Fototriss: på rad

Hos veckans Fototriss är temat på rad. Min första bild tog jag idag på rader med gatstenar i centrala Timrå. 
 
I Timrå står en samling valstugor på rad. Alla partierna har exakt likadana valstugor som är samlade som i en egen liten by på torget.
 
Tredje bilden har jag tagit på blixtlåset i mina jeans. Blixtlåset består bland annat av ett antal häktor på rad.
 
Den sista bilden har jag även lagt upp på Instagram.
 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Fototriss, på rad, foto, Timrå

Kung i bollhavet

 
McDonalds. På min bricka ligger en uppsättning McFeast o Co – strips, dricka och en hamburgare med bacon. Det är mycket folk i lokalen och jag har hamnat vid ett bord nära bollhavet.

Vid bordet intill sitter två yngre kvinnor och jag noterar hur den ena upprepade gånger ropar på sin lille son som leker i bollhavet. ”Kom och ät nu, gubben. Annars blir din hamburgare kall”. Den lille sonen struntar fullständigt i sin mamma och leker obekymrat vidare med, vad jag förmodar, sina nyfunna vänner i bollhavet.

De två kvinnorna pratar vidare med varandra. De diskuterar högt och tydligt en gemensam kvinnlig bekant och hennes status i sällskapslivet. Mamman ropar återigen på sin son: ”men kom nu då, annars blir du utan mat”. Ingen reaktion från den lille gossen.

Mammans mobil ringer och hon svarar. Jag hör hur hon berättar att hon befinner sig på McDonalds och att hon väntar på att sonen ska komma och äta sin hamburgare. ”Alla de andra barnen i bollhavet kommer springande när deras föräldrar ropar. Det är bara min son som skiter i vad jag säger. Han bryr sig inte ett dugg", säger hon. Och när hon säger det anar jag nästan lite stolthet i rösten.

Jag har tänkt en hel del på den där händelsen. Den lille pojken får ingen reaktion från sin mamma när han inte bryr sig. Istället skryter hon om honom. Vilka normer kommer han att bära med sig i livet? Om han blir van att ostörd få utveckla sin egoism, hur kommer det att prägla honom som vuxen?


Visst, han blir säkert en vinnartyp men kommer också att upplevas som både odräglig och påfrestande av sin omgivning.


Och när motgångarna i livet till slut kommer (vilket de med all säkerhet gör) så kommer han att tycka att det inte finns någon annan det är så synd om som honom. 

 

 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Egoism, barnuppfostran, omtanke

Jag tror min mobil tycker om mig

 
I bland är jag ute och promenerar i motionssyfte. Jag brukar gå lite olika sträckor runt centrala Timrå, och oftast tar promenaden nånstans mellan en halvtimme och en timme. Ambitionen är att jag ska promenera typ tre gånger i veckan. Vissa veckor blir det fler (inte så ofta), andra veckor blir promenaderna färre (oftast). Men jag brukar tänka att den bästa motionen är den som blir av. 
 
När jag är ute och går brukar jag starta appen RunKeeper i min mobil. Med den kan jag se statistik över mina promenader - hur lång tid varje promenad tog, hur lång sträcka jag gått och hur många kalorier jag förbrukade. Det sista värdet är alltid kul att titta på - att man förbrukat 300 kalorier blir liksom en bekräftelse på att man är en duktig motionär. 
 
Fast härom dagen visade RunKeeper att den lever ett eget liv - och att den faktiskt bryr sig om mig. Jag hade tagit en promenad till Coop, tur och retur, och handlat en påse frukt och en brödlimpa - en promenad på totalt en dryg halvtimme. Den här gången glömde jag dock att starta RunKeeper, vilket jag blev varse när jag promenerat färdigt. Några minuter efter att jag kommit hem fick jag nämligen ovanstående meddelande på mobilen. 
 
Tydligen hade RunKeeper-appen (trots att den inte var igång) noterat att jag varit ute och rört mig, och blev uppenbarligen lite sur över att jag inte hade startat den. 
 
Visst är det fantastiskt! Bara för att min mobil tycker om mig så mycket, och inte vill att jag ska missa mina bortpromenerade kalorier, ger den mig en tillrättavisning. Är inte det kärlek?
 
Fast jag har ännu inte riktigt bestämt mig för vad jag ska tycka om RunKeepers omtanke. Med våra mobilers hjälp (som de flesta av oss bär med oss överallt) gör vi det möjligt för företag, och andra aktörer i samhället, att ständigt övervaka oss. Att jag får en påminnelse från en promenadapp att jag ska starta den är kanske inte hela världen, men möjligheterna till övervakning en smartphone ger är faktiskt lite skrämmande. 
 
Men i fortsättningen glömmer jag i alla fall inte att starta RunKeeper.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om RunKeeper, övervakning, storebror, iPhone, kärlek, motion, träning

Rösta på mig i valet

 
Snart är det val. Överallt ser vi reklam för de olika partierna - på bussar, i tidningsannonser och på trätavlor placerade i terrängen. I många fall visar affischerna en bild på en politiker samt ett citat. 
 
Citaten är ofta ganska allmängiltiga, typ "Ordning och reda i ekonomin", "Ett bra liv - hela livet" eller "Ett bättre Sverige. För alla". Om man inte sett själva affischen så är det näst intill omöjligt att gissa vilket parti som är avsändare.
 
Jag undrar hur det går till när politikerna ifråga väljer vilka citat de ska ha på sina affischer. Hittar de bara på något "bra" som de tror de flesta väljare kan ställa upp på? Eller är deras valslogan något de verkligen är beredda att jobba för?
 
OM jag var vore politiker och OM jag hade en egen personvalskampanj så skulle jag nog inte krångla till det i onödan på mina valaffischer. Jag skulle nog bara köra ett rakt och enkelt budskap: "Rösta på mig, jag ordnar resten". Det viktigaste vore ju trots allt att jag blev inröstad i maktens korridorer.
 
Fast jag skulle definitivt inte rösta på mig själv. Den saken är säker.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Val2014, svpol, politik, valet, Sundsvall, Timrå

Viktigt meddelande till alla villatjuvar

 
Var och varannan dag kommer det uppgifter om ännu ett villainbrott i området där jag bor. Det har varit väldigt många villainbrott den här sommaren och jag läste nånstans att Västernorrland är en av de värst drabbade regionerna i Sverige. Det har till och med inträffat fall där tjuvar varit i farten fastän villaägaren själv varit hemma. 
 
Fast som tur är har vi en egen insatsstyrka här i området som med kort varsel rycker ut om en tjuv är i farten. Se filmen ovan hur det kan se om en inbrottssituation uppstår. 
 
Budskapet till alla tjuvar är alltså: håll er borta från min gård, annars kanske ni får ont i baken.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Villainbrott, Timrå, Sundsvall, Västernorrland, inbrott