Kungens svammel inte trovärdigtEnligt Aftonbladets och Sifos gemensamma undersökning vill 56 procent av de tillfrågade att Carl XVI Gustaf ska abdikera och lämna över tronen åt kronprinsessan Victoria. Men frågan är om Victoria... (läs mer)Aftonbladet:
Påverkar inte monarkin
Kungen analyseras av kroppsspråksexpert

DN:
Kungabilderna ute ”inom några månader”

Kungens svammel inte trovärdigtEnligt Aftonbladets och Sifos gemensamma undersökning vill 56 procent av de tillfrågade att Carl XVI Gustaf ska abdikera och lämna över tronen åt kronprinsessan Victoria. Kronprinsessan är ung, vältalig (vilket hennes far inte är) och gift med en "vanlig" man. Detta gör henne uppenbarligen populär hos stora delar av svenska folket.

Men frågan är om Victoria vid tronen skulle innebära någon sorts vitalisering av statsskicket. Skulle Victoria och Daniel förmå att sätta någon sorts modern prägel på kungahuset? Antagligen inte. Monarkin i sig är ju ett förlegat stadsskick och så länge vi har ett system där statschefens uppdrag går vidare genom arv blir det svårt att tala om någon modernisering. 

Bör då Sverige lämna monarkin som statsskick och gå över till republik? Jag vet inte. Situationen kunde varit värre. Vi lever trots allt i en demokrati och så länge kungen inte har någon reell makt är hans roll som Sveriges dyraste dekoration ganska harmlös.

Vad som däremot stör mig är att kungen anses oantastlig. Som Sveriges statschef ska man tåla att bli synad i sömmarna, men när kungen säger att han "vill vända blad" då verkar han förvänta sig att det uttalandet ska räcka. Och när han i dagens webTV-intervju förnekar inblandning i komprommeterande sammanhang blir det bara pinsamt. Hans svamlande svar tyder på något helt annat än oskuld.


Aftonbladet:
En republik lurar runt hörnet
Mellin: Han svarade på viktigaste frågan
Visste kungen, då bör han abdikera
Tigandet gör att skandalen aldrig dör

DN:
Kungen förnekar olämpligt beteende
”Kungen borde ha talat ut vid älgjakten"
”Se över kungens immunitet"

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Fototriss: LjusDen här veckan är Fototriss inte bara en fotoutmaning utan även en tävling. Temat är Ljus, och det första jag tänker på då är levande ljus. Min sambo är ljusfantast och brukar ofta tända ett stort antal levande ljus, av olika slag, här hemma. I vardagsrummet, i sovrummet och till och med på toa. De fina färgerna och de ljuva dofterna från ljusen gör att hemmet kommer i en behaglig harmoni. Bilden ovan är ett exempel på detta.


Sedan har vi också det här med ljusets ständiga kamp mot mörkret. Själv är jag stor anhängare av ljusets krafter och på bilden gör ljuset ett tappert försök att bryta igenom de hinder som finns i vägen - i detta fall ett spindelnät med diverse innehåll. Bilden tog jag ifjol i vår trädgård.


Ibland händer det att jag får jag en ljus idé. Eller, ibland önskar jag att jag skulle få en ljus ide. Jag vet att idén finns där, men jag kan inte riktigt locka fram den. I sådana situationer önskar jag att det fanns en strömbrytare som jag kunde slå över från 0 till 1. Så att den ljusa iden började lysa.

För att delta i Fototrisstävlingen ska man länka till någon produkt hos den eminenta webshopen CoolStuff (som jag handlat hos ett flertal gånger). Jag väljer att länka till deras pungmitella (som de valt att kalla Mankini). Tänk att få göra succé på stranden med den i sommar.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

De flesta sjukdomar sitter i huvudetÄnda sedan i söndags har jag haft en inflammation i tandköttet. Det är längst upp på vänster sida och det gör skitont. Vis av erfarenheten (jag har haft tandköttsinflammation flera gånger tidigare) så brukar jag massera med tandstickor på det inflammerade stället och dessutom borsta extra noga med tandborsten. Då gör det ännu mera ont, men det är ändå ett sätt att få bukt med eländet.

Idag är det torsdag och jag känner att inflammationen är på väg att gå över. Jag är övertygad om att min egen massagekur gör verkan och förhoppningsvis ska jag vara helt återställd till helgen.

Men jag har också märkt att smärtan lindras när jag koncentrerar mig på att slappna av. Igår, strax efter lunch, lutade jag mig tillbaka en stund och tog några djupa andetag. Sakta fyllde jag lungorna, höll kvar luften en sekund, och andades ut igen. Efter att ha upprepat detta tio gånger kände jag hur smärtan lindrades och jag kunde fortsätta att jobba igen.

Med rätt andningsteknik kan man lindra både smärta och stress, och på sikt även sänka blodtrycket. Inbillning? Ja det är möjligt, men det är också det som är själva grejen. Vår mentala kraft är stark, mycket starkare än vi tror. En vän sa till mig en gång: "De flesta sjukdomar sitter i huvudet", och jag tror det ligger mycket i det.

För mig spelar det ingen roll om jag bara inbillar mig att smärtan i munnen lindras. Huvudsaken är att jag hittar ett sätt att må bra.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Vedhögens goda råd att minska grälandetI dag kan vi läsa i Aftonbladet.se att par grälar i snitt sju gånger om dagen. Det låter mycket, tycker jag. Min sambo och jag grälar ganska sällan, så sällan att jag inte ens kan sätta en siffra på det. Men uppenbarligen är det många gräl i stugorna och frågan är vad det beror på.

På 1980-talet sändes barnserien Fragglarna på TV som handlade de människoliknande varelserna i Fraggelberget. I serien fanns bland annat karaktären Allvetande Skräphögen dit fragglarna gick för att få goda råd. Inspirerad av Fragglarna har även jag en plats dit jag går då jag behöver goda råd. Jag kallar den platsen Allvetande Vedhögen och den finns på vår villatomt, på baksidan av vårt hus (se bilden ovan).

Efter att ha läst Aftonbladet artikel om grälande par begav jag mig till min vedhög, ställde mig framför den och sa: "Allvetande Vedhög, tala till oss om parrelationer!"

Vedhögen svarade:
"För att få en bra relation och kunna undvika gräl gäller följande:
Häng inte upp er på varandras olikheter. Försök att acceptera att ni ibland har olika syn på livets vedermödor. Släpp prestigen och hjälp istället varandra att hitta de bästa lösningarna.

Se din partner
. Försök inte kväva din partner med härskarteknik.

Bejaka kärleken
- inte konflikterna. Det är ju trots allt av kärlek ni valt att bo tillsammans.

Visst kan diskussioner uppstå, och då ska man inte försöka smita undan dem. Försök att ha en konstruktiv diskussion, men försök inte att uppfostra varandra. Lär av varandra istället.

Men om det nu skulle vara så att tiden går utan att de ändlösa grälen tar slut, då är trots allt den bästa lösningen att separera - för barnens och för hälsans skull. Att försöka hålla ihop ett förhållande endast för fasadens och för "barnens" skull kan sluta i katastrof. Det kan på sikt vara bättre (både för barnen och de vuxna) med en lycklig skilsmässa än att tvingas bo en olycklig familj.


Aftonbladet:
Sju nya gräl – varje dag


Fototriss: platta


Så var det dags för en ny omgång av fotoutmaningen Fototriss. Denna vecka är temat Platta, och när man pratar om något platt så brukar man ju jämföra med en pannkaka - platt som en pannkaka. Bilden ovan har jag tagit idag på vår altan.


Men det platta som jag själv tänker på i första hand, det är musikplattor - LP-skivor. CD-skivor i alla ära, men LP-skivor har en speciell känsla över sig. Även ovanstående bild har jag tagit idag.


Så kan jag meddela att jorden faktiskt är platt. Och inte nog med det. Jorden består endast av Timrå kommun, vilket framgår om man tittar riktigt noga på bilden ovan. Men jag är trots allt lite nyfiken på vad som finns därute, utanför kommunen - bortom Merlobäcken. På bilden ovan lutar jag mig försiktigt över kanten för att kanske upptäcka något spännande.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Okänd materia breder ut sig på markenOvanstående bild har jag tagit idag. I dagsljus. Utomhus. Jag vet vad den föreställer men jag vet inte vad det har för benämning. Nån som kan gissa vad det är, och dessutom det vad det kallas för?


Ny CD med Rolf Wikström


Härom dagen såg jag på nätet att den gamle blueshjälten Rolf Wikström släppt en ny CD. Tydligen hans första studioinspelade skiva sedan 2003. Jag gillar Rolf Wikströms låtar och har sett honom live en gång. Det var en sommarkväll för några år sedan på Gotland och den konserten blev (för mig) det årets musikhöjdare.

Rolf Wikströms nya skiva heter Istället för tystnad och finns på Spotify. Jag lutar mig tillbaka för att lyssna igenom alla låtarna men efter de tre första blir jag bekymrad. Jag tänker: "Har det brunnit för honom? Han lirar ju country and western". Första låten är nämligen en cover på gamla countrydängan Take me home, country roads och även låt nummer två och tre känns countryinfluerade.

Men när jag lyssnar på den fjärde låten, När vi kommit hem, får jag hoppet tillbaka. Det är en lugn och cool låt där han sjunger duett med Caroline af Ugglas. Övriga låtar är också helt okey, och den näst sista, Arton nätter, nitton dagar, tycker jag är bäst.

Alla låtarna från ovanstående CD finns alltså på Spotify, och där hittar man även många andra med Wikströms. Tyvärr hittar jag dock inte Är det därför jag älskar dig så på Spotify, Wikströms hyllningslåt till Hammarby. Det är en jätteskön låt - tycker jag, trots att jag inte är Hammarbyfan.


Läs även andra bloggares åsikter om ,

Ett enkelt knapptryck ökar inte demokratin

Opassande tar upp en intressant fråga på sin blogg: Skulle valdeltagandet öka om vi kunde rösta via Internet? Ja, det är möjligt att fler skulle rösta då, av bekvämlighetsskäl, men frågan är om det skulle vitalisera demokratin.

Att rösta är ju inte bara en skyldighet utan även en rättighet. Det är på valdagen vi har möjlighet att utse de politiker vi vill ska företräda oss. Och om vi inte är nöjda med politikernas insatser kan vi välja nya vid nästa val. Men om vi väljer att inte rösta alls så har vi ju valt att ställa oss utanför det demokratiska systemet. Därmed får vi också de politiker vi förtjänar.

Frågan är om det finns en risk att ett digitalt röstförfarande över nätet skulle förminska vår demokratiska plikt till att endast bli ett enkelt knapptryck bland alla andra knapptryck vi gör? Skulle våra beslut hur vi ska rösta bli lika genomtänkta som vid dagens, analoga, röstsystem?

Demokrati handlar inte om bekvämlighet, det handlar om innehållet i politiken. I länder där kampen för demokrati och rösträtt är förenat med livsfara funderar nog inte folk så mycket på om det är deras egen bekvämlighet som hindrar dem från att rösta. Där är människor istället beredda att riskera sina liv för få ett demokratiskt samhälle.

Jag läser idag i Aftonbladet att konstitutionsutskottet tänker utreda möjligheten att vi i framtiden ska kunna rösta elektronisk i vallokalen (alltså inte via Internet hemifrån). Det skulle i så fall innebära att vi i stället för en röstsedel i ett kuvert röstar med hjälp av en pekskärm i vallokalen. Om det ökar kvaliteten på rösträkningen så tycker jag det är värt att prova. Däremot tror jag inte riktigt på idén att rösta hemifrån via nätet. Inte än, i alla fall.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Ett sting av cynism vid frukostbordetDet är söndag morgon och vi sitter vid varsin sida om frukostbordet. Sambon läser del 1 av Sundsvalls Tidning och jag läser del 2. När sambon hunnit fram till lediga jobbannonserna läser hon högt: "Careta allbilverkstad söker en stark servicechef".

"En stark servicechef", upprepar hon. "Undrar varför de väljer ordet stark i en rekryteringsannons".

"Det kan man undra", svarar jag.

Jag tittar ut genom köksfönstret och känner ett sting av cynism. Min analys blir således:

"Antagligen handlar det om att man vill ha en person som är villig att jobba massor av övertid, som är beredd att försaka sina barn och som tycker det är värt att offra sin hälsa för karriären. Om den sortens människor fortfarande lever när de fyller 65 försöker de kompensera sitt dåliga samvete genom att säga att de ska ägna pensionslivet åt barnbarnen." 

"Okej", säger sambon som nu är framme vid serierna.

Min cynism tilltar och jag fortsätter:

"Ordet stark är ju bara ett av flera floskler som företagen använder när de vill rekrytera sina nyckelkompetenser. Andra exempel är: Vara driven och kunna ha många bollar i luften."

Jag häller upp en tallrik filmjölk och kommer till insikt om att jag egentligen inte är cynisk. Bestämmer mig för att njuta av en stilla och ledig söndag.

Bilden ovan
har jag tagit i badrummet på hotellet jag bodde på under förra veckans vistelse i England.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,


En yster hjortkalv på grönbeteNär jag för några veckor sedan var på väg hem från Vilhelmina sprang plötsligt en hjortkalv över vägen. Eller är det en älgkalv? Ung och yster var den i alla fall, och för att undvika en kollision så blev jag tvungen att stanna bilen. Det unga djuret hade ett synnerligt spralligt rörelseschema och i högre grad skuttade än sprang.

Snabbt fick jag upp kameran och fångade djuret i sin vilda framfart.

Men som sagt: Min kunskap om djurriket är inte tillräcklig för att kunna göra en artbestämning. Är det en älgkalv eller en hjortkalv eller är det kanske något annat sorts djur? 

Klicka på bilden ovan så startar bildspelet. OBS! Flytta muspekaren bort från bilden när du startat bildspelet så slipper du se den störande informationstexten. 


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Fototriss: Många


Temat denna vecka hos Fototriss är Många. Man skulle kunna säga att det finns många sätt att tolka det temat. Idag regnade det och då kom det många regndroppar. Bland annat hamnade de på mitt biltak (bilden ovan).


Så här års kan man även se många vitsippor i backarna, men eftersom det regnade idag så var de lite slokörade.


Härmed vill jag avslöja att det inte bara finns en Per-Anders utan faktiskt hela fem stycken. Och det är ju faktiskt ganska många. Okej, jag erkänner att jag redan publicerat ovanstående bild en gång på min blogg. Men eftersom jag inte visat den i samband med någon fotoutmaning så tycker jag det det är okej att publicera den igen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Hittills ingen otur idagNär jag vaknade i morse så funderade jag en stund på om jag verkligen skulle kliva upp.

"Om jag ligger kvar här i sängen så minskar ju risken att jag råkar ut för något oturligt. Det är ju fredagen den 13 idag och om man är skrockfull så ska ju denna dag präglas av otur", tänkte jag.

Trots allt bestämde jag mig för att kliva upp och när nu dagen närmar sig sitt slut kan jag bara konstatera att inga större missöden inträffat. Det kom faktiskt varmvatten när jag duschade i morse, bilen startade när jag skulle åka till jobbet och till och med datorn på jobbet fungerade som den skulle.

Däremot noterade jag att sittrad nummer 13 fattades i ett av de flygplan jag färdades i tidigare i veckan. Varför, kan man undra. Kan det verkligen vara så att rad nummer 13 saknas i flygplanet på grund av skrockfullhet? I så fall är det ju fantastiskt. Jag menar, skrock är ju bara någonting mentalt.

Bilden ovan har jag tagit i en vägkorsning nära vår bostad. Någon har tydligen haft otur med sin bil och tvingats lämna delar av avgassystemet.


Aftonbladet:
Fredagen den 13 – rent nys

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

På besök i det tvåspråkiga Wales


Nu är jag hemma igen efter den tre dagar långa reportageresan i England. Ett hyvleri, flera byggvaruhus samt den enorma hamnterminalen i Hull var några av de ställen som jag och kollegan besökte. Det var väldigt intressant att på plats få se vårt företags träindustriverksamheter i England. Det var också väldigt intressant att färdas med bil genom England.

Den engelska landsbygden är precis lika trivsam som den brukar vara när man ser den på TV. De böljande gröna ängarna, de rödbruna tegelhusen och de gemytliga engelsmännen gör att man nästan känner sig förflyttad till någon scen i Morden i Midsomer. Lyckligtvis slapp vi dock vara med om något mord.

En av de platser vi besökte var den lilla staden Welshpool i Wales. Att Wales är tvåspråkigt framgick redan när vi passerat gränsen från England. Alla vägskyltar i Wales är nämligen skrivna på både engelska och kymriska (walesiska). På hyvlerikontoret i Welshpool träffade vi en kvinna som berättade att hennes barn får lära sig båda språken i skolan. Kymriska verkar vara ett ganska säreget språk för när hon drog några fraser så förstod vår guide (infödd engelsman) inte ett ord.

Enligt damen på kontoret är kymriskan på väg att få en allt starkare ställning i Wales. I vissa delar av Wales talar befolkningen uteslutande kymriskan.

Bilden ovan tog jag genom bilrutan i Welshpool, Wales.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Motorvägen med de dyraste bilarnaManchester, Stoke-on-Trent, Welshpool, Coventry, Birmingham. Många mil i bil har det blivit under de senaste dagarna och fler ska det bli i morgon. Många intressanta möten med trevliga engelsmän har vi också haft, men dagarna har varit långa och just nu är jag rejält trött. 

Trött är jag också på Blogg.se (vilket jag nämnt i tidigare inlägg) därför att deras driftstörningar är väldigt påfrestande. Under en tid har det varit näst intill omöjligt att publicera inlägg, och under de senaste dagarna har det heller inte gått att kommentera vissa av inläggen. Blogg.se påstår på sin hemsida att man åtgärdat problemen men det tar fortfarande allt för lång tid från det att jag tryckt på publiceraknappen tills inlägget syns på webben.

Bilden ovan har jag tagit idag på motorvägen mellan Birmingham och Stoke-on-Trent. Eller rättare sagt: på en av motorvägarna. Vår engelske värd berättade att man förutom den ordinarie, hårt trafikerade, motorvägen även kan välja en lite glesare trafikerad betal-motorväg. Vår värd förklarade att det mest är företagsrelaterade bilar på betal-motorvägen eftersom vissa företag är villiga att betala extra för snabb framkomlighet. På betal-motorvägen noterade vi också många bilar av den dyrare sorten, typ Jaguar, BMW och även en och annan Bentley.


Läs även andra bloggares åsikter om ,

Tågresa med förhinder.Idag var det meningen att jag och kollegan skulle resa till Manchester i England. Först med tåg mellan Sundsvall och Arlanda, och sedan flyg till Manchester. Men planerna ändrades mitt emellan Tierp och Uppsala där tåget krockade med en moped. Där blev vi sedan stående två och en halv timme.

Lyckligtvis förmådde mopedföraren att hoppa av sin moped innan kollisionen och ingen blev skadad. Däremot missade vi flyget och nu sitter vi här på Arlandas Radissonhotell i väntan på nästa flyg som går klockan 07,50 i morgon bitti. Ett redan späckat schema i England kommer troligen att bli ännu mer späckat.

Bilden ovan tog jag idag genom tågfönstret vid ett kort uppehåll i Hudiksvall. 

Mera om tåg-mopedkrocken kan man läsa här.Veckans Fototriss: Drömma


Temat för veckans fotoutmaning hos Fototriss är Drömma. Nu när sommaren närmar sig så börjar också drömmarna om kommande semesterresor att ta form. Ännu har vi inte bestämt vart sommarens semesterresa ska gå men vi har några uppslag som vi funderar på. Bilden ovan har jag tagit i den trevliga semesterorten Palanga i Litauen där sambon och jag var för några år sedan.


Fast just nu drömmer jag allra mest om att löven på vår gräsmatta skulle kunna bli krattade av sig själv. Jag själv har nämligen ingen som helst lust att kratta. Sambon påstår att det blir svårare att kratta ju längre man väntar, eftersom gräset växer. "Om man väntar tillräckligt länge så snöar det över löven och då behöver man inte kratta alls", påstår jag.


Det kanske är lite klichéartat att drömma om fred på jorden men jag kan inte låta bli att önska att man kunde vrida om piporna på alla vapen i världen. Det tar ju liksom aldrig slut på alla väpnade konflikter. De blir ju bara fler och fler. Det räcker nu! Lägg ner!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Åren går fortare än man tänkt sigI morgon ska jag åka på tjänsteresa till England. Det blev bestämt för typ en månad sedan. I måndags kväll, när vi just lagt oss, frågade min sambo: "Har du kollat så ditt pass är i ordning och att det fortfarande gäller?"

"Det är klart att det gäller. Jag har ju nyss skaffat det", svarade jag. 

Efter att ha stirrat i taket en stund tittade jag i passet och insåg att det gick ut i februari 2011. Alltså för två månader sedan. Det innebär således att jag skaffade det för 10 år sedan. Åren går i en rasande hastighet.

I tisdags morse for jag raka vägen till polisen och sökte ett nytt pass. Igår, fredag, fick jag ett sms från polisen som berättade att mitt pass var klart för hämtning. Tur för mig att passet blev klart fortare än de utlovade fem arbetsdagarna.

Tio år kan verka vara en lång tid, men går fortare än man tror. Om ytterligare tio år är jag 63 år.

Himmel..!


Läs även andra bloggares åsikter om ,

Spana in Timrå - i miniformatI dagens Aftonbladet kan man läsa om Knuffingen Airport, en miniatyrflygplats där flygplan, bilar och byggnader är små modeller. Knuffingen Airport är hela 150 kvadratmeter stor, och har 40 flygplan och 90 bilar som ständigt rör sig i takt med ett datastyrt program.

Själv har jag byggt en miniatyrmodell av Timrå med små modeller av bland annat Coop, ICA och badhuset. Bilden ovan visar en detalj av modellen.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Det är i motvind som draken lyfterJag befinner mig just nu i Vilhelmina. Här är jag tillsammans med min kollega för att göra ett antal reportage för vår personaltidning. Idag besökte vi en arbetsplats där man på ett intressant sätt jobbar med attityder och samarbetsklimat på jobbet. Jag ska här inte gå in på några detaljer om det men vill ändå återge ett visdomsord som yttrades under dagen: "Det är i motvind som draken lyfter".

Man kan naturligtvis tolka det på olika sätt, men min tolkning är att försöka se möjligheterna utan att stirra sig blind på problemen. En krissituation kan många gånger vara starten på något nytt och ännu bättre. Utmaningar kan ofta innebära att man stimuleras och växer som människa.

Visst, det kanske ibland kan vara lättare sagt än gjort och vissa av oss behöver lite mer stöttning än andra. Men man får ändå aldrig sluta tro på människan. Vi klarar ofta mer än vi tror.

På bilden ovan pustar jag ut i hotellets pool efter en intensiv arbetsdag. I bakgrund utsikt över den närbelägna Vojmsjön.


Snart har jag ledsnat på Blogg.seJag har nu ägnat mig åt bloggandets konst i snart fyra år. Under hela den tiden har jag haft min blogg på Blogg.se. I stort sett har jag varit nöjd. Det är ganska lätt att göra justeringar i layouten och det går ganska snabbt att göra ett inlägg. Och att Blogg.se har en stark fjortisprofil är egentligen inget som stört mig.

Men nu kan jag meddela att jag håller på att ledsna på Blogg.se. Och det riktigt ordentligt. Jag är så less att jag allvarligt överväger att flytta min blogg till en annan bloggtjänst. Skälet till min frustration är att Blogg.se bara blir segare och segare. Att publicera ett inlägg är ibland nästan omöjligt. För det mesta tar det alldeles för lång tid.

Frågan är då till vilken bloggtjänst jag ska flytta min blogg. WordPress och Blogger är ju två kända och ofta rekommenderade bloggtjänster. Men är dessa de bästa?

Följande önskemål har jag på mitt framtida bloggboende:

Bloggen ska ha ett användarvänligt utförande och det ska gå snabbt och lätt att göra ett inlägg. Det ska också vara lätt att ändra storleken på bilderna.

Jag vill att det ska vara lätt att justera layouten på det sätt jag vill ha den. Det ska även finnas möjlighet att kunna göra egna ingrepp i HTML-koderna.

Jag vill kunna se en tillförlitlig besöksstatistik.

Den får gärna ha inbyggda pingfunktioner.

Det vore trevligt att kunna göra inlägg via min iPhone, helst via en färdig app.

Naturligtvis ska bloggtjänsten var driftsäker så att blogginläggen publiceras omedelbart.

Självklart ska bloggtjänsten vara gratis.

Lämna gärna synpunkter och erfarenheter i kommentarsfältet nedan. Kanske har du något förslag på en bra bloggtjänst.

Bilden ovan: Snart drar jag ut kontakten från Blogg.se


Läs även andra bloggares åsikter om
,


Jag är inte galen - men är bin Ladin verkligen död?Man vill ju helst inte bli uppfattad som galen. I alla fall vill inte jag det. Därför tror jag inte heller på att det finns en världsregering som styr allt som händer på jorden. Det finns ju nämligen de som tror det, och att denna världsregeringen beslutar om allt från orkaner och influensaepidemier till terrorattacker och krigshandlingar. De odlar också konspirationsteorin att attacken mot New York den 11 september 2001 egentligen iscensattes av USA för att öka anslagen till krigsmakten.

Men trots att jag inte är galen så kan jag ändå inte frigöra mig från tanken att Usama bin Ladin och USA är i maskopi. Ett faktum är ju att Usama bin Ladin en gång i tiden tränades av den amerikanska underrättelsetjänsten CIA under det afghansk-sovjetiska kriget mellan 1978 och 1992. USA var ju faktiskt med och bildade Al Qaida just för att hjälpa Afghanistan att slåss mot den Sovjetiska ockupationsmakten.

Idag kom så beskedet att Usama bin Ladin dödats. Han dödades när de amerikanska specialförbandet Navy SEAL med stor kraft stormade hans hus i Pakistan. Efter attacken tog de amerikanska militärerna med sig bin Ladins döda kropp och begravde den till havs. 

Därmed finns det inget konkret bevis för att Usama bin Ladin faktiskt är död. Tänk om attacken mot bin Ladin egentligen är iscensatt för att USA ska kunna hjälpa honom att skaffa sig en ny identitet. Kanske dyker bin Ladin upp någon annanstans i världen, utan skägg och kanske som affärsman eller rådgivare till CIA. 

Men jag kanske har fel ändå. Om man däremot vill ha en lite mer trovärdig analys av attacken mot Usama bin Ladin kan man läsa vad den utmärkte krönikören Peter Kadhammar skriver i dagens Aftonbladet.se. Läs hans krönika här


Aftonbladet:
Kroppen begravdes till havs
Så dödades bin Ladin
De hånar bin Ladin

DN:
President Obama följde operationen direkt

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Därför gick jag i årets första majtågIdag har jag gått i socialdemokraternas första majtåg i Sundsvall. Promenaden gav mig 2000 steg extra i min stegräknare. Men att gå i första majtåget handlar egentligen om så mycket mer än att få motion. Ytterst handlar det om att jag vill leva i ett demokratiskt samhälle. Demokrati är nämligen inte så självklart som många tror.

Enligt uppgift var det ca 500 personer som mötte upp i årets första majtåg i Sundsvall. Själv kunde jag konstatera att en stor del av dessa var personer med uppdrag inom det socialdemokratiska partiet och/eller inom facket. Jag var nog en av de få uppdragslösa som gick där.

I demonstrationståget hamnade jag intill en kvinna från den kurdiska delen av Iran och under promenaden från Folkets Hus till Stora Torget pratade vi om demokratin och rätten att få demonstrera. Hon konstaterade att den demonstrationsrätt vi har i Sverige är i många andra länder långt i från självklar. I exempelvis Syrien och Libyen är det ju förenat med direkt livsfara (vilket vi kunnat konstatera många gånger i den senaste tidens nyhetssändningar).

"I Sverige har arbetarrörelsen under många år kämpat hårt för rätten att få gå ut på gatorna och demonstrera. Men på bara ett litet kick kan den rätten vara borta. Det tänker inte många på här i Sverige", sa kvinnan.  

Och visst har hon rätt. I det senaste valet fick vi ett öppet rasistiskt parti i riksdagen (Sverigedemokraterna) och vad som finns på deras långsiktiga agenda är det nog ingen annan än de själva som vet. Vi kan bara hoppas på att utvecklingen i Sverige inte blir som i Tyskland på 1930-talet.

För övrigt kan man ju konstatera att diverse debattörer på den politiska högerkanten gör sina försök att förändra opinionen. Nyliberale debattören Johan Norberg försökte för ett tag sedan att lansera idén om en försämrad semesterlagstiftning och på arbetsgivarorganisationen Almega vill man slopa OB-ersättningen. Dessa typer av förändringar är det nog få löntagare som vill vara med om i Sverige.

Men trots det lockar alltså inte socialdemokraternas demonstrationståg så många fler än det hundratal som fullgjorde sina uppdragsskyldigheter. Kanske är det dags att fundera på om första majfirandet i sin nuvarande form är den mest effektfulla manifestationformen som arbetarrörelsen kan uppbringa. 

Det brinner i de politiska knutarna. Kanske dags för lite nytänk?


Aftonbladet:
"Avskaffa rätten till semester"
”Vi ska avskaffa barnfattigdomen”
Waidelich första stora tal – Sahlin var där
Experten: ”Juholt har dämpat skojigheten”

Alliansfritt Sverige:
Almega: Röda dagar - schmöda dagar

Johan Norberg:
Semesterläsning
vad var hur vem varför när

Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , , , , ,

När valborgsfirandet fick en ny dimensionOnsdag:
Sambon kollar på Tradera och hittar ett presentkort på en övernattning för två personer hos hotellkedjan Choice Hotels. Hon bjuder 550 kronor och lyckas ropa in presentkortet.

"Coolt", säger jag. "Vart åker vi?"

"Inte vet jag", säger sambon. "Vart tycker du?" 

"Riga..?" föreslår jag.

"Nja, för lång restid om vi bara ska vara borta en natt", svarar sambon.

"Hudiksvall då? Dit är det ju bara en timmes bilfärd från Timrå", försöker jag.

"Tja, Hudik är helt ok. Men det skulle vara kul med en lite större stad. Vad säger du om Uppsala? Där har vi aldrig varit", säger sambon.

"Bra förslag. Jag bokar en hotellnatt direkt", säger jag.

Fredag: Vi anländer till Uppsala och på hotellrummet slår jag på TVn (vilket är det första jag alltid gör när jag kommer in i ett nytt hotellrum). Jag zappar runt bland diverse svenska kanaler och BBC World (där jag ser en nygift Prins William skjutsa sin Kate Middleton i en Aston Martin) och hamnar till slut på en TV-kanal som heter 24UNT. Kanalen visar sig ha en lokal Uppsalaprägel och, förutom nyheten att en person blivit påkörd av en buss, verkar mest handla om studenternas Valborgsfirande.

Efter att sambon och jag tagit ett varmt bad, och skålat i mousserande vin, lämnar vi hotellrummet och tar en promenad på stan. Målet är någon trevlig restaurang för en sen middag. Vi ratar hotellets rekommendationer (varken svindyr entrecôte på Magnussons eller megaköttbullar på restaurang Lingon lockar) och väljer till slut en mysig grekisk restaurang vid namn Costas. Där avnjuter vi en både prisvärd och god middag.

Lördag (valborgsmässoafton): Efter frukosten beger vi oss ut på stan och inser att Uppsala kan sammanfattas i tre ord: studenter, studenter och studenter. Finns det egentligen någon annan kategori innevånare i denna stad? Vi inser också att i denna stad får valborgsmässofirandet en ny dimension och vid Fyrisån kollar vi in den traditionella forsränningen tillsammans med (enligt uppgift) 30 000 andra åskådare. Folklivet i Uppsala denna soliga aprildag är ju ingenting annat än fantastiskt!

Klockan 15,30 sätter vi oss i bilen för att åka tillbaka norrut, och hemma i Timrå igen ser vi tillbaka på en jättetrevlig helg i den stad vi just upptäckt: Uppsala.


Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , , , , ,

RSS 2.0
Evenemang och konserter


Evenemang och konserter