JR Ewing gjorde mig förbannad

Larry Hagman, skådespelaren bakom karaktären JR Ewing i TV-serien Dallas, är död. Det är bara att beklaga att en medmänniska lämnat jordelivet och mina tankar går till hans närmaste.
 
Under 1980-talet var Dallas en av världen mest populära TV-såpor och mina tankar går också till alla de medmänniskor som envisades med att följa serien. Jag undrar varför den egentligen var så populär.
 
Själv ville jag inte se Dallas därför att JR Ewing bara gjorde mig förbannad. Läs här varför.
 
 
Aftonbladet:
Läsarnas minnen
Larry Hagman död
Han njöt av varje sekund
Sista intervjun
 
DN:
Larry Hagman död
Vänner i sorg
 
SVD:
Hur minns du Larry Hagman
Såpans gudfader
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Dallas, JR Ewing, Larry Hagman

Terapi vid strykbrädan

Det är söndagskväll och jag står i vårt strykrum och stryker skjortor. Jag gillar att stryka kläder. Det är avslappnande och jag brukar passa på att stryka några skjortor när jag ibland känner mig spänd och ångestfylld. Det har till och med hänt att jag vaknat mitt i natten och känt att både kroppen och hjärnan varit i uppror, men efter att jag klivit upp och strukit två skjortor har jag kunnat lägga mig igen för att åter sova gott.
 
Någon kanske undrar varför jag ibland känner mig spänd, ångestfylld och smått hysterisk. Det undrar jag också. Men det handlar naturligtvis om att stressfaktorerna i livet emellanåt brötar ihop sig, vilket gör att spänningsnivån i kroppen ökar. Det är då det gäller att försöka hitta metoder att slappna av så att man kan må bra igen.
 
Själv brukar jag djupandas med magen, ta en promenad eller bara sitta en stund och titta ut genom fönstret.
 
Eller helt enkelt bara stryka en skjorta.
 
Aftonbladet:
Ta´t lugnt, ta en paus
Könlösa klappar i årets katalog
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om strykjärn, kläder, hushållsarbete, utmattningsdepression, panik, ångest

Christer Sjögren värre än en rotfyllning?

Julen närmar sig hitåt. Och med den Christer Sjögren.
 
Det är en lördag i november och vi sitter vid frukostbordet och läser var sin del av Sundsvalls Tidning. Sambon läser högt ur en annons om en kommande julkonsert med Christer Sjögren och Lotta Engberg: "Succéparet från Melodifestivalen bjuder på musikalisk värme i årets julkonsert".
 
Jag känner ett sting av obehag.
 
Undrar egentligen vad som skulle vara värst. Att behöva genomlida en julkonsert med Christer Sjögren eller genomgå en rotfyllning. Antagligen det förstnämnda. En rotfyllning gör säkert mera ont men är å andra sidan över på kortare tid. En julkonsert med Christer Sjögren tar antagligen flera timmar. 
 
Jag har med andra ord väldigt svårt för julsånger som framförs i dansbandsversioner. Känslan jag får i kroppen är densamma som om trögt flytande sirap skulle rinna över mitt hår och ner i öronen. Blä...
 
Idag läser jag i Aftonbladet att det är "Storkris för julshowerna" och att konkurrensen är hård mellan olika arrangörer av julkonserter. På vissa håll reas biljetterna ut och vissa turnéer har till och med fått ställas in. Emellertid säljer biljetterna till Christer Sjögren väldigt bra.
 
Kanske är trots allt en rotfyllning värre än Christer Sjögren.
 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om julkonsert, julshow, christer sjögren, Lotta Engberg, jul, julmusik, trivselterror

Fototriss: Linjer

Temat hos Fototriss denna vecka är Linjer. Med kameran i högsta hugg gav jag mig idag ut på jakt och hittade faktiskt några schysta (stavas det så? Jag har för mig det egentligen stavas justa) linjer. Ovan strängarna på elbasen som bildar coola linjer.
 
Förra helgen var jag på besök i Stockholm. På en trappa nånstans i city satt en duva och trappstegen bakom henne (eller är det en han-duva?) bildar ett gäng linjer.
 
Linjer. Vad är det egentligen? Har det bara betydelsen raka och böjda streckformationer eller finns det även en djupare innebörd? Jag tänker att det finns ju även busslinjer, exempelvis linje 609 mellan Sundsvall och Timrå (eller vart nu den där linjer i slutänden tar vägen). Tavlan på bilden ovan har jag tagit på Skogsvägen i Timrå. Man kan också konstatera att textraderna med destinationerna bildar linjer.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Fototriss, linjer, Timrå, Sundsvall, duva, elbas

SD-politikern som ertappades med SD-åsikter

En av personerna i Sverigedemokraternas partitopp, Erik Almqvist, ertappas på film med att kasta ur sig rasistiska och sexistiska uttalanden. När filmen når offentlighetens ljus tvingas han bort från sina politiska uppdrag av SDs partiordförande Jimmie Åkesson.
 
Att ett toppnamn i ett svenskt riksdagsparti beter sig på ett sådan sätt är naturligtvis skandalöst och oacceptabelt. Självklart är det helt riktigt att han lämnar politiken.
 
Trots att Jimmie Åkesson tidigare i höst deklarerat nolltolerans mot rasism och extremism har SD svårt att dölja partiets rätta ansikte. Erik Almqvists uppträdande på filmen är bara ytterligare ett bevis på att rasistiska värderingar tillhör grundbulten i Sverigedemokraternas ideologi.
 
Nyligen fick SD nya rekordsiffror i en opinionsundersökning, jag tror det var någonstans vid 11 procent. Frågan är om ovanstående historia kommer att innebära en kris för SD. Kommer de personer som i opinionsundersökningarna sagt sig sympatisera med SD nu att bli besvikna på att ett av partiets toppnamn visar sig ligga inne med osympatiska värderingar?
 
Knappast. Risken finns att SD istället får nya toppnoteringar i opinionsundersökningarna eftersom det är just de rasistiska värderingarna som många väljare verkar vara attraherade av. Tyvärr. Därför är det viktigare än någonsin att de övriga partierna, inte minst socialdemokraterna, verkligen tar debatten om ideologi, värderingar och solidaritet.
 
Och det är bråttom - det är bara drygt två år kvar till valet.
 
Uppdaterad 15 november: I ovanstående nämnda film syns även fler SD-politiker när de ger sig på olika personer både fysiskt och verbalt. Dessutom plockar de upp var sitt järnrör som de fiftar hotfullt med. Vilka oerhörda pajaser! Detta har idag fått till följd att ytterligare en person ur DSs partistyrelse, Kent Ekeroth, lämnar sina politiska uppdrag. 
 
Bloggat:
Annarkia 
KajsaLisa 
 
Expressen:
Soran Ismail
 
Aftonbladet:
Åkessons politiska framtid står på spel
 
SVD:
Ekeroth: Inget jag är stolt över
SD-toppar beväpnade sig med järnrör
 
Läs även andra bloggares åsikter om Sverigedemokraterna, politik, SD, Jimmie Åkesson, Erik Almqvist

Tummen upp för Barack Obama

Vill bara säga att det känns bra att Barack Obama vann det amerikanska presidentvalet förra veckan. Det känns bra att USA även fortsättningsvis får en president vald av vanligt folk, dvs arbetare, svarta och latinamerikaner, och inte en president (Mitt Romney) vald av inskränkt överklass och Tea-partyanhängare. 
 
Sett ur amerikanskt perspektiv står republikanen Mitt Romney till höger på den politiska skalan och demokraten Barack Obama till vänster. Mitt Romneys anhängare kallar Barack Obama för kommunist, bland annat för hans sjukvårdsreform som ger fler än de rika möjlighet till en trygg sjukvård.
 
Det intressanta är att flera svenska moderatpolitiker höll på Barack Obama i det amerikanska presidentvalet. Det säger en del om Mitt Romney och hans politik. Om en svensk moderat håller på Obama så borde det tyda på att Romney står väldigt långt till höger sett ur svenskt perspektiv.
 
Men så läser jag i Sundsvalls Tidning att det moderata kommunalrådet i Sundsvall deklarerat att han höll på Mitt Romney i det amerikanska presidentvalet. Vad säger det om kommunalrådet? Rimligtvis borde det betyda att han står långt till höger inom moderaterna.
 
Bilden ovan har jag lånat från nätet (Bigthink.com). Tummen upp för president Obama.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Barack Obama, Mitt Romney, demokrati, politik, presidentval

Vem har sagt att allt måste vara så enkelt?

Förr kunde man åka på macken och köpa glykol, utan att behöva fundera så mycket mer på det. När man betalt sin glykolflaska gick man ut till bilen och hällde i lagom mängd i kylaren. Sedan var det bara ett köra hela vintern utan att riskera att kylarvätskan skulle frysa.
 
Nuförtiden verkar det inte vara fullt lika enkelt.
 
På ovanstående OKQ8-mack som jag besökte i helgen fanns det inte mindre än tre olika glykolsorter - röd, blå och grön. Först trodde jag man kunde välja olika färger för dekorationens skull (det skulle nämligen inte förvåna mig eftersom jag på samma bensinstation för några månader sedan köpte äppeldoftande spolarvätska) men det handlar om olika sorters glykol som har olika egenskaper, bland annat beroende på vilken motor man har.
 
Själv befann jag mig dock inte på macken för att köpa glykol, jag var där för att köpa en varm korv. Det visade sig vara betydligt enklare.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om glykol, vinterkörning

Hur trevligt som helst på Arlanda

Untitled
Den här helgen har vi tillbringar på Arlanda flygplats utanför Stockholm. Två nätter på nybyggda Clarion Hotel. Att bo på hotell vid Arlanda brukar ju annars handla om en tillfällig övernattning inför en utlandresa men denna gång valde alltså sambon och jag Arlanda som slutmål.
 
Clarion hade invigningsrabatt på rumspriset - därför slog vi till på denna, något annorlunda, weekendvistelse.
 
Under helgen har vi ätit gott både på Arlandarestauranger och i Stockholm. Vi har åkt SkyView över Globen (ganska oläskigt, faktiskt), flanerat genom Gamla Stan och druckit lokalt öl på en trevlig pub på Söder. Det har varit hur trevligt som helst. 
 
Mannen på bilden ovan stötte vi ihop med i närheten av Slussen. Han verkade ha fastnat i en statisk arbetsställning som såg svår ut att att komma ur.
 
 
 
 
 
 
 

Våga vägra vuxenpoäng

Det är förmiddagsfika på jobbet. Två köer ringlar genom fikarummet, en till tappkranen med kaffe och en till tevattnet. Kön till tevattnet är kortare och i den står jag. Jag gillar nämligen inte kaffe.
 
En kollega säger: "Va..? Dricker inte du kaffe?"
 
"Nä", svarar jag. "Kaffe ger alldeles för många vuxenpoäng. Dessutom är te godare".
 
När vi sätter oss vid fikabordet blir ordet vuxenpoäng diskussionsämnet. Vi som sitter vid bordet är i åldrarna från ca 25 år till ca 55 och vi diskuterar vad som förutom att dricka kaffe ger vuxenpoäng. Gemensamt kommer vi fram till följande lista:
 
- Ha hemtelefon.
- Se film på en VHS-spelare.
- Äga en bil av kombimodell.
- Skicka e-post.
- Använda mobilen till telefonsamtal.
- Få ont i benen när man reser sig från att ha suttit på en stol.
- Mangla lakan.
- Ha kreditkort.
- Prenumererar på en dagstidning. 
 
Jag inser därmed att mina vuxenpoäng blir ganska många. Kanske inte så konstigt ändå. Jag är ju trots allt 54 år.
 
Underlag för fortsatta diskussioner:
- Vad är vuxenpoäng för dig?
- Är vuxenpoäng något man bör eftersträva eller är det bara skämmigt?
 
 
På nätet:
Vuxenpoäng
Vuxenpoängspelet
Wikipedia
 
Läs även andra bloggares åsikter om vuxenpoäng, kaffe

Jag har fått en björk i häcken

 
Det är viktigt att vi tänker på våra kommande generationer.

Mellan vår gård och grannens tomt finns en häck. Den är fruktansvärt ful. Häcken står på vår sida om tomtgränsen och jag brukar klippa ner den en gång om året för att sedan låta den växa upp igen. Häcken består av ett gäng buskar av pil. Mitt i en av buskarna växer en liten björk som jag låtit stå kvar varje gång jag klippt häcken.
 
"Varför klipper du inte bort björken?", frågade sambon idag.

"Jag tänkte den skulle få växa upp ordentligt för att så småningom bli ved åt oss", svarade jag.

"När den blivit tillräckligt stor för att göra ved av har nog vi flyttat härifrån för länge sedan", sa sambon.

"Fast det här handlar egentligen inte om oss, det handlar om våra efterlevande. Vi har ett ansvar för kommande generationer. Vi måste se till att de har en tryggad energiförsörjning", sa jag.
 
"Dessutom", fortsatte jag, "så binder träd koldioxid och ju fler träd som planteras, desto mera koldioxid hindras från att bidra till växthuseffekten".
 
"Jaså, du", sa sambon.
 
"Jag tycker faktiskt att det är snyggt med en björk i häcken", sa jag.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om koldioxid, klimatsmart, energi, klimatkompensation, växthuseffekten

Fototriss: Portar/dörrar

Portar/dörrar. Så är rubriken på veckans upplaga av Fototriss och jag har idag varit ute på port- och dörrjakt. Resultatet blev följande tre bilder. Överst dörren till någon sorts betongbunker intill E4 i Timrå. Dimman, betongen och metalldörren ger en skön känsla av Rock´n Roll, tycker jag.
 
Nästa bild har jag tagit på dörren till en igenbommad kiosk på gatan där jag bor. Hänglåset och det rostiga järnrörer känns också lite Rock´n Roll.
 
Sista bilden har jag tagit på hissdörren i ett hyreshus i centrala Timrå. Få saker är så vackert som borstad plåt med orangea digitalsiffror.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Fototriss, dörrar, portar, Timrå, foto

Olle Ljungström?

Olle Ljungström.

Nämnda artist var kvällens värd i Så mycket bättre och jag kan erkänna att jag faktiskt aldrig hört en enda låt med honom. Jag kan heller inte referera till någon låt med hans gamla band Reeperebahn.

Men så kollar jag på Twitterflödet för #såmycketbättre och hittar en massa inlägg med ord som "älskar Olle" och "Olles låtskatt". Okej..? Jag verkar onekligen ha missat nåt väsentligt under de senaste 20 åren.

Under programmets gång får jag dock känslan av att Olle Ljungströms karriär handlat om trist glampunk från 1980-talet, och som idag är hajpad av diverse wannabees på Twitter. Jag har nog trots allt inte missat så mycket.

Lustigt i alla fall att Ljungström utseendemässigt liknar karaktären Frasse i det gamla barnprogrammet Tårtan. Nån på Twitter hade också en teori att Ljungström spelas i Så mycket bättre av Johannes Brost.

Själv ser jag på Så mycket bättre för de olika artisternas tolkningar av varandras låtar. Tyvärr så tvingas vi tittare också stå ut med diverse snyftiga livsberättelser som artisterna envisas med att dela med sig av. Sånt kan jag vara utan.

Hittills har två avsnitt visats av den senaste upplagan av Så mycket bättre och jag är väl inte så där väldigt impad av deltagarnas insatser. Förhoppningsvis blir de kommande avsnitten så mycket bättre.
 
bilden ovan ser vi Frasse, Olle Ljungström och Johannes Brost. Men frågan är vem som är vem.
 
Aftonbladet:
Ugglas ångest: Jag missade pappas död
Olle Ljungström klar för Peace & Love
Tårarna nästan sprutade ur ögonen
Sylvia bojkottar Ljungströms skytte i ”Så mycket bättre”
 
Läs även andra bloggares åsikter om Olle Ljungström, Så mycket bättre

Bus eller bärs

På bänken i hallen står en påse med lösviktsgodis. Det hör inte till vanligheterna att det finns godis i vårt hem men sambon upplyser mig om att hon köpt godiset ifall det skulle komma några barn och knacka på. Det är ju Halloween den här veckan.

Jag undrar för mig själv varför det bara är barn som får gå runt i bostadsområdet och hota grannarna med "bus eller godis". Vi vuxna borde också får göra det.
 
Fast i vuxenversionen kunde det heta "bus eller bärs". Och om man inte får en starköl med sig i korgen så sågar man sönder grannarnas altan eller rycker upp deras bärbuskar. He he...
 
Bäst jag köper hem ett gäng starköl ifall någon annan kommer på samma idé.
 
 
Aftonbladet:
Högerspökenas skräckbesked 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Halloween, terror, grannsämja, bärs, bus

RSS 2.0
Evenemang och konserter


Evenemang och konserter