Är groddar bara konstig vänstermat?Den 19-årige plastsonen står böjd över dagstidningen som ligger uppslagen på köksbordet. En av artiklarna handlar om ehec-smittan.

"Vad är egentligen groddar?", frågar plastsonen. Hans mor (min sambo) tar sats för att svara men jag hinner före.

"Groddar är nån sorts konstig vänstermat som var populära bland miljövänner och hos rödvinsvänstern på 1970-talet. Jag trodde ingen åt det längre", säger jag och tillägger snabbt:

"Det handlar om samma sorts människor som dricker grönt te."

Sambon ser förvånad ut.

"Förr om åren åt jag mycket groddar, men jag har aldrig tillhört någon rödvinsvänster. Groddar är både gott och nyttigt", säger hon och fortsätter:

"Förresten, groddar finns ju i thaimat som du mer än gärna slafsar i sig. Dessutom är du ju sosse, så vaddå vänstermat?"

"Som socialdemokrat tillhör man inte rödvinsvänstern. Det är viktigt att komma ihåg", säger jag.

Den omtalade ehec-smittan verkar ju inte vara att leka med och nu avråder Livsmedelsverket oss från att äta råa groddar. Själv har jag inga som helst planer på att äta några groddar men vem vet när man kommer i kontakt med mat som innehåller just denna grönsak (för det är väl en grönsak?). Kanske bäst att syna salladen ordentligt nästa gång man går på restaurang.

Bilden ovan: Den enda föda för wannabeintellektuella jag hittade här hemma var grönt te. Men inga groddar.


DN:
Fortsatt sökande efter ehec-smitta
Egyptiska frön pekas ut som ehec-källa
Groddsmittan kommer från människa

Aftonbladet:
Här inne finns dödssmittan

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
#1 - AnnaKK

För min del är groddar nåt som växte i avloppet i barndomshemmet - på grund av att marsvinet jag hade på den tiden käkade fröblandning av nåt slag, och i samband med rengöring av matskålen föll det då och då ner lite frön genom silen i vasken. Och de började växa och emellanåt spirade det riktigt grönt och grannt genom silen. :-DFör egen del sneglar jag faktiskt misstänksamt mot all slags sallad och råa grönsaker just nu, på grund av det här ehec. Säkert överdrivet, men dumt att bli sjuk av något som man ändå inte tycker är så där jätte-jättegott... <:-) Det är fullt tillräckligt att bara vara förkyld! ;-)Ha det fint!!

#2 - Beate

Groddar påminner om spermier å vem vill käka sån't i sallad eller thaimat. Jag petar alltid omsorgsfullt bort varenda spermie;-)

#3 - Kerstin

Tack för den Du!

Jag dricker bara grönt te, inhandlat i Kina t.o.m!

är jag vänster då?:))

#4 - Lennart

Vissa dagar brukar jag gå till ett ställe som bara säljer vegetarisk mat, de har så goda grönsaksgrytor där. Där ser jag ofta hennafärgade långhåriga unga tjejer i batikkläder och äldre kulturtanter som lägger groddar på tallriken.

#5 - Micke

Har inte ätit groddar på säkert 30 år....fattar inte visten...men tydligen ska de va gott....nä...står väl över det i 30 år till då. (För säkerhets skull)Ha de gött! :)

#6 - Mimmione

äter väldigt sällan groddar, har dock drabbats av gurkskräck och har köpt min första gurka sedan utbrottet idag,