Prag: bärs, fläsk och gulasch

Borta bra men hemma bäst. Så är det. Efter en fullmatad semestervecka i Prag är sambon och jag nu hemma i Timrå igen. Jag ska erkänna att det känns skönt. Det finns faktisk en gräns för hur många dagar i sträck man orkar få i sig fett fläsk, gulaschsoppa och öl - dagarna i ända. 
 
Men vi har haft en jättehärlig vecka i den tjeckiska huvudstaden. Prag är en väldigt trevlig stad med en skön atmosfär och hit vill jag definitivt åka fler gånger. Här kommer en sammanfattning av den gångna veckan (fler bilder längre ner på sidan):
 
Gatumusikanter. Prags gatumusikanter var en positiv överraskning. De flesta gatumusikanter vi träffade på var skickliga musiker och på exempelvis Karlsbron spelades det både gladjazz och blues. En av grupperna hette Matej Ptaszek and Dobre rano blues band (bilden ovan). Det var ett fantastiskt bra band som bestod av tre killar - en sångare som också spelade munspel (i en plåttratt), en (grymt duktig) gitarrist, och en man som spelade på ett tvättbräde. De spelade blues av högsta klass och jag stod kvar där länge och lyssnade.
 
Det var helt klart trevligare att lyssna på gatubanden än den vedervärdigt hurtiga (och tydligen traditionella) dragspelsmusiken som utgjorde kvällsunderhållningen på vissa restauranger. 
 
Mat. I Prag ligger restaurangerna tätt och på många av dem kan man äta prisvärd mat i lokaler med hög mysfaktor. Fett fläsk uppspänd i en metallkonstruktion samt gulasch i ett urgöpt bröd var några av specialiteterna. I Prags gatukök kunde man också köpa korv med bröd - fast då inte nödvändigtvis på svenskt vis då man får en korv i brödet. I Prag fick man brödet (en limpskiva) istället bredvid korven.
 
Framkomlighet. Under vår vecka tillbringade vi mycket tid med att promenera (med värkande ben och fötter som följd). Centrala Prag, inklusive Gamla Stan, är ganska kompakt och det är hyfsat lättsamt att ta sig fram där till fots. Om man blir trött i fötterna eller vill ge sig iväg på lite längre sträckor är spårvagn ett smidigt och lättsamt transportsätt (spårvagnen på en av bilderna nedan är dock ingen vanlig spårvagn, utan en speciell variant som med hjälp av en lina går upp på berget Petrin). 
 
Droger. Tjeckien har uppenbarligen en liberal syn på droger. I många livsmedelsbutiker kunde man nämligen köpa olika varor (exempelvis likör, öl och sprit - och till och med choklad) som innehöll cannabis. På vissa ställen verkade man också kunna köpa cannabis för rökning. Med andra ord verkar Tjeckien vara ytterligare ett europeiskt land där de drogliberala krafterna fått framgångar. Sorgligt, tycker jag.
 
Lennonmuren. Några minuters promenad från Karlsbron finns John Lennonmuren. Lennonmuren var från början en vanlig mur i stan men sedan början av 1980-talet fyller folk den med John Lennoninspirerad graffit, dvs olika kärleks- och fredsbudskap. Graffitimålandet pågår kontiurnerligt så därför förändras murens utseende hela tiden. 
 
Turister. Under vår Pragsemester vistades vi mestadels i de centrala delarna av stan, typ Gamla Stan med omnejd. Där vistades också de flesta andra turister som var oerhört många. Prag är ett populärt turistmål och på gatorna mellan Gamla Stans torg och Karlsbron rörde sig ett ständigt flöde av turister från hela världen. 
 
Varje heltimme sker ett kort skådespel på den astronomiska-klockan på stadshuset i Gamla stan. Stora folkmassor brukar samlas när detta inträffar för att fotografera. Själv tyckte jag det var roligare att titta på de hysteriska turisterna än på själva klockan (som trots allt är en väldigt avancerad sak). 
 
Obegripliga popsångare. Under en av dagarna pågick en festival mitt i Prag arrangerad av Mattoni, ett företag som tillverkar mineralvatten. På festivalen spelade diverse tjeckiska artister som vi förmodar var väldigt populära. När en av dem gick upp på scenen och började sjunga jublade publiken och sjön med i låtarna. Det var en märklig känsla att stå där mitt i det jublande publikhavet och lyssna på en för oss fullständigt okänd artist.
 
Gula marknaden. En av dagarna begav vi oss med spårvagn en bit utanför de centrala delarna av stan till en av Prags storsta marknader; Prazska Trznice (som också kallas Holešovická Trzince). Här handlar pragborna själva allt från kött, ost och grönsaker till verktyg och kläder. I svensk turistinformation kallas den även för Gula marknaden därför att många av försäljarna kommer från Kina. Själv köpte jag här en AC/DC-tröja av en kinesisk kille som prutade ner den från 350 till 100 tjeckiska Koruna. Mitt pris blev alltså typ 30 kronor.
 
Moldau på båt. Under vår vecka tog vi också en tur med båt på floden Moldau som flyter genom Prag. I turen ingick mat och vi hamnade vid samma bord som ett par från Italien och ett par från Japan. Vi hade jättetrevligt. 
 
Black Light Theatre. Sista kvällen innan hemresan gick vi på en föreställning på temat Black Light Theatre. I Prag finns ett antal olika teatrar av denna art och det speciella med dessa är att föreställningarna bygger på självlysande effekter som bland annat innebär att föremål ser ut att sväva i luften. Själva effekterna i sig var skojiga men innehållsmässigt var föreställställning tyvärr värdelös - sexistisk och allmänt korkad.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Resor, Tjeckien, Prag, gatumusikanter

Fototriss: dörrar/portar

Dörrar/portar är veckans tema hos Fototriss. Den första bilden har jag tagit på dörren till en container, där ägaren kompletterat med innerdör av trä. Man skulle kunna tro att någon bor där inne.
 
Den andra bilden har jag tagit på dörren till ett (före detta) utedass. Numera används den lilla byggnaden som förråd. 
 
Den sista bilden visar en helt vanlig Volvodörr. Kanske inte så coolt, men en dörr är det i alla fall. 
 
Bilderna återfinns även på mitt Instagramflöde.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Fototriss, dörrar, portar

Fototriss: i luften

Jag tillbringar för närvarande en semestervecka i Prag och har därför tagit veckans Fototrissbilder här. Temat är i luften och redan i morse, när vi skulle gå över en av broarna över Moldau, kände vi att något låg i luften. Halva bron var avstängd av polisen vilket visade sig ha att göra med den musikfestival som under dagen pågick i staden.
 
På förmiddagen tog vi en sväng upp på berget Petrin där man har en fin utsikt över Prag. På Petrin finns även flera rosenträdgårdar och i en av rosorna lyckades jag fota en geting. Getingar brukar i normala fall tillbringa stor del av sin tid i luften
 
I Prag verkar spårvagnar utgöra en viktig del av stadens lokaltrafik. Ovanför gatorna finns därför linor som ger ström till spårvagnarna. På den tredje bilden ser vi nätverket av linor i luften över en gatukorsning. 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Fototriss, i luften, Prag, semester

Dags för Sverige att återta Karlsbron?

 
Just nu befinner jag mig tillsammans med sambon i Tjeckiens huvudstad Prag. Här bor vi i företagets nya personallägenhet som jag hade turen att få hyra en vecka. Prag är en jättehärlig stad med många restauranger och ett myllrande folkliv. Frågan är hur vi ska få tiden att räcka till för alla aktivitet vi skulle vilja göra. 
 
Tidigare idag kollade vi in Karlsbron (tillsammans med typ en miljon andra turister). På Karlsbron finns ett antal statyer där en av dem föreställer Johannes Nepomuk, präst på 1300-talet och numera nationalhelgon i den tjeckiska provinsen Böhmen. Johannes Nepomuk kom i onåd hos den dåvarande kungen i Prag (därför att Nepomuk umgicks med en biskop som kungen inte gillade) och kungen hämnades genom att låta kasta Nepomuk i floden Moldau, som flyter under Karlsbron.
 
Om man vidrör statyn så får man, enligt en gammal tjeckisk ritual, tur i livet och kan också vara säker på att få besöka Prag snart igen. På plats där på bron kunde vi konstatera att många ville ha både lycka och returbiljett till Prag. Kön till statyn var nämligen lång med människor som ville lägga handen mot den hårt slitna sidan av statyn. 
 
1648 ägde slutstriden under trettioåriga kriget rum på Karlsbron. Den svenska armen hade tågat in i Prag och hade siktet inställt på att inta Gamla Stan. På Karlsbron blev det dock stopp, därför att där motades de tillbaka av den lokala armén. 
 
Med andra ord ett förnedrande nederlag för oss svenskar. Frågan är om det inte är dags att vi nu får upprättelse? Vilket av våra partier har modet att leda oss ur den förnedring vi tvingades utstå för mer än 350 år sedan? Kanske dags att vi rustar upp vår svenska arme ordentligt och beger oss till Prag för ett nytt slag på Karlsbron?
 
Eller så inte. Jag tycker det känns ganska skönt att leva i ett land där politikerna inte driver okupation av andra länder som valfrågor. Det är bra mycket roligare om vi lyckas spöa tjeckerna i ishockey.
 
Bilden tog jag idag på Karlsbron. Kön av människor var lång som vill lägga handen mot statyn av Johannes Nepomuk.
 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Prag, semester, resor, Karlsbron, krig, militärer

Livet känns tomt utan Agenda

 
Varje söndag brukar jag se Agenda på TV (SVT2, kl 21,15). Redan när jag kliver upp på söndagmornarna brukar jag börja längta efter att kvällen ska komma - då jag får hänge mig åt mitt söndagsmys framför TVn. 
 
Men sedan en vecka tillbaka har Agenda tagit sommaruppehåll och ska inte återkomma förrän till hösten. Det innebär att jag ska tvingas tillbringa en hel sommar utan mitt favoritprogram. Inget Agenda, alltså, på flera månader.
 
Just nu känner jag bara tomhet. 
 
Bilden ovan blev över efter gårdagens fotande till Fototriss. Den ha således inget att göra med Agenda.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Agenda, politik

Fototriss: vatten

Tre olika sätt att ha roligt med en vattenslang. Det visar mina tre bilder på veckans Fototrisstema vatten. På den översta bilden har jag fotat det trasiga munstycket till vår trädgårdsslang.
 
Även utkastaren på väggen läcker. När man vrider av vattnet så sprutar det åt alla håll (under några sekunder tills trycket sjunkit) från fästet på väggen.
 
På den sista bilden har jag fotat slangens vattenstråle i motljus. Riktigt glittrigt blev det.
 
Bildern finns även på mitt Instagramkonto
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Fototriss, vatten, sommar, Timrå

Så förbereder jag mig (inte) för fredagen den 13

 
Idag är det fredagen den 13. Otursdagen. Fast vilka är egentligen bevisen för att siffran 13 ska innebära otur? Naturligtvis inga alls.
 
13 är ju bara en siffra, och som i de flesta andra sammanhang är det våra egna tankar som sätter begränsningarna. "Ta dig i akt när det är fredag den 13, annars kan du råka illa ut", resonerar vissa. Kanske därför som ett försäkringsbolag kommit fram till att det sker 7 procent färre olyckor när det är fredag den 13, jämfört med en vanlig genomsnittlig dag. Uppenbarligen är det många som tar det extra försiktigt den dagen. 
 
Våra egna mentala fobier påverkar oss alltså mer än vi tror.
 
Ytterligare ett exempel på det är flyget. För ett tag sedan flög jag med Sundsvallsflyg och i planet saknades sätesrad 13 (bilden ovan). Finns det verkligen någon som tror att man löper större risk att råka illa ut i ett flygplan om man sitter på plats 13? Eller handlar det bara om att hålla eventuellt maniska passagerare lugna under flygresan?
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Otursdagen, fredagen den 13, otur, Timrå, Sundsvall

När hjärtat slår för Heart

 
Jag skulle vilja berätta om min eftermiddag. 
 
Jag kom hem från jobbet typ kl 16,30. Då åt jag middag samtidigt som jag surfade på min iPad. Efter det blev jag jättetrött och satte mig i vardagsrumssoffan för att vila. Där somnade jag och vaknade ett par timmar senare. När jag vaknade kände jag mig mosig och seg, och blev sittande ytterligare en stund i soffan - stirrande in i väggen. 
 
Så plötsligt fick jag en oemotståndlig lust att lyssna på låten Mother Earth Blues med den amerikanska gruppen Heart. Jag letade fram låten på Spotify, pluggade in iPaden i stereon och drog upp volymen.
 
Det var länge sedan jag lyssnade på Heart. Under mitten av 1970-talet lyssnade jag mycket på gruppen, i synnerhet låtarna på deras två första LP-skivor. Fronfigurerna i Heart är systrarna Nancy och Ann Wilson, och bandets musik är en blandning av folkpop och hårdrock. De är så jädrans bra. Under sina konserter gör de ibland även covers på Led Zeppelinlåtar. 
 
Efter att ha lyssnat på Mother Earth (samt ytterligare några Heartlåtar) piggnade jag till rejält. Jag blev så pigg att jag gick ut i köket och plockade ur diskmaskinen. 
 
Ovan en Youtubevarant av Mother Earth Blues, tyvärr utan rörliga bilder.
 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Heart, blues, musik

Någonstans händer det alltid någonting

 
Periodvis är det lite glest mellan inläggen på den här bloggen. För den som ändå vill ha något nytt att titta på kan klicka på bilden uppe till höger på sidan - där finns mina senaste bilder på Instagram. 
 
En bild som ännu inte hamnat på Instagram är den ovan. Den tog jag för ett tag sedan på gräsmattan här hemma. I motljus. 
 
Jag tror blomman är en gullviva. Men jag är inte säker. Blommor är inte direkt mitt främsta kompetensområde. Jag är i alla fall säker på att det inte är en maskros.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Gullviva, sommar, Timrå

Nån som hört talas om rondellankor?

 
Jag är egentligen ingen expert på olika djurarter. Visst, jag kan se skillnaden på en hund och en katt, och jag kan även se skillnaden på en fisk och en elefant. Och jag är ganska säker på att jag kan identifiera en fågel när jag ser en sådan (jag vet att de brukar ha vingar, näbb och två smala ben).
 
Men när det sedan kommer till att identifiera vilken fågelart det handlar om, då blir det svårare. Okej, en domherre eller en kalkon, eller en struts är jag ganska säker på att jag känner igen - och kanske en anka.
 
De två fåglarna på bilden ovan tror jag är ankor, men jag är inte säker. Jag är däremot helt säker på att jag tog bilden på Island när vi var där för drygt en månad sedan. För övrigt var de två fågeldjuren de enda vilda djur vi såg där på vuklanön. Inga älgar, inga rävar, inga vildsvin.
 
Tama djur såg vi däremot många av - hästar och får.
 
Fast kanske är de två ankorna (om de nu är ankor) tama. De verkade i alla fall inte speciellt störda när jag gick fram för att fota dem. Platsen är en gräsplätt intill en av de hårt trafikerade genomfartslederna i Reykjavik. De stod bara där, fridfullt betande på gräsplätten. Ingen inhägnad, inte koplade på något vis. Kanske är de isländska rondellankor.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Island, ankor, semester

Fototriss: rörelse

Tre bilder på temat rörelse. Första bilden har jag tagit på mig själv när jag är i rörelse på gräsmattan, i full fart med gräsklipparen.
 
Den andra bilden har jag tagit från passagerarsidan i min bil. Det regnade. Därför är vindrutetorkarna i rörelse.
 
Tredje bilden har jag tagit i diskhon - på vatten som är i rörelse. 
 
Bilderna finns också på mitt Instagramkonto.
 
 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Fototriss, rörelse, vatten, gräsklippare, gräsklippning

RSS 2.0
Evenemang och konserter


Evenemang och konserter