Jag finns - rent fysiskt

Scen 1:
Person A och person B träffas på ICA och A berättar att hans laptop har kraschat. "Blev den angripen av datavirus", frågar B. "Nej, jag tappade den i golvet och den gick sönder rent fysiskt", säger A.

Scen 2:
Person C berättar för person D att det varit störningar i tågtrafiken söder om Stockholm. "Hörde du om det på radion", frågar B. "Nej, jag befann mig på tåget rent fysiskt", säger C.

Scen 3:
Person E var ute på en biltur och råkade krocka med ett träd. E fick åka ambulans till sjukhuset och blev där undersökt av en läkare. "Rent fysiskt är du fullt frisk men jag tror du fått en chock och behöver terapi", säger läkaren.

Scen 4:

Person F berättar för person G att hon hämtat en blankett för att kunna söka bostadsbidrag. "Laddade du ner den från nätet?", frågar G. Nej, jag hämtade en blankett rent fysiskt på Försäkringskassan.


Scen 5:

Person H berättar för person I att han skickat en bild på sin hund till sina släktingar i Danmark. "Skickade du bilden via e-post", frågar I. "Nej, jag skickade den rent fysiskt i ett kuvert med snigelpost, svarar H.


Nu för tiden använder vi ofta uttrycket rent fysiskt som för att förtydliga att någonting egentligen finns på riktigt. Jag har inte så många minnen av att folk sa rent fysiskt för exempelvis 20 år sedan. Ibland känns det som om vi lever i två världar, den ena fysiskt och den andra virtuellt.


Jag vill i sammanhanget förtydliga att jag inte bara finns som en blogg, utan även rent fysiskt.

USB-minne eller sticka?

Härom veckan var jag och en kollega ute på ett tjänsteuppdrag till nordöstra Jämtland. Vi åkte i min bil och vägen vi åkte präglades av skog, ängar och bondgårdar. Solen sken och färden genom den höstfärgade landsbygden gjorde vårt tjänsteuppdrag till en angenäm upplevelse.

Någonstans i närheten av Ramsele passerade vi en äng med betande kor och kalvar, något jag ville göra kollegan uppmärksam på. Men eftersom jag ibland kan vara lite tankspridd och omedelbart inte kom på vad de mindre korna kallas för så sa jag: "Titta vilka fina ko-valpar". "Ko-valpar?", sa kollegan. "Du menar väl kalvar?"

Vad har då ovanstående lilla historia med ett USB-minne att göra? Jo, jag har noterat att vissa personer envisas med att kalla ett USB-minne för ett "stick" eller en "sticka".

Den korrekta benämningen på tingesten man kan se på bilden här intill är ett USB-minne. På engelska kallas det USB flash drive. Gissningsvis kommer den felaktiga benämningen "stick" från Memory Stick, men det är Sonys egen benämning på sina minneskort till digitalkameror.

Visst, de som kallar USB-minner för "stickor" kanske har sin fulla rätt att göra det. Och om tillräckligt många gör det så kanske det så småningom blir en förändring i Svenska Akademiens ordlista.

Och jag skulle kunna envisas med att kalla kalvar för "ko-valpar", men det gör jag inte. För jag vet att det kallas kalvar. Och jag vet också att ett USB-minne är ett USB-minne och ingenting annat.