Bäverkonst i naturenDen här bilden tog jag härom dagen när jag var ute i den norrländska naturen på fotouppdrag. Vid en liten tjärn hittade jag denna björk som en bäver hade satt tänderna i. Jag hade faktiskt inte sett något liknande förut, bara läst om det när jag var liten och gick i skolan.

Här hade bävern, i det närmaste, gnagt av björken. Det enda som höll trädet uppe var en liten bit av stammen. Det finns mycket fantastiskt att se i naturen.


Läs även andra bloggares åsikter om
, , ,

Bekräftat idag: mördarsniglar finns i TimråNu är det bekräftat: det finns mördarsniglar i Timrå. Beskedet kom idag efter analyser hos Göteborgs naturhistoriska museum.

Det var för en dryg månad sedan som min sambo och hennes kollegor hittade ett stort gäng sniglar alldeles intill Vivstaskolan i Timrå. Att döma av storleken och färgen så tydde mycket på att det handlade om mördarsniglar, och utrustad med en sax begav en i personalen sig ut på snigeljakt. Resultatet blev 100 sönderklippta sniglar på vägen upp mot skolan.

Men var det verkligen mördarsniglar som hon klippte sönder? Mördarsnigeln är ju ganska snarlik röd skogssnigel. För att få klart besked om vilken sorts sniglar det egentligen handlade om skickade skolpersonalen in tio levande exemplar till Naturhistoriska Riksmuseet för analys. Och idag kom beskedet: Samtliga var mördarsniglar.

Söderut i Sverige lär det vara gott om mördarsniglar, och hittills har vi varit ganska förskonade från dessa djur på våra breddgrader. Så här i slutet av september är kanske snigelsäsongen över för detta år, men frågan är hur det blir nästa sommar. Blir det då som mördarsniglarna gör sitt definitiva genombrott i Timrå?

Bilden ovan har jag tagit på en av sniglarna vid Vivsta skola i Timrå.

Tidigare blogginlägg om mördarsniglar:
Mördarsniglar i Timrå? 


Läs även andra bloggares åsikter om ,

Hoppas pålen ger Timrå framgång i rinkenVad har Maorifolket på Nya Zeeland, Ainufolket i Japan, och befolkningen i Timrå gemensamt? Jo, alla har en egen totempåle. Men medan Ainufoket har sin på påle i skogen, så är Timrås totempåle är placerad i en trafikplats. Närmare bestämt i en rondell på vägen mot Timrå IKs hemma-arena E-on Arena.

På olika håll i världen används totempålar som en ledstjärna att hämta kraft och inspiration ifrån, så att prestationsförmågan ska öka. Men när ursprungsbefolkningarna på andra sidan jordklotet hoppas få god jaktlycka, kanske Timrås påle istället kan ge kommunens ishockeylag framgångar i elitserien.

Konstverket/totempålen är åtta meter högt och tillverkat av en utrangerad transportskruv från SCAs närbelägna massafabrik. Längst upp sitter fem hockeyklubbor målade i de olympiska ringarnas färger.

Må pålen ge Timrå IK många segrar i hockeyrinken!


ST:
Skruven på plats inför hockeystarten

Wikipedia:
Totempåle
Totem

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

I Norrland finns det hoppEfter många och långa mil på de västerbottniska och norrbottniska vägarna är jag nu tillbaka i Timrå. Norrland är vackert men också de långa avståndens land. Totalt har jag och kollegan avverkat 130 mil på tre dagar.

Norrland är också hoppfullhetens land. På hotell-TVn i Arjeplog berättade man i morse på lokalnyheterna om en man i Gällivare som ställt upp för Sverigedemokraterna i valet, och som nu fått en plats i kommunfullmäktige. Men efter att ha läst Sverigedemokraternas partiprogram (som han uppenbarligen inte gjorde före valet) bestämde han sig för att gå ur partiet.

"Jag kan inte ställa upp, invandrarna är mina vänner", säger han.

Så kan det gå. Och jag tror att fler skulle behöva läsa SDs partiprogram. Jag får en känsla av att många röstat på Sverigedemokraterna utan att riktigt förstå vad partiet står för. Om man påstår att "den mångkulturella samhällsordningen är i dag ett allvarligt hot mot den inre sammanhållning och stabilitet som utgör grunden för hela den solidariska svenska välfärdsmodellen" (citat från SDs hemsida), då kan man inte annat än betrakta partiet som främlingsfientligt.  

Under vår biltur fick vi också själva se ett exempel på hoppfullhetens Norrland. Någon mil söder om Skellefteå var det textat LOVE på en trave med höbalar vid sidan av vägen, och på några andra höbalar stod det GLÄDJE (se bilden ovan). Kul att någon anstränger sig för att sprida positiva budskap på något så ovanligt som höbalar.


Norrbottenskuriren:
"Jag kan inte stå för deras åsikter"

NSD:
Avhopp från SD

DN:
Läste SD:s partiprogram – och lämnade sin plats
Sverigedemokraterna släpps in
Gemensam invandringspolitik för blocken inte omöjlig


Aftonbladet:
Valexperten: Alliansens majoritetschans lever
Alliansen utan egen majoritet

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Solnedgång i ArjeplogJag befinner mig just nu i Arjeplog i Lappland, Norrbottens län. Här är jag tillsammans med en kollega för att göra reportage till en av våra företagstidningar om verksamheten i skogen. Under hela dagen har vi vandrat i den oerhört vackra naturen som omger Arjeplog, och jag har tagit uppskattningsvis 300 bilder. Ingen av dessa bilder tänker jag publicera på bloggen (eftersom de först ska publiceras i företagstidningen) utan istället visar jag ovanstående bild. Den bilden har jag tagit från hotellfönstret och visar den fantastiska utsikten över sjön Hornavan.

Ovanligt vacker utsikt från ett hotell, tycker jag.