Traditioner är till för att brytas

Jag hade intentionen att delta i bloggutmaningen Blogg 24 och skriva ett blogginlägg om dagen mellan 1 och 24 december. Jag misslyckades. Min mentala energi räckte inte till och jag gav upp några dagar innan julaftonen.  
 
Nu har det hunnit bli nyårsafton och jag sitter och tänker på det firande som kommer att äga rum ikväll. I media och på Facebook läser jag upprörda kommentarer från människor som inte gillar fyrverkerier. "Hundar blir rädda och det kostar för mycket pengar" är några av argumenten mot nyårsfyrverkerierna.
 
Kanske är det så. Själv har jag ingen hund och det var väldigt många år sedan jag köpte några fyrverkerier senast. Jag brukar istället gå ut på gräsmattan under tolvslaget och titta på fyrverkerier som andra skjuter upp.
 
Däremot finns det en annan nyårstradition som jag definitivt har tröttnat på. Nämligen den att visa sketchen "Grevinnan och betjänten" på TV varje nyårsaftonskväll. Jag läser på Wikipedia att det inte bara är i Sverige som sketchen visas. Varje nyårsafton visas den i en rad länder, i och utanför Europa.
 
I Sverige visades sketchen första gången 1969 och sedan 1976 har den visats varje nyårsafton (med undantag av 2004 då visningen ställdes in pga tsunamikatastrofen i Indiska oceanen).
 
Det finns två versioner av sketchen inspelade, där samma skådespelare deltar. Den ena spelades in i Tyskland 1963 och den andra i Schweiz. Den vi får se i svensk TV är den schweiziska versionen. 
 
Fast nu får det vara nog, tycker jag. Den berusade betjänten har alltså stapplat omkring i våra TV-rutor 40 år i rad nu - likaså den dementa grevinnan (som enligt Wikipedia inte är en grevinna) Miss Sophie som inte förstår att hennes middagsgäster är döda. 
 
Det är verkligen dags att den traditionen bryts nu. Mitt förslag är att SVT de närmaste 40 åren visar sketcher med Ulvesson och Herngren (se videoklippet ovan) istället.
 
Gott Nytt År!
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om ulvesson, herngren, nyår, grevinnan och betjänten, traditioner, nostalgi, media

Terrorn kommer närmare

Jag ser på TV-nyheterna om attentatet i Berlin. En långtradare körde in i en julmarknad. Minst 12 döda och massor av skadade människor.
 
Enligt vad jag kan tolka av TV-bilderna handlar det om julmarknaden i ena änden av gatan Kurfürstendamm i västra Berlin. Inte långt därifrån fanns hotellet där jag och sambon bodde när vi besökte Berlin i december 2014.
 
Just den julmarknaden minns jag som riktigt mysig med försäljning av allt från julpynt och godis till gluhwein. Det känns läskigt att tänka att just där vi promenerade runt bland stånden inträffade ett (förmodat) terrorbrott två år senare.
 
Det som inträffade igår var fruktansvärt för de som drabbades på platsen, men är också ett slag det demokratiska och öppna samhället. Det känns som om terrorna kommer närmare och närmare - numera också på gator jag själv gått på.
 
En olustig känsla infinner sig.
 
Bilden tog jag på julmarknaden i Berlin där en långtradare mejade ner ett stort antal människor igår.
 
Blogg24-20
 

Att inte utmana sina illusioner

 
Bilden ovan tog min sambo på mig när vi var i Umeå förra helgen. I ett köpcenter i staden fanns denna apparat, en  snäll-o-meter. Om man lade handen emot displayen och väntade några sekunder så fick man ett utlåtande, i procent, på skärmen hur snäll man är.
 
Under några sekunder lekte jag med tanken på att prova. Men jag lät bli. Snäll-o-metern var ju avsedd för barn (handmallen på displayen var i tydlig barnstorlek). Det skulle bara ha sett fånigt ut om en 58-årig man stod på knä och försökte lägga handen mot en 10-tumsskärm på en konstig apparat med en kö av femåringar bakom sig.
 
Dessutom kanske snäll-o-meterna skulle ha påstått att jag inte är så snäll som jag tror. Det hade nog varit det värsta.
 
Blogg24-19

Viktminskningsbonus

Jag bloggade häromdagen om fördelar med att vara sjuk och nämnde då att om man har tur kan man få slippa jobbets luciatåg. Igår kom jag till insikt om ytterligare en fördel: viktminskning. Under förra veckan gick jag nämligen ner flera kilo.  
 
Skälet till viktminskningen är naturligtvis att jag under min sjukdomsvecka inte åt så mycket; att ligga däckad med influensaliknande symptomer främjar inte direkt matlusten. Det jag åt under de här dagarna handlar i stort sett om en tallrik filmjölk och några mackor varje dag. 
 
Naturligtvis känns det bra att jag gått ner i vikt eftersom jag tycker jag väger för mycket. Frågan är nu hur jag ska hålla den här vikten - ska jag fortsätta att endast äta lite filmjölk om dagarna? 
 
Blogg24-18

En hashtag i plåt

 
Under det senaste året har jag besökt kyrkor vid tre tillfällen - på en konfirmation, ett bröllop och nu senast då jag klättrade upp (inne) i ett kyrktorn för att fotografera en fabrik som ligger i närheten av kyrkan. 
 
Den gången jag var på konfirmationen blev jag sittande och funderade lite på psalmtavlan, alltså den där tavlan längst fram i kyrkor där man med nummer anger vilka psalmer som ska sjungas. 
 
Det jag funderade på var om inte tavlan skulle kunna inrymma mer information, exempelvis en hashtag. Jag menar, om det kanske är ett bröllop som äger rum så får brudparet välja en egen hashtag som gästerna sedan kan använda när de typ Instagrammar om bröllopet. Tänk en hashtag i små plåtbokstäver, typ #brollop2016, nedanför siffrorna med psalmverser.
 
Motsvarande skulle kunna användas vid både begravningar och konfirmationsgudstjänster. Tro mig, för eller senare blir denna framtidsvision verklighet.  
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Hashtag, sociala medier, internet, religion

Källkritik is the word

Igår kväll.
 
Ryggläge i sängen och zappande mellan olika appar i min iPad. Plötsligt plingar det till och jag får ett meddelande från en Facebookvän som varnar för ett farligt virus kallat Dansa av påven. I meddelandet uppmanas jag att vidarebefordra det till så många jag kan. Efter några sekunder kommer ett exakt likadant meddelande från ytterligare en FB-vän.
 
Jag går in på mitt Facebookflöde och ser en hel drös inlägg där samma meddelande utgör innehållet. I mitt inre ringer ett antal varningsklockor och jag googlar på "dansa av påven". Inte en endaste träff får jag men när jag gör samma sökning på FB så blir träffarna desto fler.
 
De flesta FB-träffarna är på folk som gjort egna postningar av meddelandet men bland träffarna hittar jag också ett inlägg från något som kallas Bluffakuten. Det är en sida på Facebook som specialiserat sig på att avslöja fejkade nyheter på internet. 
 
Där läser jag att meddelandet faktiskt är en bluff och har sitt ursprung i USA redan i april 2015. Då hette viruset Dance of the Pope och man kan direkt konstatera att den som gjort översättningen till svenska inte riktigt har den språkliga kollen. 
 
Bluffakuten konstaterar också att inga källor nämns i "varningsmeddelandet" vilket ytterligare sänker trovärdigheten till typ noll.
 
Men det intressanta är hur många reagerar när de ser sådana här meddelanden i sina sociala medier. Utan att göra den minsta reflektion om det stämmer eller inte så trycker man på Forwardknappen. Inte undra på att så mycket skitinformation virvlar omkring på nätet och som sedan landar i våra sociala nätverksflöden.
 
Hur ska man då kunna avgöra om ett meddelande är sant eller falskt? Det kan ju faktist vara så att ett riktigt datavirus är i farten och har tagit sikte på våra datorer och smartphones. 
 
Ja, svaret är ju ganska givet: källkritik. Vi har alla ett ansvar att kolla så att den information vi sprider på nätet stämmer, annars finns risken att den seriösa informationen till slut drunknar i en översvämning av desinformation. 
 
Information om den fejkade påvestoryn finns också på Viralgranskaren.
 
Bilden är från mitt besök i Vatikanen ifjol.
 
Blogg24-16
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Viralgranskaren, Bluffakuten, dansa av påven, Facebook, internet, källkritik, källgranskning, källkontroll

Jag slapp i alla fall luciatåget

Att ligga hemma och vara sjuk är inte kul. Det är klart irriterande med en näsa som ständigt rinner och klart obehagligt med värk i kroppen och i huvudet. 
 
Men det kunde naturligtvis vara värre. Jag vet ju att det troligen kommer att gå över inom de närmsta dagarna så jag ska inte klaga. Det finns också många människor på vår jord som lider av betydligt värre plågor än en förkylning.
 
Och faktum är att min förkylning gav mig lite tur i oturen. 
 
Jag insjuknade ju i tisdags, den 13 december, Luciadagen, vilket innebar att jag slapp vara med om det traditionella luciafiranden på jobbet. Luciafirandet på jobbet är ganska träligt. Det börjar med att vi får lussebullar och pepparkakor (vilket redan där är ett nerköp eftersom vi vanligtvis får mackor till förmiddagsfikat, jag har tidigare bloggat om det) sedan kommer ett luciatåg in i lokalen och ställer sig och sjunger ett gäng julsånger. 
 
Själv brukar jag bara bli trött av tillställningen och i skydd av mörkret försöker jag smita upp till mitt kontorsrum.
 
Blogg24-15 

Fototriss: transportmedel

På grund av att jag ligger däckad i en förkylning har jag inte riktigt mäktat med att uppdatera bloggen och bloggutmaningen Blogg24. Här kommer emellertid ett inlägg med mitt bidrag till förra veckans Fototriss. Temat då var Transportmedel.
 
De två översta bilderna tog jag vid vårt besök i Everglades nationalpark i Florida. Vi åkte både träskbuggie och svävare och fick se en rad spännande djur, bland annat alligatorer.
 
Den tredje bilden är också från vår Floridaresa. Bilden tog jag när vi kollade på ishockey i Tampa när hemmalaget Lightning mötte Detroit Redwings. I pauserna fick folk åka med i ismaskinen. 
 
Blogg24-14

Rapport från sjukbädden

 
Mitt sjukdomstillstånd har nu övergått från att handla om huvudvärk och ont i kroppen till hosta och snuva. Jag var en sväng på jobbet igår och styrde upp några grejor men sedan åkte jag hem igen. Sedan dess har jag leget i sängen.
 
Blogg24-13

Det är min tur nu

 
Klockan 15.00 i eftermiddag slog den till. Förkylningen. Flera personer omkring mig, hemma och på jobbet, har drabbats - och nu är det tydningen min tur. 
 
Jag är än så länge inte speciellt snuvig, men det killar i halsen och jag känner mig väldigt hängig. Det känns som om jag har feber. Hoppas det inte är influensa. 
 
Blogg24-12

Fototriss: E som i...

Veckans tema hos Fototriss är E som i... Här kommer tre bilder som utgör mitt bidrag. Första bilden tog jag på frukostbuffén på hotellet i Umeå där vi bodde under helgen. Flingorna var Ekologiska.
 
Andra bilden tog jag på gitarrmuseet. Elgitarren på bilden är en donation från ABBA-museet. 
 
Sista bilden tog jag idag på vägen hem från Umeå. Vägen på bilden är E4.
 
Blogg24-11

Hellre Paddy Persson än Ted Gärdestad och Bob Dylan

 
Umeå lördag.
 
Idag har vi besökt det fantastiska gitarrmuseet i Umeå och deras imponerande samling elgitarrer. Typ 500 till antalet. Sedan gick vi på en restaurang och åt julbord. Efter det gick vi tillbaka till hotellrummet där vi såg Så mycket bättre och därefter gick vi ner till hotellrestaurangen och tog en bärs. 
 
Hotellrestaurangen visade sig vara ett trevligt ställe. Mycket folk på plats, ett band som spelade irländsk musik och en härlig stämning i lokalen.
 
I kvällens avsnitt av Så mycket bättre sjöng deltagarna Ted Gärdestadlåtar. Ted Gärdestad har aldrig tillhört någon av mina favoriter vilket jag förklarar här.
 
Vi snabbzappade på hotell-TVn och kunde konstatera att det pågick Nobellmiddag nånstans söderut i Sverige, typ Stockholm. En av pristagarna, Bob Dylan (litteraturpriset) var inte närvarande för att hämta sitt pris. I programmet visades några filmsnuttar med en ung Bob Dylan och jag inser att jag har liknande känslor för honom som för Ted Gärdestad. Båda artisterna verkar haft ett kolossalt ego under sina karriärer, inte det minsta självdistans och blivit fullständigt uppslukade av sin popularitet. 
 
Sådana artister gör mig bara trött.
 
Därför var det befriande att komma ner i hotellrestaurangen och lyssna på Paddy Persson Group och deras irländska tongångar. Deras framförande präglades av humor, musikalitet och stor spelglädje. Att delar av deras trumset vid ett tillfälle ramlade av scenen (det stod lite för nära scenkanten) verkade inte bekymra orkestern utan de spelade glatt vidare tills låten tog slut. 
 
Paddy Persson Group var en ny och trevlig bekantskap för mig. Jag hoppas få se och höra dem igen någon gång.
 
Bilden: Paddy Persson lirade ikväll på krogen Plectrum i Umeå. 
 
Blogg24-10
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Paddy Persson Group, Umeå, Ted Gärdestad, Bob Dylan, Nobelpriset, Nobel, litteraturpriset, semester, resor

Fredag kväll i Umeå

 
Det här med att fota maten när man är på restaurang anses ju som lite töntigt, men va fan gör man när man är i Umeå och har satt sig till bords på Pipes of Scotland och beställt in ribs och strips. Och en öl från det lokala bryggeriet (som jag inte nu kommer ihåg vad det hette).
 
Då vill man fotografera maten. 
 
För övrigt är det här en jättetrevlig restaurang. Mycket folk, härlig stämning och ett band do som sitter runt ett bord och spelar irländsk folkmusik. 
 
Varför befinner jag mig då i Umeå? Jo, sambon och jag är här på mysweekend. Imorgon tänker vi besöka gitarrmuseet och kanske shoppa lite. 
 
Men framför allt ska vi njuta av en god hotellfrukost. 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Pipes of Scotland, blogg24, semester, resor, Umeå

Amerikansk mat är fett ensidig


Jag tänkte jag skulle dela med mig av några minnen från resan till Florida i början av oktober. Det här minnet handlar om amerikansk mat. 
 
Amerikansk mat förefaller ganska ensidig. Man kan gå in i princip vilken restaurang som helst så domineras menyn av hamburgare, ribs och friterad potatis (inte helt olik svenska restaurangmenyer men i Sverige finns det i alla fall ytterligare rätter att välja bland, exempelvis pasta eller fisk - sånt hittar man väldigt sällan i USA).
 
En av restaurangerna vi besökte hette Fords Garage vilken hade, naturligtvis, hamburgare som specialitet. Inredningen var inspirerad av verkstadsmiljö och kul detalj var servettringarna som utgjordes av slangklämmor. 
 
Även själva hamburgarna var snyggt designade med en reliefstämpel på brödet. 
 
På toan var handfaten designade som bildäck. 
 
Skälet till namnet på restaurangen var att biltillverkaren Henry Ford hade sitt sommarboende i den del av västra Florida där vi var.
 
 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Resor, Florida, USA, mat, hamburgare, blogg24

Det bästa som finns är att lägga sig och sova

 
Det är kväll och jag har lagt mig. Bredvid mig ligger sambon. Hon sover. 
 
Det är mörkt. Jag hör olika ljud; en bil som kör förbi utanför fönstret, det susar i vattenrören till elementen, dova ljud från fabriken några kilometer bort. 
 
Fast här i sängen känner jag mig trygg. Här är jag på säkert avstånd från verkligheten. 
 
I sängens trygga famn kan jag i lugn och ro ägna mig åt eftertanke och analys av vad som hänt under dagen. 
 
Och där precis somnade jag.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Blogg24, sömn, vila, återhämtning, eftertanke

En sista cig

 
Bilden ovan tog jag i nåt flygplan jag flög med under året. Framför mig i sätet satt en skylt med instruktioner hur man skulle bära sig åt ifall planet måste nödlanda i vattnet; vart nödutgångarna är, att inte ta med bagaget.
 
Det intressanta var att det också fanns en instruktion till rökare att de inte skulle ta en cig ifall planet störtar. 
 
Jag kan tänka mig konversationen bland flygplanssätena om nödsituationen skulle uppstå:
 
Hon: "Älskning, hjälp! Planet har störtat i havet! Vad ska vi göra? Vart är nödutgångarna? Vi måste ut!"
 
Han: "Vänta, jag ska bara ta en cig först."
 
Jag drar mig till minnes att jag sett nån film nån gång där den dödsdömde står framför exekutionspatrullen och blir erbjuden en sista cigarett. En sista njutning innan döden. 
 
Det kanske är nåt sånt det handlar om. Planet har störtat i vattnet och visserligen överlevde vi men man vet aldrig - vi kanske drunknar eller dör på nåt annat sätt. Och då är det lika bra att ta en sista cig. 
 
Men å andra sidan; om jag skulle sitta i ett flygplan och störta i havet - då skulle jag nog försöka ta en bild och lägga upp på Instagram. Därefter skulle jag försöka ta mig ut ur planet.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Rökning, resor, flygplan, nödläge

Endast vid död och bröllop ger vi cred

 
Tiden går. Det är redan december. Jag tänker tillbaka på sommaren. 
 
En av de upplevelser jag hade under sommaren var att närvara vid ett bröllop. Det var trevligt. Både brudgummen och hans brud svarade planenligt ja och den efterföljande festen bjöd på en god stämning. Släktingar och vänner höll tal där samtliga bedyrade hur fantastiska bruden och brudgummen är. 
 
Och det stämmer naturligtvis också - de två är jättesympatatiska människor. 
 
Men när jag satt där och lyssnade på alla talen så kom jag att tänka på hur det kan låta på en begravning. Nämligen likadant. När det är begravning hålls det också tal, där talarna öser lovord över den avlidne. Det är alltså vid just dessa två evenemang som vi tenderar att ge varandra rikligt med cred. Bröllop och begravningar. Nästan aldrig annars.
 
Vi måsta alltså antingen gifta oss eller dö för att vi ska få höra nån säga ett gott ord om oss. Varför kan vi inte göra det oftare i vardagen? Varför inte ställa sig upp i samband med att man äter middag med familjen och hålla ett tal till någon av familjemedlemmarna? Eller på jobbet? På förmiddagsfikat, kanske. 
 
Nåt att tänka på.
 
Bilden tog jag i somras i Polen. Bröllopscermonin ägde rum till allmän beskådan på en hotellterass mitt i Sopot. Detta var dock inte det bröllop jag nämner ovan. Det ägde rum på hemmaplan. 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Bröllop, begravning, cred, beröm, blogg24

Öppna upp!

 
Tidigare, fram till för ungefär ett år sedan, brukade jag ibland skriva små dikter och lägga upp här bloggen. Det var alltså ganska länge sedan jag senast brast ut i poesi men igår kom inspirationen över mig vilket resulterade i nedanstående lilla poem. 
 
Öppna upp för ljuset,
och den gränslösa kompetensen.
Öppna upp för himlen,
och den oändliga målbilden.
Öppna upp för livet,
och det svindlande mervärdet.
Öppna upp för kärleken,
och den vidsträckta potentialen.
 
Vad vill jag då säga med detta poetiska verk? Ja, typ att öppenhet är bättra än slutenhet. Och att tramsiga businessord är underskattade i poetiska sammanhang.
 
Mer dikter finns att läsa under rubriken Poesi till vänster på sidan.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Blogg24, poesi, kultur

Jag gjorde det mest förbjudna

 
Klockan 9,30 varje morgon fikar vi tillsammans på jobbet. Varje veckodag har sin egen brödsort. På exempelvis onsdagar är det tekakor och på fredagar är det frallor. 
 
På torsdagar är det mitt favvobröd - sirapslimpa (tror jag det kallas för).
 
Vissa dagar finns emellertid flera brödsorter att välja på (då det blivit bröd kvar från dagen innan). En gång (en fredag) tog jag en fralla men såg i samma stund att det även fanns limpa kvar från gårdagen, så jag lade ifrån mig frallan och skulle just till att skära upp en limpskiva istället. 
 
"Du måste äta upp det bröd du har tagit", tillrättavisade mig en kollega. "Du kan inte ta i ett bröd och sedan lägga tillbaka det".
 
"Oj! Visst. Förlåt", sa jag. Men när kollegan tittade bort så skar jag ändå upp en limpskiva och lät frallan ligga kvar i brödkorgen.
 
Ja, jag vet. Jag är en stygg pojke. Men limpmackor är så goda. 
 
Bilden har jag tagit på en måndag. Långt ifrån det godaste brödet under veckan.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Blogg24, förbjudet, utomparlamentariskt, arbetsliv

Skrämseljournalistik lågt av media

 
Jag tycker svensk dags- och kvällspress i stort sett gör ett bra jobb. Visserligen ägnar de sig lite för mycket åt kändisjournalistik och omotiverad uppmärksamhet av kungahuset, men de granskar också makten (typ näringsliv och politiker) på ett ofta föredömligt och trovärdigt sätt. 
 
Men ibland trampar media, främst kvällstidningar, rakt ner i klaveret vilket gör mig rejält irriterad. 
 
Det handlar om rubriksättning på löpsedlar. 
 
Se exemplen jag fotat här intill. 
 
Vad är meningen med den typen av löpsedlar?
 
Vi står inför det faktum att många människor runt om i Sverige mår psykiskt dåligt. De är oroliga och mentalt sköra. Vad de inte behöver är att tvingas bli skrämda av korkade löpsedlar. Jag tycker det är väldigt lågt när kvällstidningar jagar upplagesiffror med skrämseljournalistik.
 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Media, politik, samhälle, blogg24, journalistik

Att vara närvarande på riktigt

 
Jag får ett meddelande på Messenger från min son. "Är du här?", frågar han. 
 
Han bor några kilometer från mig och jag undrar varför han skriver så. Jag kan inte komma på att jag lovat att hälsa på honom just idag. Eller har jag det? Kanske jag lovat, och glömt, att åka till honom och så undrar han om jag kommit än. 
 
Jag svarar honom "vadå här? Jag är hemma i Timrå."
 
Han skriver igen: "Du fattar inte. När jag frågar om du är här så menar jag här på Messenger."
 
Språkförbistring. Att få frågan vart man befinner sig behöver alltså inte betyda att någon vill veta på vilken fysisk plats man befinner sig. Det kan alltså betyda att någon vill veta vart på Internet man är. Om man är på Facebook eller på Twitter eller på nån chat.
 
Jag borde ha svarat att jag har gömt sig i djupwebben (Dark web) eller i nåt moln eller nåt.
 
Själv sitter jag just nu i soffan. Vår fysiska soffa hemma i vardagsrummet. Där finns jag på riktigt. Ifall nån undrar.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Blogg24, virtuell, virtuellt, internet, web, språkförbistring

RSS 2.0
Evenemang och konserter


Evenemang och konserter