Månsken över Timrå

 
Ett snabbt blogginlägg får det bli. Så mycket tid till några längre bloggutsvävningar finns inte för närvarande. Det är en intensiv period på jobbet just nu. Men så här såg det i alla fall ut härom kvällen från grannens tomt. Ett fantastiskt månsken och en ännu mer fantastiskt spegling mot vattnet. Hur tjusigt som helst. 
 
 

Fototriss: Så ser det ut där jag är

Veckans tema hos Fototriss är så ser det ut där jag är. Idag har det varit jättefint väder med solsken och drygt 20 grader varmt. Det var inte länge sedan gräsmattan var täckt av snö men nu har både gräset och maskrosorna växt upp rejält. 
 
Idag begick jag säsongspremiären för gräsklippning. Kanske inte så kul men ett bra sätt att få lite motion.
 
Så här såg det ut där jag var i onsdags. Då var jag ute i skogen norr om Lycksele och gjorde reportage till personaltidningen. Efter avslutat reportagearbete ville personerna på plats visa "Stortallen". En skylt på plats informerade om att tallen var 400 år, 26,8 meter hög och 97 cm bred i brösthöjd.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Fototriss, Stortallen, gräsklippning

Senaste nytt: en stor jordhög

Det verkar gå framåt. Lite i taget. På byggplatsen för den kommande skateparken har man nu grävt en ganska stor grop samt fyllt upp en jordhög. Nu står där också två grävmaskiner i stället för bara en. Följetongen fortsätter.
 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Sundsvall, skatepark

Ingen ska fan tro att jag ljuger

Härom dagen var jag i Lycksele. Där var det soligt och varmt, typ 23 plusgrader. I skogen några mil norr om stan begick jag säsongens myggpremiär. Det var stora slöa myggor som vinglade omkring luften. Jag försökte fota en mygga som satte sig på min hand. Men den flög iväg innan jag han trycka av. 
 
Precis där lillfingret börjar satt myggan. Jag visar bilden på handen så ingen tror jag ljuger.
 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Sommar, mygg

Återinför vänstertrafik i Sverige!

När maktens järnnäve hunsar folket. Se bara på det här med att vi, svenska folket, är tvingade att köra högertrafik. 1955 hölls en folkomröstning om Sverige skulle gå över från vänster- till högertrafik. Vänstertrafiksidan vann omröstningen med 82,9 procent mot högersidans 15,5 procent (1,6 procent var blanka). En förkrossande majoritet av svenska folket ville alltså behålla vänstertrafiken. Men vad hände? Jo, politikerna i riksdagshuset körde helt brutalt över folket och 1963 bestämde riksdagen att ändå införa högertrafik. 
 
Klockan 5 på morgonen den 3 september 1967 ägde högertrafikomläggingen rum och sedan dess tillhör Sverige den majoritet av världens länder som har högertrafik. 
 
Men tänk om jag inte accepterar att Sverige har högertrafik. Tänk om jag istället vill köra vänstertrafik. Vad händer då? Jo, då är risken stor att jag krockar. Se där hur det kan gå när den korrumperade makten kör över den lilla människan, den lilla människan som vill vara fri. Då lurar döden bakom hörnet.
 
Nu ska jag ta en Alvedon och gå och lägga mig. Jag hoppas febern går över snart. 
 
 
 
 Läs även andra bloggares åsikter om Vänstertrafik, högertrafik, demokrati

Så känner du igen en riktig arbetare

Det är pingsthelg och sommaren har just dragit undan ridån. Sambon och jag tycker det känns underbart och vi har satt oss på altanen för att njuta av 21 sköna försommargrader. Det känns härligt. Arbete känns för stunden långt borta men utan att jag riktigt vet varför börjar vi diskutera definitionen på en arbetare.
 
Hur känner man igen en arbetare?
 
Jag säger att skillnaden på en arbetare och en tjänsteman är att en arbetare duschar efter jobbet medan en tjänsteman duschar innan. Så är i alla fall min egen erfarenhet. När jag bytte jobb för tjugo år sedan (från fabriksarbetare till kontorsanställd) så blev duschvanorna den mest markanta skillnaden. Dusch efter jobbet byttes mot dusch innan jobbet.
 
Sambon menar dock att det inte är riktigt så enkelt. Hon påstår att det också finns människor som duschar på kvällen innan de går och lägger sig. Detta för att spara tid följande morgon när de ska gå till jobbet. Frågan är vilken kategori man tillhör då. Inte arbetare, inte tjänsteman - kanske är det ett beteende hos egenföretagare.
 
Vilken tid på dygnet brukar du duscha? 
 
Bilden ovan tog jag på Nordsjön under förra veckans båtfärd. En vacker solnedgång men emellertid inte så varm.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Arbetare, tjänstemän, egenföretagare, näringsliv, arbetsmarknad, politik
 

Fototriss: ätbart?

Temat hos veckans Fototriss är ätbart. Fast själv har jag modifierat det hela lite - jag har nämligen lagt till ett frågetecken efter. Ätbart? Vad är egentligen ätbart? Första bilden har jag tagit idag, lördag, på stubben efter en björk vi sågat ner på vår gård. Resultatet blev en massa björksav som rann ut över stubben. Är björksav ärbart? Vissa påstår det. 
 
Nästa bild visar några exempel på smågodis som man kan köpa i de flesta livsmedelsaffärer. Är smågodis ätbart? Jag undrar bara. Titta på de svarta sakerna på bilden. Den ena är en lakritsrem och den andra är en högtalarkabel.  Själv skulle jag inte vilja äta någon av dem. Inte heller de röda "godisarna". 
 
Sista bilden tog jag i fjol på två ägg som frusit till is i kylskåpet. Är frusna ägg ätbara? De blev i alla fall snygga på bild.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Fototriss, ätbart, mat, foto, ägg, sav, godis

Så många poäng fick Reinfeldt i ESC 2013

 
Eurovision Song Contest 2013 i Malmö är avslutad och härmed vill jag presentera mina röster.
 
1 poäng: Fredrik Reinfeldt. Den svenske statsministerns insats som skådespelare en av sketcherna i mellanakten bevisade bara vad alla redan visste. Någon komiker är han ju verkligen inte.
 
2 poäng: Låten "You" med Robin Stjernberg. Sveriges bidrag fick endast 62 poäng och hamnade på 14 plats. Någon förvånad? Nej, inte jag i alla fall. Låten var alldeles för tam i det internationella perspektivet och försvann i mängden.
 
3 poäng: Bonnie Tyler. Väldigt märkligt att Storbritannien släpade fram Bonnie Tyler som representant i ESC. Brittisk snällpop med en gammal föredettingartist är dömt att misslyckas. 
 
4 poäng: Finlands bidrag. Krista Siegfrids låt "Marry Me" var extremt överklämmig och nästan påfrestande. Ett plus dock till den tuffa pussen på slutet.
 
5 poäng: Greklands bidrag. "Alcohol Is Free" med Koza Mostra var en kul låt som kändes som en recyclad variant av Kebabpizza Slivovitza från svenska Mellon 2008.
 
6 poäng: Norges bidrag. "I Feed You My Love" med Margaret Berger kan enklast beskrivas med Maria Montazamis nyord från Let´s Dance: Energetisk.
 
7 poäng: Petra Mede. På förhand utskällda Petra Medes insats som programledare tycker jag var helt okej. Kanske lite tråkig men hon kändes trygg och redig samt väldigt välartikulerad.
 
8 poäng: Danmarks bidrag. "Only Teardrops" med Emmelie de Forest var väl varken bättre eller sämre än något av de andra bidragen men de vann. Det är stort. Bra jobbat!
 
10 poäng: Inledningen av programmet. Programmets inledning där alla deltagarna promenerade över en bro, modell OS-invigning, tycker jag var hur cool som helst. Värdigt och helt i enlighet med programmets nya slogan We Are One.
 
12 poäng: Frankrikes bidrag. "L'enfer et moi" med Amandine Bourgeois var helt klart kvällens bästa låt. Väldigt oväntat eftersom Frankrike vanligtvis brukar leverera slemmiga ballader. 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Fredrik Reinfeldt, ESC, Mello, ESCmalmo, Danmark, Petra Mede, Emmelie de Forest, Only Teardrops, Robin Stjernberg
 
Aftonbladet:
Pappa skulle varit stolt
Stjernberg kommenterar
Svenska syskon
 
SvD:
Danmark knockade

Roligast igår: en grön traktor i Skåne

 
Ängelholms flygplats, igår förmiddag. Vi sitter vid gaten och väntar på att få kliva ombord på planet som ska föra oss till Bromma. Plötsligt uppenbarar sig en syn som får mig att le. Planet som vi ska flyga med dras fram till gaten av - en jordbrukstraktor. Som tur är har jag min systemkamera i handbagaget och med den i högsta hugg pressar jag mig fram bland de väntande passagerarna och hinner precis ta några bilder genom panoramafönstret. Det blev gårdagens roligaste bild i min kamera.
 
För övrigt har jag och kollegan nu återvänt till fast mark igen efter två dygn till sjöss. Det blev en trevlig och intressant resa på Nordsjön som var på sitt allra bästa humör, nästan inga vågor alls. Vi klev i land i Helsingborg varifrån vi alltså tog flyget hem till Sundsvall.

 
Läs även andra bloggares åsikter om Skåne, Ängelholm, flygplan, traktor, resor

På plats i Rotterdam

Jag befinner mig just nu i Rotterdam. Hit har jag och en kollega tagit oss med flyg, tåg och taxi. I morgon ger vi oss i kast med ytterligare ett färdsätt. Då kliver vi nämligen ombord på ett av företagets transportfartyg för att göra reportage till personaltidningen om arbetslivet till sjöss. På fredag morgon kliver vi av i Hälsingborg och tar flyget hem. 
 
Det ska onekligen bli en spännande resa. Hoppas bara att vågorna på Nordsjön inte blir alltför stora.
 
Här i Nedeländerna verkar det råda fotbollsfeber och redan på flygplatsen i Amsterdam anade vi att något var på gång. Vi såg klungor med fotbollssupportrar (dvs män med profilhalsukar, modell fotbollklubb) och en utställningsbuss utanför flygplatsen som det stod UEFA på. På hotellet där vi bor var restaurangen tidigare under kvällen invaderad av fotbollshuliganliknande figurer (dvs spänniga grabbar med rakade huvuden) som drack öl och pratade engelska. 
 
Vi kollade på nätet och fann att finalen i UEFA Europa League spelas i morgon Amsterdam. Lagen som möts är Benfica och Chelsea. De tuffa grabbarna på hotellet förmodade vi var hitresta Chelseasupportrar.
 
Bilden ovan tog jag ikväll utanför Centralstationen i Rotterdam. När vi klev ut på gatan möttes vi av denna coola vy av skyskrapor som jag raskt föreviga med mobilkameran. 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Rotterdam

Fototriss: Grönt

Veckans tema hos Fototriss är grönt. Här hemma har naturen nu helt och hållet skiftat från vintervitt till försommargrönt vilket tajmar bra till veckans tema. Den här gången har jag valt att visa tre bilder på samma objekt, nämligen en daggkåpa som jag hittade i vår gräsmatta. 
 
I daggkåpan fanns några vattendroppar kvar efter förmiddagens regn. Jag ställde mig på knä och försökte komma så nära som möjligt med kameran. 
 
I rejäl närbild kan man nästan se hur ytspänningen håller ihop vattendroppen. 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om grönt, foto, Fototriss

Veckans highlights i repris

 
När jag sovit gott en hel natt och vaknar på morgonen och vet att jag är ledig från jobbet, och därför kan ta sovmorgon, då händer det något i min hjärna. Det är alldeles som om alla intryck jag fått, och tankar jag tänkt, under den senaste veckan väcks till liv igen och spelas upp som någon sorts galen kabaré för mitt inre. Människor jag mött, tidningsartiklar som jag skrivit, löv som jag krattat. Allt virvlar runt i skallen. 
 
I morse var det en sådan morgon. Och när tankarna virvlat klart så steg jag upp och åt frukost. Sedan gick jag ut på gården och körde motorsåg en stund (vi har nämligen fällt en björk på gården som måste sågas upp i mindre bitar). Efter det gick jag in och vilade.
 
Så börjar en riktigt bra dag.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om helg, sömn, hjärnan

Walk off the Earth did it again!

 
De har gjort det igen. Favoritgruppen Walk off the Earth har återigen gett ut en grym video där de gör en egen toppenversion av en gammal låt. Den här gången har de tagit sig an Madonnas hit Material Girl som de förvandlat till en helskön skapelse.
 
Trots att Sarah Blackwood, som sjunger på den här låten, är höggravid så håller hon igång förvånansvärt bra.
 
Jag gillar den här gruppen skarpt.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Walk off the Earth, Material girl, favoritgrupp

Födelsedagpresenten som gjorde mig glad

 
För drygt en vecka sedan fyllde jag år. I förrgår blev firad av familjen (det var först då alla hade tid att komma samtidigt). Jag fick jättefina presenter. Bland annat fick jag ett trepack strumpor och ett toalettlock (hade önskat mig båda). Dessutom fick jag en present som jag inte hade skrivit på önskelistan: boken Gustavs grabb av Leif GW Persson. Kul! Leif GW är ju mitt mansideal.

Några ord om toalocket. För några år sedan köpte jag ett toalock med soft closing, dvs det faller sakta sista biten ner mot toasitsen (läs storyn om det här). Tyvärr gick det toalocket sönder för ett tag sedan vilket inneburit att toabesöken inte haft samma charm som tidigare. Uppenbarligen har övriga familjen noterat att jag inte varit mig riktigt lik sedan toalocket havererade - lite dämpad och lite inåtvänd sådär.
 
Men nu är alltså depressionen över. Ser fram emot att montera mitt nya soft closing-lock under kommande helg.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om toalock, firande, presenter

Vill Reinfeldt överhuvud taget vara statsminister?


Politik är viktigt. Politikernas beslut påverkar våra liv, och just därför vill jag veta hur våra folkvalda förvaltar det förtroendet vi väljare gett dem. Sverige är en demokrati, vilket är ett system vi ska vara rädda om. Vi ska också värna om en öppen debatt genom att delta i den. That's it!

Men frågan är om en partiledardebatt på TV gör oss väljare så mycket klokare.
 
Jag har just tittat på Agenda på SVT 2 och debatten mellan partiledarna för de åtta riksdagspartierna. I TV-rutan såg jag sju kostymklädda män och en grönklädd kvinna som samtliga pratade om vikten att skapa fler jobb, om problem i skolan och om vinster i välfärden. Tonläget var tidvis högt, med ett kraftigt flöde av politiska termer, men blev skillnaderna mellan de olika partierna egentligen så tydliga?
 
Jag tänker på oss inom den lågutbildade white trashsektorn.  
 
Okej, debatten visade på vissa skillnader på de olika partiernas politiska budskap. Tydligast var skillnaden mellan Jonas Sjöstedt och de borgerliga partiledarna. Medan Alliansföreträdarna verkar se skattesänkningar och entreprenörskap som lösningar på de flesta problem sa Sjöstedt i alla fall ett klart nej till vinster i välfärden. Bra där.
 
För övrigt tycker jag Jimmie Åkesson verkade förvånansvärt bortkommen när debatten handlade om invandring (vilket ju borde vara hans politiska hemmaplan). Sverigedemokraterna har ju tidigare varit emot integration (dvs att invandrare får hjälp att etablerar sig i det svenska samhället) utan vill istället ha assimilering (fullständig försvenskning av invandrare). I kvällens debatt pratade även Åkesson om hur man ska integrera invandrare, fast på sitt sätt. Tänk om Åkesson, lagom till nästa TV-debatt, kommer på att hela SDs partiprogram är galet och backar fullständigt i sitt politiska budskap.
 
Efter debatten kollade jag på Aftonbladets web-TV och deras intervjuer av partiledarna som gjordes direkt efter Agenda. Fredrik Reinfeldt såg väldigt trött och irriterad ut, nästan sjuk. Frågan är om han orkar, ens vill, vara statsminister efter nästa val. Jag vill i alla fall inte det.
 
Att Fredrik Reinfeldt ska vara statsminister, alltså.
 
Bilden ovan: Hur mår egentligen Fredrik Reinfeldt. Vill han överhuvud taget vara statsminister?
 
 
 
Aftonbladet:
Ledaren
Regeringens satsning sågas
 
SVD:
Annie Lööf fått skinn på näsan 
 
Läs även andra bloggares åsikter om agenda, partiledardebatt, Jonas Sjöstedt, Fredrik Reinfeldt, Stefan Löfvén, SD, Sverigedemokraterna

Fototriss: kyrkor

Temat hos Fototriss denna vecka är Kyrkor. Mitt bidrag blir två arkivbilder och en nytagen. Bilden ovan tog jag i somras och visar Gustav Adolfs kyrka i Sundsvall.
 
Nästa bild tog jag för ett och ett halvt år sedan och visar Nordingrå kyrka i Ångermanland.
 
Min tredje bild tog jag idag här hemma i Timrå. I Timrå är ishockey närmast att betrakta som en religion, där Timrå IK är gud, hockeymatcherna den andliga verkligheten och E.ON Arena det heliga templet. För närvarande är varken det spelmässiga eller ekonomiska resultatet särskilt framgångsrikt för klubben men om vi Timråbor tillbeder hockeygudarna riktigt ordentligt kanske det går vägen. Tron kan ju försätta berg, sägs det.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om foto, Fototriss, ishockey, Kyrkor, religion, tro

Dom säger att det är över nu

I slutet av januari startade #blogg100, bloggutmaningen som gick ut på att posta ett blogginlägg om dagen i 100 dagar. Jag hängde på och nu har de 100 dagarna gått.
 
För att sammanfatta det hela kan jag säga att jag nästan lyckades i min ambition att posta minst ett blogginlägg om dagen. I praktiken innebär det att jag tyvärr inte lyckades publicera ett inlägg exakt varje dag. Några gånger blev det faktiskt några vita bloggdagar - helt enkelt därför att jag inte orkade. För övrigt är det just det som är själva grejen med mitt bloggande. Jag bloggar bara när det känns kul och när jag har lust.
 
#blogg100 är över men jag bloggar vidare - i nöd och i lust.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Blogg100, #blogg100, blogg, blogging, bloggning

Varför åker man barfota på bussen?

Det är förmiddagsfika på jobbet. Vi sitter runt ett av fikarumsborden och pratar om allt och inget. En av kollegorna berättar att hon såg en man på bussen som var barfota. Mannen var för övrigt klädd "normalt"; jeans, fräsch jacka och hade vårdad frisyr. Men, som sagt, barfota.
 
Runt fikabordet diskuterar vi vilket skälet skulle kunna vara att mannen varken hade strumpor eller skor på sig. Någon gissar att han är missbrukare. Men eftersom han, förutom sin "vårdade" look, också hade en smartphone som han fingrade på verkade det inte sannolikt.
 
En annan kollega gissar att barfotamannen varit på krogen och tillbringat natten någon annanstans än hemma och att där fanns en hund som ätit upp hans skor. Vi enas om att det är en inte helt osannolikt teori.
 
Min egen teori är att han är någon sorts post-grönavågare och av ideologiska skäl går omkring barfota. Eller kanske är han religiös, typ Hare Krishna? Fast då hade nog den övriga klädseln varit annorlunda.
 
Ytterligare en kollega lägger fram teorin att mannen på bussen kanske är extremsportare och av det skälet ville härda sina fötter genom att gå barfota. 
 
Vad tror du? Varför åker man buss barfota i april, iklädd jacka och jeans?
 
Bilden ovan är den enda barfota bild jag hittade i mitt fotoarkiv. Bilden är från 2005 och visar min fot som jag tog med hjälp av ett undervattenshus som jag ägde på den tiden.
 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om fördomar, fikarumsprat, blogg100, #blogg100, barfota, fötter

Startskottet på sommaren

Det kändes nästan lite högtidligt.
 
Idag begick vi nämligen årets grillpremiär här hemma. Vi grillade hamburgare som vi sedan intog på altanen. Okej, vi frös när vi satt där utomhus och åt. Men det gjorde inget. Grillupplevelsen vi delade med varandra gav oss känslan att vi var med om något stort - och det gjorde att vi stod ut med kylan. Nu har startskottet på sommaren gått. 
 
För övrigt gillar jag det här med att det är helg två gånger i veckan. Nyss var det en vanlig helg med lördag och söndag, och så blev det helg igen (första maj), och om ett par dagar är det en vanlig helg igen. Samma sak blir det nästa vecka. Först vanlig helg, sedan ovanlig helg (Kristi himmelfärdsdag) och därefter vanlig lördag och söndag. Mera sånt!
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Grillpremiär, blogg100, #blogg100, Timrå

RSS 2.0
Evenemang och konserter


Evenemang och konserter