Bäverkonst i naturenDen här bilden tog jag härom dagen när jag var ute i den norrländska naturen på fotouppdrag. Vid en liten tjärn hittade jag denna björk som en bäver hade satt tänderna i. Jag hade faktiskt inte sett något liknande förut, bara läst om det när jag var liten och gick i skolan.

Här hade bävern, i det närmaste, gnagt av björken. Det enda som höll trädet uppe var en liten bit av stammen. Det finns mycket fantastiskt att se i naturen.


Läs även andra bloggares åsikter om
, , ,

Bekräftat idag: mördarsniglar finns i TimråNu är det bekräftat: det finns mördarsniglar i Timrå. Beskedet kom idag efter analyser hos Göteborgs naturhistoriska museum.

Det var för en dryg månad sedan som min sambo och hennes kollegor hittade ett stort gäng sniglar alldeles intill Vivstaskolan i Timrå. Att döma av storleken och färgen så tydde mycket på att det handlade om mördarsniglar, och utrustad med en sax begav en i personalen sig ut på snigeljakt. Resultatet blev 100 sönderklippta sniglar på vägen upp mot skolan.

Men var det verkligen mördarsniglar som hon klippte sönder? Mördarsnigeln är ju ganska snarlik röd skogssnigel. För att få klart besked om vilken sorts sniglar det egentligen handlade om skickade skolpersonalen in tio levande exemplar till Naturhistoriska Riksmuseet för analys. Och idag kom beskedet: Samtliga var mördarsniglar.

Söderut i Sverige lär det vara gott om mördarsniglar, och hittills har vi varit ganska förskonade från dessa djur på våra breddgrader. Så här i slutet av september är kanske snigelsäsongen över för detta år, men frågan är hur det blir nästa sommar. Blir det då som mördarsniglarna gör sitt definitiva genombrott i Timrå?

Bilden ovan har jag tagit på en av sniglarna vid Vivsta skola i Timrå.

Tidigare blogginlägg om mördarsniglar:
Mördarsniglar i Timrå? 


Läs även andra bloggares åsikter om ,

Hoppas pålen ger Timrå framgång i rinkenVad har Maorifolket på Nya Zeeland, Ainufolket i Japan, och befolkningen i Timrå gemensamt? Jo, alla har en egen totempåle. Men medan Ainufoket har sin på påle i skogen, så är Timrås totempåle är placerad i en trafikplats. Närmare bestämt i en rondell på vägen mot Timrå IKs hemma-arena E-on Arena.

På olika håll i världen används totempålar som en ledstjärna att hämta kraft och inspiration ifrån, så att prestationsförmågan ska öka. Men när ursprungsbefolkningarna på andra sidan jordklotet hoppas få god jaktlycka, kanske Timrås påle istället kan ge kommunens ishockeylag framgångar i elitserien.

Konstverket/totempålen är åtta meter högt och tillverkat av en utrangerad transportskruv från SCAs närbelägna massafabrik. Längst upp sitter fem hockeyklubbor målade i de olympiska ringarnas färger.

Må pålen ge Timrå IK många segrar i hockeyrinken!


ST:
Skruven på plats inför hockeystarten

Wikipedia:
Totempåle
Totem

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

I Norrland finns det hoppEfter många och långa mil på de västerbottniska och norrbottniska vägarna är jag nu tillbaka i Timrå. Norrland är vackert men också de långa avståndens land. Totalt har jag och kollegan avverkat 130 mil på tre dagar.

Norrland är också hoppfullhetens land. På hotell-TVn i Arjeplog berättade man i morse på lokalnyheterna om en man i Gällivare som ställt upp för Sverigedemokraterna i valet, och som nu fått en plats i kommunfullmäktige. Men efter att ha läst Sverigedemokraternas partiprogram (som han uppenbarligen inte gjorde före valet) bestämde han sig för att gå ur partiet.

"Jag kan inte ställa upp, invandrarna är mina vänner", säger han.

Så kan det gå. Och jag tror att fler skulle behöva läsa SDs partiprogram. Jag får en känsla av att många röstat på Sverigedemokraterna utan att riktigt förstå vad partiet står för. Om man påstår att "den mångkulturella samhällsordningen är i dag ett allvarligt hot mot den inre sammanhållning och stabilitet som utgör grunden för hela den solidariska svenska välfärdsmodellen" (citat från SDs hemsida), då kan man inte annat än betrakta partiet som främlingsfientligt.  

Under vår biltur fick vi också själva se ett exempel på hoppfullhetens Norrland. Någon mil söder om Skellefteå var det textat LOVE på en trave med höbalar vid sidan av vägen, och på några andra höbalar stod det GLÄDJE (se bilden ovan). Kul att någon anstränger sig för att sprida positiva budskap på något så ovanligt som höbalar.


Norrbottenskuriren:
"Jag kan inte stå för deras åsikter"

NSD:
Avhopp från SD

DN:
Läste SD:s partiprogram – och lämnade sin plats
Sverigedemokraterna släpps in
Gemensam invandringspolitik för blocken inte omöjlig


Aftonbladet:
Valexperten: Alliansens majoritetschans lever
Alliansen utan egen majoritet

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Solnedgång i ArjeplogJag befinner mig just nu i Arjeplog i Lappland, Norrbottens län. Här är jag tillsammans med en kollega för att göra reportage till en av våra företagstidningar om verksamheten i skogen. Under hela dagen har vi vandrat i den oerhört vackra naturen som omger Arjeplog, och jag har tagit uppskattningsvis 300 bilder. Ingen av dessa bilder tänker jag publicera på bloggen (eftersom de först ska publiceras i företagstidningen) utan istället visar jag ovanstående bild. Den bilden har jag tagit från hotellfönstret och visar den fantastiska utsikten över sjön Hornavan.

Ovanligt vacker utsikt från ett hotell, tycker jag.

Fortsättning följer i politikenVad som händer i politiken intresserar mig och engagerar mig. Just nu är det ganska turbulent i rikspolitiken och jag tycker det ska bli spännande att följa utvecklingen. Hur kommer vår blivande regering att se ut? Kommer Sverigedemokraterna att få något reellt inflytande? Vilka lärdomar drar Socialdemokraterna av sitt historiska bottenresultat?

Men just nu tänker jag inte fördjupa mig så mycket mer än så utan förbereder mig i stället på en lång biltur. I morgon åker jag på reportageresa i de djupa skogarna i norra Sverige och då gäller det att vara ordentligt utsövd. Därför ska jag nu skyndsamt uppsöka sängen. Godnatt!


Läs även andra bloggares åsikter om
, , , ,

Är detta slutet på "sossefieringen"?

Klockan är snart midnatt på valdagen och det står tydligt att Sverigedemokraterna kommit in i riksdagen. Dessutom har partiet fått en vågmästarroll. Ingen av de två blocken har alltså fått egen majoritet, men Alliansen har fler mandat än de rödgröna. Bland de enskilda partierna har Moderaterna gått fram medan Socialdemokraterna minskat, och de båda partierna är nu nästan lika stora.

Under valrörelsen har flera borgerliga politiker föraktfullt talat om att man vill bryta "sossefieringen" i Sverige. Nu har de lyckats. Ett rekordstort moderat parti, samt SD in i riksdagen är vad man nu kan glädjas åt.

Jag har kollat på valvakan hela kvällen, men nu tänker jag gå och lägga mig. Precis innan jag ska stänga av TVn hör jag hur Fredrik Reinfeldt säger att han ska söka samarbete med Miljöpartiet. Okej..? Valet är uppenbarligen inte över än på ett tag.

Men vad menar då de borgerliga med sossefiering? Är det samma sak som socialdemokraterna kallar för solidarisk politik, omtanke om de svaga och människors lika värde? Hm...

Helt klart är dock att Socialdemokraterna har problem. Själv tycker jag inte att det är partiets ideologi det är fel på. Däremot tror jag att problemet finns i den interna organisationen. Man sitter fast i ett föråldrat arbetssätt och har inte riktigt insett hur den mediala verkligheten ser ut. I ett samhälle där de sociala medierna tar mer och mer plats är det viktigt att ha en dialog med folk. Inte bara umgås i kretsar där man enbart odlar sin egen förträfflighet.


Aftonbladet:
”Vi kommer inte att samarbeta med SD”

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Gratisätning på näringslivets bekostnadI torsdags var jag på Sundsvalls Business Award som är Sundsvalls näringslivs egen motsvarighet till Oscarsgalan. På den årliga galan delar man ut priser i olika klasser relaterade till näringslivet, och dessutom får pristagarna också varsin "Oscarsstatyett". Fast i det här fallet heter statyetten Gloria och är designad av Sundsvallskonstnären Christian Beijer.

Sundsvalls Business Award arrangeras av Sundsvalls Juniorhandelskammare och de två konferenciererna inledde med att fastslå att detta är kvällen då Sundsvalls företagare samlas för att hylla sig själva. Själv är jag dock inte egen företagare men fick ändå förmånen att få vara med. Eftersom jag är anställd hos ett av de större företagen i regionen (och sitter i samma korridor som den person som administrerar biljetterna) lyckades jag faktiskt komma med på ett hörn.

Under kvällen delades det ut priser i en rad olika klasser, exempelvis Årets entreprenör, Årets nyföretagare och Framtidens ledare. Själv blev jag dock lite besviken att jag inte blev nominerad till den nya klassen utanför programmet: Årets gratisätare.

Jag anser nämligen att gratisätande är en dygd. Som deltagare i galan ingick ett glas mousserande vin (till det inledande minglet), samt en trerätters middag. Innan det var dags för att sätta sig till bords försåg jag mig dock med ett extra glas skumpa.

Till maten ingick två glas vin, inklusive påfyllning. Här gällde det alltså att se till att hinna dricka upp innan påfyllningen kom. Jag ville ju försöka få i mig mesta möjliga eftersom det är gratis.

Jag hyser den största respekt för dem som väljer att starta egna företag, men det skulle aldrig falla mig in att själv göra det. De flesta företagare brinner för sina affärsidéer och lägger därför ner oerhört mycket tid på sitt företagande. Om man jobbar hårt, och ägnar hela sitt liv åt företaget, så ökar också sannolikheten att bli framgångsrik. Men många får också betala ett högt pris för sitt slit. Om de inte åker på hjärtinfarkt så blir det skilsmässa, och så vill inte jag ha det. För mig är livet och kärleken det viktigaste, och det livet kan jag få genom att "bara" vara anställd.

Bilden ovan: Själv fick jag ingen Gloriastatyett, men lät en kollega fota mig tillsammans med några innan galan började.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Timrå IK sopade isen med FrölundaIkväll har jag varit i E-on arena och sett Timrå IK sopa isen med Frölunda. Timrå IK vann hockeymatchen med 6-2 och Frölunda var chanslösa redan från början. Att se Timrå spela hemmamatch i E-on arena är egentligen mycket mer är ishockey. Mest känns det som att vara på en gigantisk fest tillsammans med 6000 andra människor.

I arenan finns det flera restauranger och pubar, och kvällen till ära spelade Timrås eget rockband Copy Cats på en specialbyggd scen ovanför ståplatsläktaren.

Mest imponerad blev jag dock av publiken när en tyst minut utlystes för den tidigare Timråspelaren Jan-Erik "Biffen" Nilsson som nyligen avlidit. Under nästan en minut var det knäpp tyst i arenan, och det enda som hördes var ljudet från de rörliga reklamtavlorna i sargen. Imponerande att bevittna 6000 människor som är tysta samtidigt.

Tyvärr är bilden ovan lite risig eftersom jag tagit den med mobilen.


Läs även andra bloggares åsikter om
, , , ,

Politikerna är våra hjältarJag har faktiskt en gång i tiden varit politiker. Under en mandatperiod på 1990-talet var jag ersättare för socialdemokraterna i Sundsvalls kommunfullmäktige. Det var intressant, men om jag ska vara uppriktig så var det mest tråkigt.

Det som störde mig mest var att fullmäktigesammanträdena tog så fruktansvärt lång tid. På den tiden var jag ensamstående pappa med en son i lågstadiet, och varje gång det var fullmäktigemöte fick min mamma rycka in och vara barnvakt. Fullmäktigesammanträdena började kl 14.00 och höll ofta på till långt fram på kvällen. Och där satt jag och ville inget hellre än komma hem till min lille son.

Men istället måste jag sitta och lyssna på ändlösa, prestigefyllda, diskussioner om allt från kommunens budget till gatubelysning. Jag minns att jag satt där och undrade om dessa människor inte hade några liv, och om de inte hade barn de ville komma hem till.

Men trots min bristande entusiasm att sitta i det kommunala parlamentet så tycker jag politik är viktigt, och jag beundrar de som är beredda att ta på sig politiska uppdrag. Våra politiker är viktiga i det demokratiska systemet, och det är vi som bestämmer vilka som ska representera oss. Och om vi inte är nöjda så har vi vart fjärde år chansen att rösta på andra.

Det är viktigt att vi utnyttjar den möjligheten på söndag.


Aftonbladet:
Laddar på Monas rum


Läs även andra bloggares åsikter om politik, politiker, socialdemokraterna, kommunfullmäktige, demokrati, valet

Har valets bubblare någon chans?Nu går valrörelsen in i slutspurten, och det är med stor spänning jag kommer att följa valvakan på söndag. Riksdagspartierna och deras partiledare har ju samtliga blivit utfrågade i TV 1, men förutom dessa finns det ytterligare några partier som knackar på riksdagsdörren. Här tar jag en titt på valets bubblare:

Piratpartiet: 
I fjolårets EU-val blev Piratpartiet årets rookie och lyckades ta sig ända in i Europaparlamentet. Då fick de väldigt mycket uppmärksamhet i media, men i årets valrörelse har det i stort sett varit tyst från dem. Vad hände egentligen med Piratpartiet efter EU-valet?

Piratpartiet är ju ett enfrågeparti där det mänskliga behovet av fildelning via Internet står i fokus. När det gäller övriga politiska frågor (exempelvis sjukvård och arbetsmarknadspolitik) är det osäkert hur mycket koll de egentligen har.

Feministiskt initiativ:
Jag gillar partiledaren Gudrun Schyman, och jag tycker det är riktigt att sträva efter ett jämställt samhälle. Och om man tycker det borde väl beslutet att rösta på Fi vara ganska enkelt?

Nja, egentligen inte. I själva verket är det nog lite osäkert vad som döljer sig bakom Gudrun Schyman och den käcka fasaden. Tänk om Fi egentligen består av en arme med galna suffragetter, som inte något hellre vill än kastrera alla män i sikte? Hm.. Fast egentligen är de nog inte så farliga. Hoppas jag...

Sverigedemokraterna:
Det här partiet har ju fått rejält mycket uppmärksamhet inför årets val, och enligt flera opinionsundersökningar har de god chans att komma in i riksdagen. Sverigedemokraterna vill minska invandringen till Sverige och påstår att "Den mångkulturella samhällsordningen är i dag ett allvarligt hot mot den inre sammanhållning och stabilitet som utgör grunden för hela den solidariska svenska välfärdsmodellen" (citat från deras hemsida).

Jag har funderat mycket på vad det skulle innebära om SD kom in i riksdagen. Hur skulle den allmänna attityden mot "utlänningar" påverkas? Skulle det i högre grad bli accepterat i samhället att tycka illa om icke-svenskar? Och hur skulle relationen mellan svenska barn och invandrarbarn påverkas när vuxna svenskar skyller alla problem på invandrare? 

Frågan är alltså om Sveriges riksdag efter valet kommer att kompletteras av hackervalpar, feminister eller rasister. På söndag vet vi svaret.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,


Stolta byggnader i Barcelona - och i SundsvallUte är det gråkall höstkänsla, men här inne i stugan är det varmt och skönt. Det knastrar i öppenspisen och jag sitter och tittar på bilder från vår semestervecka i Barcelona för ganska precis ett år sedan. Jag ler åt minnena från stranden och de härliga havsvågorna, de ljumma kvällarna på utomhusrestaurangerna, och det färgsprakande folklivet på marknaden intill La Rambla. 

Och så ler jag åt Antoni Gaudí och alla hans sköna byggnader i Barcelona. 

Som besökare i denna stad kommer man förr eller senare i närkontakt med något som skapats av Antoni Gaudí, arkitekten som kring sekelskiftet ritade ett stort antal byggnadsverk i Barcelona. Många av Gaudís byggnadsverk är i gotisk och jugendstil, ofta med runda fantasifulla former. Ibland till och med surrealistiska former. Jättesnyggt, tycker jag.

Jag minns att när jag gick omkring där i Barcelona, och tittade på Gaudís alla konstiga former, så funderade jag på hur det kom sig att just han fick sådant inflytande över arkitekturen i stan. Jag menar, Gaudís skapelser är ju inte bara många utan har ju även en ganska djärv arkitektur.

Svaret på den frågan är väl att den konstform han representerade var trendig vid den tiden och att han omgav sig av rika uppdragsgivare (som ville visa att de tillhörde den trendiga skaran). Jag undrar om det vid den tiden förekom någon debatt i Barcelona om Gaudís olika byggen.

Ett av Gaudís byggnadsverk, La sagrada familia, började att byggas 1882. Bygget pågår fortfarande, och beräknas pågå bortåt ytterligare 30 år. Tänk den byggentreprenör som fått det bygguppdraget.

I sammanhanget tänker jag på min hemstad Sundsvall. Efter den stora branden 1888, då i princip hela Sundsvall ödelades, bestämdes att de nya husen i staden skulle byggas helt i sten. Den sk Stenstaden i Sundsvall har sedan blivit känd för sin vackra och pampiga arkitektur. Inte kanske så djärv och pompös, men väldigt stilfull. Jag tror de flesta sundsvallsbor idag är ganska stolta över sin historiska innerstad. 

Men frågan är om vi ska vara nöjda med de byggnader som finns, eller om det finns plats för nya byggnadsverk. När det blir tal om att uppföra nya byggnader i Sundsvall brukar det ibland höras protester, exempelvis så grymtar en del över den nya högbron och tankarna på att bygga en ny idrotts- och kulturarena.

Själv har jag inget emot att det byggs nya byggnadsverk i Sundsvall, och de får gärna uppföras i en ny spännande arkitektur.

Bilden ovan har jag tagit på La sagrada familia i Barcelona.


Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , ,

Fredag kväll i TimråFredag.

Bästa dagen i veckan.

Efter jobbet har jag städat huset, hällt upp en öl och ätit en pizza. Och så har jag suttit med gitarren och försökt få till riffet till AC/DC-låten TNT. Det har gått hyfsat bra. Men det spelar inte så stor roll hur det låter. En gitarr, en öl och en pizza är terapi när det är fredag kväll.

Kollade in Aftonbladet.se en sväng. Hittade årets rubrik:

Flydde från gruppsex – körde ihjäl grävling.

Vad säger man? Nja, jag säger ingenting. Häller upp en öl till.

TNT - I'm a power-load.
TNT - Watch me Explode
.


Aftonbladet:
Flydde från gruppsex – körde ihjäl grävling

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Är MP det egentliga vågmästarpartiet?Ikväll var det Miljöpartiets ena språkrör Maria Wetterstrands tur att bli utfrågad i TV 1. Tillsammans med Peter Eriksson leder hon ett parti som en gång i tiden startade som ett enfrågeparti, men som idag blivit en del av det politiska etablissemanget. Förr bestod väljarkåren av bohemiska grönavågenfigurer, och partiets politik dominerades av en kompromisslös hållning till miljöfrågor. Idag har partiet istället blivit ett lillebrorparti till socialdemokraterna. Eller..?

Vid kvällens utfrågning duckade Maria Wetterstrand inför frågan hur Miljöpartiet ställer sig inför ett eventuellt samarbete med det borgerliga partierna om Sverigedemokraterna blir vågmästare i riksdagen. Miljöpartiet går ju till val som en del i det rödgröna blocket, och det skulle kanske uppfattas märkligt om partiet efter valet istället blev en del av Alliansen.

Fortfarande envisas dock Miljöpartiet med att ha två partiledare (som man kallar språkrör) och det ser onekligen lite lustigt ut när Maria och Peter dyker upp som Dupond och Dupont när de övriga partierna har endast en partiledare var (partiledarutfrågningen undantagen).

Fast på nåt vis gillar jag ändå Miljöpartiet. Ibland behövs det idealister och onekligen har de haft en stor betydelse för att miljöfrågorna kommit upp på den politiska agendan.

Men frågan är alltså vart Miljöpartiet egentligen står efter valdagen. Väljer de en vågmästarposition för att kunna förhandla mellan båda blocken?

Bilden ovan: Säga vad man vill, men jag gillar faktiskt Maria Wetterstrands leende.


Aftonbladet:
Wetterstrand pressad om allianssamarbete
"Hon var påläst och kunnig"
Agressiviteten – styrka och akilleshäl

DN:
MP: 49 öre högre bensinpris nog

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Vår vän Ingrid visar vägenNär min sambo och jag flyttade ihop för fem år sedan hade vi med oss var sin barnkull i boet. Det var min son samt sambons tre barn. Idag har de flesta av dem flyttat hemifrån, och istället har vi skaffat en ny familjemedlem - Ingrid.

Ingrid bor i vår bil och talar till oss när vi ska åka till någon plats där vi inte varit förut. Här kommer några exempel på snygga one-liners som Ingrid brukar leverera:

"Om en kilometer, håll höger mot E4."

"Om 450 meter, kör in i rondellen. Ta sedan tredje avfarten till Bergslagsdiagonalen."

Ingrid är alltså vår GPS-navigator och hon vägleder oss när vi färdas på okända vägar. Ibland kan det hända att jag tar en väg som Ingrid inte har föreslagit, och då säger hon bara lugnt:

"Rutten räknas om. Gör en U-sväng. Följ den markerade rutten."

Fast egentligen är Ingrid bara en av många röster som man kan välja bland i navigatorn. Förutom svenska finns det även en väldans massa andra språk. Ibland brukar jag ställa in den norska rösten som heter Nora - bara för skojs skull.

Våran GPS-Ingrid har visat oss vägen både i Stockholms innerstad och på små skogsvägar i Norrlands inland. Hon har även varit med i Baltikum och i Norge. På bilden ovan visar hon vägen genom Örnsköldsvik.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Blir Fredrick eller Maud Centerns framtid?Stureplanscentern eller landsbygdscentern? Vilken sort utgör egentligen stommen i dagens Centerpartiet?

Ikväll var det Centerns partiordförande Maud Olofssons tur att bli utfrågad i TV 1. Centern har ju traditionellt varit landbygdens parti, med bland annat kärnkraftsmotståndet som hjärtefråga, men idag är det wannabe-bratsen i Stureplanscentern, typ Fredrick Federley, som håller på att ta över.

Maud Olofsson sa ju själv i programmet att hon jobbat för att modernisera partiet, men det hon har åstadkommit är väl i praktiken mest en högervridning. Profilfrågan numera verkar vara en försämrad arbetsrätt. Jag undrar hur många av väljarna på landsbygden som egentligen känner igen sig i det moderna Centerpartiet... 

I kvällens utfrågning trasslade hon in sig i ett märkligt resonemang om ursprungsmärkning av matvaror. I förra valet hade centern som vallöfte om obligatorisk ursprungsmärkning av mat. Idag menade hon att det inte skulle uppnås via en lagstadgad ursprungsmärkning, utan man ska istället lita på att näringslivet tar sitt ansvar.

"En lagstadgad ursprungsmärkning blir för krångligt och kostar företagen för mycket pengar", sa hon.

Men kostar det mindre pengar om företagen gör det frivilligt då?, undrar jag. Naturligtvis inte. Det finns väl ingen som tror att näringslivet ägnar sig åt frivillig godhet.

Med dalande opinionssiffror blir 19 september ett ödesval för Centerpartiet. Blir det Fredrick eller Maud som i framtiden visar Centern vägen?


Aftonbladet:
”Aldrig att jag sätter mig i regering med en kommunist”
”Hon kunde sina saker”
”Använde ovanliga och skickliga grepp”

DN:
Olofsson pressades om miljön


Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , , ,

Lars Ohly tar till bröstpump i debattenSäga vad man vill om vänsterpartiets partiledare Lars Ohly (som ikväll blev utfrågad i TV 1), men han är i alla fall tydlig med vilka politiska mål han vill uppnå. Problemet är dock att han i flera fall uppenbarligen inte fått så mycket gehör för sina frågor i det rödgröna samarbetet, och i vissa fall inte heller i det egna partiet. Han har också i flera fall tagit tillbaka vad han sagt, eftersom han tydligen pratat först och sedan tänkt.

Under historiens gång har ju harmonin mellan socialdemokrater och vänsterpartister (tidigare VPK) i Sverige inte varit den allra bästa. Men trots det har ju de båda partierna samarbetat under många perioder, ett samarbete som gått hyfsat smärtfritt.

Lars Ohly har tidigare deklarerat att han är kommunist, något som kanske inte är det mest populistiska bekännelsen en svensk politiker kan göra. Faktum är ju att det inte finns så många kommunistregimer i världen som platsat under rubriken "demokratier". En av de få exemplen på framgångsrika vänsterstyren är väl det i Fagersta kommun med kommunalrådet Stig Henriksson i spetsen.

Själv har jag valt att vara socialdemokrat, och inte vänsterpartist, därför att jag tror socialdemokraterna kan leverera en mer praktiskt hållbar politik. Men jag vill ändå inte såga det svenska vänsterpartiet. Det har bra värderingar i de flesta frågor, och många vänsterpartister har en uppriktig strävan efter jämlikhet och jämställdhet.

Och så det här med bröstpumpen då. Jag tycker att det är helt riktigt att med lagens hjälp uppmuntra båda föräldrarna att vara hemma med sina barn. Men i kvällens utfrågning sa Lars Ohly att mammorna kanske måste ta till en bröstpump för att säkerställa att även papporna kan vara hemma. Frågan är hur taktiskt det uttalandet är inför valet.


Aftonbladet:
Ohly: ”Ibland måste man ändra sig”
Mellin: Ohly bra för (V) – dålig för de rödgröna

DN:
Ohly försvarade sin syn på Afghanistanfrågan
Blocken kräver varandra på svar

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

En ståtlig svamp i skogenDen som följer mitt blogg har kanske noterat att jag drabbats av en viss valfeber. Detta inlägg handlar dock inte om valet eller politik, utan bara om en bild. En bild på en flugsvamp. Bilden tog jag härom dagen när jag var ute på ett fotouppdrag i jobbet (som handlade om något helt annat än svampar). Helt plötsligt stod denna ståtliga flugsvamp framför mig på skogsstigen, och liksom bara väntade på att få bli fotograferad.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

När fyrsiffriga koder blir till vacker musikJag sitter vid köksbordet och stirrar på en hög med kreditkort. Intill dem ligger en bunt papperslappar med de tillhörande koderna.

För ett par veckor sedan blev min plånbok stulen, och i den hade jag bland annat ett gäng konto- och kreditkort. När jag ringde och spärrade korten beställde jag samtidigt nya och här sitter jag nu med en hög nya kontokort framför mig.

Problemet med att få nya kontokort är att jag måste lära mig en massa nya fyrsiffriga koder. Jag hade ju faktiskt hunnit få en ganska bra relation med mina tidigare kortkoder, och jag hade till slut också lyckats lära mig dem utantill. Men det är ju ingenting värt idag.

Att lära sig fyrsiffriga koder utantill är som att träna in en sångtext. Det går lättare om man sjunger dem högt för sig själv. Men precis som orden i en sångtext funkar vissa fyrsiffriga koder bättre att sjunga än andra.

Exempelvis tycker jag att 3840 är en snygg kod. Jag gillar även 0755. Men de koderna har jag nu tvingats att överge med korten som försvann under semestern. Istället måste jag lära mig att leva med koder som 1378 och 6189. Vem i hela friden kan komma ihåg en kod som 6189? Inte jag i alla fall. Det finns ingen harmoni i en sådan kod.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Fredrik Reinfeldt möter RödluvanIkväll var det statsministern och moderatledaren Fredrik Reinfeldts tur att bli utfrågad i TV1 inför valet.

Moderaterna kallar sig ju numera för det nya arbetarpartiet och i utfrågningen framkom det att partiet angett en speciell klädkod när partifunktionärer ska beblanda sig med folket. Klädkoden säger bland annat att man ska undvika slips för att motverka den gängse bilden att moderater endast består av överklass.

Men varför kallar sig Moderaterna egentligen för ett arbetarparti? Kanske svaret finns i den gamla sagan Rödluvan och vargen, som i 2000-talsversionen skulle kunna heta Rödluvan och Reinfeldt:

Rödluvan: Men Reinfeldt, varför har du så stora ögon?
Reinfeldt: Det är bara för att jag skall se dig bättre, mitt barn.
Rödluvan:
Men Reinfeldt, varför har på dig jeans?
Reinfeldt: Det är bara för att du ska tro att jag är en arbetare, mitt barn.
Rödluvan: Men Reinfeldt, varför har du så stora tänder?
Reinfeldt: Det är bara för att jag skall kunna äta upp dig!

Under kvällens TV-utfrågning hamnade Fredrik Reinfeldt tidigt på defensiven. När det blev tal om sjukförsäkringssystemet hade han svårt att förklara varför 34 miljoner tagits från sjuka och arbetslösa för att finansiera skattelättnader för höginkomsttagare.

Fredrik Reinfeldt duckade också för frågan hur han ställer sig till en situation där Sverigedemokraterna blir vågmästare i riksdagen. Av hans svar att döma avvisar han inte möjligheten att regera med hjälp av SD. Det innebär ju faktiskt att SD kan bli en del i en borgerlig regering!

Det känns som om valdagen kommer att bli en riktig rysare.


Aftonbladet:
Reinfeldt stakade sig om a-kassan
Mellin om Reinfeldt: Han var på sin vakt
Stakade sig om a-kassan
”Gav inget rakt svar om Sverigedemokraterna”

DN:
Reinfeldt: Pensionärer får fortsatt högre skatt

Expressen:
Reinfeldt: Att ändra las ger inte fler jobb

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Jag tvekar inför Twitter


Ibland har jag funderat på att registrera mig på Twitter. Har hört att det finns många intelligenta diskussioner där, till skillnad mot Facebook där folk mest berättar att de varit på toa eller att de tänker gå och lägga sig.

Men varje gång jag försöker närma mig Twitter kommer jag inte längre än till förstasidan. Där ger jag upp. Twitter känns väldigt besvärligt.

För ett tag sedan var jag på ett seminarium om sociala medier där bland annat Twitter stod på agendan. Men trots att man gick igenom hur det fungerar så blev jag inte klokare. 

Alltså. Jag förstår i princip hur det fungerar, men det verkar så väldigt omständigt.

Om man ska hänga med i twittrandet så måste man känna till en massa specialutryck. På seminariet fick vi en lång lista med specialuttryck (två A4-sidor), som jag blir alldeles trött av att titta på. Ska man verkligen behöva gå en utbildning för att kunna kunna delta i det sociala umgänget på nätet?

Kanske gör jag ett nytt försök snart.

Om någon undrar vad Twitter är för något finns en förklaring här.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

RSS 2.0
Evenemang och konserter


Evenemang och konserter