Scener från ett broderskap

 
Det här inlägget har tagit ett drygt halvår att skriva.
 
I julas sändes serien Den fjärde mannen på SVT. Serien bygger på en bok av Leif GW Persson och handlingen kretsar kring ambassaddramat 1975 då terrorister ockuperade västtyska ambassaden i Stockholm.
 
I slutscenen sitter två män på en parkbänk och den ene berättar om en händelse från sin barndom. Berättelsen handlar om hur han hetsade sin bror att skjuta en fågel med ett luftgevär men brodern tvekade. När så brodern efter mycket tjat till slut gav vika och sköt en fågel fick denne en utskällning och blev bestraffad av fadern. Brodern som tjatade vägrade att erkänna någon skuld inför fadern och slapp bestraffning helt och hållet. 
 
Frågeställningen efter berättelsen var ungefär: är man samma människa som vuxen jämfört med när man var ung? Ska man som vuxen behöva ta ansvar för nåt som man gjorde som barn (med tanke på brodern som tjatade)? 
 
Själv har jag ingen bror utan får istället diskutera saken med mig själv. Jag försätter mig i ett temporärt tillstånd av multipla personligheter vilket resulterar i nedanstående diskussion (och ovanstående bild på mig själv). Helt klart är att jag inte håller med mig själv om mina åsikter.
 
P-A 1: "Jag påstår att de personliga dragen hänger med hela livet. Pojken som hetsade sin bror att skjuta fågeln, och sedan inte kunde stå för det - jag tror sannolikheten är stor att han skulle kunna göra liknande saker som vuxen."
 
P-A 2: "Nja, jag håller nog inte med. De flesta har väl nån gång handlat i ungdomligt oförstånd och gjort sådant de absolut inte skulle göra som vuxen. Man präglas väl också av den omgivning man vistas i och de normer som finns där."
 
P-A 1: "Visst, men det är inte så kul att tvingas leva ett helt liv anklagad för något man inte gjort sig skyldig till. Det finns dem som blivit massmördare för mindre."
 
P-A 2: "Fast det handlar också om att kunna förlåta. Ingen ska behöva känna sig dömd hela livet för något man gjorde som barn."
 
P-A 1: "Visst, men att kunna förlåta förutsätter faktiskt att den andra parten först ber om förlåtelse."
 
P-A 3: "Jag föreslår att vi tillsammans tittar på serien Morgans mission som börjar på måndag (5 oktober, SVT 1, kl 20,00). Serien handlar om skådespelaren Morgan Alling som startar en mission mot mobbing vid en högstadieskola i Ystad."
 
P-A 1: "Okej, det kan vi göra. Men jag skulle vilja tillägga att inte heller brodern som sköt är utan skuld. Det var ju trots allt han som dödade fågeln. Var och en måste kunna ta ansvar för sina egna handlingar."
 
P-A 2: "Jag gillar underrubriken på Morgans mission: det finns inga onda barn - bara onda mönster".
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om hämnd, mobbing, förlåtelse, ondska
 

Så vems är egentligen felet?

 
För ett par veckor sedan var 30 000 människor ute på gatorna i Helsingfors och demonstrerade mot den finska regeringens sparpaket. I sparpaketet ville regeringen bland annat sänka sjukersättningen, genomföra en allmän sänkning av lönerna med fem procent, samt ta bort semesterdagar för de offentliganställda. 
 
Skälet till den finska regeringens sparplaner var landets dåliga ekonomi. Frågan är då varför Finlands ekonomi inte är bra. 
 
Om det hade varit i Sverige hade många antagligen lagt skulden på invandrarna. Grejen är ju bara att i Finland tar man inte emot så många invandrare. Man brukar ju till och med skryta med att man endast tar emot ett fåtal flyktingar per år, långt många färre än Sverige. 
 
Så vilka ska man då skylla på. Svenskarna? Det svenskfientliga partiet Sannfinnländarna fick ju många röster i förra valet tack vara (eller på grund av) sin svenskfientlighet så det kanske är svenskarna i Finland som är de skyldiga i sammanhanget?
 
Eller..?
 
Det verkar vara viktigt att det alltid finns nån att hata och som vi kan skylla allt elände på. I Sverige är det många som skyller allt elände på muslimer, i Finland skyller man på svenskar.
 
I Nordamerika skyller man på indianer.
 
Härom dagen såg jag att jag kört över en skruv, som nu satt fast ett av däcken. Så länge skruven sitter där är allt frid och fröjd men skulle skruven lossna då blir det genast punktering. 
 
Så frågan är nu: vem ska jag skylla på?
 
Bilden tog jag härom dagen när jag var ute i skogen i ett jobbärende. Fotoobjektet är nån sorts mossa på marken.
 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om flyktingar, muslimer, svenskar, invandrare, rasism

Fotottriss: siffror

Siffror. Det är temat hos veckans Fototriss. Första bilden har jag tagit på äggklockan i köket som är utformad som en apelsin.
 
Dena andra bilden har jag tagit på värmereglaget i min bil.
 
Tredje bilden har jag tagit på en el- eller pumpstation (eller vad det kan vara) i närheten av där jag bor.
 
Bilderna har jag också lagt upp på Instagram.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om foto, fototriss, siffror

Att stå på huvudet och läsa annonser

 
Det här med företagsannonser i dagstidningar. Jag har märkt på sistone att vissa annonsörer väljer att ha sin annons upp och ner när den publiseras i tidningen. Antagligen för att de tror att läsaren ska bli nyfiken och vända på tidningen för att läsa annonsen. 
 
Men tänk om alla annonsörer skulle göra likadant. Då skulle ju ingen sticka ut. 
 
Då blev man ju tvungen att läsa hela tidningen upp och ner. 
 
Frågan är om det är fler eller färre som läser en annons när den är upp och ner. Vad tror du?
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om annonser, media, timrå, sundsvall