Vem tjänar på att bilprovningen avregleras?Jag får inte riktigt ihop det här med avregleringar i samhället. På torsdag upphör Bilprovningens monopol på att besiktiga fordon vilket innebär att det blir fri konkurrens, och därmed fritt fram för privata företag att utföra fordonsbesiktningar (företag som vill utföra fordonsbesiktningar måste dock godkännas av Swedac).

Man skulle kunna tro att ökad konkurrens kommer att innebära lägre priser, men inte då. Enligt ekonomisajten e24.se kommer priset för att besikta bilen istället att öka rejält. Enligt artikeln är syftet med avregleringen att få fler besiktningsstationer, längre öppettider och ett bättre serviceutbud.

Själv är jag inte så säker på att jag vill ha fler besiktningsstationer. Som privatbilist vill jag ha lägre kostnader och högre kvalitet på besiktningstjänsterna. Inte högre besiktningspriser.

Avregleringen av besiktningsmarknaden har ju ännu inte trätt i kraft så vi vet ju inte om priserna verkligen kommer att höjas. Men man kan ju jämföra med avregleringen av elmarknaden för snart 20 år sedan som innebar att elpriserna sköt i höjden. I det fallet blev de stora kraftbolagen vinnarna, och vi konsumenter förlorarna.

Så frågan är om samma sak kommer att inträffa när fordonsbesiktningen avregleras. Blir det näringslivet som tar hem vinsterna på bekostnad av oss konsumenter? Hoppas inte det.

Bilden ovan visar en avreglerad elkopplingsmojäng som jag fotade på vår gata häromdagen.


e24.se:
Dyrare besiktning efter första juli

DN:
KD vill sälja fler statliga bolag
"Elavregleringen är ett skräckexempel"

Konsumentverket:
Från 1 juli 2010 utförs bilbesiktning av privata företag

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

30 cm är en magisk storlekDet är midsommarhelgens söndag, klockan är 11,30, och sambon och jag sitter i köket och äter frukost. Vi läser varsin del av Sundsvalls Tidning då sambon plötsligt tjoar till:

"Du, kolla här är en annons om solcellslampor för gräsmattan för 10 kronor styck."

"Coolt", säger jag. "Vi köper tio stycken. Jag har alltid drömt om att placera ut små lampor i rad på gräsmattan, så att det ser ut som landningsbanan på en flygplats. Hur stora är de?".

"De är 39 cm höga", säger sambon.

"Lite högre än en LP-skiva, då", säger jag.

"Eller en linjal", säger sambon.

Det är alltså här vi kommer till den centrala punkten i detta blogginlägg. Beroende på intresse så har man olika referenser för måttet 30 cm.

Jag är musikälskare, så därför är min 30-centimetersreferens det samma som måttet på en LP-skiva. Min sambo däremot, som är duktig och intresserad av matematik, tänker istället på en linjal när hon hör måttet 30 cm.

Så är det med det. Nu ska jag fortsätta att klyva och stapla ved.

Bilden ovan. Förutom på linjaler och LP-skivor är 30 cm även ett bra mått på vedbitar.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Viktigt med vila och återhämtningIgår var det onsdag.

När jag kom hem från jobbet igår, onsdag, så svepte jag omedelbart in mig i en filt och lade mig i vardagsrumssoffan. Jag mådde illa, frös och hade huvudvärk.

För mitt inre kunde jag höra hur diverse jobbrelaterade fraser ringde i mitt huvud: "corporate branding..." "meta data..." "kassaflöde..."

Sedan måste jag nog ha somnat till, för när jag vaknade så satt sambon bredvid mig i soffan. 

"Hur är det fatt?" frågade hon.   

"Jag är sjuk", svarade jag. "När jag tänker på jobbet spänns alla muskler i kroppen"

"Men så här brukar du ju må varje år, strax innan semestern", genmälde sambon.

Den senaste tiden varit hektiskt på jobbet, dessutom har jag för ovanlighetens skull varit ute och rest en del i tjänsten. Det är kul, men också slitsamt.

Sedan är det nog så att när semestern närmar sig, längtar man extra mycket efter att få vara ledig. 

Men igår eftermiddag, innan jag åkte hem från jobbet, bestämde jag mig för att ta ut en semesterdag idag. Så idag har jag sovit ut ordentligt, och efter frukosten (som jag åt klockan 11,30) tog jag en promenad i det vackra vädret.

Det ska bli riktigt skönt att få vara ledig några dagar under midsommarhelgen. Jag tänker ägna min helg åt återhämtning och eftertanke, samt några lagom stora doser av socialt umgänge.

Trevlig midsommar!
Läs även andra bloggares åsikter om ,

Är verkligen svenska jordgubbar godast?

Idag kan vi läsa i Aftonbladet om fuskande jordgubbsförsäljare. De säljer jordgubbar som de påstår är svenska men som i själva verket är utländska.

Men är egentligen jordgubbarna från Sverige de godaste? För två år sedan besökte jag ett grannland där jordgubbarna var mycket godare än i Sverige.

Här kan du läsa om vart jag var.


Aftonbladet:
Så avslöjar du de falska gubbarna
Midsommar är vår riktiga nationaldag

Läs även andra bloggares åsikter om

Jordgubbarna är godast i LitauenÅterigen har jag tagit del av den rika källa av visdom som vi svenskar har tillgång till, nämligen Aftonbladet.se. Idag har jag bland annat läst en artikel om jordgubbar, och att vi svenskar helst vill äta svenska jordgubbar. Konstigt nog så tycker man inte i andra länder att det är de svenska jordgubbarna som är godast, utan man vill helst ha jordgubbar från sitt eget land.

Själv har nog även jag tyckt att det är de svenska jordgubbarna som är bäst - ända tills för två år sedan. Då var nämligen jag och sambon på semester i Litauen, och där smakade jordgubbarna fantastiskt bra. De litauiska jordgubbarna är jättesöta och vid en jämförelse kändes de svenska gubbarna smaklösa och vattniga.

Bärodling verkar för övrigt vara något som ligger folk i Litauen varmt om hjärtat. I var och varannan villaträdgård såg vi enorma trädgårdsland där folk odlade allt från svartvinbär till körsbär. Det var också ofta vi såg människor som satt vid vägkanten och sålde bär i glasburkar. Kanske ett bra sätt att dryga ut hushållskassan.

Bilden ovan är tagen i den mysiga byn Nida, som ligger på Kuriska näset i Litauen. Där hittade vi en liten marknad där man sålde olika sorters bär, bland annat jättesöta jordgubbar.


Aftonbladet:
Nu ska jordgubbsfusket avslöjas inför midsommar

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,