Semesterns sista skälvande timmarSlutet närmar sig.

Allting har en ände, så även sommarsemestern. Idag är det min sista semesterdag och jag håller just nu på att förbereda mig mentalt för att börja jobba igen. Fyra semesterveckor är över och de har varit väldigt lyckade. Vädret har varit toppen, sovmorgnarna härligt långa och ingenting har varit förenat med några måsten. Dessutom hade jag och sambon en jättefin vecka i Kroatien.

Nu väntar elva månader av mentalt mörker och en lång väntan på nästa sommarsemester. Så känns det i alla fall just nu. Men jag vet att den känslan bara är tillfällig. Efter en dag på jobbet brukar jag vara tillbaka i alla rutiner och se fram emot diverse stimulerande projekt.

Som avslutning på semestern var vi idag ute på en kanotsafari. Vi var sex personer och vi fick en härlig heldag på den slingrande Ljustorpsån. Det var faktiskt första gången jag paddlade kanot. På bilden ovan framgår hur roligt jag tyckte det var.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

När terrorn återupprättar ordet solidaritetDet har nu gått en vecka sedan de fasansfulla terroristdåden inträffade i Oslo. Det som hände har förföljt mig i tankarna varje dag sedan dess. Själva handlingen i sig, att kallblodigt mörda 90-talet människor, är obegriplig. Motivet till dåden är skrämmande, och debatten efteråt är i vissa stycken märklig.

Jag har funderat väldigt mycket på det som hänt.

Ikväll deltog sambon och jag i en manifestation här i Timrå med anledning av terrordåden. Temat för manifestationen var för demokrati och mot hat och gemensamma arrangörer var Svenska kyrkan och SSU. Manifestationen inleddes med ett fackeltåg och därefter en samling i kyrkan.

I kyrkan hölls flera tal, både av representanter från kyrkan och från socialdemokraterna. I alla talen återkom några viktiga nyckelord: demokrati, frihet, människovärde och solidaritet.

När jag satt där i kyrkbänken stannade ordet solidaritet kvar i mina tankar en stund extra. I detta egoismens tidevarv, när ordet solidaritet nästan blivit ett skällsord, tycker jag det känns väldigt bra att få höra det igen. Samtidigt är det fruktansvärt att det krävs en terrorhandling för att ordet ska få upprättelse.

Under veckan har det debatterats friskt vad som förmådde Anders Behring Breivik att utföra sina terrorhandlingar. Vissa inom sverigedemokraterna menar att det var "islamiseringen och massinvandringen" i samhället som triggade igång honom. Andra hävdar att det är Sverigedemokraternas själva som, med sina "framgångsrika" högerpopulistiska värderingar, bidragit till att Breivik gick över gränsen.

Själv tror jag mer på den senare teorin. Breivik nämner också Sverigedemokraterna som ett föredöme i sitt 1500 sidor långa manifest.

Vad kan vi då göra för att detta inte ska hända igen. Kan vi göra något? Vill vi över huvud taget göra något? Självklart kan vi det. Genom att visa att vi står för värderingar som demokrati, öppenhet och solidaritet kan vi visa att vi är många fler än de som står för ondskans och mörkrets krafter. Dessa har inget i ett gott samhälle att göra.

Mina tidigare blogginlägg om terrordåden finns att läsa här och här.


Aftonbladet:
Åkesson i gråzonen mellan ansvar och avståndstagande
Unga män – med lika terrormanus
Den ovillige landsfadern
Terrormanifestet

ST:
Facklorna brann för demokratin

Dagbladet:
Timråborna tågade för offren i Norge

Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , , , , , , ,

Läs om högerextremism i tidningen Expo

Debattens vågor går höga på nätet. Finns det ett samband mellan fredagens terrordåd i Oslo och högerextremistiska framgångar i politiken? Det är inte helt uteslutet.

Självklart tror jag inte att någon av Sverigedemokraternas företrädare har massmord på sin politiska agenda men faktum är att SDs värderingar har många likheter med de som Anders Behring Breiviks verkar ha. Tidningen Expo har publicerat en väldigt intressant artikel om detta som kan läsas här. Fler intressanta artiklar här och här.

Ikväll (torsdag) tänkte sambon och jag delta i en manifestation här i Timrå för demokrati och mot hat. Ett fackeltåg är planerat som ska gå från torget till kyrkan. I kyrkan sker sedan en samling för demokrati, frihet och människovärde.

Mina tidigare blogginlägg om terrordåden finns att läsa här och här.


Aftonbladet:
Ensam terrorist är också politisk

DN:
Håll huvudet kallt

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

När jag blev ett hot mot samhället

Det var ingen tillfällighet att Anders Behring Breivik valde regeringskansliet och Arbeiderpartiets ungdomsförbund som mål för sina terrordåd i Oslo i fredags. Han hade planerat sina dåd under många år och som högerextremist såg han just socialdemokrater som ett hinder mot det samhälle han eftersträvade.

Inför sina attentat hade han skrivit ett 1500 sidor långt "manifest" där han bland annat ville motarbeta en "islamisk kolonisering" av Norge. I sin kamp mot ett mångkulturellt samhälle och en "kulturmarxistiska elit" såg han socialdemokrater som ett hot.

Under dagen har jag funderat en hel del på vad han kan ha menat med en kulturmarxistisk elit. Jag skulle gärna vilja veta en definition av det begreppet. Själv tillhör jag ju då den sort som Anders Behring Breivik anser som ett hot mot samhället, och som han vill förgöra. Alltså socialdemokrater.

Alla människors lika värde, solidaritet och demokrati är några av de socialdemokratiska värderingar som tilltalade mig när jag bestämde mig för min politiska hemvist. Uppenbarligen är det värderingar som Anders Behring Breivik så till den milda grad hatar att han ville mörda och lemlästa oskyldiga människor.

Jag vet att det finns många fler än Anders Behring Breivik som hatar sossar, men jag är också helt övertygad om att de allra flesta av dessa inte är beredda att mörda. Oavsett politiska åsikter kan de flesta diskutera på ett civiliserat sätt.

Men hatet finns där. Här är en diskussionstråd från Flashback som får nackhåren att resa sig. Jag hittade även en artikel från Dalarnas Tidningar om en person som gjort osympatiska uttalanden på Facebook.

Det jag frågar mig nu är hur den högerextremistiska undervegetationen i vårt samhälle egentligen ser ut. Hur omfattande är den egentligen? Hur många finns det där ute som är rädda för mångfald och ett mångkulturellt samhälle?

I det senaste svenska riksdagsvalet fick Sverigedemokraterna sex procent av rösterna, ett parti med ett klart högerextremistiskt program. Jag är övertygad om att ingen av deras företrädare är beredda att mörda för sin ideologi, men jag tror helt säkert att deras värderingar kan inspirera knäppskallar att gå över gränsen. Exempelvis Anders Behring Breivik.

Avslutningsvis vill jag dela med mig av följande citat som jag såg i mitt Twitterflöde idag:

"Jag är i en konstant kamp mot ondskans mörker.
Men istället för att dra mitt svärd tänder jag kärlekens ljus"

Det säger en hel del om hur jag känner just nu.


Så här bloggade jag om terrorattentaten igår.

Aftonbladet:
En fascism för vår tid
Ingen slump att han begär öppna dörrar

DN:
Han får inte styra oss

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Alla norrmän är inte terrorister

Som de allra flesta andra är jag djupt tagen av det som inträffade i Oslo i fredags. 92 människor kallblodigt mördade i en terrorattack som saknar motstycke i Norden. Jag har i mina tankar försökt förstå vad som hände där ute på ön Utøya men misslyckats. För mig är det fullständigt obegripligt hur en människa kan vara kapabel att systematiskt, kallblodigt och utan någon som helst empati mörda alla dessa människor. Människor som flydde i panik, som bad för sina liv, mördade han urskillningslöst med sina skjutvapen och sina bomber. 

I december förra året hade en liknade katastrof kunnat inträffa i Sverige. Då gjorde sig en självmordsbombare redo att sprida död och fruktan omkring sig i Stockholm. Men lyckligtvis hade han inte riktigt koll på sina bomber och det blev endast han själv som förolyckades.

Attentatsmannen i Oslo är norrman och högerextremist. Självmordsbombaren i Stockholm var muslim och islamistisk extremist.

Efter självmordsbombningen i Stockholm uppstod många diskussioner om inte detta var ett bekräftelse på att alla muslimer är presumtiva terrorister. I media påpekades därför (helt riktigt) att terrorism inte är representativ för människor med islam som tro.

Men jag har hittills inte hört någon påstå att alla norrmän är tänkbara terrorister. Inte heller har någon expert behövt uttala sig i media och förklara att så inte är fallet.

Själv hävdar jag att varken vårt norska broderfolk eller muslimer i gemen är terrorister. Det är istället hatet mellan människor som är terrorns drivkraft.

I sitt tal i Oslos domkyrka sa Norges statsminister Jens Stoltenberg: "Vi är fortfarande chockade av det som hänt oss, men vi kommer aldrig att ge upp våra värderingar. Vårt svar är mer demokrati, mer öppenhet och mer humanitet. Men aldrig naivitet".

Goda ord, tycker jag. Jag anser att vi alla har en skyldighet att bekämpa hat, våld och främlingsfientlighet i samhället. Jag vill fortsätta leva i ett samhälle byggt på just öppenhet, demokrati och alla människors lika värde. Om vi alla hjälps åt att hålla dessa värderingar högt kan vi hålla terrorns fula tryne borta.


Aftonbladet:
Hatretorikens konsekvenser
Attack mot hjärtat av socialdemokratin
”Är han nazist räknas det som en tågolycka”

DN:
Ord göder hat
Tyst minut i Norden

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,