Tankar om kläder

Jag sitter på golvet i tvättstugan och funderar på det här med kläder. När min sambo ska handla kläder tar hon med sig en stor bunt med plagg till provhytten. Blusar, tröjor och kjolar tas på och av i rask takt, men ändå är det inget som verkar passa. "Nää, grönt passar inte till mina skor", låter det innanför provhyttsskynket.

När jag köper kläder vill jag att det ska gå så fort som möjligt. För att göra mina klädköp så effektiva som möjligt brukar jag försöka köpa lika byxor varje gång, samma fabrikat och modell i samma storlek. Jättesmidigt. För att sedan kunna skilja mina byxor åt i garderoben så antecknar jag inköpsåret med en vattenfast penna på insidan av fickorna.

Visst, skjortor och tröjor är det naturligtvis trevligt att ha lite variation på. Men när det gäller byxor, där ändrar jag inte på det vinnande laget.

stykning
Förra sommaren (2006) var det betydligt varmare än det var i år. Passade på att njuta av både strykning och värme samtidigt.

För mig är det avkopplande med kläder. En av mina favoritsysselsättningar hemma är att jobba i tvättstugan. Jag tycker det är oerhört avkopplande när jag får hänge mig åt de olika momenten i tvättproceduren: Först sortera alla tvättkläderna i olika högar, sedan stoppa in dem i tvättmaskinen, för att därefter hänga kläderna på tork. Höjdpunkten är sedan när jag står och stryker. Att få släppa tankarna på världen utanför och bara fokusera på kragar, ärmar och pressveck.

När jag är i tvättstugan brukar jag också lyssna på musik. Jag har gjort en speciell låtlista i datorn avsedd för tvättstugan. Red Hot Chili Peppers och Audioslave är exempel på artister som gör att tvättupplevelsen blir optimal.

Vår villa har ett ganska stort torkrum och när jag hänger upp tvätten på tork så känns det som jag skapar konst. Plaggens olika former och färger blir till grafiska element som tillsammans bildar olika mönster. Och varje gång jag hänger upp nya plagg, eller tar ner de som är torra, så förändras konstverket.

När jag tänker efter så är det kanske det som är grejen när man har kläderna på sig. Inser att min sambo faktiskt har en poäng när hon vill att klädernas färg och form ska vara i harmoni.

Malla är bäst

Det som jag redan visste har jag nu än en gång fått bekräftat: Mats Ronander är Sveriges bästa artist.

Vi har just kommit hem från Härefestivalen i Indal som visade sig vara en överaskande trevlig tillställning. Ett antal lokala artister på scenen, flera öl- och mattält och en trevlig atmosfär. Visst, väldigt lokalt stuk men trevligt.

malla
Mats Ronander med band rockar loss på Härefestivalen i Indal.

Kan inte låta bli att göra en jämförelse med Sundsvalls Gatufest, en festival som jag anser har överlevt sig själv. Efter 20 år är det numera en ganska stökig tillställning. Trångt och rörigt, och ett artistuppbåd som inte är speciellt upphetsande.

Årets musikupplevelse fick jag alltså istället i Indal, där Mats Ronander med band gjorde en suverän konsert. Vi fick höra en lång rad höjdarlåtar från hans karriär, framförda med ett gott humör och mycket spelglädje. Malla har en cool rock´n rollattityd som många artister saknar. När Mats Ronander kör ett gig då är det rock´n roll rakt upp och ner, utan trams. Bara musik som man blir glad av.

Det ska bli intressant att se vad nästa års upplaga av Härefestivalen har att bjuda på.