Kommer iPad verkligen att bli årets julklapp?Härom dagen tittade jag in hos företagets IT-avdelning där jag fann jag två IT-gossar i full färd med att undersöka en sprillans ny iPad. Självklart passade jag på att känna på den jag också. Men jag vet inte om jag är så sugen på att skaffa någon egen. Jag kan uppriktigt inte förstå vad man ska ha den till.

En iPad påminner en hel del om en iPhone. Den har en "smekskärm", den har appar och en likadan hemknapp. Men en iPad är mycket större, så därför ryms den inte i fickan. En iPad har heller ingen kamera och man kan inte ringa med den. Så frågan är: varför behöver man en iPad när en iPhone är så mycket bättre.

Visst, en iPad har större skärm vilket kanske gör surfandet lite roligare. Men den är samtidigt så pass stor att den borde kännas klumpig att bära med sig när man är ute och rör sig. Jag läste nånstans att iPad tippas bli årets julklapp. Ska bli intressant att se om det verkligen blir så.

I alla fall så bad jag att få bli förevigad på bild när jag höll i IT-avdelningens iPad. Så nu har jag i alla fall bildbevis på att jag hållit en sådan i mina händer. Notera särskilt iPhonevantarna jag har på mig, vilka jag bloggade om igår.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Skönt med speciella yllevantar för iPhoneOm du har en iPhone har du kanske märkt att du inte kan använda pekskärmen när du har handskar på dig. Detta är en klar nackdel nu när det blivit vinter eftersom man då oftast vill ha något värmande plagg på händerna. Nu finns dock lösningen på problemet. På Cool Stuff kan man nämligen köpa yllevantar som även funkar att smeka sin iPhone med.

I förra veckan skaffade jag mig ett sådant par vantar och idag testade jag dem utomhus.

Vantarna är alltså (enligt Cool Stuff) av ylle men längst upp på tummen, pekfingret och långfingret är materialet anpassat för att kunna användas på en pekskärm. Fungerar det då? Ja, för det mesta. När jag testade funkade det alldeles utmärkt när jag höll min iPhone i ena handen och pekade med den andra handen (se bilden ovan).

Däremot funkade det inte så bra när jag hade mobilen i bilhållaren på instrumentbrädan. Kanske kom pekfingret från fel vinkel på något vis. Men å andra sidan ska man ju inte använda mobilen när man kör bil (själv har jag då en bluetooth-mojäng i örat för att kunna ha båda händerna på ratten).

iPhonevantarna verkar vara av hyfsat god kvalitet men de finns endast i en storlek, en storlek som skulle kunna benämnas damstorlek. Således är de lite för små för mig vilket gör att de inte blir så väldigt varma. De finns endast i en färg, svart. När jag kollade på nätet så hittade jag emellertid liknande vantar på andra sajter i flera färger och andra storlekar.    

Jag försökte ta en egen bild på mina vantar men den blev inte så bra. Lånade istället bilden ovan från Cool Stuff.se


Cool Stuff:
Vantar för pekskärm
Julklappar till pojkvän

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Fredagsmys med förhinderI vårt vardagsrum har vi ett ganska stort fönster och från det har vi utsikt både över det närmsta grannskapet och över lite mer vidare vyer (vi bor i Timrå men kan se ända bort till Alnöbron). Från fönstret ser man även min vedhög på baksidan av huset, som jag jobbat hela sommaren med att bygga upp. Jag är stolt över min vedhög och varje kväll brukar jag stå en stund i fönstret och beundra min skapelse.

Idag är det fredag och som vanlig när jag kommer hem från jobbet på fredagseftermiddagar så ställer jag ner portföljen i hallen och inleder helgen med ett primalskrik: "ÄNTLIGEN FREDAG". Sedan öppnar jag en Falcon Höstlager och går fram till vardagsrumsfönstret för att titta på min vedhög.

Men idag var det något som inte stämde. Mitt på fönstret hängde en stor adventsstjärna som gjorde det näst intill omöjligt att se vedhögen. Väldigt störigt. Men det var alltså så att sambon hade adventpysslat tidigare under dagen och förutom stjärnan i fönstret hade hon tagit fram ljusstakar och lagt fram ett antal juldukar.

Jag kände hur oron spred sig i kroppen och jag försökte titta på sidan om adventsstjärnan men ljuset speglade sig i fönsterglaset och jag kunde inte se någonting alls. Shit!

Men det är bara att acceptera. Julen är ju snart här.

Bilden ovan: Nånstans där ute finns min vedhög. Men jag kan inte se den. Det hänger en adventsstjärna i vägen.


Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , , , ,

Vilken tur man inte är politikerJust nu är jag glad att jag inte är politiker. För om jag varit det hade jag inte kunnat skriva detta blogginlägg. Jag har nämligen sålt mig till näringslivet. För 400 kronor.

Det förhåller sig på det viset att e-handelssajten Cool Stuff har erbjudit bloggare att testa deras produkter. Kravet var att man uppdaterar sin blogg regelbundet och att folk verkar läsa den (Cool Stuff-folket har kollat att jag får kommentarer). Jag anmälde mig frivilligt och fick ett presentkort av Cool Stuff på 400 kronor.

Raskt satte jag mig ner vid datorn och beställde följande fem produkter ur Cool Stuffs sortiment:
1. En radiostyrd helikopter
2. Vantar för iPhone
3. En form som man gör isstjärnor med
4. Konstgjord snö
5. Nintendogodis

Jag tänkte börja med att recensera den radiostyrda helikoptern:

Det här handlar om en ganska liten helikopter (16 cm lång), men ack så rolig att flyga. Trots att konstruktionen är enkel och priset överkomligt (200 kr) så är den fullt manövrerbar med den medföljande kontrollen. Det tog ett tag innan jag lärde mig hur man flyger den, men bara jag fick träna en stund så gick det hyfsat bra. Man laddar helikoptern via manöverkontrollen och efter 20 minuters laddning är den fulladdad och då kan man flyga fem minuter.

Det enda problemet finns på det mentala planet, och jag frågar mig själv om man egentligen kan ägna sig åt sådant här när man är 52 år? Under mina pilotövningar i vardagsrummet kom sambon förbi och titta lite storögt på mig. Men hon tyckte det var ok. Hon hjälpte mig till och med att föreviga provflygningarna på bild (bilden ovan).

I kommande blogginlägg ska jag berätta om de övriga prylarna jag beställde från Cool Stuff.


Cool Stuff:
Radiostyrd helikopter Silverlit PicooZ
Julklappar till honom


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

När jag gjorde ett klipp på byggvaruhuset

Idag åkte jag genom Birsta köpcentrum strax utanför Sundsvall. Jag konstaterade än en gång att lokalerna där byggvaruhuset Silvan en gång i tiden låg fortfarande står tomma. Silvanvaruhuset i Birsta stängdes för gott i början av 2009 och ännu har alltså ingen ny näringsidkare slagit upp portarna i de lokalerna. Jag undrar varför.

Veckorna innan Silvanvaruhuset lades ner så hade man total utförsäljning och jag minns att sambon och jag var där och handlade. Framför allt minns jag det fantastiska klippet jag gjorde. Och inte bara det. Köpet blev också en triumferande seger över min sambo. Naturligtvis skrev jag då ett blogginlägg om det hela. Läs det här.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Följ min blogg med bloglovin

Bloggen fast i dålig nätsluss502 Bad Gateway.
Det var budskapet jag möttes av när jag försökte gå in på min blogg igår. Ingen Per-Anders blogg visade sig alltså på skärmen utan istället det märkliga budskapet 502 Bad Gateway. Ordet gateway översatt till svenska är nätsluss eller nätverksnod och en sådan används till att koppla ihop olika nätverk (enligt information jag hittade på Internet).

502 Bad Gateway måste alltså innebära att min blogg fastnade i någon dålig nätverkskoppling och inte kom loss därifrån. Jag skickade ett mail till Blogg.se och fick svar idag att man haft störningar under helgen, men att det nu är åtgärdat. Per-Anders blogg är alltså åter på banan igen.

Hoppas bara att min blogg i fortsättningen håller sig till de goda nätverkskopplingarna och inte ger sig ut på några dåliga nätvägar.

Läs även andra bloggares åsikter om
, , , ,


När allt blev fel vid frukostbordetIdag tänkte jag berätta lite om min frukost. När jag äter frukost brukar jag börja med att bre en smörgås, gärna på ett mörkt mjukbröd, och sedan toppar jag med något lämpligt pålägg, exempelvis en skiva rökt skinka. Till det dricker jag ett glas mjölk. När jag ätit upp smörgåsen gör jag ytterligare en eller två, fast med ett annat pålägg, typ en ostskiva eller leverpastej. Ibland händer det även att jag äter ett kokt ägg.

När jag ätit upp alla mackor, och det eventuella ägget, går jag över till frukostens höjdpunkt, filmjölken. Filmjölken äter jag med en sked ur en djuptallrik, och ovanpå filmjölken brukar jag hälla någon form av flingor. Det kan handla om Crunchy eller ibland müsli.

Men i morse hände något. Utan att jag egentligen kan förklara varför så inledde jag mitt frukostätande med filmjölken och inte med mackorna. Efter några sekunder kom emellertid jag på vad jag gjort, och jag började istället bre en smörgås. Turligt nog hade jag bara hunnit ta några skedar av filmjölken och jag kunde snabbt gå tillbaka till den invanda frukostrutinen.

Ibland är det ganska lite som kan skapa dramatik i vardagen.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Jag är GudDetta blogginlägg ska ses som en gåva till mänskligheten. I min barmhärtiga nåd delar jag nu med mig av min visdom i form att ett tidigare publicerat blogginlägg. Läs det här.


Aftonbladet:
Jay rörd till tårar efter hyllningarna
Succén tillbaka

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Råkall dimma gjorde staden gråUnder förra veckans bilfärd i norra Sverige hade vi bilradion på för att få information om det rådande ovädret. Bland annat pratade man på radion om fenomenet Frozen Fog som uppstår när vattendropparna i dimman fryser till is och det bildas extremt små iskristaller. Frozen Fog är besvärligt för flyget och man berättade på radion att flera flygningar var inställda.

Igår slog vädergudarna till igen och den här gången lade de tät och råkall dimma över Sundsvall. Sikten på vägarna blev extremt begränsad och bilar, människor och byggnader förvandlades till gråa skuggor. Själv fick jag i uppdrag att fotografera ett företagsevenemang på Södra Berget, och där uppe på bergstoppen (240 möh) förvånades jag över hur vädret förändrades.

Det var samma upplevelse som att lyfta med flyget. Där upp på toppen var det blå himmel och strålande solsken, och över Sundsvall såg man dimman - uppifrån. Jag vet inte om det även denna gång handlade om Frozen Fog men det var en märklig känsla att efter utfört fotouppdrag åka ner i dimman igen och den (bokstavligt talat) grå verkligheten i Sundsvall.

När jag var på väg tillbaka till jobbet hade det blivit lunchrast och jag passade på att åka upp en sväng på Sundsvalls andra stadsberg, Norra Berget, som är lite lägre än det södra. Där kunde man i alla fall att skymta stadens hus och gator (se bilden ovan), men så mycket med än en skymt blev det inte. Som framgår av bilden låg dimman väldigt tät.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Om groggar, drinkar och klassmarkörerÄr språket en klassmarkör?

Det är lördag kväll i november och jag står i vardagsrummet och tittar ut genom fönstret. Ute har mörkret lagt sig men tack vare den vita snön kan jag ändå se min vedhög på baksidan av huset. Jag tar en klunk Falcon Höstlager och funderar lite på det här med alkohol och vilken betydelse det har i sällskapslivet.

Om man blandar Coca Cola och vodka i ett glas, vad får man då? En grogg, skulle jag säga. Men om man dessutom häller i lite likör och sätter en citronskiva på kanten, vad blir det då? Jag skulle fortfarande kalla det för en grogg men jag vet att många istället skulle kalla det för en drink.

Fast egentligen är det ju samma sak. Starksprit och läsk, blandat i ett glas. Den enda skillnaden är att om man använder TV-såpaordet drink så känns kanske alkoholbruket lite finare.

Själv är jag dock inte så förtjust i starksprit över huvud taget, oavsett om man gör en grogg eller en drink av det. Jag tar hellre en öl när det är lördag kväll, vilket underlättar när jag vill filosofiera lite vid min vedhög.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

DN:
Utredning vill tillåta spritbutiker

Ska Stureplanssossarna ta över nu?Det kaos som nu råder inom socialdemokraterna är bara är positivt. Kriser brukar ju många gånger vara upprinnelsen till förnyelse och utveckling, och jag tror den pågående turbulensen är bra. När partiets företrädare beklagar sig över att debatten inte förs internt, handlar det egentligen om att de är störda över att inte kunna styra den. Verklig utveckling och förnyelse måste komma från gräsrotsnivån och då kanske det måste få bli lite rörigt ett tag.

Inom centerpartiet pågår ju en kamp mellan landsbyggdsfundamentalisterna och Stureplanscentern, och frågan är om vi får något slags liknande scenario i det socialdemokratiska partiet. Gråsossarna mot Stureplanssossarna?

Socialdemokraterna behöver definitivt en pånyttfödelse. Förhoppningsvis kommer den pågående turbulensen att utmynna i ett nytt, fräscht och modernt socialdemokratiskt parti som vinner valet 2014.


Aftonbladet:
Palm vill tänka och känna efter
Mäktigaste S-toppen leder valet av ny ledare
Så ska S nya ledare vara

DN:
Ängslig positionering inom S
”S måste tillbaka till folks verklighet”
Vägval hotar splittra Socialdemokraterna
Wallström populäraste kandidaten
Förändringens kraft
Sahlin: ”Det behövs en samlande gestalt”

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Det kan vara både uppåt och nedåt i livets brödkorgMåndagar är viktiga dagar. Särskilt måndagsmornarna. På något vis är det måndagsmornarna som visar vägen hur resten av veckan kommer att bli. Om måndagsmorgonen känns ångestfylld och tröttsam, då vet jag att jag har en seg och jobbig vecka framför mig. Men om jag känner mig engagerad och energifylld när måndagsmorgonen gryr, då förstår jag att veckan kommer att bli bra.
 
I morse var det en sådan måndag morgon då jag kände mig hyfsat energifylld. Redan i duschen kände jag hur arbetslusten grep tag i mig, och vid frukostbordet visste jag att dagens arbetsuppgifter skulle bli en lätt match.
 
Helst skulle jag ju vilja att alla måndagar kändes energifyllda, men frågan är hur jag själv kan påverka så att det blir så. Eller finns det ett värde i att livet tar sig framåt som en sinuskurva, dvs ibland är det uppåt och ibland går det nedåt? Är nedåtkurvorna viktiga för att man ska kunna uppskatta uppåtkurvorna bättre?
 
Morgonfikat på vårt jobb följer definitivt en sinuskurvas utveckling. Varje veckodag har sin speciella brödsort där kulmen nås på onsdagar. Då får vi två sorters tekakor och jag brukar alltid välja den jättegoda fullkornsvarianten. På torsdagar får vi sedan (jättegoda) saftiga limpmackor och veckan avslutas med de något tristare fredagsfrallorna. 

Bilden ovan visar fikarummets brödkorg där måndagsinnehållet utgör en halvtrist start på veckan.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Rätt av Mona Sahlin att avgå

Så kom då beskedet. Mona Sahlin avgår som partiordförande i socialdemokraterna. Att hon avgår är nödvändigt för att partiet ska kunna förnya sig, och glädjande är att hon insett det själv.

När Mona Sahlin tillträdde som partiordförande efter valet 2006 möttes hon av jubel från många aktiva socialdemokrater. Lite förvånande tycker jag, men ingen nytt fenomen inom socialdemokraterna. Jag är själv partimedlem, men har aldrig riktigt förstått varför hon haft en sådan helgonstatus i partiet. Jag tycker Sahlins storhet inom partiet påminner om sagan Kejsarens Nya Kläder. Ingen har sett det uppenbara, utan förbehållslöst ställt upp bakom henne.

Enligt Aftonbladet sa Mona Sahlin i samband med sitt avgångsbesked: "Vi måste ta till oss förändringarna i samhället på ett djupare sätt. Vi måste orka vända oss utåt på ett sätt som vi inte har gjort hittills. Det finns ett stort behov att öppna upp oss och för yngre människor med andra åsikter att komma in i partiet."

Det jag undrar är varför den insikten kom först i samband med valförlusten. Det är väl ingen nyhet att många förtroendevalda inom socialdemokraterna bitit sig fast för länge, och att det behövs en förnyelse i partiorganisationen.

Den turbulens som just nu råder i partiet tror jag är bra. Förhoppningsvis kan det innebära en nyttig diskussion om personfrågor, politiskt budskap och hur budskapet ska torgföras. Däremot ser jag inga skäl att förändra själva politiken. Genuin socialdemokratisk politik behövs mer än nånsin. I dagens ego-Sverige har ordet solidaritet helt tappat sitt värde, och för att återupprätta det ordets status måste Socialdemokraterna börja prata ideologi, värderingar och attityder. Inte (vilket det finns skäl att befara) vrida socialdemokratin till höger.

Nu är frågan vem som ska ta över ordförandeklubban. Som jag ser det finns ingen självklar kandidat. Följetongen fortsätter.

Aftonbladet:
HÄR AVGÅR SAHLIN
Mellin: Bara ett mirakel kunde ha räddat henne
Kommentarer till Sahlins avgång
De hetaste S-kandidaterna

DN:
Mona Sahlin avgår
Ingen självklar efterträdare
Ohly: Jag är stolt över Mona Sahlin

Förståelse för avgångsbeslut
”Hon hade kunnat sitta kvar”
Inga krav på Sahlins avgång

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,


Jag har fått ett mail från Mona Sahlin

Härom dagen fick jag ett mail från socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin. I mailet skrev hon att hon ska ge "en valberedning i uppdrag att inför mellankongressen pröva förtroendet för hela verkställande utskottet och partistyrelsen. Partiledningen behöver ha ett starkt stöd och mandat för det stora förändringsarbete som nu måste följa. Vidare skriver hon att hon vill och tänker ta sitt ansvar och leda partiet genom den pågående krisen, och att socialdemokraterna måste förändra sin politik.

Mailet (som skickats till mig och till alla andra socialdemokratiska partimedlemmar) gör mig lite bekymrad. Partistyrelsens modell för att ta partiet ur krisen är alltså att förändra den socialdemokratiska politiken, inte att syna företrädarnas arbete (visst, förtroendet för partitoppen ska prövas, men resultatet verkar förutbestämt). Jag skulle vilja att det vore tvärt om.

Skälet till socialdemokraternas valförlust och kris är ju att partiets företrädare gjort ett dåligt arbete. Och om inte de nuvarande företrädarna kan leverera ett bra politiskt arbete (både på riks- och lokalnivå), då måste de naturligtvis bytas ut.

Däremot ser jag inga skäl att förändra själva politiken. Genuin socialdemokratisk politik behövs mer än nånsin. I dagens ego-Sverige har ordet solidaritet helt tappat sitt värde, och för att återupprätta det ordets status måste Socialdemokraterna börja prata ideologi, värderingar och attityder. Inte (vilket det finns skäl att befara) vrida socialdemokratin till höger.

Just nu verkar det råda en ordentlig turbulens inom partiet, vilket jag tycker är bra. På det viset kan vi(förhoppningsvis) få en rejäl debatt om personfrågor, politiskt budskap och hur budskapet ska torgföras. Bara nu inte den debatten kvävs av partitoppens desperata kamp att behålla sina egna maktpositioner.


Aftonbladet:
Mona Sahlin: Partiet behöver ruskas om
Juholt trakasserad efter avgångskrav
Det är bråttom om hon ska få till något slags lugn i sitt parti

DN:
S sluter leden på krismötet
Lundby-Wedin: ”Kritiskt läge”
”Risk att S står inför ökenvandring"

Läs även andra bloggares åsikter om
, , ,

Mycket snö i Norrland - utom på Piteås gågataTillbaka i Timrå igen efter den tre dagar långa jobbturnén i norra Sverige. Det blev totalt 120 mil efter snöiga Norrlandsvägar varav 80 mil under gårdagen. Men allt gick bra. Vi höll oss på vägen hela tiden och vi fick många intressanta möten med spännande människor, möten som sedermera ska resultera i reportage i personaltidningen.

I torsdags passade jag och kollegan på att ta en sväng in till centrala Piteå. Vi tog en promenad på Storgatan där en del av gatan är uppvärmd gågata. Jättehäftigt. Alla övriga gator var fulla av snö, men gågatan var helt snöfri vilket gjorde promenaden extra behaglig.

På bilden ovan poserar jag på Piteås uppvärmda gågata. Trots mycket snö på de angränsande gatorna var gågatan torr och snöfri.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Ingen mening med 3D utan TVFinns inte så mycket tid till att blogga just nu. Befinner mig på tjänsteresa i Piteåtrakterna och måste lägga all tid på jobbet. Återkommer senare med mer utförliga rapporter om vad som händer. Så länge visar jag en bild jag hittade i mobilen. Bilden är tagen förra veckan och visar hur jag ser ut när jag har 3D-glasögon på mig. Tyvärr fanns ingen 3D-TV i närheten, bara en vanlig TV. Inte så stor mening att titta på vanlig TV med 3D-glasögon. Jag valde att istället titta bort från TVn. Egentligen ingen mening med det heller.

Men framför allt finns det ingen mening med det här blogginlägget. Bara tomma ord i cyberspace.

Det blev en snöig färd på E4Idag har det varit ett rejält snöoväder efter Norrlandskusten, och just dag har jag och kollegan kört bil mellan Sundsvall och Piteå. Men allt gick bra. Trots ymnig snöande kom vi fram i gott skick.

Jag har egentligen inga problem att köra bil när det snöar. Det är betydligt besvärligare när det är isigt på vägen och riktigt halt. Dagens snöande var ingenting annat än vanligt vinterväder. Om man tar det lugnt går det oftast bra.

Bilden ovan visar en kombinerad plog- och saltbil som låg framför oss strax norr om Umeå.


Aftonbladet:
Nu drabbar snön norrlandskusten
Polisen: Det är vidrigt på vägarna – ställ bilen!

Expressen:
SMHI varnar: Svår halka i hela landet
Väderkaoset drar norrut


Årets glögg har samma färg som diskmedelÅrets glögg heter Blossa X och har (enligt marknadsföringen) smak av saffran. När sambon och jag provsmakade i helgen kunde vi urskilja saffran i doften, men däremot inte så mycket i smaken. Vid uppvärmningen noterade jag däremot att Blossa X hade samma färg som vårt diskmedel, vilket dock inte ska ses som något negativt. Vårt diskmedel är faktiskt väldigt vackert.

Men trots (eller kanske tack vare) att vi inte kände någon smak av saffran så tyckte vi att Blossa X smakade okej. Emellertid saknar jag Blossas mandaringlögg från i fjol. Den tyckte jag var god.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,


Det finns bara fem av mig och det är jagIbland när det är mycket att göra brukar jag tänka: "Tänk om man kunde vara på flera ställen samtidigt". Men om man verkligen vill så går det faktiskt. Härom dagen fick jag för mig att höstpyssla lite på villatomten. Typ kratta löv, bära undan trädgårdsmöblerna mm. Och för att få lite fart på jobbet så försatte jag mig i trance, och vips så fanns där inte mindre än fem Per-Anders som kunde rusa runt på gräsmattan.

Men trots min personlighetsklyvning så blev det ändå inte mycket gjort. Efter en liten stund tog fotograferingslusten över, vilket resulterade i bilden ovan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

En stilla stund inför alla helgons dagIdag har jag varit på begravning. Det var min sambos moster som gick till den sista vilan, och det blev ett stilla och fint avsked i kyrkan. Bland annat fick vi höra sång av Elvis Presley. Det 79-åriga damen var nämligen en stor beundrare av sångaren från Memphis, och hon hade i sina instruktioner inför begravningen bestämt att vi skulle få höra Elvis inspelning av How Great Thou Art (vilket är den engelska versionen av den svenska psalmen O store Gud).

När vi kom ut efter begravningsakten hade skymningen börjat lägga sig och vi tog en promenad runt kyrkogården. I morgon är det ju alla helgons dag och kyrkogården glittrade vackert av alla tända ljus på gravarna. Även vi hade gravljus med oss som vi smyckade våra anhörigas gravar med.

Bilden ovan tog jag vid minneslunden på kyrkogården.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Idag blev det pannkakor till middagJag gräddade pannkakor till middag idag. Sambon har lärt mig att det går fortare om man gräddar i två stekpannor samtidigt. I början av vårt samboliv var jag lite skeptisk till denna form av turbomatlagning, men efter att ha provat några gånger så tycker jag det funkar bra. Jag hann till och med ta en Hipstamaticbild med min mobil.

Pannkakor har alltid tillhört den skara av maträtter som jag betraktar som mina favoriter. Jag äter dock inte ärtsoppa till, utan istället mackor av mjukbröd med rökt skinka på. Och så sylt på pannkakan förståss.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kanske man skulle prova lite knark ändå

"Knark är gott." Så stod det textat med röd sprajfärg i en gångtunnel i den Sundsvallsförort där jag bodde innan jag flyttade till Timrå. När jag hade vägarna genom gångtunneln tänkte jag ibland lite förstrött: "Det där måste vara skrivet av någon knäppis som inte förstår bättre. Knark är ju farligt."

Men i själva verket kanske det är jag som inte förstått hur saker och ting ligger till. Att döma av kommentarerna jag fick till mitt förra blogginlägg så verkar jag ha missat något. Marijuana och cannabis är ju tydligen inte alls så farligt som jag trott.

Här kommer mina svar till de som kommenterade mitt förra blogginlägg:

Kerstin: Eftersom jag själv aldrig provat cannabis (eller någon annan narkotika) kan jag naturligtvis inte uttala mig av egen erfarenhet. Men innan gårdagens blogginlägg försökte jag läsa på via nätet. Enligt Wikipedia klassas inte cannabis som en beroendeframkallande drog, men konstaterar också att det råder delade meningar om det inom läkarvetenskapen.

Droginfo.com kan man läsa att cannabisbruk kan ge kronisk försämring av tankeverksamheten. Den språkliga förmågan och minnet är några av de saker som tar stryk vid upprepat cannabisbruk. Om man sedan vill kalla det för hjärnskador eller inte är väl en smaksak. Hjärnan verkar i alla fall inte må så bra av det.

Du verkar också mena att folk inte vill vara kritiska till den (negativa) information man fått om narkotika. I droginfo.com kan man läsa att en kronisk effekt av cannabisbruk är en försämrad förmåga att dra korrekta slutsatser; och därmed kritiskt granska sitt eget beteende. Vem bör egentligen var mest kritisk?

Redland Norberg: Se mitt svar till Kerstin ovan.

Maggan: Enligt vad jag förstått är marijuana och hasch två varianter av cannabis, där endast konsistensen skiljer dem åt.

Cina: Ja, uppenbarligen trampade jag på en del ömma tår med mitt inlägg. Mitt påstående att cannabis är farligt verkar väcka en del heta känslor. Jag är i alla fall glad för ditt stöd.

Daniel: Du verkar ha många omkring dig som röker marijuana, men ingen har fastnat i missbruk. Hm...

Anonym: Kanske jag skulle prova att röka lite marijuana ändå. Bara för att känna hur det känns. Det är kanske på tiden att jag börjar kritiskt granska all anti-narkotikainformation jag fått genom livet; när polisens informerat på jobbet, av läkare och av myndigheter. Allt är kanske bara en enda stor konspiration.

Beate: Visst, jag hade heller inga problem med att vandra genom Red light district i Amsterdam. Alla var vänliga och trevliga och stämningen var gemytlig. Men att gå där kvarter efter kvarter och se kvinnokroppar exponeras i skyltfönstren, som fläskfilé i en charkdisk, gav i alla fall mig en obehaglig eftersmak. Har lite svårt att acceptera när människor är till salu.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

DN:
Nej till laglig marijuana

Knark och prostitution på laglig vägI morgon ska den amerikanska delstaten Kaliforniens innevånare få rösta ja eller nej till ett förslag om att göra marijuana lagligt. Om förslaget går igenom hoppas delstatens myndigheter att få både minskad kriminalitet och stora rikedomar. Tanken är nämligen att en legalisering ska stoppa de knarkkarteller som för in marijuana från Sydamerika, och eftersom försäljningen av marijuana är tänkt att beskattas så räknar även delstaten med att få in betydande inkomster.

Men, tänker jag, marijuana är ju att betrakta som knark. Och knark är ju farligt. Folk blir ju sjuka av sånt. Hur kan man då ha en folkomröstning om det ska vara lagligt eller inte? Uppenbarligen tycker i alla fall myndigheterna i Kalifornien att det är okej att folk använder en drog som ger psykoser och hjärnskador. Detta så länge skatteintäkterna rullar in.

Legaliserad narkotika är ju ingenting nytt och i exempelvis Nederländerna kan man köpa cannabis i speciella Coffeeshops. Där har man ju en "liberal" syn även på prostitution, och vid ett besök i Amsterdam för ett par år sedan fick vi se både cannabisförsäljningen och prostitutionen på nära håll. Det verkade inte speciellt trevligt. Dessa två verksamhetsområden har ju en tendens att följas åt och oavsett om det sker på laglig eller olaglig väg så följer ju misären i dess spår.

Bilden ovan tog jag i smyg i "Red light district" i Amsterdam. Det råder nämligen fotoförbud där, men i skydd av min sambo lyckades jag få några bilder på den lagliga verksamheten.


Aftonbladet:
I morgon kan marijuana bli lagligt – i Kalifornien

DN:
Latinamerika följer val om legalisering
USA: Laglig marijuana på valsedeln

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Ännu ingen snö i TimråIgår, söndag, tog sambon och jag en promenad nere vid havet vid Vivstavarvskapellet i Timrå. Solen sken och temperaturen var riktigt behaglig. Här har vi ännu inte fått någon snö och kan fortfarande njuta av höstens alla färger. Kameran var naturligtvis med och jag förevigade allt från fåglar till undervegetation.På en åker hade en stor mängd olika sorters fåglar samlats, allt från kanadagäss till kråkor (tror jag). Jag är inte så hemma på fåglar men fascinerades av deras beteende. Helt plötsligt gick en stor flock med kråkor ner på låg höjd och flög kors och tvärs ovanför våra huvuden. Det hela kändes nästan som en scen ur Hitchcocks film "Fåglarna". Efter en stund lugnade de ner sig och parkerade i trädtopparna i en liten björkallé.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

RSS 2.0
Evenemang och konserter


Evenemang och konserter