Kungens svammel inte trovärdigtEnligt Aftonbladets och Sifos gemensamma undersökning vill 56 procent av de tillfrågade att Carl XVI Gustaf ska abdikera och lämna över tronen åt kronprinsessan Victoria. Kronprinsessan är ung, vältalig (vilket hennes far inte är) och gift med en "vanlig" man. Detta gör henne uppenbarligen populär hos stora delar av svenska folket.

Men frågan är om Victoria vid tronen skulle innebära någon sorts vitalisering av statsskicket. Skulle Victoria och Daniel förmå att sätta någon sorts modern prägel på kungahuset? Antagligen inte. Monarkin i sig är ju ett förlegat stadsskick och så länge vi har ett system där statschefens uppdrag går vidare genom arv blir det svårt att tala om någon modernisering. 

Bör då Sverige lämna monarkin som statsskick och gå över till republik? Jag vet inte. Situationen kunde varit värre. Vi lever trots allt i en demokrati och så länge kungen inte har någon reell makt är hans roll som Sveriges dyraste dekoration ganska harmlös.

Vad som däremot stör mig är att kungen anses oantastlig. Som Sveriges statschef ska man tåla att bli synad i sömmarna, men när kungen säger att han "vill vända blad" då verkar han förvänta sig att det uttalandet ska räcka. Och när han i dagens webTV-intervju förnekar inblandning i komprommeterande sammanhang blir det bara pinsamt. Hans svamlande svar tyder på något helt annat än oskuld.


Aftonbladet:
En republik lurar runt hörnet
Mellin: Han svarade på viktigaste frågan
Visste kungen, då bör han abdikera
Tigandet gör att skandalen aldrig dör

DN:
Kungen förnekar olämpligt beteende
”Kungen borde ha talat ut vid älgjakten"
”Se över kungens immunitet"

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Fototriss: LjusDen här veckan är Fototriss inte bara en fotoutmaning utan även en tävling. Temat är Ljus, och det första jag tänker på då är levande ljus. Min sambo är ljusfantast och brukar ofta tända ett stort antal levande ljus, av olika slag, här hemma. I vardagsrummet, i sovrummet och till och med på toa. De fina färgerna och de ljuva dofterna från ljusen gör att hemmet kommer i en behaglig harmoni. Bilden ovan är ett exempel på detta.


Sedan har vi också det här med ljusets ständiga kamp mot mörkret. Själv är jag stor anhängare av ljusets krafter och på bilden gör ljuset ett tappert försök att bryta igenom de hinder som finns i vägen - i detta fall ett spindelnät med diverse innehåll. Bilden tog jag ifjol i vår trädgård.


Ibland händer det att jag får jag en ljus idé. Eller, ibland önskar jag att jag skulle få en ljus ide. Jag vet att idén finns där, men jag kan inte riktigt locka fram den. I sådana situationer önskar jag att det fanns en strömbrytare som jag kunde slå över från 0 till 1. Så att den ljusa iden började lysa.

För att delta i Fototrisstävlingen ska man länka till någon produkt hos den eminenta webshopen CoolStuff (som jag handlat hos ett flertal gånger). Jag väljer att länka till deras pungmitella (som de valt att kalla Mankini). Tänk att få göra succé på stranden med den i sommar.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

De flesta sjukdomar sitter i huvudetÄnda sedan i söndags har jag haft en inflammation i tandköttet. Det är längst upp på vänster sida och det gör skitont. Vis av erfarenheten (jag har haft tandköttsinflammation flera gånger tidigare) så brukar jag massera med tandstickor på det inflammerade stället och dessutom borsta extra noga med tandborsten. Då gör det ännu mera ont, men det är ändå ett sätt att få bukt med eländet.

Idag är det torsdag och jag känner att inflammationen är på väg att gå över. Jag är övertygad om att min egen massagekur gör verkan och förhoppningsvis ska jag vara helt återställd till helgen.

Men jag har också märkt att smärtan lindras när jag koncentrerar mig på att slappna av. Igår, strax efter lunch, lutade jag mig tillbaka en stund och tog några djupa andetag. Sakta fyllde jag lungorna, höll kvar luften en sekund, och andades ut igen. Efter att ha upprepat detta tio gånger kände jag hur smärtan lindrades och jag kunde fortsätta att jobba igen.

Med rätt andningsteknik kan man lindra både smärta och stress, och på sikt även sänka blodtrycket. Inbillning? Ja det är möjligt, men det är också det som är själva grejen. Vår mentala kraft är stark, mycket starkare än vi tror. En vän sa till mig en gång: "De flesta sjukdomar sitter i huvudet", och jag tror det ligger mycket i det.

För mig spelar det ingen roll om jag bara inbillar mig att smärtan i munnen lindras. Huvudsaken är att jag hittar ett sätt att må bra.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Vedhögens goda råd att minska grälandetI dag kan vi läsa i Aftonbladet.se att par grälar i snitt sju gånger om dagen. Det låter mycket, tycker jag. Min sambo och jag grälar ganska sällan, så sällan att jag inte ens kan sätta en siffra på det. Men uppenbarligen är det många gräl i stugorna och frågan är vad det beror på.

På 1980-talet sändes barnserien Fragglarna på TV som handlade de människoliknande varelserna i Fraggelberget. I serien fanns bland annat karaktären Allvetande Skräphögen dit fragglarna gick för att få goda råd. Inspirerad av Fragglarna har även jag en plats dit jag går då jag behöver goda råd. Jag kallar den platsen Allvetande Vedhögen och den finns på vår villatomt, på baksidan av vårt hus (se bilden ovan).

Efter att ha läst Aftonbladet artikel om grälande par begav jag mig till min vedhög, ställde mig framför den och sa: "Allvetande Vedhög, tala till oss om parrelationer!"

Vedhögen svarade:
"För att få en bra relation och kunna undvika gräl gäller följande:
Häng inte upp er på varandras olikheter. Försök att acceptera att ni ibland har olika syn på livets vedermödor. Släpp prestigen och hjälp istället varandra att hitta de bästa lösningarna.

Se din partner
. Försök inte kväva din partner med härskarteknik.

Bejaka kärleken
- inte konflikterna. Det är ju trots allt av kärlek ni valt att bo tillsammans.

Visst kan diskussioner uppstå, och då ska man inte försöka smita undan dem. Försök att ha en konstruktiv diskussion, men försök inte att uppfostra varandra. Lär av varandra istället.

Men om det nu skulle vara så att tiden går utan att de ändlösa grälen tar slut, då är trots allt den bästa lösningen att separera - för barnens och för hälsans skull. Att försöka hålla ihop ett förhållande endast för fasadens och för "barnens" skull kan sluta i katastrof. Det kan på sikt vara bättre (både för barnen och de vuxna) med en lycklig skilsmässa än att tvingas bo en olycklig familj.


Aftonbladet:
Sju nya gräl – varje dag