Att slippa migrän av rödvin kräver riktig kompetens

 
I den moderna människans beteendemönster ingår bland annat att i organiserad form prova alkoholhaltiga drycker. Exempelvis kan man gå på ölprovning, whiskeyprovning eller grappaprovning. Själv ska jag imorn kväll gå på vinprovning där temat är rödvin.
 
Jag anmälde mig till provningen därför att jag inte gillar rödvin. De gånger jag tidigare druckit rödvin har jag alltid fått migrän och någon sa en gång att det är en viss druva man får huvudvärk av - man använder ju olika druvor för att tillverka olika sorters rödvin. Med morgondagens rödvinskurs hoppas jag alltså få lära mig mer om de röda druvornas hemlighet, för att på så sätt kunna undvika framtida migränanfall.
 
Jag har tidigare en gång varit på whiskeyprovning. Skälet att jag var där var detsamma som rödvinsprovningen - kompetenshöjning. Jag gillar inte whiskey men ville ju ändå kunna hänga med i snacket liksom. Jag vill inte påstå att whiskeykursen resulterade i att jag blev mer intresserad av whiskey. Men nu har jag i alla fall lite hum om skillnaden mellan maltwhiskey och Bourbon - dock inte vilken man får mest ont i huvudet av.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Vinprovning, rödvin, whiskey, whiskeyprovning

Hur kul är egentligen LinkedIn på en skala?

Då och då dyker det upp inbjudningar via mail från folk som vill bli vän med mig på LinkedIn. För den som inte vet vad LinkedIn är kan jag berätta att det är ungefär som Twitter eller Facebook, fast helt inriktat på karriären i yrkeslivet.
 
På LinkedIn skriver man inte inlägg, modell Facebook, om att man exempelvis varit på restaurang och ätit sparrisomelett på rostat bröd eller lägger upp selfies när man rakar sig. På LinkedIn ägnar man sig istället åt seriösa saker som att bygga nätverk, lägga upp sitt CV eller att skryta om det mervärde man skulle kunna tillföra eventuella nya arbetsgivare. Tror jag. Jag är ju inte helt säker eftersom jag själv inte har LinkedIn. 
 
Nä, jag har alltså inte registrerat mig på LinkedIn. Tänker inte göra det heller. Jag har inget behov av att flina ikapp med en massa karriärcoachade wannabes eller nätverkande nyckelkompetenser. 
 
Däremot har jag den digitala famnen öppen på Facebook, Twitter och Instagram (och på bloggen förståss). Jag ser sociala medier bara som underhållning för stunden där man får utveckla sina tankar om vuxenhalloween eller hur man förbereder julen. Och eftersom jag också betraktar politik som underhållning passar sociala medier även utmärkt för politiska åsikter
 
Sociala medier ska vara kul, inte seriöst och tråkigt. 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om LinkedIn, Facebook, Twitter, Instagram, sociala medier,

Att filma åt rätt håll. En repetition.

För ett par veckor sedan bloggade jag om vikten av att ha mobilen vänd åt rätt när man videofilmar. Många envisas nämligen med att hålla mobilen upprätt när man filmar vilket gör att resultatet ser för d******t ut. Om man vill utnyttja hela bildrutan ska man filma med mobilen i horisontellt läge.
 
Nu finns det även iPhoneappar som är konstruerade så att det endast går att filma i liggande läge. Bra där!
 
Här kommer ytterligare en film jag hittat på YouTube som belyser vikten av att filma åt rätt håll.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om vvs, vertical video syndrome, timrå, iPhone

Fototriss: djup

Den här veckan bjuder Fototriss på ett riktigt djupt tema, nämligen djup. Den första bilden har jag fotat inne i slangen mellan pelletsskruven och själva brännaren. Jag har emellertid inte fotat på plats i pannrummet, utan på köksbordet. Den gula elden har jag simulerat med en ficklampa som jag lyst på den genomskinliga slangen med (mellan ficklampan och slangen hade jag ett tomt gult plastkuvert från Forex). Pelletsen i slangen är dock äkta. 
 
Nästa bild har jag fotat i djupet av en ölflaska som jag drack ur medan jag tog bilden på pelletsslangen. Även där har jag använt ficklampor för att få lite spännande effekter. 
 
Den sista bilden fotade jag tidigare idag medan det fortfarande var dagsljus (behövde ingen ficklampa då). Jag försökte få till ett djup i bilden med lite experimenterande med skärpedjupet i kameran. 
 
Bilderna har jag också lagt upp på Instagram.
 
Denna veckas omgång av Fototriss är också en tävling med chans att vinna presentkort från Coolstuff. Min önskepryl från Coolstuff är den radiostyrda drönaren Parrot Rolling Spider.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Pellets, Fototriss, djup, skärpedjup, bärs, Samuel Adams, öl, tomglas

Imorgon ska jag dit smärtan härskar


Förmiddagsfika på jobbet. Just som jag tar en tugga på limpmackan känner jag hur det knakar till i kinden. Aj! Jag känner försiktigt med fingret och kan konstatera att en hörntand på höger sida har spruckit mitt itu. Ena halvan sitter stadigt fast medan den andra hänger löst som på ett hårstrå.
 
Så länge jag endast tuggar på vänster sida gör det inte speciellt ont men det gäller att äta försiktigt, annars känns det som om den lösa biten ska lossna helt. Ett blottat innanmäte i tanden skulle antagligen inte vara så mysigt.
 
Nämnda incident inträffade i torsdags, och efter att jag omedelbart kontaktade tandläkaren fick jag en tid imorgon. Undrar om det besöket kommer att göra mest ont i munnen eller i plånboken.
 
Bilden ovan: En lämplig bild till detta blogginlägg är ju naturligtvis en bild på min kluvna tand. Jag stoppade därför in mobilen i munnet för att fota men eftersom mobilkameran har en ganska lång närgräns blev bilden lite suddig. Resultatet kan ses ovan.  
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Tänder, tandläkare

På den tiden jag bekämpade ryssen med en grävmaskin

 
När jag var 20 år var jag militär. Ofrivillig sådan. Det kallades värnplikt och var obligatoriskt för alla män i Sverige (utom för de lyckliga som av olika skäl lyckades få frisedel). Min värnplikt gjorde jag i Boden (ING 3) och där körde jag en kamoflagemålad grävmaskin. Med mig i hytten hade jag en k-pist. Sveriges beredskap var god.
 
Det här var alltså i slutet av 1970-talet och vid den tiden pågick fortfarande det kalla kriget. De stora fienderna i världen var USA och Sovjetunionen och deras relation var minst sagt frostig. Från min värnpliktstid minns jag att samtliga övningsscenarier utgick från att "lede fi" kom från öster, i klartext Sovjetunionen.
 
Sedan 20 år tillbaka är dock det kalla kriget över och den militära hotbilden har förändrats. Helt riktigt har också Sverige dragit ner sina försvarskostnader. Det finns naturligtvis ingen anledning att göda militär verksamhet bara för militärernas egen skull.
 
Men nu är tydligen nånting på väg att hända. De militära kränkningarna mot Sverige blir fler och fler, både i luften och till havs, och frågan är vad som egentligen ligger bakom detta. Just nu smyger en ubåt från främmande makt omkring på havsbottnen i Stockholms skärgård och svenska militären har mobiliserar sina styrkor i jakten på den mystiska undervattensfarkosten. 
 
Det här har fört med sig att alla kalla krigetnostalgiker i Sverige har vaknat till och förtjust ropar på ökade anslag till det svenska försvaret.
 
Visst, det är självklart att den svenska försvarsmakten ska ha helikoptrar, personal och annat som är nödvändigt för att jaga ubåtar. Det är naturligtvis nödvändigt att Sverige har de resurser som behövs för att skydda oss från att bli attackerade av främmande makt. 
 
Men jag måste säga att jag inte gillar det här. Om det nu är en rysk ubåt som befinner sig på svensk vatten så skulle jag vilja vända mig direkt till Rysslands president Putin med frågan: Vad ska det här vara nödvändigt för? Vad är du ute efter? Har du fått storhetsvansinne och försöker återupprätta nån sorts ny Sovjetstat? Jag vill även i fortsättningen kunna turista i Baltikum (vilket var väldigt svårt under Sovjettiden) och jag tycker våra svenska skattepengar behövs bättre i skola och omsorg än i ett upprustat försvar.
 
Ta din ubåt och åk hem!
 
Bilden ovan: Jag gjorde alltså lumpen på Ingenjörsregementet (ING 3) i Boden 1977-78. Ingenjörstruppernas uppgift i ett krig är att underlätta framkomligheten för stridande trupper, bland annat genom att bygga broar och vägar. Jag var på ett vägbyggnadskompani där jag körde grävmaskin och hjullastare. Under min värnpliktstjänstgöring hade jag alltså turen att få lära mig ett riktigt jobb, inte bara springa omkring med en bössa och leka krig. Bilden är tagen under en övning på ett ställe som heter Telepakte i Lappland och det är jag som står bredvid grävaren (en Atila 1202).
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Ubåtsjakt, krig, fred, Putin, Ryssland, USA

Det blev inte bra men det kunde varit värre

 
Igår berättade jag om att jag bytte till vinterdäck på bilen för att slippa riskera ombesiktning på grund av slitna sommardäck. I morse var jag på Bilprovningen och fick visserligen en anmodan om ombesiktning (en krängningshämmare som hade lossnat), men jag är trots allt nöjd ändå.
 
Jag fick ingen anmärkning på avgasröret som jag satt fast med en slangklämma och besiktningsmannen tog heller ingen notis om att jag bundit ihop bromsslangarna under bilen med buntband. Men såna lagningar på en bil är kanske okej. Vad vet jag.
 
Jag slapp i alla fall få någon anmärkning på däcken.
 
Bilden tog jag under pågående besiktning av min bil.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Bilprovning

Inget är så tråkigt som att byta däck

 
Jag sitter på en stol i garaget. Jag tänker på livet. 
 
Nyss har jag bytt till vinterdäck på min bil och jag är trött. Jag vill betona att jag inte är den som har lätt för att bli uttråkad, tvärtom, många gånger kan det vara skönt att göra saker långsamt - och få känna att man har gott om tid på sig. Men det finns två återkommande aktiviteter i livet som jag tycker är riktigt tråkiga och enformiga.
 
De är
1. att raka mig,
2. att byta till vinterdäck/sommardäck på bilen.
 
Idag genomled jag alltså punken 2 i listan ovan. Att byta de fyra hjulen på bilen handlar om att hissa upp och hissa ner bilen flera gånger med en domkraft. Det handlar om att skruva bort fem skruvar på varje hjul, lyfta bort hjulet och sedan lyfta dit ett annat hjul - och sedan skruva fast det. Fyra hjul där denna procedur ska upprepas varje gång.
 
Byta däck på bilen är helt enkelt urtråkigt, själsdödande och gör mig bara irriterad. 
 
Skälet till att jag bytte till vinterdäck just idag var att jag ska besikta bilen i morgon (måndag). Igår upptäckte jag att två av sommardäcken var helt nedslitna och det smartaste var därmed att byta till vinterdäck (vilka är i godkänd-på-besiktningenmässigt bra skick). På det viset kan jag i alla fall minska risken för ombesiktning på grund av dåliga däck. 
 
Nu hoppas jag att inte heller något annat på bilen ska orsaka några större anmärkningar i besiktningsprotokollet. Wish me good luck!
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Vinterdäck, enformigt

Fototriss: trappor

Temat hos Fototriss är denna vecka trappor. Första bilden visar en trappa med löv på.
 
Andra bilden visar en trappa sedd från sidan.
 
Tredje och sista bilden visar en lång trappa uppdelad i olika delar.
 
 Några av bilderna har jag också lagt upp på Instagram.
 
Läs även andra bloggares åsikter om Fototriss, foto, trappor

Hur påverkas egentligen klimatet av mitt mobilbyte?


Jag står bredvid min bil och tittar upp mot himlen. Där uppe ser jag tunga mörka moln hopa sig. Det känns tryggt och bra.
 
Nyss har jag fört över innehållet från min gamla iPhone till min nya. Överföringen gjorde jag smidigt via iCloud.
 
Molnet. 
 
Jag förstår nu varför den soliga oktobertorsdagen raskt förvandlades till en regntung och kall torsdag med höstkänning. Molnen på himlen är alltså fyllda med alla mina bilder och appar från min iPhoneprofil. 
 
Frågan är bara vart de tar vägen sedan. Vi ska väl inte behöva stå ut med gråväder i all evighet bara för att jag har bytt mobil?
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om iPhone, Apple, iPad, molnet, iCloud

Fototriss: så ser det ut där jag är

Här i Timrå är det höst och så här ser det ut där jag befinner mig just nu: höstpysslande ute på villatomten. Första bilden visar vår ena grindstolpe. På sikt funderar vi på att ta bort den. Den håller på att bli lite sliten.
 
Den andra bilden visar en liten sittgrupp vi har på gräsmattan. Jag funderar på att ta in stolarna och bordet för vintern. 
 
Den tredje bilden tog jag på några nypon på baksidan av vårt hus. För visst är det nypon? De verkar lite för stora för att vara rödvinbär.
 
 Bilderna har jag också lagt upp på Instagram.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Fototriss, foto, höstbilder, höst

Upp till kamp mot VVS

 
Det finns ett allvarligt problem i samtiden vi måste prata om. Problemet gäller en allvarlig beteendestörning (som många drabbade verkar vara ovetande om) som kallas Vertical Video Syndrome (VVS). Det handlar alltså om hur man håller mobilen när man videofilmar.
 
Att filma med mobilen kan göras på två sätt. Antingen gör man det på rätt sätt (håller mobilen vågrätt) eller så gör man det på fel sätt (håller mobilen i stående läge). Jag har tidigare bloggat om detta och för att ytterligare belysa vad som är rätt och vad som är fel i sammanhanget väljer jag att visa ovanstående pedagogiska film.
 
Om du inte får igång videon ovan, prova att klicka här: http://youtu.be/AqHZJe6306k
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om VVS, vertical video syndrome, iPhone, Android

Det finns ett syfte med Instagram

 
Bara en liten fundering. Varför skaffar man ett Instagramkonto, men låter bli att lägga upp några bilder där? Jag bara undrar.
 
Att visa bilder är ju själva grejen med Instagram. Om man skaffat ett instagramkonto, men inte lägger upp några bilder, har man då inte missat själva poängen? 
 
Själv har jag Instagram och brukar (ganska) regelbundet lägga upp bilder. I mitt flöde får jag ibland också tips på andra Instagramanvändare. När jag tittar närmare på deras profiler har jag ofta konstaterat att de inte postat en enda bild. Konstigast av allt är att de dessutom har en massa följare. Varför följer man någon på Instagram som inte lägger upp några bilder? 
 
Jag bara undrar.
 
Bilden ovan postade jag på Instagram för en dryg månad sedan. Fler bilder finns här.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Instagram, foto
 

Mina åsikter i smyg blev politisk verklighet

Jag minns diskussionerna i S-föreningen för så där tio, femton år sedan.
 
Jag minns särskilt en gång när den socialdemokratiska föreningen jag då var medlem i hade kallat till ett medlemsmöte där bland annat miljöfrågor stod på dagordningen. Under mötet yttrade jag mig och sa bland annat: "ja, säga vad man vill om Miljöpartiet men de har ju i alla fall satt miljöfrågorna på den politiska agendan". 
 
Jag fick genast mothugg från flera andra mötesdeltagare med typ: "nä, det har dom inte alls det. Vi socialdemokrater pratade miljö långt före MP, och förresten är Miljöpartiet bara ett populistiskt enfrågeparti". Budskapet var tydligt: inom socialdemokratiska kretsar pratar vi inte gott om Miljöpartiet. 
 
Idag vet vi hur det gick. För några dagar sedan presenterade vår nye socialdemokratiske statsminister sin regering bestående av 18 socialdemokrater och sex miljöpartister. Så kan det gå. 
 
Med åren har dock mina smygsympatier med Miljöpartiet svalnat i takt med att partiet förvandlats från att vara en uppkäftig rebellrörelse till dagens välartade kostym-och-slipsparti. Dessutom har de ju flera gånger visat att de är politiskt opålitliga och frågan är om de ideologiskt egentligen står till höger eller vänster. 
 
Under den nyligen avslutade valrörelsen smygsympatiserade jag med Feministiskt initiativ. Jag tycker Gudrun Schyman är helskön och oerhört underhållande i sina framträdanden på TV, och säga vad man vill om Fi men nog måste man konstatera att det är de som satt begreppet feminism på den politiska agendan. 
 
Men idag anses Fi vara ett ansvarslöst enfrågeparti (inte minst inom S-kretsar) som fått sina väljarsiffror av proteströstare. När Stefan Löfvén presenterade sin nya regering beskrev han den som en feministisk regering. Vem vet, ge Fi tio år så kanske de också får vara med i en socialdemokratisk regeringsbildning. 
 
Själv röstar jag dock fortfarande på socialdemokraterna och tycker trots allt att Löfvéns nya regering inger framtidstro. Med sin spännande mix av ministrar tror jag möjligheterna ökar att olika grupper i samhället kan komma närmare varandra; kvinnor - män, invandrare - svenskar, storstad - landsbygd, ung - gammal. Kanske kan till och med alla som röstade på SD bli integrerade i samhället. De är ju också människor.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Socialdemokraterna, Löfvén, Stefan Löfvén, miljöpartiet, SD, Sverigedemokraterna, politik, feminism

Fototriss: rosa

Rosa är veckans tema hos Fototriss. Idag köpte sambon kanelbullar med rosa pärlsocker som jag snabbt fotade innan de blev uppätna. 
 
Ikväll var vi och gratulerade svärmor som fyllde 80 år. En av presenterna hon fick hade en rosett gjord av ett rosa snöre. 
 
Svärmor fick också flera blombuketter, bland annat innehållande rosa gerbera.
 
Bilderna har jag också lagt upp på Instagram.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Fototriss, rosa

RSS 2.0
Evenemang och konserter


Evenemang och konserter