Inte för varmt och inte för kallt. Lagom på svenskt vis.
 
Bilden ovan: Crikvenicas skyline i kvällsljus. Ett härligt resmål jag gärna reser till igen. Bilden tog jag i onsdags från en pir vid strandpromenaden.
 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om resor, semester, turism, kroatien, crikvenica

Rapport från Crikvenica

 
Jag kan meddela att sambon och jag den här veckan befinner oss i Kroatien. Helt klart är Kroatien vårt favoritland bland semsterdetinationer. Här är människorna trevliga, naturen omväxlande och klimatet härligt.
 
Det här är tredje gången vi semestrar i Kroatien. Första gången var vi i Pula (som ligger i regionen Istrien), andra gången i Makarska (Dalmatien) och så denna gång då resan gått till den lilla staden Crikvenica vid Kvarnerbukten.
 
Här i Crikvencia har vi hyrt ett rum i en flerfamiljsfastighet via Novasol. Hyresvärdinnan är en vänlig dam från Bosnien som inte kan någon engelska utan frågade oss när vi anlände om vi talar tyska eller kroatiska. Det endla ord jag och sambon kan på kroatiska är hvala som betyder tack. Istället fick det bli min knaggliga tyska, vilket hittills har funkat utmärkt.
 
Hittills har vädret varit fantastiskt - typ 30 grader varmt och inte ett moln på himlen, vilket är en helt ok förutsättning när man befinner sig på badstranden.
 
Bilden ovan tog jag häromdagen på väg ner till stranden.
 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om semester, resor, kroatien, kaktus, sommarväder, solsken

Fri som fågeln

 
Semester. 
 
Igår började jag min sommarsemester. Fyra veckor av frihet har jag framför mig. Frihet att sova hur länge jag vill på mornarna. Frihet att bestämma vad jag vill (och inte vill) göra på dagarna. Frihet att låta semesterskägget växa ohämmat (vilket i praktiken aldrig blir mer an typ fyra dagar eftersom sambon tycker jag sticks då).
 
Lagom till semestern kom också den riktiga sommarvärmen. Förra veckan var det periodvis över 30 grader här i Sundsvallsområdet och det kändes som att vara vid Medelhavet. Den här veckan är det lite svalare, och lite regnigare, men det gör inget. Om inte Medelhavet kommer till oss så får väl vi åka dit, vilket sambon och jag ska göra nästa vecka. 
 
Bilden ovan tog jag förra veckan i inre hamnen i Sundsvall. Fågeln står på en sten eller en stock (eller vad det nu är) precis under vattenytan. Det ser nästan ut som om fågeln står på vattnet. 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om semester, sundsvall