Är groddar bara konstig vänstermat?Den 19-årige plastsonen står böjd över dagstidningen som ligger uppslagen på köksbordet. En av artiklarna handlar om ehec-smittan.

"Vad är egentligen groddar?", frågar plastsonen. Hans mor (min sambo) tar sats för att svara men jag hinner före.

"Groddar är nån sorts konstig vänstermat som var populära bland miljövänner och hos rödvinsvänstern på 1970-talet. Jag trodde ingen åt det längre", säger jag och tillägger snabbt:

"Det handlar om samma sorts människor som dricker grönt te."

Sambon ser förvånad ut.

"Förr om åren åt jag mycket groddar, men jag har aldrig tillhört någon rödvinsvänster. Groddar är både gott och nyttigt", säger hon och fortsätter:

"Förresten, groddar finns ju i thaimat som du mer än gärna slafsar i sig. Dessutom är du ju sosse, så vaddå vänstermat?"

"Som socialdemokrat tillhör man inte rödvinsvänstern. Det är viktigt att komma ihåg", säger jag.

Den omtalade ehec-smittan verkar ju inte vara att leka med och nu avråder Livsmedelsverket oss från att äta råa groddar. Själv har jag inga som helst planer på att äta några groddar men vem vet när man kommer i kontakt med mat som innehåller just denna grönsak (för det är väl en grönsak?). Kanske bäst att syna salladen ordentligt nästa gång man går på restaurang.

Bilden ovan: Den enda föda för wannabeintellektuella jag hittade här hemma var grönt te. Men inga groddar.


DN:
Fortsatt sökande efter ehec-smitta
Egyptiska frön pekas ut som ehec-källa
Groddsmittan kommer från människa

Aftonbladet:
Här inne finns dödssmittan

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Dramatiskt väderomslag i Timrå


Tänkte bara passa på att avslöja mitt tema till senaste omgången av Fototriss. Temat på mitt bidrag var Rund, vilket de flesta också hade svarat i sina kommentarer. Någon undrade om det är en ölflaska på mittenbilden. Det stämmer. Närmare bestämt en flaska med ölsorten Banks, ett gott sommaröl jag kan rekommendera.

Om det funnits något tema för bilden ovan hade det nog varit blöt. Bilden tog jag igår när jag tog en promenad genom Timrå i det varma solskenet. Så var vädret i vart fall när jag startade min promenad, men efter bara några minuter blev jag plötsligt överfallen av en rejäl störtskur. Bara så där. Jag vet inte vart den kom ifrån men snabbt som attan tog jag skydd i en liten väntkur vid Timrås nya resecentrum.

Vad gör man då när man sitter inklämd i en lite glasbur utan att kunna komma någon vart? Jo, man fotograferar. Med hjälp av appen Pro HDR kan man ta fina bilder med sin iPhone när ljusförhållandena är besvärliga och ljuset kommer från fel håll.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Jag ser fram emot nya motorvägen vid Iggesund


I år är det 35 år sedan jag tog körkort. Under dessa år har jag i tur och ordning ägt sex bilar (samtliga Volvo) och bakom rattarna på dessa har jag gett mig ut på både många och långa resor. Ofta har långresorna ägt rum i semestertider och nästan lika ofta har de inletts med att jag tagit E4 från Sundsvall med riktning söderut.

Att köra bil på E4 mellan Sundsvall och exempelvis Stockholm är ingen höjdarupplevelse i sig. Naturen är trist, vägen är ännu tristare och för mig handlar det enbart om en transportsträcka. Den enda höjdpunkten brukar vara Tönnebro, strax söder om Söderhamn. Där stannar jag till för att sträcka på benen samt gå ner till sjön för att titta en stund på kanadagässen.

Men under årens lopp har E4 mellan Sundsvall och Stockholm blivigt trevligare. De smala och krokiga vägavsnitten har ett efter ett ersatts av nya och bättre vägar, som förutom säkrare körning även medger högre hastigheter och därmed kortare restid. Jag föredrar helt klart att köra på en motorväg i 110 kilometer i timmen (typ sträckan mellan Gävle och Älvkarleby, som numera även är förlängd söderut förbi Uppsala) än en smal och krokig 90- och 70-väg (typ sträckan mellan Gnarp och Jättendal).      

Lyckligtvis är också fler nya vägavsnitt på gång. Idag berättar Sundsvalls Tidning om den nya motorvägen söderut från Hudiksvall som dras förbi Iggesund. Skönt, tycker jag. När den nya sträckan öppnas i oktober blir restiden mindre och körningen roligare.

Självklart innebär den nya vägen förändringar för livet i Iggesund. Förutom ett mindre trafikflöde genom tätorten (som borde bli en fördel för de boende) påverkas naturligtvis förutsättningarna för näringsidkarna på orten. Men vad är alternativet? Ska man låta bli att förbättra E4 bara för att kunna rädda några bensinstationer och grillkiosker i Iggesund? Förhoppningsvis innebär förändringarna istället att näringslivet i Iggesund stimuleras till ytterligare utveckling.

Nu ser jag fram emot en ny körupplevelse på nya E4 söder om Hudik.

Bilden ovan: Av någon anledning har jag vid flera tillfällen fått bensinstopp efter E4 mellan Sundsvall och Stockholm. Klantigt av mig eftersom bilen varnar för låg bränslenivå via instrumentpanelen. Med bensindunken i handen har jag därför gått långa sträckor i jakten på en bensinmack. Vid ett tillfälle använde jag en avkapad petflaska som jag, med hjälp av mina passagerare, kunde fylla på bensin i tanken.


ST:
"Självklart kommer vi att drabbas"
"Bättre transporter med nya E4"
Ny vägrestaurang planeras efter nya E4
Här är vägen som för oss närmare Stockholm


Läs även andra bloggares åsikter om
, , , ,

Fototriss: Gissa temat


Denna veckas tema hos Fototriss är Gissa temat. Det innebär att varje deltagare själv bestämmer sitt tema och att betraktaren ska gissa vilket tema man valt. Kolla in de tre bilderna jag visar här och försök att gissa vilket tema som är mitt .


Det finns alltså något som dessa tre bilder har gemensamt. Klurigt? Jag ska ge en ledtråd: Mitt tema är ett adjektiv och har fyra bokstäver. Rätt svar avslöjar jag lite senare i en kommentar till blogginlägget.


Detta är den sista Fototrissomgången innan sommaruppehållet. Första helgen i augusti är Fototriss tillbaka igen.


Läs även andra bloggares åsikter om

Brutal kalldusch inför midsommarfirandet


I morgon är det midsommarafton och samtalsämnet på jobbet var hur vädret ska bli. Ska regnet hålla i sig eller finns det hopp om en strimma sol så att det går att tända grillen? Själv tycker jag naturligtvis att det vore kul med sol och värme, men under dagen har jag också gått omkring och tänkt på en helt annan sak. Nämligen det som hänt i Trollhättan.

I morse meddelade Saab att företaget inte har tillräckligt med pengar för att betala ut lönerna till sina anställda. En fullständigt oerhörd situation, och spontant tänker jag: händer detta verkligen i Sverige?

Jag har väl inte så stor koll på Saabs alla försök till finansieringsstrategier (de verkar vara rätt många), men uppenbarligen är det de anställda som nu fått ta smällen genom att tvingas undvara sina löner. Och dessutom precis innan midsommarhelgen. Det här känns definitivt inte som Sverige.

Tack och lov finns det fackliga organisationer inblandade som försöker styra upp situationen. IF Metall har under dagen kontaktat flera banker för att hjälpa sina Saabanställda medlemmar med kortsiktiga nödlån. Skönt att det fortfarande finns någon i Sverige som bryr sig.

Det som händer hos Saab i Trollhättan berör inte mig personligen och inte ens någon jag känner, men jag kan ändå inte låta bli att bli illa berörd. Att inte få ut den lön man räknat med måste vara fruktansvärt.

Trots de dystra turerna kring företaget Saab, och trots att väderprognosen inför morgondagen ser dyster ut, vill jag ändå önska dig som läser detta en glad midsommar. Själv ska jag ta mig en rejäl sovmorgon i morgon innan jag ger mig i kast med midsommaraftonens firande. Kanske går jag också ut i regnet en stund med midsommarkransen som tjusig huvudbonad (se bilden ovan).


Aftonbladet:
Därför firar vi midsommar
Expert: Det finns ingen plats för Saab
Antonov: Borde bli godkänd nu
Nu är det riktigt illa
Soltoppen
DN:
Tvingas ta banklån för att klara försörjningen
”Tiden hann i kapp oss”
Spykers aktie slaktas på börsen
Olofsson: Känner starkt för de anställda

Saab kan inte betala löner
”Läget har blivit akut”

Läs även andra bloggares åsikter om
, , , ,