Mera opera i Melodifestivalen

Malena ErnmanDet mest minnesvärda från kvällens delfinal i Melodifestivalen (från Malmö) var Maria Haukaas Storengs urringning. Det var med viss oro jag såg hennes framträdande tillsammans med Anna Sahlenes, eftersom det var precis på gränsen att Bröderna Hyland skulle hoppa fram.

För övrigt undrar jag varför låtskrivarna alltid ser så skumma ut. Till skillnad från de välpolerade artisterna ser låtskrivarna ofta lite råbarkade ut. Fast vem vet, det är kanske ett hårt liv att skriva schlagerlåtar...

Man kan också undra hur det kommer sig att dansbandsliken Thorleifs är med. Svaret är troligen att arrangörerna vill säkra röstningsintäkterna från den äldre generationen. Antar väl att det endast är äldre damer som röstar på Thorleifs.

Bäst i kvällens deltävling var faktiskt valpsångaren Darin som överraskade med en grym version av schlagerklassikern Se på mig, med endast piano och cello i kompet. Riktigt bra faktiskt.

Konstatera också att det är coolt när man blandar in lite opera i schlagersmörjan. Mera sånt.

Nu återstår att se hur det går för min favvo Caroline af Ugglas när andra chansen går av stapeln nästa vecka i Norrköping.Läs även andra bloggares åsikter om
, , , ,

Läs mer i Aftonbladet om Melodifestivalen:
"
Jag ska börja med hångel"
Föll på mållinjen
Het guldhud och fejkpiloter
Star Pilots låt - en kopia?
Melodifestivalens låtar släpps fria
Hon är ingen fullblodsartist
Vilka går vidare i andra chansen?
De är bäst - och sämst
SVT sprider bluffen om Star Pilots - i tv

Kung i mitt eget bloggrike


Jag har nu hållit på att blogga sedan juli 2007 men först nu insett varför jag egentligen bloggar. Från början handlade mitt bloggande om en blygsam ambition att träna upp mitt skrivande. Senare reviderade jag anledningen till att jag ville bli bekräftad men nu inser jag vad det egentligen handlar om.

I min blogg kan jag skriva precis vad jag vill. Och här kan jag också lägga in precis vilka bilder jag vill. I min blogg är jag kung i mitt eget rike. Det är en skön känsla, att helt och hållet få bestämma över sitt eget mediaverktyg.

Och just nu känner jag att jag vill publicera en bild som jag tagit på mig själv när jag sitter på Öron- näsa- hals avdelningen på Sundsvalls sjukhus (se bilden ovan). Jag har just fått åtta metallstickor, med bedövningsmedel, inkörda i de båda näsborrarna.

Jag sitter och väntar på att bedövningen ska verka innan det är dags för läkaren att spola rent i mina bihålor - för tredje gången på en vecka. Kan nu meddela att min kroniska bihåleinflammation numera är borta och jag kan andas normalt igen.

Det känns väldigt bra att få visa den bilden, och ingen kan hindra mig.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Facebook ger mig ångest

För ett tag sedan registrerade jag mig på Facebook. Skälet var att jag ville kolla om det fanns någon grupp som är relaterad till vår kommande klassträff för oss som gick ut nian för 35 år sedan. Jag hittade ingen sån grupp, men bestämde mig i alla fall för att utforska Facebooks funktioner lite närmare.

Eller rättare sagt: jag försökte att utforska funktionerna. Jag upplever nämligen Facebook som väldigt rörig. Blir aldrig riktigt överens med vilka rubriker och länkar jag ska gå in på för att komma dit jag vill.

Jag lyckades i alla fall ansluta mig till två grupper varav den ena heter: Vi som inte förstår det roliga med Facebook, men e med ändå! En grupp med ca 2500 medlemmar. Känns ganska logiskt för mig att vara med där.

Den andra är en amerikansk grupp som heter Frank Zappa Is A God! Or At Least A Demi God. Det fanns även andra Zappa-grupper att välja bland, varav en hette Frank Zappa for president. Jag lämnade en kommentar hos Frank Zappa Is A God-gruppen och berättade att min favoritlåt med Zappa är Dirty Love.

Ibland, egentligen väldigt sällan, loggar jag in mig på Facebook men får genast ångest av den röriga layouten och loggar omedelbar ut mig igen.

Nej, jag föredrar att ägna min meningslösa datortid åt den betydligt mer stimulerande bloggvärlden.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Läs mera om Facebook på Aftonbladet

Utmanad på äcklig mat


Jag har blivit blogg-utmanad av skånska bloggerskan Woopsidaisy, en av mina favoritbloggar just nu. Utmaningen går ut på följande:

Man ska lista de fem absolut äckligaste maträtter man vet. Sedan ska man kommentera de fem maträtter som utmanaren listat. Slutligen ska man utmana fem av sina stackars bloggkompisar.

Här kommer Woopsidaisys lista: (på skånska inom parentes)
1. Grisfötter i gelé - sladdrigt och äckligt (Greijsatassar i sjellääe)
2. Råa fårtestiklar - sladdrigt och äckligt (Reeåa Feårtestikklarr)
3. Dopp i grytan - sladdrigt och äckligt (Dåpp eei grröyjttan)
4. Kalvsylta - sladdrigt och äckligt (Kalvsyllta)
5. Ål - helt enkelt bara vidrigt (Eeååålll)

Mina kommentarer till Woopsidaisys lista:
Jag kan inte annat än hålla med. Visserligen har jag aldrig ätit grisfötter i gelé eller råa fårtestiklar, men jag känner mig inte heller manad att prova. En av maträtterna - kalvsylta - har jag faktiskt på min egen lista nedan. Dopp i grytan och ål har jag provat någon gång, men är definitivt ingen favorit.

Själv tänker jag helst i termer av god mat och skulle lätt kunna lista minst tio maträtter som är mina favoriter. Men nu handlar det om mindre goda maträtter och efter lite funderande har jag kommit fram till följande:

Min lista på äckliga maträtter:
1. Bruna bönor.
Jag har traumatiska minnen av bruna bönor från matbespisningen i lågstadiet. Hårda bönor som simmade omkring i något som kan liknas vid en viss kroppsvätska från män. Blä!
2. Zeppelinare. Vi semestrade i Litauen i somras och provade deras nationalrätt Zeppelinare. Det är fläsk inbakad i potatismos som är indränkt med smält smör och till det någon slags sås. De första tuggorna smakade bra men sedan växte det i munnen. Se bilden ovan.
3. Kalvsylta. Instämmer med Woopsi: sladdrigt och äckligt. Det enda på julbordet som jag inte fixar.
4. Kåldolmar. Luktar ju... ja, jag kanske inte ska säga det rakt ut, men inte är det gott i alla fall.
5. Ketchup till pasta. Jag har noterat att vissa personer i min omgivning envisas med att förstöra pastarätter genom att hälla över ketchup. Obegripligt! Ketchup smakar för övrigt illa oavsett vilken maträtt det blandas med. 

Nu går utmaningen vidare till följande bloggar:

farmor Lisbeth

Because och Trollrik

tiniwini

Chimbim
Downbelow

Rock on!

Jag har segrat

Idag var jag och min sambo på byggvaruhuset Silvan strax utanför Sundsvall. Eftersom just det varuhuset snart ska upphöra säljer de ut hela sitt sortiment till 50 procents rabatt. Vi passade på att köpa några lampor, några hyllplan och så köpte vi ett toalettlock.

Till saken hör att jag redan i somras gick och tittade på just det dasslocket som är ett väldigt speciellt dasslock. Det har nämligen en inbyggd dämpning som gör att om man släpper det så faller det sakta sista biten ner mot sitsen. Skitgrymt, tycker jag!

Då i somras protesterade min sambo bestämt när jag föreslog att vi skulle köpa ett dasslock med inbyggd dämpning för 499 kronor. Eftersom jag egentligen inte kunde komma på några skäl som motiverade att använda 499 kronor på ett dasslock så lade jag ner diskussionen.

När så beskedet kom för några veckor sedan att Silvanvaruhuset skulle slå igen så sänkte man priset på alla varorna med 30 procent. Vi åkte dit och passade på att handla handtag till några köksluckor, handtag som aldrig blev inköpta när vi renoverade köket i höstas. Men när jag slängde längtande blickar på mitt önskedasslock så blev svaret från sambon åter "nej" trots att priset nu var nere i endast 350 kronor.

I dag var vi alltså åter på Silvan som nu hade hunnit bli ett väldigt utplockat varuhus. Jag styrde kosan direkt till toalockshyllan och fann ett enda återstående ex av det magiska locket, utställningsexemplaret - och som dessutom var lite kantstött. Jag frågade en säljare om priset och han när han sa "100 kronor" så föll min sambo till föga. "Köp det", sa hon.

Det gäller att fånga alla möjligheter till guldkant i tillvaron.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Är inavel Sverigedemokraternas problemlösning?

I Jan Guillous långa text i Aftonbladet.se berättar han om sitt möte med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Under en veckas tid har Guillous följt Åkesson på torgmöten och interna partimöten varvat med intervjuer av partiledaren om partiets politik. Det läsvärda reportaget ger bilden av en trivsam och välkammad partiledare med ett parti som förvandlats från huliganrörelse till ett nästan "vanligt" svenskt politiskt parti.

Fast under den putsade fasaden anar man en ulv i fårakläder.

I artikeln säger Jimmie Åkesson bl a att han vill att Sverige måste "överge den multikulturella kursen och återgå till assimileringspolitik. Invandrarna måste försvenskas".

Han säger vidare: "Vi måste få bort "integrationstänket" och återgå till assimilering".

Skillnaden mellan assimilering och integration kan kort beskrivas så här: Assimilering innebär att invandrare ska "försvenskas", att de ska tvingas bort från sin kulturella särart och bli "riktiga" svenskar. Integration innebär att invandrare ska få möjlighet att etablera sig i det svenska samhället samtidigt som de behåller sin egen särart.

Personligen tror jag att integration är den bästa vägen. Om vi kan acceptera människors olikheter blir det mycket lättare att leva tillsammans. Det som vi idag betraktar som "riktigt svenskt" är egentligen ett resultat av möten mellan människor och blandningar av olika kulturer. En förvandling som pågått i århundraden och som kommer att fortsätta så länge människor möts. 

Man behöver egentligen bara gå in på Sverigedemokraternas hemsida och läsa deras eget partiprogram för att känna starkt motstånd mot partiet. Där kan man bl a läsa att Sverigedemokraterna tar avstånd från mångkulturalism och att en "alltför stor invandring på ett allvarligt sätt har kommit att hota den svenska nationella identiteten och sammanhållningen i landet".

Vidare kan man läsa: "Med mångkultur avser Sverigedemokraterna ett samhällssystem där främmande kulturer jämställs med, eller värderas högre än, ursprungskulturen och där staten på olika sätt uppmuntrar invandrare att behålla, eller förstärka, sina ursprungliga identiteter".

Så här skriver man också: "Ett befolkningsmässigt homogent samhälle har bättre förutsättningar att nå en fredlig och demokratisk utveckling, än en heterogen statsbildning".

Herregud! Som om inavel skulle vara lösningen på samhällsproblemen...

Sverigedemokraternas slogan är "Trygghet och tradition" och på hemsidan brassar man på med följande:

"Vi förespråkar en moralisk upprustning, vi värnar västerlandets kristna etik, och vi vill stärka nationalkänslan, för att på så sätt skapa en större trygghet och gemenskap inom det svenska samhället".

Det finns mycket hårresande att läsa på Sverigedemokraternas hemsida. Ett sista citat:

"Sverige har i förhållande till folkmängden tagit emot flest invandrare i Europa under efterkrigstiden. Det har medfört stora sociala och ekonomiska påfrestningar för vårt land. Rotlöshet och omfattande motsättningar, såsom gängvåld, rasism och grupphat, har blivit en del av vardagen i Sverige, som en konsekvens av en alltför generös invandringspolitik."

När jag läser på Sverigedemokraternas sajt undrar jag för mig själv: Vad är de rädda för? Jag hävdar att gängvåld och rasism beror på för liten grad av integration, dvs att människor inte lärt känna varandra tillräckligt.

Jag tror Sverigedemokraternas närmande till riksdagen kommer att bli en viktig fråga i nästa riksdagsval. Därför är det viktigt att vi får en riktig genomlysning av vad de står för.Knuff
KnuffKnuff

Alla hjärtans dag


I lördags var det Alla Hjärtans Dag. Min sambo fick en förpackning chokladhjärtan samt en blomma av mig och jag fick en förpackning chokladhjärtan samt en digital fotoram (en jätteliten som hänger i nyckelknippan) av henne. Dessutom bakade sambon en hjärtformad semmeltårta (se bilden ovan) som familjen smaskade i sig.

Någon sa till mig att Alla Hjärtans Dag inte är något att fira utan i stället borde bojkottas, och att man ska visa kärlek till varandra alla dagar på året och inte endast den dag då det står så i almanackan. "Bara ett kommersiellt jippo som affärsmännen tjänar pengar på", sa denne.

Visst är Alla Hjärtans Dag ett kommersiellt jippo, men det är ju alla storhelger. Jämför med Halloween och i synnerhet julen. Under julen bryter ju den kommersiella masspsykosen ut och alla springer runt och handlar en massa klappar som ingen sedan vill ha. Men då är det inte tal om någon bojkott.

Min sambo och jag visar varandra kärlek varje dag. Varje morgon när vi åker till var sitt jobb ger vi varandra en puss och varje kväll när vi åter ses kramar vi om varandra en stund i hallen.

Så i lördags kändes det extra bra att få ge min älskade en blomma och några röda chokladhjärtan.

På väg att bli ett bloggmonster

Ibland brukar jag roa mig med att skriva blogginlägg som relaterar till artiklar i Aftonbladet.se. Aftonbladet har nämligen en funktion som gör att man kan länka sina blogginlägg som sedan syns på en lista i anslutning till artikeln.

För ett par veckor sedan skrev jag ett blogginlägg om Melodifestivalen som jag sedan länkade till Aftonbladets artiklar om evenemanget. Resultatet blev att besöksstatistiken på min blogg steg rakt upp. Sedan följde några dagar när jag hade ovanligt många besökare på bloggen.

I måndags bloggade jag om åtalet mot The Pirate Bay som jag sedan länkade till Aftonbladets artiklar om rättegången, och vips så stack besöksstatistiken upp till 134 besökare.

Detta kan vara ett tips till dem som vill ha fler besökare på sin blogg. Läs mer på Bloggportalen.

Själv ställer jag mig frågan: varför bloggar jag egentligen? Har jag blivit ett prostituerat bloggmonster som exponerar mina åsikter bara för att få uppmärksamhet? Eller är jag fortfarande en bland många liknande svenskar som bara tycker det är kul att skriva ner sina tankar. Trots allt tror jag det handlar om det senare.

Men 134 besökare kan vara en bra början på något riktigt stort...


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Mediebolagen har bollen i Pirate Bay-rättegången


Måndagen den 16 februari, började rättegången mot fildelningssajten The Pirate Bay. Sajtens företrädare står åtalade för brott mot upphovsrättslagen eftersom The Pirate Bay gjort det möjligt för var och en att ladda ner upphovsrättsskyddat material som exempelvis filmer och musik. De som står bakom åtalet är bland annat Sony, Universal Music och Warner Bros.

Vilka är då Good Guys respektive Bad Guys bland de inblandade i rättegången? Jag tycker i det här fallet att det är viktigt att hålla isär äpplen och päron. Naturligtvis är det fel att sprida upphovsrättsskyddad musik och film på ett sätt så att artister och skådespelare går miste om sin lön. Men vi ska också komma ihåg att fildelning via Internet är en teknik som i högsta grad är tillgänglig, och jag tror att förbud inte löser några problem. Och jag tror definitivt inte man löser några problem genom att jaga vanliga ungdomar (och vuxna med för den delen) som sitter hemma i stugorna och laddar ner låtar till sin MP3.

I stället så ligger bollen hos de stora film- och musikbolagen. De är de som måste jobba på att utveckla tekniken, så att den blir ännu bättre och därmed kommersiellt attraktiv för bolagen själva. Istället för att ropa på förbud borde mediebolagen försöka tjäna pengar på den tillgängliga tekniken, så att kulturarbetarna (som t ex Madonna och Brad Pitt) kan få sin rättmätiga lön.

Ett gott exempel är Applekoncernen som sett potentialen i den nya tekniken och blivit väldigt framgångsrika med produkter som iPod och iTunes.


Problemet är alltså att exempelvis Sony och Warner Bros är alldeles för bekväma av sig. I stället för att skrika på förbud borde de kavla upp ärmarna och sätta igång att jobba.Läs mer om rättegången mot Pirate Bay i Aftonbladet:
Det här handlar rättegången om
Bevisen: Mejl och fakturor
Bevisning från 12 husrannsakningar på olika platser

Pirate Bay-rättegången har startat - "teknik är inte straffbart"

Årtiondets politiska rättegång
Pirate Bay-åtalade: Ett skådespel


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Lycklig när jag vaknar


Det fanns en tid för en massa år sedan då jag hade svårt att sova. Då trodde jag att det berodde på omständigheter som jag inte rådde över men idag vet jag att det berodde på min egen stressiga livssituation. Och den enda som kan påverka ens livssituation är ju en själv. I alla fall till stora delar.

Nu för tiden sover jag väldigt gott om nätterna. Så har jag också lagt ner ett mångårigt jobb att få balans i livet, vilket förutsätter en insikt om vad som är väsentligt i tillvaron. Väsentligt för mig är att må bra, vilket bland annat innebär att inte behöva stressa. Därför utsätter jag mig inte gärna för situationer som innebär stress. Det intressanta är att jag nu för tiden är mer effektiv, och får mer gjort, på jobbet. Trots, eller kanske just därför, att jag tar det lugnt och gör en sak i taget. 

Men trots att jag numera har en god sömn betraktar jag det inte som någon självklarhet att man ska sova när man lägger sig på kvällen. Vissa människor behöver bara lägga huvudet på kudden så somnar de, men de förstår inte att de fått en gåva som har förmågan att sova gott. Därför känner jag stor ödmjukhet inför sömnen varje kväll jag kryper ner i sängen, och lycka varje morgon när jag vaknar och inser att jag att jag sovit hela natten.   

Nu är det fredag och jag ser fram emot två dagar då jag får möjlighet att sova ut ordentligt.

God natt.


Snöskottning


Denna söndag har jag nästan helt och hållet ägnat åt snöskottning. Det har snöat hela helgen och allra mest idag. Det känns som det hittills denna vinter kommit mer snö än det gjorde under hela förra vintern.

Bilden ovan är tagen idag när jag sopar bort snö från en av våra bilar. Först skottade jag vår egen gård och sedan skottade jag svärfars gård. När jag kom hem igen fick jag skotta den egna gården en gång till som då åter var full med snö.

Snöskottning är bra motion men nog ska det bli skönt när det blir sommar.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Freddie Wadling bäst i Melodifestivalen


Nu har jag sett den första deltävlingen i Melodifestivalen och den, utan konkurrens, bästa artisten var naturligtvis - Freddie Wadling. Nu var han ju inte någon av deltagarna i tävlingen men vi är ju många som sedan tidigare vet att han är Sveriges bästa sångare. I programmets mellanakt sjöng han Towa Carsons "Alla har glömt" kompad av Sebastian Öberg från Fläskkvartetten. Skitgrymt!

Bland deltagarna i själva tävlingen tyckte jag Caroline af Ugglas med låten "Snälla snälla" var bäst. Låten har ett skönt Janis Joplin-stuk och bröt på ett underbart sätt mot de övriga artisternas fjolldisko.

Heja Freddie och Caroline!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Läs om Melodifestivalen på Aftonbladet:
Alcazar och Emilia kvällens vinnare

Favoriternas fall

Så var schlagerfesten

Kvinnorna som splittrar Sverige


Storstädning i näsan

Igår var jag hos Öron- näsa- hals- avdelningen på sjukhuset och fick vara med om en bihålesköljning. Den gick till så att läkaren tog med sin ena hand ett stadig tag om mitt huvud, och med den andra handen körde han in en tjock ihålig nål i min näsa. Inne i näsan tryckte han nålen igenom benväggen och in i bihålan. Därefter pumpade han in en saltlösning i bihålan som sedan kom ut igen genom näsan. Ja, inte bara saltlösningen kom ut, utan även en massa äckel-päckel som fanns i bihålan.

Först storstädning i min högra bihåla, sedan samma procedur i min vänstra.

Läkaren konstaterade att jag har kronisk bihåleinflammation och för att säkerställa att inte någon tand i överkäken är boven i dramat fick jag idag en tid hos tandis för röntgen. Där konstaterade tandläkaren att en tand var död och när jag efter 1,5 timme återvände till jobbet var jag en tand och 1200 kronor fattigare.

På måndag ska jag på ett nytt besök hos näsdoktorn på sjukhuset. Då blir det ytterligare spolningsäventyr i näsan.

Rätt svar


För ett tag sedan ställde jag frågan om någon kunde gissa hur det kommer sig att jag sitter i en jetmotor på min profilbild. Här kommer det rätta svaret. Motorn står uppställd på Schiphols flygplats i Amsterdam som någon slags dekoration, och min sambo har tagit bilden som jag sedan har fixat till lite i Photoshop. Här ovan är originalbilden innan jag lade dit det orange-gula skenet.

Bilden är tagen i slutet av september när jag och sambon var på en liten kortsemester till Nederländernas huvudstad. Intill flygmotorn fanns även en uppsättning flygplanshjul som jag tog en närmare titt på. Se bilden nedan.


Rösta på vädret

Hur ser egentligen en vinnande meterolog ut?Det är lördag och på TVn dundrar Körslaget loss med rosenkindade körsångare som skuttar runt och sjunger jättehurtiga versioner av kända poplåtar. Ska erkänna att jag inte riktigt pallar för Körslaget. Programmet känns lite speedat, tycker jag.

Och så dessa telefonomröstningar. I snart sagt alla underhållningsprogram kan tittarna numera ringa in och rösta på sina favoriter. Förutom Körslaget är Lets Dance, Schlagerfestivalen, Idol och Dansbandskampen några av dessa program.

Men jag har faktiskt en idé hur man skulle kunna utveckla programidén med telefonomröstningar. Varför inte en programserie där man låter ett gäng meteorologer presentera en varsin väderleksprognos, och sedan får vi tittare ringa och rösta på vilken vi tyckte var bäst. Vilka fantastiska föreställningar prognoserna skulle kunna bli, och vilket fantstiskt väder vi skulle kunna få.

Sedan kan idén föras vidare till nyheterna. Efter varje nyhetssändning får vi rösta på den nyhet vi gillade bäst. Tänk att få rösta på ekonomiska krisen eller amerikanska presidentvalet.

Nej, nu ska jag gå ner i källaren och sätta mig och titta på tvättmaskinen och det fantastiska skådespel när klädesplaggen dansar runt innanför glasluckan. Det är underhållning det.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

RSS 2.0
Evenemang och konserter


Evenemang och konserter