Alla är lika, alla är olika på konferens

Under den gångna veckan har jag varit på konferens. Temat var kommunikation (mitt yrke, typ) och med på konferensen var kommunikatörskollegor i företaget från en rad olika delar av världen. Förutom Sverige kom de från länder som Mexiko, Kina, USA, England och Tyskland. 

 

Vid konferensens middag hamnade jag mitt emot en dam från Mexiko och vi pratade om skillnaderna mellan våra respektive hemländer. Som besökare i Sverige upplevde hon vårt land som väldigt exotiskt. 

 

"Sverige känns som en helt annan värld än vad jag är van vid. Här är inte lika trångt på gatorna som i Mexico City (vars storstadsområde är bland de folktätaste i världen), naturen ser helt annorlunda ut och i Sverige känner man sig mycket tryggare när man går på stan", sa hon (vi pratade en hel del om de hårdföra narkotikaligorna i norra Mexiko som håller på att bli ett rejält samhällsproblem i landet).

 

Medan vi satt där och pratade plingade det till i min mobil. Det var sambon där hemma som messade och berättade att hon sett en råtta i vår källare. "Har vi råttor i källaren? Fan också", tänkte jag för mig själv. Kanske är det därför vår katt så gärna vill ner i källaren. Han har väl fått vittring på råttan och vill ner och jaga den. 

 

Jag berättade om sambons sms-besked för min mexikanska bordsdam som utbrast: "oh my God, a rat..?". Men så skrattade hon till och sa: "fast härom dagen hittade jag en skorpion i källaren i vårt hus. Den var ganska liten, och av en sort som inte är så giftig, men ganska läskig ändå. Ingen i familjen hade någon lust att ta ihjäl den. Till slut blev det jag som fick göra det".

 
 

Att träffa människor från olika länder och kulturer är bland det bästa jag vet. Jag tycker det är jätteintressant att höra om storsdadslivet i Shanghai och synen på Sverige i USA. Lika kul är det att berätta för en kines om svensk älgjakt och för en engelsman om rennäringen.

 

Vi som deltog i konferensen hade alla samma yrke och likartada arbetsuppgifter men kom från olika länder med olika kulturer. Men när man träffas på en ö i Stockholms skärgård så känns plötsligt skillnaderna inte längre så stora. Då är man både lika och olika på samma gång. 

 

Bilden tog jag på en av öarna vi besökte under konferensen förra veckan.

 

 

Läs även andra bloggares åsikter om Konferens, kommunikation, gränsöverskridning, gränsöverskridande

 

 
 

Fototriss: M som i...

M som i mjölk (på bilden även en misse).
 
M som i motor (som på bilden sitter i en motorsåg). 
 
M som i man (bilden tagen på Malta
 
Läs även andra bloggares åsikter om Fototriss, man, Malta, mjölk, m, foto

Varför GI-öl när det finns gott öl?

 
Fråga: GI-öl, kan det vara nåt?
Svar: Nej.
 
För ett tag sedan hittade jag en ny ölsort på Systembolaget som jag inte sett förut. Solsidan Premium Dry hette det och på etiketten stod det low carb. Alltså öl med lite kolhydrater. Ölet från Solsidans Bryggeri innehåller nämligen hälften så mycket kolhydrater jämfört med andra motsvarande lageröl och för skojs skull köpte jag en flaska för att prova.
 
Hur smakade det då? Nja, tyvärr inte så gott. Jag tyckte Solsidanölet hade en tunn och vattnig smak, typ som Heineken (ett vedervärdigt pissöl). Det verkar som om inte bara kolhydraterna var borttagna ur Solsidan, även smaken lyste med sin frånvaro. 
 
Nej tacka vet jag Höga Kusten från Ångermanland, ett kraftfullt och välsmakande öl med många kolhydrater. 
 
Mer info om Solsidans bryggeri här.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om öl, Solsidan, GI, LCHF, kolhydrater

Fototriss: kommunikation

Temat hos veckans Fototriss är kommunikation. Ett spännande tema tycker jag som har många innebörder. På nåt sätt känns det som om vi människor aldrig har kommunicerat så mycket som i dessa dagar. Antagligen beror det på att de flesta av oss har tillgång till olika kommunikativa hjälpmedel, exempelvis datorer och Internet. Bilden ovan har jag tagit inne i min stationära dator där många kommunikativa signaler rusar fram och tillbaka i kablarna.
 
Numer har Facebook blivit ett av de vanligare sätten att kommunicera via nätet. Och om man inte vill skriva något så kan man nöja sig med att bara trycka på "gilla" (eller "laika" som en del säger).
 
Sista bilden blir en arkivbild från förra veckans resa till Malta. Bilden tog jag utanför Café Cuba i Sliema och budskapet på skyltarna kan väl ses som ett exempel på enkelriktad kommunikation riktad till barens rökande gäster.
 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Fototriss, kommunikation, rökning, rökare, Internet, Facebook, gilla, like

Glad midsommar!

Idag är det midsommarafton. Här hemma vankas det båtfärd till en ö strax utanför Sundsvall där vi ska grilla och äta massor av mat. Som vanligt när det är midsommarhelg är ju vädret den stora snackisen men just nu skiner solen och det känns hyfsat varmt ute. Det blir nog bra det här.
 
Önskar alla en glad midsommar!
 
 
 

Ett hål i golvet är roligare än ett fungerande handfat

 
Visst, jag vet att allt handlar om prioriteringar. Just därför vill jag göra ett hål i hallgolvet. 
 
Förra veckan, på Malta. Sambon och jag flanerar efter huvudgatan i huvudstaden Valletta. Lite förstrött kollar vi in shoppingutbudet. En av butikerna efter gatan heter Gajet där det säljs presentartiklar av olika slag. 
 
På golvet intill kassan upptäcker jag en infälld glasruta, och genom den kan man se ner till våningen under. Där nere ser jag en jukebox. "Skitcoolt!", säger jag för mig själv. Jag känner mig inspirerad.
 
"En sån inredningslösning vill jag ha hemma", säger jag till sambon. "Håll med om att det skulle vara hur coolt som helst med en glasruta på hallgolvet som man kunde se genom ner till krypgrunden".
 
Sambon svarar inte utan studerar ingående en meterhög Kalle Ankafigur av tyg som sitter fast på en metallhållare. 
 
"Vi skulle kunna ta in anbud från olika hantverkare och jämföra vilken som erbjuder bäst pris för att göra ett sånt hål", fortsätter jag.
 
"Du, vi har ett akut behov av att måla om trägavlarna på huset, vi måste laga avloppsröret från handfatet på ena toan och vi skulle behöva köpa en rejäl laddning pellets inför hösten. Med tanke på de kommande utgifterna känns inte ett hål i golvet täckt med en glasruta som något vi borde prioritera. Tycker jag, i alla fall", säger sambon och lyfter på Kalle Ankafigurens ena arm. 
 
"Men ibland måste man faktiskt prioritera livskvalitet också. Vi behöver ju inte ha en jukebox under glasrutan utan vi skulle kunna nöja oss med något billigare, typ en krukväxt", säger jag.
 
 Jag inser att diskussionen är över och vi går ut ur butiken. Fast någon gång i framtiden, innan jag dör, ska jag låta göra ett hål i golvet som är täckt av en glasskiva. Så det så.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Malta, Valletta, semester, makeover

Fördelen med att ha gäster

I helgen hade vi middagsgäster här hemma. Vi åt gott (drack lite gott också) och pratade och skrattade. Det är alltid trevligt med gäster, särskilt när det är gäster som är trevliga. 

Men det allra bästa med att ha gäster är att då får vi städat här hemma. Golven blir dammsugade och toaletten inklusive duschen rejält rengjord. 

Alltså, det är ju inte gästerna som städar utan naturligtvis vi själva. Men det är just det som är själva grejen med att bjuda hem gäster. Då får sambon och jag som en spark i baken att vi måste städa.   

Så nu är det bara att njuta av ett nystädat hem ända till någon av oss (sambon eller jag) åter igen säger. "Shit, så ostädat här är. Nu måste vi nog bjuda hem någon på middag".
 
Bilden: En full dammsugarpåse kan bli följden när man bjuder hem gäster på middag. 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Gäster, fest, städning, gemenskap

Fototriss: småkryp

Veckans tema hos fotoutmaningen Fototriss är småkryp. Idag har jag därför varit på småkrypsjakt och presenterar här vad jag hittat. Översta bilden visar en larv (tror jag). Huvudändan är till höger (tror jag).
 
Hur bär man sig egentligen åt för att hitta fotovilliga småkryp? Ställer sig på gräsmattan och ropar på dem? Nej, det gäller att lyfta på saker där småkryp kan tänkas uppehålla sig. Stenar, till exempel. Under en stenplatta på gräsmattan visade det sig finnas en hel värld av myror och när jag lyfte på plattan blev det en väldig aktivitet. Myrorna verkade inte speciellt roade av solljuset och började med en faslig fart att flytta på alla äggen.
 
Ett annat sätt att komma i kontakt med småkryp är att hålla upp armen och vänta på att en mygga sätter sig på den. Själv behövde jag inte vänta många sekunder, och när myggan på bilden landade på min arm började den omedelbart började suga i sig av mitt blod. Den var så upptagen av sitt sugande att den inte brydde sig speciellt mycket när jag fotade.
 
Om någon undrar så har huden på min arm på sina håll flagnat efter veckans (soliga) vistelse på Malta. 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Fototriss, foto, småkryp, myggor, mygga, Timrå, Sundsvall

Färdigbadat för denna gång

 
Idag har vi varit och badat i Golden Bay på nordvästra Malta. Vi tog lokalbussen från Valletta och fick på köpet en fin tur genom den maltesiska landsbygden. Att åka lokalbuss på Malta är för övrigt ett lättsamt och smidigt sätt att ta sig fram. Hyfsat billigt är det också.
 
Stranden var jättefin och vågorna jättehäftiga. Vanligtvis är jag en badkruka men när vattnet är varmt och vågorna höga då tycker jag faktiskt det är roligt att bada. 
 
Ikväll har vi vår sista kväll här på Malta och i morgon flyger vi hemåt igen. En vecka går fort men vi har hunnit med en hel del och vi är riktigt nöjda med vår vistelse här. Troligen kommer vi inte att bada så mycket mer här utan de timmar vi har till förfogande innan flyget går i morgon ska vi ägna åt lite shopping. 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Malta, Golden Bay,

Funderingar på Malta

 
Vi sitter på en utomhusrestaurang vid Sliemas strandpromenad på Malta. Vi har just ätit var sin portion kanin och konstaterar att det var ungefär som att äta kyckling. Det var riktigt gott. 
 
Sambon kollar i en turistbroschyr och frågar vad det är för datum idag. Jag svarar att det är nånstans mellan den 6 och 13 juni. Det är nämligen mellan de två datumen vi har hyrt vårt hotellrum här. För övrigt har jag ingen koll på datum under vistelsen här. Det enda jag har koll på är att vi ska åka hem på torsdag. 
 
Vid bordet intill sitter två par som pratar och skrattar högljutt. Alla fyra pratar engelska med varandra, fast med brytning, och jag tolkar det som om ingen av dem kommer från något land där engelska är modersmålet. Jag tycker det låter som om samtliga pratar med tysk brytning. Men om hela sällskapet är tyskspråkiga - varför pratar de då engelska med varandra? Kan inte låta bli att fundera på det.
 
Idag har vi badat vid klipporna vid havet nedanför Sliemas skyline. Det var jättehäftigt. Stora vågor sköljde över klipporna men som tur var hade man gjort en urholkning i klipporna, som en bassäng, där man kunde bada säkert.
 
Bilden ovan har jag tagit vid en vattendekoration i Sliema. 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Malta, Sliema

Små söta djur på Malta

 
En liten lägesrapport från Malta. Här har vi det bara bra. Vi har badat, varit på fyrverkerifest och flanerat bland folklivet på strandpromenaden. Idag var vi på båtutflykt till de båda öarna Gozo och Comino. Där kollade vi bland annat in den häftiga bergformationen Azure Window på Gozo och det turkosa klara vattnet vid Comino. På Comino tog jag bilden ovan. Den lilla söta ödlan poserade vänligt trots att jag kröp ganska nära den med min kamera. 
 
Apropå djur på Malta. Vid St Julians Bay gick vi genom en liten park nära vattnet där det fanns en hel del katter. Vi fick intrycket att de hade någon sorts fristad där eftersom det stod vattenskålar och kattmat utplacerade lite här och där i parken. Bilden nedan tog jag på en av katterna som för övrigt verkade ha någon sorts skada på munnen. Trots det verkade den ha det bra där i parken tillsammans med sina kattpolare. 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Malta, Gozo, Comino, ödlor, ödla, katter, katt

Fototriss: flytande

Veckans tema hos Fototriss är flytande. Just nu semestrar jag och sambon på Malta och här är det ganska lätt att hitta saker som flyter. Exempelvis båtar. Så här ser det ut i hamnen utanför vårt hotell I Sliema.
 
En till bild från hamnen. Inga båtar finns vid kaj utan alla är förtöjda vid flytbojar av olika slag. Mest förekommande är plastdunkar. 
 
Idag var vi och badade St Georgs bay, norr om St Julians. Där tog sambon en liten flytetur (heter det så?) i det salta vattnet. 

Framme på Malta

Första natten i Malta. Hela natten har präglats av ett dunkande ljud, typ pålkran, som vi inte vet vart det kom ifrån. Kanske kom ljudet från någonstans i hotellet, kanske kom det utifrån. Svårt att säga. Men det gjorde inte så mycket. 
 
Ljudet var ganska dovt, nästan sövande, så vi sov gott ändå. 
 
Idag ska vi ge oss ut på upptäcktsfärd i närområdet, allra först är det frukost som gäller. Restauranger med gratis trådlöst internet kommer vi att prioritera. En princip som för övrigt kommer att gälla under hela veckan. 
 
Bilden ovan är ett snapshot från gatan utanför vårt hotell. 

Meddelande till alla inbrottstjuvar

I morgon reser sambon och jag på en veckas semester till Malta. Varken jag eller sambon har tidigare besökt det lilla landet mitt i Medelhavet och vi ser fram emot varma vindar, spännande upptäcktsfärder och total stresslöshet.
 
Till alla inbrottstjuvar som tror att vårt hus kommer att stå öde under en veckas tid, och därmed ett idealiskt objekt för att länsas på värdesaker, vill jag säga: Håll er borta! Det är inte lönt att ni försöker hitta på några dumheter här. Huset kommer definitivt inte att vara tomt utan befolkat dygnet runt av diverse hemmavarande djur och människor.
 
På jobbet gick vi igår till tryck med ännu ett nummer av personaltidningen. Det kändes skönt. De senaste veckorna har varit väldigt intensiva och just nu känner jag mig bara matt efter allt artikelskrivande (och fotande). Detta innebär att blogglusten för närvarande är en aning dämpad.
 
Kanske kan lite medelhavsluft göra att blogglusten åter börjar sprudla.
 
Bilden ovan: Så här ser det ut när sambon och jag badar i Medelhavet. Bilden tagen i Barcelona.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Medelhavet, semester, sommar

Res till Norrland och värmen!

Under den nyss avslutade veckan har det varit rejält varmt ute, särskilt i Västerbottens läns inland (såg nån väderleksrapport att den regionen haft varmast i Sverige). Där var jag i veckan (först i Lycksele, sedan i Vilhelmina) på några korta tjänstebesök och vid ett tillfälle visade bilens utomhustermometer på 26 grader. Riktig sommarvärme alltså. Det var varmare där än det var på Malta (vårt semestermål kommande vecka) i Medelhavet. 
 
Kanske vi skulle valt att resa 40 mil norrut istället för 400 mil söderut.
 
Själv bor jag ju vid södra Norrlands kustland, en landsända där det inte finns speciellt många renar. Därför tycker jag det känns väldigt exotiskt varje gång jag ser en ren, vilket ibland inträffar när jag besöker norra Norrland. Och när jag ser en ren, då vill jag fotografera. 
 
Bilden ovan tog jag i onsdags på E 45 någonstans mellan Dorotea och Vilhelmina. Lokalbefolkningen verkar inte hetsa upp sig nämnvärt när de ser en ren efter vägen. Istället tittar de storögt på mig när jag står på vägen och fotograferar. 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Norrland, sommarvärme, renar

Fototriss: inramad

Veckans tema hos Fototriss är inramad. Utmaningen är få till en ram när man tar bilden, inte i exempelvis Photoshop efteråt. Ovanstående bild har jag tagit genom en av länkarna i kedjan. 
 
Denna bild har jag tagit på blommorna i körsbärsträdet med bladen i trädet som inramning. 
 
Den tredje bilden i mitt bidrag denna vecka blev jag riktigt nöjd med. Tycker en blev riktigt cool. Bilden har jag tagit genom ett av lufthålen på vår grill på altanen. 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Fototriss, inramad, foto

RSS 2.0
Evenemang och konserter


Evenemang och konserter