Fördelen med Willys i Timrå

För snart ett och ett halvt halvt år sedan lade ICA-butiken här i Timrå ner verksamheten. När allt i butiken var bortsålt stängde man och slog igen. Sedan stod butikslokalen tom ett bra tag men i slutet av förra året drog kommersen igång igen. Då öppnade Willys en ny butik i lokalen. 
 
Nackdelen med Willys i Timrå är att de bara har mellanfil från Garant. Jag vill ha "normal" fil från typ Arla eller Norrmejerier.
 
Fördelen med samma Willysbutik är att entrén ligger mot gatan och om man ställer bilen på parkeringsfickan alldeles intill är det nära att snabbt rusa in om man har brottom och bara behöver någon enstaka vara.
 
Ville bara säga det.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Willys, Timrå, blogg100

Politik och humor med Schyffert och Lindström

 
Var och kollade på föreställningen Ägd med Henrik Schyffert och Fredrik Lindström i fredags. Gillar den skarpt. 
 
Schyfferts och Lindströms show är politisk. Den handlar om samhällsfrågor, om ekonomi och om marknaden - med andra ord om ämnen som vanligtvis kan tyckas tråkiga och torra. Men tempot under föreställningen är högt, de behåller publikens fokus hela tiden och det blir aldrig tråkigt. Under den knappt två timmar långa föreställningen skrattar jag så mycket att jag får omväxlande yrselkänningar, huvudvärk och... ja, känner bara lycka.
 
De sätter fingret på diverse tramsigheter som vi i de breda samhällslagren ägnar oss åt; allt från kapptävling i villaområdet om vem som har värsta grillen till patetiska Facebookuppdateringar. Frågan är: vad håller vi egentligen på med?
 
Deras devis är; marknadsekonomin funkar så länge alla tror på den. Men vad händer om någon börjar ifrågasätta att marknaden ensam ska få styra våra liv, vad vi gör, och vad vi köper?
 
Tänk om Schyffert och Lindström vore politiker. Vilka berikande debatter det skulle vara i Agenda. Jag menar, dessa två komiker anstränger sig för att förklara för oss vanliga människor, på ett pedagogiskt och humoristiskt sätt, hur samhället fungerar. Det gör inte politikerna som blir utfrågade i TV. De ägnar sig istället åt pajkastning och verbala tjuvnyp, för att visa sig duktiga inför respektive partiers funktionärer (samt alla wannabetyckare på Twitter).
 
Henrik Schyffert som statsminister och Fredrik Lindström som finansminister, det vore nånting det.
 
Bilden: Henrik Schyffert och Fredrik Lindström i Tonhallen i Sundsvall i fredags.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Henrik Schyffert, Fredrik Lindström, blogg100, ägd, politik, ekonomi

Om diktaturer, vapen och moral

Jag tillhör ju oss som tycker det känns bra att Sverige inte förnyade avtalet om krigsmaterielleverander till Saudiarabien. All heder åt utrikesminister Margot Wallström för hennes avståndstagande mot Saudiarabiens brott mot mänskliga rättigheter.
 
Saudiarabien är en brutal diktatur där straffet för äktenskapsbrott är halshuggning och där regimkritiker riskerar spöstraff. I Saudiarabien är politiska partier och fackföreningar förbjudna, och homosexualitet är belagt med dödsstraff. Kvinnor tillåts inte att bestämma över sina egna liv utan står under manligt förmyndarskap. Kvinnor är också förbjudna att köra bil. 
 
När regeringen stoppade krigsmaterielexporten surnade Saudiarabiens ledare till vilket fick till följd att det svenska näringslivet fick panik. Risken fanns ju att många andra affärer (som inte har med vapenexport att göra) också skulle gå om intet. Ett argument från näringslivet (och andra högerdebattörer) var: att göra affärer med diktaturer är ett sätt att påverka dem i rätt demokratisk riktning. 
 
Det tror jag inte alls på. Att göra affärer med ett land som Saudiarabien innebär bara att man bekräftar deras ickedemokratiska statsskick och accepterar att landet bryter mot de mänskliga rättigheterna.
 
Skulle det vara okej om Sverige sålde vapen till exempelvis IS? Idag tror jag de flesta svenskar skulle se det som en fullständigt horribel tanke. Men om vi tänker oss ett framtida scenario där IS får stor makt och inflytande (och mycket pengar) skulle då Sverige "ha råd" att låta bli att exportera till denna terroristorganisation?
 
Under de senaste dagarna har Saudiarabien bombat och skjutit granater mot Jemen. Är det med svenska vapen man skickar iväg död och förintelse mot oskyldiga människor i sitt grannland?
 
I dagarna har statsminister Löfvén varit på besök i Kina, vilket är ytterligare en diktatur Sverige gör affärer med. Nu har också det svenska näringslivet och regeringen, med svenske kungens hjälp, lyckats återställa de "goda relationerna" med Saudiarabien. 
 
Saudiarabien, Kina, Islamiska staten. Vart går egentligen gränsen mellan sund handel och cynisk omoral?
 
Vilket har det största värdet - demokrati eller ekonomiska rikedomar?
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Blogg100, saudivapen, Saudiarabien, Kina, Löfvén, socialdemokraterna, politik

Fototriss: fåglar

För att gå iland med med veckans tema, fåglar, hos fotoutmaningen Fototriss så bestämmer jag mig att frångå en av mina principer. Principen i fråga är att alltid ta nya bilder till varje tema men denna gång väljer jag att leta fram några fågelbilder ur arkivet. Min första bild är från i somras då vi besökte Sydkoster och föreställer ett fjäderfä (tupp eller höna?) i en inhägnad på ön.
 
Den andra bilden tog jag i december, 2011 i Tallin. Vi var på julmarknad och mitt på torget stod en stor julgran där ett antal småfåglar hade sin vistelse.
 
Sista bilden tog jag för snart ett år sedan i Reykjavik. Island är kanske inte mest känt för sina fåglar (frågan är om det överhuvud taget finns några där) men helt plötsligt hittade vi dessa djur som betade intill en vägkorsning i centrala stan. Jag har inte en aning om vilken sorts fåglar detta är.
 
Läs även andra bloggares åsikter om Blogg100, Fototriss, fåglar

Snötyngda fjädrar

 
Våren var på väg men hejdade sig. Igår eftermiddag var det torrt på vägarna och långt gången snösmältning, imorse när jag klev ut genom dörren låg massor med snö på marken. Det är sånt som kallas aprilväder, men nu redan i mars.
 
Idag åt jag lunch på restaurang. Vanligtvis brukar jag ha med mig matlåda hemifrån på jobbet men idag blev det till att ge sig ut i snöslasket. Vi skulle tacka av en medarbetare som slutade. Vid restaurangentrén stod en kruka med påskris och gråblå fjädrar. Fjädrarna var genomblöta av slaskvädret och såg väldigt ledsna ut. Jag tog en bild med mobilen på de vattentyngda fjädrarna (bilden ovan). 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Blogg100