Fototriss: Min påsk

Temat i veckans fototriss är Min påsk. Min påskhelg kan sammanfattas i ett ord: Mat. Himmel vad jag har ätit denna helg. Det började redan i onsdags då vi hade avtackning på jobbet av en kollega som slutade. Då var vi på restaurang och åt buffémat i mängder. På skärtorsdagen stekte jag fläskkarré med friterad klyftpotatis här hemma och på långfredagen var vi hos svärmor på påskmiddag. Igår var sambon och jag bortbjudna till vänner på en trerätters middag och idag samlades hela plusfamiljen för att äta en rejäl påskbuffé som sambon hade gjort.
 
För ett tag sedan bestämde jag mig för att gå ner i vikt och den ambitionen kvarstår fortfarande. Från och med nu kommer jag därför att gå över till en diet som enbart består av vatten och hårdbröd, kompletterad med långpromenader varje dag.
 
De tre bilderna ovan har jag tagit idag. De visar delar av dagens påskbuffé; ägghalvor med räkor, kyckling och köttbullar samt desserten bestående av chokladkycklingar, maräng och glass.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om påsk, foto, mat, frosseri, blogg100, #blogg100, fototriss

Ge grabben ett X-box

 
Jag läser i media om en liten knubbig och hämmad kille som är förbannad. Han är förbannad för att han inte får leka med de stora killarna och nu tänker han ge igen. Problemet är att den lille killen råkar vara diktator i ett land med kärnvapen och storkillarna han är arg på är länder som råkar ha ännu mera kärnvapen. 
 
Läge för trubbel, alltså.
 
Självklart känner man ett sting av oro när en galen diktator med kärnvapen börjar ladda för ett krig. Frågan är vem eller vilka det egentligen är som ligger bakom vapenskramlet. Hur mycket makt har egentligen Nordkoreas ledare Kim Jong-Un (som den lille killen heter)? Är han bara en marionett som helt och hållet lyder militären i landet? 
 
Man brukar ju säga att det aldrig finns några vinnare i ett krig. Men det finns ju faktiskt en part som alltid tjänar på väpnade konflikter - vapenindustrin och dess distributörer. Hur mycket inflytande har dessa intressen i det ökade spänningsläget?
 
Varför kan inte krigsindustrin helt enkelt förbjudas? 
 
Istället kan väl nån ge Kim Jong-Un ett X-box och ett Battlefieldspel så kan han leka krig på nätet istället.
 
 
SVD:
Krigstillstånd råder 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Kim Jong Un, Nordkorea, krig, politik, blogg100, #blogg100

Kanske blir det en ny grill till sommaren

Idag har det varit en härlig dag här i Timrå. På eftermiddagen tog sambon och jag en promenad i solen och när vi kom hem igen skottade jag bort den kvarvarande snön från altanen. Sedan satte jag mig på en stol och vilade en stund. 
 
När jag satt där och filosoferade föll blicken på vår grill som stått på altanen under vintern. Jag noterade att den blivit lite rostig. Det var då jag sa till mig själv. "Det kanske skulle vara läge att köpa en ny grill inför sommaren."
 
Men så tänkte jag: Varför egentligen köpa en ny grill? Den var ju lika rostig för ett år sedan och köttet vi grillade på den i somras smakade ju hur gott som helst. Nja, den håller nog ett år till.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Blogg100, #blogg100, vårväder, grillsäsongen, Timrå, vår

Glad påsk

 
Imorse slog jag upp ögonen första gången typ kl 07,45. Jag hade nog sovit ganska hårt för det tog några sekunder innan jag fattade vart jag var, vem jag var och vilken dag det var. Till slut insåg jag att det var skärtorsdag och att jag är ledig fem dagar från jobbet. Helt otroligt skönt och precis vad jag behöver.
 
Påskhelgen here I come. I helgen ska jag sova länge på morgnarna, ta långa promenader och kanske städa lite i garaget. Inga måste-aktiviteter tänker jag acceptera, jag ska bara göra det jag vill. 
 
Det är fortfarande mycket snö på vår villatomt men det har faktiskt börjat tina lite efter husväggen. Och där, i rabatten intill altanen, hittade jag idag några krokusblommor som tittade upp ur det vissna gräset. Ett vårtecken! Underbart!
 
Passar på att önska alla en Glad Påsk!
 
 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Blogg100, #blogg100, vårtecken, vår, våren, krokus

Pengar på väg

Befinner mig just nu i Malmö. Här är jag för att delta i jobbrelaterade aktiviteter under morgondagen.
 
Jag flög hit under eftermiddagen med Malmö Aviation. På stolsryggen framför mig i planet satt en klisterlapp med frågan "Vart är dina pengar på väg?" Jo, det kan jag tala om. De är ständigt på väg. En gång i månaden ramlar de in på lönekontot för att sedan raskt ramla ut igen. Med lite tur är det inte alltför mycket månad kvar innan det är dags för nästa löneutbetalning.
 
Budskapet på klisterlappen var ett erbjudande om "en kostnadsfri Second Opinion på din förmögenhetsförvaltning". Som om det skulle vara den naturligaste sak i världen att man äger en förmögenhet. Jag skulle kunna ge en First Opinion: Om du har en förmögenhet - sätt sprätt på pengarna. Man lever bara en gång!
 
För övrigt var flygresan mellan Bromma och Malmö helt ok. En smörgås och en kopp kaffe/te ingick utan extra kostnad och strax innan landning fick alla passagerna en varm handduk var. Så slapp man ialla fall den utgiften.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Blogg100, #blogg100, pengar, ekonomi

Därför firade jag och sambon på fin restaurang

 
I fredags var jag och sambon på restaurang. Vi åt oxfileplanka med honungsrostad palsternacka, sauterade champinjoner, pommes duschesse, rödvinssås och bearnaisesås. Skälet till vårt restaurangbesök var att vi firade.
 
Först och främst firade vi vår ettåriga förlovningsdag. Sedan firade vi också sambons födelsedag. Dessutom firade vi (jag mest) att Volvofinans gick med på att höja min kredit på mitt Volvokort. Nu har jag råd att lämna in bilen på verkstad för byte av kamrem.
 
Livet leker.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om #blogg100, blogg100

Var är Earth Hour-sångerna?

Earth Hour. Igår kväll släckte vi alla elektriska ljus här hemma. Istället tände vi en massa levande ljus vilket gjorde att det blev nästan lika ljust som innan - men de levande ljusen gjorde att det blev bra mycket mysigare. 
 
Under den nedsläckta jordtimmen satt vi i vardagsrumssoffan och åt räkor och drack några glas vin. Efter de tre-fyra år vi känt till Earth Hours existens har det kommit att bli en riktigt trevlig tradition hos oss.
 
Men hur ser det ut rent generellt? Har Earth Hour slagit igenom som tradition i den svenska folksjälen? Kanske inte. För att Earth Hour ska kunna få samma traditionsstatus som jul, påsk och midsommar är det viktigt att firandet blir ordentligt uppstyrt. 
 
Vi måste få Earth Hour-mat, Earth Hour-sånger och Earth Hour-dekorationer. 
 
Vilken sorts mat, vilka sånger och vilka dekorationer tycker du är lämpliga när vi firar Earth Hour?
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Eart Hour, blogg100, #blogg100, traditioner, högtider
 
Aftonbladet:
Miljontals släckte
 
DN:
Världen släckte

Det finns bara en av oss och det är jag

Vi svenskar är ju ett folk som gärna tillämpar ett disciplinerat köbeteende. Gud nåde den som försöker gå före i krogkön eller taxikön en sen lördagsnatt. Och att försöka tränga sig före i kassakön på Willys, ja det finns nog inte ens i sinnevärlden hos oss. 

Men av någon anledning gäller inte samma ködisciplin i trafiken. Där verkar många istället förvandlas till  blodtörstiga egoister som inte nöjer sig med något annat än att komma först.

På norra utfarten från Sundsvall är framkomligheten på motorvägen för närvarande begränsad. Detta på grund av det pågående brobygget över Sundsvallsfjärden. Det har också till följd att det ofta bildas långa köer när de två motorvägsfilerna övergår till en fil.
 
Det är då egoismens fula tryne visar sig bakom många bilrattar. Det är då man får se bilar som kör om den kilometerlånga kön för att helt sonika tränga sig in i kön där vägen smalnar av.
 
Jag har funderat på hur dessa bilister resonerar. Tycker de att de tillhör någon sorts högre stående ras som har rätt att bara strunta i alla andra? Fattar de inte att den långa bilkön rör sig ännu långsammare när ett gäng omkörande bilar bildar en propp långt fram i kön?
 
Tyvärr blev bilden ovan ganska risig (jag har tagit den med mobilen i motljus som jag sedan fixat till i appen Snapseed) men den funkar ändå som illustration till vad jag vill säga i inlägget: Om alla hjälps åt går det fortare framåt. 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om köbeteende, blogg100, #blogg100, egoism, Sundsvall, dubbelkrum

Det glöder i kattens öra

 
Det var härom dagen. Solen sken in genom vardagsrumsfönstret och strålarna landade på vardagsrumssoffan. Där, mitt i ljuskäglan, hade vår katt lagt sig för att njuta av värmen. Turligt nog var katten så dåsig och trött så han brydde sig inte särskilt mycket om att jag tog närbilder på hans öra. Motljuset gjorde så att det nästan såg ut som om kattörat glödde.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om #blogg100, blogg100, motljus, foto, Timrå, katt

När man skördar frukterna av sin framgång

För några veckor sedan lyckades jag med konststycket att vinna en tävling hos fotoutmaningen Fototriss (glädjande och oväntat). Priset var ett presentkort på 1000 kronor hos den coola postordersajten CoolStuff. I förra veckan fick jag hem en kartong med olika prylar jag beställde för presentkortet.
 
Tänkte bara berätta lite snabbt vad jag köpte.
 
1. Pickmaster. Ett praktiskt verktyg som man kan göra plektrum av kreditkort med (se bilden längst ner i inlägget). Ta helt enkelt ett kontant- eller kreditkort (helst då ett sådant som slutat gälla) och tryck till med pickmastern. Vips har du ett plektrum med medium hårdhet.
 
2. Guy Fawkes-mask. Masken förekom i filmen V for Vendetta och används även som symbol för nätaktivisterna Anonymous. Själv hyser jag inga sympatier för nätterroristerna i Anonymous men det skulle vara kul att ta på sig masken under påskhelgen (bilden ovan) för att gå runt och tigga godis i grannskapet (har fantiserat om det förut).
 
3. Teleskophållare för kamera. Ett praktiskt tillbehör i kameraväskan, idealiskt för självporträtt (har tagit bilden ovan med hjälp av den). Synd bara att det inte finns en avtryckare på hållaren. Istället får man ställa in kameran på fördröjd slutare.
 
4. Ölöppnare. En snygg öppnare avsedd för fast montering på väggen.
 
5. Mingeltallrikar (10-pack). Man fäster helt enkelt tallriken på en ölflaska eller ett vinglas eller en läskedrycksburk och kan då med lätthet mingla och äta/dricka samtidigt.
 
6. Mighty boom minihögtalare. Riktigt cool högtalare som man fäster på valfri ihålig tingest för att på det viset få resonans. Jag har provat på allt från mjölktetror till köksbordet och högtalaren fungerar förvånansvärt bra.
 
7. Sladdhållare. Praktisk sak som gör det enkelt att hålla koll på alla datasladdar som krälar omkring på skrivbordet.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om blogg100, #blogg100, fototriss, Anonymous, Guy Fawkes, V for Vendetta, CoolStuff, plektrum, foto

Fototriss: Byggnader och arkitektur

Veckans tema hos fotoutmaningen Fototriss är byggnader och arkitektur. På den första bilden ser vi Timrås skyline.
 
Om man fortsätter efter Timrås paradgata, Köpmangatan, kommer man till slut fram till simhallen som har ett konstverk på husgaveln.
 
Nere vid Timrås strandpromenad ligger Vivstavarvskapellet som tidigare var en brandstation.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Timrå, fototriss, byggnader, arkitektur, blogg100, #blogg100

Värdig konst

 
"Värdighet är konsten att höja ögonbrynen istället för rösten."
 
Ovanstående citat kommer från boken Manligt av Gunnel och Kjell Swärd (som jag tidigare bloggat om här). Vad kan vi då lära oss av det visdomsordet? Tja, jag vet inte riktigt. Själv kommer jag inte på något bra svar på den frågan. Inte just nu. Det är alldeles för kallt ute.
 
Bilden ovan har jag tagit i centrala Sundsvall. Sedan har jag lekt lite med bilden i appen Snapseed. Jag tycker det blev ett konstverk värdig den här bloggen.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om #blogg100, blogg100, värdighet

Snart påsk

När jag kom på jobbet i morse var entrén dekorerad med påskfjädrar. En snabb titt i min iPhonekalender visade att det faktiskt är påsk om endast två veckor. Herregud! Det var ju nyss jul.
 
Fast det är helt ok med påsk. Då får jag vara ledig några dagar extra och sova ut ordentligt på mornarna. Om dessutom utomhustemperaturen kunde förflytta sig från -15 gradersnivån till en nivå ovan nollstrecket vore jag riktigt nöjd. Då kanske det blir lite fart på snösmältningen också.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om påsk, blogg100, #blogg100

Jag gjorde det igen

Än en gång har jag lyckats byta en xenonlampa i min bil. I bilens instruktionsbok står det att man av säkerhetsskäl inte ska byta xenonlampor själv eftersom de laddas upp och har starkström i sig. Men om man bara väntar en timme efter att man slagit av tändningen så laddas starkströmmen ur och det är ofarligt att röra lampan. Därmed är det också helt ok att byta den. 
 
Bilens båda xenonlampor sitter emellertid väldigt trångt till så det är, rent praktiskt, ganska trixigt att byta dem. Men jag är beredd att kosta på mig lite milt våld och några svordomar eftersom jag sparar pengar på att byta lampan själv. Att lämna in bilen på verkstad för byte av xenonlampa kostar en bra bit över 1000 kronor men kostnaden för att byta den själv är endast inköpspriset för själva lampan - 249 kronor. 
 
Bilden: Eftersom xenonlampan sitter så knasigt till går det inte att se hur fästanorningen ser ut. Därför lyfte jag in min kamera i strålkastaren för att kunna se hur lampan var monterad. Då gick det lättare att byta lampan.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om #blogg100, blogg100, xenonlampa

Gud har humor. Men inte lika rolig som jag trodde.

Jag följer Gud på Twitter. Ja, det är faktiskt sant. Gud har ett eget twitterkonto och där delar hen med sig av diverse djupsinniga oneliners. Härom dagen twittrade Gud med en liten touch av Göteborg:
 
Ada älskade lasagne, men det gjorde inte Kålle, för det var hans pålle.
 
Jag läste högt för min sambo som skrattade och sa: "Ha ha, Ada hade alltså gjort lasagnen av Kålles häst".
 
"Kålles häst..?", sa jag lite undrande.
 
"Ja, skämtet syftar naturligtvis på debatten om hästkött", sa sambon.
 
Här blev jag tvungen att fundera lite. Hästkött..? Pålle..?
 
"Aha, pålle är alltså ett annat ord för häst", sa jag.
 
"Ja, vad trodde du det syftade på?", undrade sambon.
 
"Eh... jag trodde det syftade på något helt annat och att det var en fräckis", sa jag.
 
Om du vill kolla in Guds egna gudomliga tweets, gå in på Twitter och sök på @_GUD. Gud är faktiskt skitkul.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om #blogg100, blogg100, Gud, hästkött, Twitter, lasagne

Fototriss: blått

Temat hos Fototriss denna vecka är blått. Idag har jag varit ute och fotat blå saker som resulterat i följande tre bilder. Bilden ovan visar en blå datakabel i snön. 
 
Ingenting kan vara så blått som himlen. Här den blå himlen fotad genom några äkta barrträd från Timrå. 
 
Ingenting kan heller vara så blått som ett blåmärke. Bilden ovan visar ett smaskigt blåmärke som min sambo fått på ena benet. Det fick hon när hon snavade över en plastlåda med leksaker på sitt jobb (fritids). Jag erbjöd mig att blåsa på blåmärket. "Tack", sa sambon. "Men jag vet inte om det hjälper särskilt mycket".
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Fototriss, blått, blåmärke, Timrå, blogg100, #blogg100

Knäppa kort kan väl vem som helst göra

Året var 1974 och jag gick i nionde klass på högstadiet i Matfors. Skolan liknade antagligen de flesta andra högstadieskolor på den tiden med tegelfasad, rökruta, och ett stort kapprum med en massa förvaringsskåp. Samt en massa klassrum förståss.
 
På skolan fanns även ett uppehållsrum där vi elever hängde på rasterna. Där kunde vi spela spel, lyssna på musik och köpa eftermiddagsfika.
 
Plötsligt en dag monterades en fotoutställning upp i uppehållsrummet. Den bestod av ett antal stora pappersark med ett gäng svartvita bilder på. Jag kommer idag inte ihåg vilka motiven var på bilderna eller vilket tema utställningen hade. Däremot minns jag diskussionen om utställningen bland oss elever.
 
Det utbröt nämligen en intensiv diskussion om bilderna var fotografier eller målningar. Alldeles uppenbart var det fotografier men flera av eleverna hävdade att det måste vara målningar eftersom det annars inte kunde vara konst. De menade alltså att fotografier inte kan vara konst, utan konst måste alltid vara en målad tavla. "Knäppa kort kan väl vem som helst göra. En tavla kan bara målas av en konstnär", som någon i klassen sa.
 
Jag tänker på talesättet att "inte se skogen för alla träd som är i vägen".
 
Många verkar ha en klar uppfattning om hur konst ska vara. Det ska vara en målad tavla, eller en skulptur, och man ska kunna se vad det föreställer. Själv håller jag inte riktigt med om det. Jag tycker bra konst ska beröra och sätta igång fantasin. 
 
Som exempelvis fotot av ett kasserat moderkort till en dator. Gissa den underliggande meningen med bilden ovan!
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om foto, konst, #blogg100, blogg100

John Blund kom i vägen

Kvällens middag. Pasta Carbonara. Sambon instruerade mig om att, innan man börjar äta häller man lite riven ost och svartpeppar över maten. Det var jättegott. Jag blev mätt. Där någonstans kom inspirationen att skriva ett blogginlägg. Ett blogguppslag hade dykt upp i mitt huvud och jag vill få ner det på pränt. Men så blev jag trött, vilket man kan bli efter maten. "Jag vilar en stund i soffan först", tänkte jag. 
 
När jag vaknade ett par timmar senare hade jag glömt blogguppslaget. Roligare än så här blev det alltså inte idag.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om #blogg100, blogg100

Nästa gång du ramlar ner i ett slukhål - håll kameran rätt

Vi har tvingats bevittna det ett flertal gånger nu.  
 
Sverigedemokraten Kent Ekeroth gjorde det när han filmade sina järnrörshyttande kompisar. En privatperson gjorde det när hen filmade en grupp människor som fångade en rånare i Sundsvall. Och nu senast, när man filmade en rekonstruktion av Palmemordet i TV-programmet Veckans brott hände samma sak. 
 
Det handlar alltså om folk som filmat uppmärksammade händelser med sina mobiler - och vänt mobilkameran åt fel håll. De filmar i stående format och inte i liggande. 
 
Hur skulle det se ut på våra TV-skärmar om kamerateamet bakom Melodifestivalen filmade allt i stående format? Precis - det skulle se för djävligt ut. En smal bildruta i mitten av skärmen och två stora svarta ytor runt om. Skulle det vara snyggt kanske?
 
Nä, om du skulle råka kliva in på banken mitt under ett pågående bankrån, eller råka ramla ner i ett slukhål, eller hamna i något annat medialt scanario - kom ihåg att vända din mobilkamera rätt. Liggande format är det som gäller när man filmar!
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om #blogg100, blogg100, video, melodifestivalen, mobilkamera, kameramobil

Snart redo för Melodifestivalen

I begynnelsen skapade Gud Melodifestivalen. Sedan ett antal år tillbaka finns även en variant för ungdomar kallad Lilla Melodifestivalen. Nu undrar jag om det finns någon Stora Melodifestivalen för oss över 50 som gillar typ hårdrock och blues. Om så är fallet skulle jag kunna tänka mig att ställa upp med ett bidrag.
 
Jag ska bara träna lite till på appen Garage Band i min iPad.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Melodifestivalen, iPad, blogg100, #blogg100, mellon, mello

Fel låtar gick vidare. Definitivt.

 
Angående kvällens TV-sändning av Andra chansen i Melodifestivalen. Jag funderar lite på Martin Rolinski som ejakulerade så färgglatt på väggarna i sin glasbur när han framförde sitt bidrag. Han sjöng sin låt två gånger och jag undrar hur man bar sig åt för att göra ren glasburen mellan de två framförandena. Torkade man bort färgen med en trasa eller spolade man helt enkelt bort den med en vattenslang?
 
Samma frågeställning gäller danstjejerna som var med i hans nummer (de fick ju också färg på sig). Duschade de med kläderna på innan framförande nummer två eller rann färgen av, av sig själv? Jag förutsätter att det handlar om vattenlöslig färg utan skadliga tillsatser.
 
För övrigt tycker jag Caroline af Ugglas låt var bättre i kväll än när hon sjöng den i deltävlingen från Skellefteå. Om jag skulle höra den ännu en gång kanske jag till och med tyckte den var bra.
 
Men det var definitivt fel låtar som gick vidare till finalen. Jag tyckte Behrang Miri med "Jalla Dansa Sawa" borde gått vidare. Eller varför inte Martin Rolinski med sin Modern Talking-sound-alike-låt "In and out of love".
 
Jag rasar över svenska folkets röstfiasko.
 
 
Aftonbladet:
Trots röstkaoset
Gick rätt artiser vidare?
Män dominerar
Tittare kunde inte rösta
Här festar artisterna
Han stöttades efter missen 
 
DN:
Så gick Andra chansen
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om mello, Melodifestivalen, Martin Rolinski, Behrang Miri, mellon Blogg100

RSS 2.0
Evenemang och konserter


Evenemang och konserter