De flesta sjukdomar sitter i huvudetEn bekant sa till mig en gång: "De flesta sjukdomar sitter i huvudet". Jag tror det ligger något i det.

Aftonbladet.se berättar idag att forskare kommit fram till att människor som lider av tinnitus kan bli hjälpta av kognitiv beteendeterapi. Det stämmer säkert. Jag har själv gått i KBT-behandling (för utmattningsdepression) med gott resultat som följd. Med kognitiv beteendeterapi kan man bota mycket, allt från ormfobi till flygrädsla.

Det är bra att forskarna jobbar hårt i sitt forskande, men de har fortfarande många viktiga resultat kvar att nå. Ett viktigt sådant handlar om kläder. Det har jag tidigare bloggat om. Läs om det här.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Bästa låtarna med Bryan Adams

Det är de rockigare låtarna som är bäst.

Om två månader kommer den kanadensiske rockstjärnan Bryan Adams till Sundsvall. Och för att komma i rätt stämning redan nu har jag gjort en spellista på Spotify med bara Bryan Adamslåtar. De flesta är upptempolåtar med mycket gitarrer. Det är med sådana låtar Bryan Adams är som bäst. Exempelvis The Only Thing That Looks Good on Me, Summer Of 69 och Run To You.

Bryan Adamslåtar som exempelvis (Everything I Do) I Do It For You är jag inte så förtjust i. Sockersött och slemmigt. Som tur är så har inte Bryan Adams gjort så många av den sorten.

Nu rockar vi!


Skrolla på listan ovan så syns fler låtar.

Jag har tidigare bloggat om Bryan Adams och Konsertfesten här och här.


Läs även andra bloggares åsikter om
, ,


Instagram så in i vassen


Ibland brukar jag roa mig med att lägga upp bilder på Instagram (via iPhoneappen med samma namn). Härom dagen lade jag upp bilden ovan som jag fotade vid Sticksjön i Sundsvallsförorten Granloholm. Det har blivit väldigt mycket vass i sjön och bilden visar några av alla vasstrån.

Man kan även kolla på Instagrambilder via webben. De bilder jag lagt upp kan man kolla in via följande länk: http://statigr.am/perandersfication


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Loreen - artisten som vågar bry sigLoreen är inte bara en vinnarartist på scenen, hon är också en artist med civilkurage. I samband med sitt besök i diktaturstaten Azerbaijan, där hon deltog i finalen av Eurovision Song Contest, träffade hon även människorättsaktivister för att lära sig mer om situationen i landet. Det hedrar henne. Hon verkar vara en artist som bryr sig - och står för det.

Azerbaijan hade satsat hårt för att göra Eurovisionsfinalen till ett propagandaspel. Istället lyckades Loreen att flytta (i alla fall lite) fokus till förhållandena i landet. Att bry sig spelar roll.

Om två år, 2014, anordnas ishochey-VM i Vitryssland. Vitryssland styrs med järnhand av diktatorn Lukasjenka och frågan är om någon i idrottsvärlden vågar stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter i samband med det evenemanget.

Kanske får vi se en demokratisk vår även i de forna Sovjetländer som fortfarande biter sig fast i diktatoriska statsskick.

Loreen är en artist som berör - på fler än ett sätt. När det var ett faktum att hon vunnit beklagade sig Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder över vinsten på Twitter och tyckte det var "tråkigt för Sverige". I sittTwitterflöde antydde han att hon inte var en värdig representant för Sverige. Varför, kan man undra.

Bloggat:
Peter Andersson
Annarkia


Aftonbladet:
Risk för kaos på Arlanda
”Fattar inte ni att det kanske sårar mig?”
Tusentals fans hyllade Loreen
Albin friade till Loreen
Hon leder Eurovision song contest

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Fototriss: Somrigt


Veckans tema hos Fototriss är Somrigt. Idag chansade jag på att det inte kommer någon mer snö under våren och lät snöslungan byta plats med gräsklipparen i garagets frontposition. Samtidigt begick jag också säsongens gräsklippningspremiär.


Mina favoritblommor är maskrosor. Många verkar inte gilla dem men jag tycker de är vackra. Idag plockade jag en bukett och satte i en vas på altanbordet.


Vad är mer somrigt än att njuta av livet. Precis som Tjuren Ferdinand som satte sig under korkeken för att lukta på blommorna satte jag mig under en tall och luktade på mina nyplockade maskrosor. Solen lyste och det var varmt i luften. Kan det bli bättre?


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Tänk om vi skickat Thorsten Flinck till BakuNågra minnesvärda stunder från kvällens final av Eurovision Song Contest:

Bäst (förutom Loreen förståss) var bidragen från Makedonien och Ungern. Sångerskan Kaliopi från Makedonien förde tankarna till någon förhörsledare från forna öststaterna beredd att döda om man inte röstade på henne. Jag kan inte riktigt bestämma mig för om det attraherar mig eller inte men låten var definitivt bra. 

Bedrövligaste bidraget, alla kategorier, var Irlands. Herregud vilken smörja. Två silverklädda pajaser som studsade runt och såg allmänt löjliga ut. Och så Engelbert Humperdink då, som såg ut som en kostymklädd Zeb Macahan. Varför skickade England ett sådant bidrag? Trodde de verkligen att han skulle ha någon chans?

Innan finalen var det många som sa att de gillade de ryska gummorna och trodde dessa skulle vinna. Det gjorde inte jag. Jag tycker nästan det känns lite hemskt av Ryssland att släpa in de stackars åldriga damerna på scenen i Baku. Inte ett dugg kul, tycker jag. 

Men allra häftigast var naturligtvis att Loreen från Sverige vann hela tävlingen. Och naturligtvis var hon värd det. Hela Sverige och alla vi svenskar är värda det. Prinsessan Viktoria, släng dig i väggen. Loreen är hela Sveriges nya hjältinna. 

Det här innebär således att Sverige står som värdland för nästa års Eurovision Song Contest. Frågan är vart i Sverige den ska äga rum. Gina Dirawi föreslog under sändningen Sundsvall och självklart håller jag med om det. Och varför inte gå ett steg längre - Timrå?

Nu återstår bara en fundering: Tänk om vi skickat Thorsten Flinck till Baku? Hade vi då upplevt samma segerrus som vi gör nu?

Bilden ovan:
Kaliopi Bukle från Makedonien var också hon ganska grym i kvällens final av Eurovision Song Contest. Åtminståne såg hon grym ut. På bilden iförd ögonlapp.


Aftonbladet:
– Det känns helt overkligt
Artisteliten hyllar svenska Loreen
Carola hyllar Loreen efter vinsten
Norsk komiker fängslades av säkerhetstjänst
Nu är du större än Lordi, Loreen
Tooji om sistaplatsen: ”Jag bara skrattade”

DN:
Loreen vann stort
VG: Sverige–Norge 372–7.
Loreens seger skapar sportkaos

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Jag är bönhörd - Bryan Adams kommer till stan

Gud hör bön. Eller var det kanske Tjacka?

För några veckor sedan bloggade jag om den kommande Konsertfesten i Sundsvall och beklagade mig över att det inte fanns några toppartister inbokade. Bara sömniga svenska folkhemsrockare som Tomas Ledin och Magnus Uggla. Jag hoppades då att toppnamnet ännu inte var bokat och nu har förhoppningen infriats. Idag meddelade arrangören Anders Tjacka att självaste Bryan Adams är bokad och spelar på Norrporten Arena fredagen den 3 augusti. Det ser jag fram emot.


Sundsvalls Tidning:
Kanadensisk rockstjärna kommer till Konsertfesten

Dagbladet:
Bryan Adams till Sundsvall

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Stackars Estelle missar Kronans löksåsIdag åt jag lunchbuffé på Kronans vägkrog strax söder om Sundsvall. På tallriken lade jag stekt fläsk, kassler, löksås och potatis. När jag satt mig till bords noterade jag musiken som strömmade ur restauranghögtalarna. Det var psalmen Tryggare kan ingen vara.

Kollegan upplyste mig om att det nog är radiosändning från dopet av prinsessan Estelle som pågår.

Efter psalmen hördes en präst tala ur högtalarna och han sa något om Gud som gett det lilla barnet ett liv. Jag tar en tugga med fläsk och löksås och undrar vilket liv den stackars prinsessan egentligen har framför sig. Kommer hon att få ett normalt liv över huvud taget?

Kommer hon att kunna åka till Roskilde och gå på rockfestival utan livvakter? Kommer hon att kunna skriva spydiga kommentarer om melodifestivalen på Twitter utan att det blir folkstorm? Kommer hon att kunna åka på bilsemester och hyra ett rum på vandrarhem i Värmland?

Kommer hon att kunna slinka in på Kronans vägkrog för att äta stekt fläsk med löksås?

Troligen inte något av ovanstående. Istället är hon nog dömd till ett inhägnat liv på Drottningholms slott där de enda avbrotten blir trista överklasspartyn eller kanske njutningen att få klippa av ett band när hon inviger någon ny motorväg.

Eller så får hon göra som sin moster och fly till USA för att få känna sig fri från ett ständigt närvarande mediadrev.

Jag tycker synd om prinsessan Estelle som missar Kronans löksås.

Bilden ovan: Kocken i entrén hos Kronans vägkrog kommer nog aldrig att få hälsa prinsessan Estelle välkommen till sin resaturang.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Om SD, multikultur och Betnér direkt

Ikväll har jag sett Betnér direkt på TV 5. Ämnet för kvällen var invandring och integration och bland gästerna fanns Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna. 

Programledaren Magnus Betnér öppnade med att han ville avskaffa nationalstaten och Jimmie Åkesson kontrade med sitt vanliga gamla tugg att det är det mångkulturella samhället som orsakar alla problem. Istället vill han bevara det han kallar folkhemmet som grundar sig på "riktig" svenskhet. 

Tyvärr blev den fortsatta diskussionen ganska pladdrig. Betnér tar i så han nästan spricker och hans argumentation mot Jimmie Åkesson och hans Sverigedemokrater blev mer affekterad än fokuserad. 

Samtidigt tråcklade Åkesson in sig i ett resonemang att det inte är invandrarna som är problemet utan att det är den svenska invandringspolitiken som orsakar segregation och utanförskap.

Själv tycker jag att ett öppet och mångkulturellt samhälle är att föredra framför slutenhet och inskränkthet. Därmed ger jag inte mycket för Sverigedemokraternas visioner som bara spelar på folks rädsla för det främmande. Problem med segregation och utanförskap löser man naturligtvis inte genom att utestänga vissa befolkningsgrupper. Istället måste vi underlätta att människor möts och lär känna varandra. På det viset kan ett samhälle utvecklas.

Jag fasar för hur framtiden kan bli om Sverigedemokraterna får politiskt inflytande i samhället.

Det här var det sista programmet i denna omgång av Betnér direkt och någon ny omgång är tydligen inte planerad. Trots att diskussionerna ibland kan bli lite yviga gillar jag den raka och oslipade debatten i Magnus Betnérs program och hoppas på ytterligare en omgång av serien.

Jag har tidigare bloggat om Betnér direkt. Läs här.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

När ska forskarna börja ta ansvar?Jag tycker den tekniska utvecklingen i samhället går för sakta. Det händer ju liksom ingenting. Dessutom tycker jag att forskningen är fokuserad på fel saker. Stamceller, klimatförändringar och neutroner - vem behöver egentligen veta något om det? Istället vill jag att forskarna börjar fundera på de verkliga problemen. Tröjstorlekar till exempel.

För några månader sedan fick jag en gratis t-shirt under en after ski-afton i Sälen. Det var coverbandet för kvällen som delade ut reklamtröjor till publiken och i trängseln framför scenen lyckades jag slita åt mig en tröja. Men när jag skulle ta på mig den visade det sig att den var för liten (M). En så liten tröjstorlek överensstämmer inte med min kropp utan jag kräver en riktig storlek (XL). 

Kaoset framför scenen inbjöd inte att gå dit och byta till en större storlek så jag blev stående i entrén och begrundade min tröja. Det var då jag insåg att forskningen inte håller måttet.

Alltså, varför har ingen kommit på hur man ska kunna ladda ner uppgraderingar till sina kläder? Tänk så enkelt det skulle kunna vara att bara plugga in sin t-shirt i datorn och ladda ner en ny drivrutin så att tröjan blev två nummer större. Från M till XL, typ.  

Jag bara undrar.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Fototriss: Tillsammans

Den här veckan är temat hos Fototriss Tillsammans. Detta med anledning av Cancerfondens pågående kampanj med budskapet att vi tillsammans kan besegra den fasansfulla sjukdomen. Om man vill hjälpa till i kampen mot cancer kan man bli månadsgivare för att på så sätt stödja forskningen.


När människor går samman kan vi uträtta storverk. Det finns det många exempel på. Tillsammans får vi mycket mer kraft än var och en på egen hand. Det jag spontant tänker på är fackligt och politiskt arbete där människors gemensamma kamp många gånger förändrat världen. Bilden ovan tog jag för ett par år sedan när jag gick i Socialdemokraternas första majtåg.


I vår moderna dataålder har begreppet tillsammans fått en ny dimension. Numera kan vi vara tillsammans, även om vi inte befinner oss på samma plats. Under helgen har husets tonåring och hans kompisar ägnat sig åt LAN, vilket innebär att de kopplar upp sina datorer med kompisar på olika håll för att spela spel och umgås via nätet.


Idag har också sambon bakat bullar. Resultatet blev en plåt där bullarna trängdes med varandra och verkligen var tillsammans.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

När glasstruten slog till med förödande kraftI morse när jag vaknade upptäckte jag två valkar runt magen som jag inte märkt förut. Ångrar nu att jag valde tre kulor i struten när jag var på stan igår och köpte glass. Jag borde istället valt två. 

Aftonbladet.se avslöjar idag att man blir tjock om man äter för mycket fet mat, men forskare har också konstaterat att viktökningen tar olika lång tid för olika människor. I mitt fall slog gårdagens glasstrut till med förödande effekt och fick en omedelbar inverkan på mitt midjemått.

Påståendet att man går upp i vikt av för mycket fet mat tror jag faktiskt stämmer. Jag har faktiskt haft det på känn ett tag. Jag tror till och med man kan minska i vikt om man äter mindre mängd mat än man brukar.

För en månad sedan låg jag hemma och var sjuk några dagar. Troligen hade jag någon sorts light-influensa. Men på grund av mitt utmattade tillstånd orkade jag inte äta så mycket, och när jag provade att äta smakade det bara illa. Till och med pannkakskorv, en rätt jag normalt gillar, smakade äckligt.

När jag så småningom blev frisk och klev upp ur sängen igen vägde jag mig och konstaterade att jag gått ner tre kilo. Det var då det slog det mig. Om man äter äcklig mat så går man ner i vikt. Hädanefter tänker jag alltså enbart tvinga i mig äcklig mat, som jag inte kommer att orka äta upp, för att på så sätt bli smalare.

Bilden ovan är inte tagen igår utan för två år sedan i Polen. Där ser glassarna inte riktigt ut som i Svergie, de är liksom lite högre.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Rumble - ett nytt ljud i husetSedan några veckor tillbaka har vi fått ett nytt ljud här hemma. Det kan beskrivas som ett infernaliskt plingande i olika toner och dyker upp från lite varstans i huset. Ibland kommer från vardagsrummet och ibland från sovrummet. Vissa gånger kan man även höra det från toa.

Det är min sambo som spelar ordspelet Rumble på sin iPhone. Spelet går ut på att under en viss tid bilda så många ord som möjligt och samtidigt tävla med motspelare över nätet. Sambon är duktig och titt som tätt hör jag hur hon tjoar till: "Yes, jag vann igen!"

Hon har en hel uppsättning motspelare och bland annat spelar hon regelbundet mot sin dotter, en av mina kollegor och någon okänd kvinna från Gävle.

Själv spelar jag inte Rumble, helt enkelt för att jag inte orkar. Min hjärna är alldeles för långsam och dessutom är jag inte speciellt tävlingsinriktad. Jag behöver tid för att ta beslut och vet att Rumble bara skulle göra mig stressad.

Men jag tillhör definitivt min sambos fanclub (visserligen har hon ingen fanclub men om hon hade haft en skulle jag varit med) och ropar gärna uppmuntrande ord till henne. "Krossa motståndarna nu, för fan!"

Bilden ovan: Det är med en imponerande snabbhet sambons pekfinger rör sig över displayen och bildar både vanliga och ovanliga ord. "Roligast är när man möter jämt motstånd så matcherna blir spännande", säger hon.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Walk off the Earth gör mig lycklig


Jag är lycklig. Jag har nyss upptäckt den kanadensiska rockgruppen Walk off the Earth.

Det här är ett helskönt band som spelar och sjunger fantastiskt bra och dessutom har diverse härliga hyss för sig på sina videoklipp. Kolla in ovanstående videoklipp när hela bandet tillsammans framför låten Somebody That I Used to Know - på en enda gitarr.

Musikalitet, humor och en avspänd attityd. Kan det bli bättre?


Läs även andra bloggares åsikter om ,

Fototriss: Ny

"Du vet inte hur det känns att ha på sig strumpbyxor".


Det är lördagskväll och vi gör oss i ordning för att gå på fest. Sambon muttrar över sina strumpbyxor som hon tycker känns för trånga i midjan. Därför har hon köpt nya "stay ups" (se bilden ovan), som hon hoppas ska vara lite bekvämare än strumpbyxor.


Idag är det söndag och sambon konstaterar att gårdagens strumplösning inte funkade så bra. Stay upsen envisades med att hela tiden hasa ner och till slut tog sambon av sig dem. "Härligt", sa hon då. "Nu kan vi dansa". Nyss var hon ute och plockade vitsippor och placerade de nyplockade blommorna på vardagsrummet (bilden ovan).


Under helgen gjorde jag också en liten sväng på ett närbeläget sågverk och fotade några nysågade bräder.

Veckans tema hos fotoutmaningen Fototriss är alltså Ny och här ovan visar jag några nya bilder på temat.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Falska antivirusprogram nutidens bondfångeriFörr kallades de bondfångare, idag tar de datavirus till sin hjälp. I grunden är de dock samma simpla tjuvar som bara vill lura av oss våra pengar.   

Jag läser i Aftonbladet.se om bedragare som säljer falska datavirusprogram via telefon. På något vis känns det som om rätt många varningsklockor skulle ringa om någon ringde upp mig, pratade engelska, ville koppla upp sig på min dator samt erbjöd mig att köpa en produkt för 2400 kronor. Trots varningssignalerna finns det ändå de som går på det.

Jag fick själv "erbjudandet" om att skaffa antivirusprogrammet XP Antivirus 2012 som egentligen visade sig vara själva dataviruset. Hela datorn kraschade men tack vare min datahackande sambo fick vi till slut liv i datorn igen. Läs om det här.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

När alla apotek fanns på samma hemsidaJag är en sjuk människa.

Okej, kanske inte så väldigt sjuk då, men i alla fall tillräckligt sjuk för att jag måste ta medicin regelbundet (högt blodtryck). Härom dagen var det dags att ta ut en ny laddning och jag gick in på Apotekets hemsida för att kolla öppettiderna på de närliggande Apoteken.

Men eftersom medicinförsäljningen i Sverige numera är avreglerad så tillhör vissa av apoteken privata aktörer som inte finns med i uppräkning på Apoteksbolagets hemsida. Sånt stör mig. För att få information om öppettiderna hos apoteken nära mig måste jag alltså veta vad frifräsarapoteken heter och sedan surfa runt på diverse hemsidor för att hitta öppettiderna. 

Jag läser på Aftonbladet.se att Kronans Droghandel (som är ett av de större privata apoteksbolagen) hotar att lägga ner ett antal av sina apotek i Norrland - därför att de inte är lönsamma. För att kunna driva dem vidare vill företaget ha ersättning från staten.

Vad var då meningen med en avreglering när staten ändå ska gå in med ekonomiskt stöd till de privata apotek som inte går runt? Då hade det väl varit lika bra att alla apotek fått fortsätta att varit statliga.

Det känns på något vis som om Alliansregeringens privatiseringsiver mer handlar om privatisering för sakens egen skull än om folkets väl.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Ännu en dag till ändaJag är trött och tänker gå och lägga mig. Nu.


Fototriss: Så ser det ut där jag är


Temat hos Fototriss denna vecka är Så ser det ut där jag är. Här i Timrå har det varit grått och regnigt idag, vilket inte enbart är trist. När man fotograferar så kan mättnaden i bilderna bli lite bättre när det regnat. På grund av en vattenskada i huset blev vi tvugna att ta bort ett tvättställ som hamnade på gräsmattan.


Vårens lövkrattning pågår sedan drygt en månad tillbaka. Förhoppningsvis blir jag klar före jul.


Stora Torget i Sundsvall nu ikväll. Där har någon bestämt sig för att gräva en grop.


Läs även andra bloggares åsikter om

Spotifylista med minnesvärda godingarBlev inspirerad av Selma i Frunatmakens blogg att prova att lägga upp en spellista från Spotify i bloggen. Här ovan kan man alltså kolla in en av mina spellistor som jag kallat Halvgamla godingar. Listan består av en samling låtar som jag tycker är lagom gamla och lagom bra.

Jag är inte säker på om man måste ha Spotify installerad på sin dator för att kunna se listan och lyssna på låtarna. Kanske är det så. Om man skrollar på listan så kan man se fler än de översta åtta låtarna.

Coolt, va?


Läs även andra bloggares åsikter om ,

Magnus, Tomas eller Kent?


Jag funderar lite på den kommande Konsertfesten på Norrporten Arena i Sundsvall den 3 och 4 augusti. De artister som hittills är klara att medverka är Magnus Uggla, Tomas Ledin, Melissa Horn samt gruppen Kent. Frågan är vilken av dessa som kan betraktas som huvudattraktion.

Är det Magnus Uggla? Nej, knappast. Den gamle medelklasspunkaren med sina hejaklacksrefränger känns ju både passé och lågbudget.

Är det Tomas Ledin? Visst, Tomas Ledin håller snäppet högre klass än Magnus Uggla och Tomas Ledins sommarkonserter brukar ju vara riktigt härliga tillställningar. Men jag tycker ändå inte att Tomas Ledin räcker till för att vara det stora affischnamnet.

Är det Melissa Horn? Nja, Melissa Horn är en trevlig vissångerska av hyfsat bra klass men fortfarande alltför anonym för att kunna vara huvudattraktion. 

Är det gruppen Kent? Eskilstunabandet Kent är det hittills fräschaste inslaget bland Konsertfestens artister. Men jag kan ändå inte förmå mig att känna någon maximal upphetsning över deras medverkan. Dessutom har de ju århundradets töntigaste gruppnamn. Kent låter nästan som om det vore namnet på ett dansband.

Slutsats: Ingen av artisterna är alltså kvalificerad som huvudattraktion. Med andra ord så fattas fortfarande det stora affischnamnet.

På Norrportens hemsida kan man läsa att fler bokningar till Konsertfesten återstår. Det betyder alltså att huvudartisten, det stora dragplåstret, ännu inte är bokad och offentliggjord. Den stora frågan är därmed: Vem är det?

Under tidigare år har arrangören alltid toppat Konsertfesten med något stort internationellt namn, typ Roxette, Rod Stewart och The Eagles. Vågar man hoppas på någon, eller några, liknande storheter även i år? Själv tycker jag det skulle vara en riktig höjdare om det blir exempelvis Neil Young. Eller varför inte AC/DC? 

Det ska bli spännande att följa den fortsatta utvecklingen.

Bilden ovan är från 2010 och konserten med Roxette på Norrporten Arena. En riktig höjdare.

Dagbladet:
1,5 miljoner till sommarens fester

Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , , ,

Bra debatt hos Betnér direktDet är måndag kväll, tillika valborgsmässoafton, och jag har just sett tv-programmet Betnér direkt på TV5. Det var första gången jag såg programmet och jag måste säga att det var en positiv överraskning.

Den yttre formen för programmet är som traditionell talkshow med programledaren vid ett skrivbord flankerad av ett antal gäster. Men till skillnad från andra talkshows som bygger på trams och ytlighet (exempelvis Hellenius hörna) ger programledaren Magnus Betnér utrymme för en rak och ärlig debatt, ofta med en humoristisk underton.

Temat för kvällens program var välgörenhet och bland annat diskuterades Humorgalan (som sänds i TV 4 ikväll). Själv tycker jag välgörenhet definitivt har sitt berättigande och kan vara ett bra sätt att samla in pengar till exempelvis katastrofområden. Däremot är jag lite kluven till just Humorgalan, dels för att programmet har ett ganska snyftigt upplägg och dels för att det inte är speciellt humoristisk.

I programmet påpekades att det oftast är diktaturländer som får ta emot Svenskt bistånd (och även insamlade pengar från välgörenhet) och att det finns en betydande risk att pengarna hamnar hos diktaturregimerna och inte hos de fattiga medborgarna. Visst är det så. Därför är det viktigt att säkerställa så att biståndet används på ett konstruktivt sätt i mottagarländerna.

Själv ger jag regelbundet bidrag till Röda Korset därför att jag tycker det är självklart för mig att avvara en del av det överflöd som jag faktiskt har. Det vill säga: sett ut svenskt perspektiv har jag inget överflöd men jämfört med stora delar av den övriga världens fattigdom tycker jag att jag har utrymme att dela med mig.

Ger jag då pengar till välgörenhet därför att jag på ett bekvämt sätt vill döva mitt samvete? Nej, jag tycker inte det. Mitt bidrag kanske inte är så stort men det är ändå ett strå till stacken som förhoppningsvis kan hjälpa någon behövande någonstans i världen.

Av samma skäl tycker jag det är rätt att en del av mina skattepengar går till bistånd för att hjälpa utsatta och fattiga medmänniskor i andra länder.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

RSS 2.0
Evenemang och konserter


Evenemang och konserter