Kromade hantlar i StockholmNyss hemkommer från semestertrippen i Barcelona är det nu dags för nästa resa. Fast denna gång är resan inte lika lång och i stället för semester är skälet till resan jobbrelaterat. Jag befinner mig just nu i Stockholm för att under några dagar vara med på några seminarier relaterade till mitt jobb.

Hotellrummet jag bor i liknar de flesta andra hotellrum. Här finns en säng, ett skrivbord, en fotölj, en TV samt ett badrum med diverse handdukar och profilmärkta tvålar. Men här finns även något jag aldrig tidigare sett i ett hotellrum, nämligen en uppsättning hantlar.

På väggen bredvid toadörren hänger två 2-kilos samt två 4-kilos hantlar. I informationspärmen på skrivbordet läser jag att hotellet har någon slags hälsoprofil, och förutom att stimulera till fysisk aktivitet erbjuder man också en extra hälsosam frukost.

Jag sitter och tittar på hantlarna en stund. Funderar på om jag ska göra något med dem. Lyfter upp de två 2-kilosvarianterna men hänger sedan tillbaka dem igen.

Nja, det får bli datorn i stället och ett blogginlägg.

Badterapi i BarcelonaÄnda sedan litet barn har jag varit en badkruka. Jag har fortfarande traumatiska minnen från simskolan på sommarlovet mellan första och andra klass då jag stod på stranden och frös i regnet medan simläraren myndigt instruerade hur jag skulle ta simtagen. När jag sedan gick ner i vattnet var olustkänslan fullkomlig.

Efter den badupplevelsen har jag aldrig kunnat förstå tjusningen med att bada, oavsett om det varit i någon simhall eller utomhus i en badsjö. Traumat har följt mig genom hela livet ända fram till gårdagen. Då badade jag nämligen i havet i Barcelona.

I Barcelona finns det flera stränder bara ett stenkast från själva stadskärnan, och torsdagen tillbringade vi nästan hela dagen på stranden Barceloneta. Med 28 grader i luften, jättefin sand och lagom temperatur i vattnet så är förutsättningarna goda för en lyckad baddag.

Men det allra bästa var vågorna.

Hela tiden slog det nämligen med jämna mellanrum in rejäla vågor som med stor kraft svepte in stranden med en kaskad av skum. Och där stod jag och sambon, och lät oss sköljas över av de enorma vågorna. När de kraftigaste vågorna kom tappade jag fotfästet för att några sekunder senare landa en bit upp på stranden.

Första gången var det lite läskigt, men sedan sambon upplyst mig om att man ska föröka hoppa upp och följa med vågen blev det enbart roligt. Sedan tillbringade vi timmar med att gunga upp och ner på vågorna samt emellanåt låta oss få en skjuts inåt land. Och detta var bland det roligaste jag varit med om.

Tills slut ledsnade sambon och föreslog att vi skulle gå upp ur vattnet för att lägga oss att sola. Men jag ville bara ha mer, mer.

Inser nu att lusten att bada är mental, precis som det mesta i livet. Nu återstår att försöka övertala damerna i ressällskapet att skippa morgondagens shoppingplaner, och i stället ta en tur på vågorna vid Barceloneta.

Proffsiga bovar i BarcelonaBefinner mig just nu på turistbesök med familjen i Barcelona. Här har vi hyrt en lägenhet i stadsdelen El Raval som enligt turistböckerna är Barcelonas motsvarighet till Chinatown/Red light district. På gatan utanför lägenheten hörs det livliga folklivet och på TVn gör Seydou Keita 4-0 till FC Barcelona i matchen mot Racing Santander.

Det känns faktiskt lite konstigt att befinna sig i Barcelona utan att ha möjlighet att se Zlatan live på fotbollsplanen. Det är ju nästan en plikt att se Sveriges för närvarande störste fotbollsson i verkligheten när man är i Barcelona. Men av olika skäl var vi tvugna att förlägga våra semesterdagar utan att det sammanföll med någon av FC Barcelonas hemmamatcher.

Att tillbringa semestern i Barcelona är för övrigt något som kan bli ett dyrt äventyr. Blir man inte bestulen försöker folk här ta ifrån en pengarna på andra sätt. Bara det faktum att man tar sju Euro för en öl betraktar jag som en stöld, men också diverse tiggare och gatuartister som blir sura bara för att man inte ger dem sina pengar kan kännas lite störande. Här verkar det mesta handla om att skinna turister på så mycket pengar som möjligt.

Barcelona brottas med extrema problem med ficktjuvar och redan på Skavsta flygplats blev vi uppmanade att vara extra försiktiga. Damen på Forex växlingskontor sa att ficktjuvarna i Barcelona är oerhört skickliga och att man måste vara väldigt mycket på sin vakt. Min sambo och jag betraktar oss som resvana och exponerar inte våra värdesaker i onödan under våra resor, men trots stor försiktighet hände det - när vi skulle betala vår lägenhet på bokningskontoret i Barcelona upptäckte sambon att hennes plånbok var borta. Ficktjuven hade lyckats med konststycket att öppna dragkedjan på hennes handväska, ta ur plånboken och sedan dra igen dragkedjan - utan att hon märkte något.

Vid en närmare eftertanke drog sambon sig till minnes att hon fick en knuff av en kvinna just som hon skulle gå ombord på tunnelbanan, och det var troligen då som plånboken försvann. Personalen på bokningskontoret var dock jättevänliga och hjälpte oss att ordna så att vi kunde spärra kontokort mm. Men de nyss inväxlade 200 Eurona var borta, vilket känns jättesurt.

Vår lägenhet ligger alldeles intill paradgatan La Rambla och hittills har vi inte hunnit med så mycket annat än att gå en sväng där (och bara för att vi var jättehungriga så åt vi även middag på La Rambla, vilket man inte ska göra för där är jättedyrt - typ 7 Euro för en öl). Vi tycker dock att vi har trampat färdigt i diverse turistklaver så imorn ska vi börja utforska övriga delar av Barcelona, med målet att vi ska hålla i våra pengar och har så kul som möjligt.

Och att FC Barcelona ska ta hem segern i ännu en hemmamatch känns just nu ganska säkert.

Aftonbladet:
Följ Racing Santander-Barcelona
Zlatan historisk målskytt

Sensommar i Barcelona

Nu är det bara timmar kvar innan vi sätter oss i bilen för en fem timmar lång resa till Skavsta flygplats. Därifrån ska vi sedan ta flyget till Barcelona i Spanien. Vi har hyrt en lägenhet mitt i stan och ser fram emot värme och solsken, samt att få upptäcka de olika delarna av Spaniens näst största stad.

Jag har aldrig tidigare varit i Barcelona men har läst och hört att där finns mycket skojigt att hitta på. Mest nyfiken är jag på Sagrada Família, den enorma kyrkobyggnaden som började byggas 1882. Bygget pågår fortfarande och beräknas pågå ytterligare ett antal år.

FC Barcelona är ju numera också hemmaklubb för Zlatan Ibrahimović men tyvärr har laget ingen hemmamatch under tiden vi ska vara där. Om det hade varit match så hade vi nog infunnit oss på Camp Nou, hemmaarenan med plats för drygt 98 000 åskådare.

I händelse av tekniska möjligheter och lust (vi är ju trots allt på semester) så kan det hända att jag knåpar ihop något litet blogginlägg.

Nu ska jag fortsätta att packa.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Mona eller Victoria mest värd våra pengar?

Kan medias vinklingar påverka våra åsikter? Den frågan ställer jag mig när jag läser dagens Aftonbladet.se. Där får jag veta att staten skjuter till 14 miljoner kronor till Victoria och Daniel Westlings bröllop och de flesta av samhällets företrädare verkar tycka det är ok, oavsett höger- eller vänsterbeteckning.

På annan plats i Aftonbladet kan jag läsa om att socialdemokraternas partiordförande Mona Sahlin åker specialchartrat flygplan till "festfixaren" Micael Bindefelds 50-årskalas i Monaco. Men det får Sahlin kritik för och blir kallad oansvarig. Trots att hon betalar resan själv. 

Själv tycker jag väl det känns lite inkonsekvent att använda 14 miljoner av våra skattepengar till ett kungabröllop, samtidigt som regeringen aviserar skattesänkningar. Regeringen lockar med att varje löntagare får en skattsänkning med 200 kronor i månaden. Men hur mycket är 200 kronor värt när det finns risk att samhällsservicen försämras. På något sätt måste ju skattesänkningen finansieras.

Jag tycker nog att man ska vara lite försiktig med skattesänkningar och i stället säkerställa en bra samhällsservice som kommer alla till del.

Däremot blir jag lite förvånad över att arbetarpartiet socialdemokraternas ordförande är kompis med en sån wannabe-nolla som Micael Bindefeld. Trodde hon umgicks i andra kretsar. Men det är helt ok för mig, så länge hon betalar sitt jetset-liv ur egen ficka. Det borde även kungafamiljen kunna göra.

Frågan är vem som vinner medias sympatikamp hos svenska folket. Mona eller Victoria?


Jag har tidigare bloggat om Victoria och Daniel. Läs här.

Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , ,

Aftonbladet:
Skatten sänks med 10 miljarder
Notan för Victorias bröllop: 14 milj kr
1,55 per skalle – det är tokbilligt
De väljer fest – istället för val
Tog chartrat plan till lyxfest
Läsarna försvarar Mona

DN:
Fjärde steget i jobbskatteavdraget klart

SVD:
Skatten sänks med 10 miljarder