Hoppas vi får det bra under 2012Jag tänker på livet.

Snart har ännu ett år gått till ända och ett nytt är på väg att börja. 2011 blir 2012. Vad finns det egentligen mer att säga om det? Livet går vidare.

Men ändå. Ett årsskifte känns ändå lite som en pånyttfödelse. Ut med det gamla och in med det nya. Känslan av att vi inte har en aning om vad som kommer att hända under 2012 är hisnande. Hur kommer våra liv att se ut om exakt ett år? Hur ser mitt liv ut?

Har jag jobbet kvar? Bor jag fortfarande i Timrå? Är jag överhuvud taget fortfarande vid liv? Just nu pekar det mesta på att svaret är ja på de tre frågorna, men man vet ju aldrig.

Härom dagen handlade samtalet kring köksbordet här hemma om vad som är viktigt i livet. För egen del är mitt livsmål väldigt tydligt: att må bra. Med den målsättningen spelar det ingen roll om en meteorit ramlar ner på mig nästa vecka. När det väl inträffat finns inte så mycket att fundera på. Förhoppningsvis mådde jag bra in i det sista.

Samtidigt är insikten viktig att jag faktiskt har ett stort inflytande över hur mitt liv ska vara. Det inflytandet försöker jag också utnyttja. Att undvika stress, äta och dricka smart samt prata vänligt med mina medmänniskor gör att jag oftast mår bra. Visst, ibland berörs jag av situationer som jag inte råder över. Men på ett eller annat vis brukar dessa också till slut ordna upp sig.

Idag är det nyårsafton och då ska vi fira. Vad vi brukar fira på nyårsaftnar har jag aldrig riktigt förstått, men egentligen spelar det inte så stor roll. Huvudsaken är att vi firar. I morgon kan det vara för sent.

Gott Nytt År!

Jag kan avslöja att bilden ovan är ett montage. Bilden på fyrverkerierna och mig själv har jag tagit vid två olika tillfällen.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Om dödsstraff och diktatur i VitrysslandDet finns få saker som upprör mig lika mycket som dödsstraff. Möjligen kan jag bli ännu mer upprörd över dödsdomar som fällts efter en tveksam rättsprocess. Tänk att bli dömd till döden och avrättad för ett brott man inte begått!

Just detta är snart på väg att hända i Vitryssland. I slutet av november dömdes Dmitri Konovalov och Vladislav Kovalev till döden för flera terroristbrott, bland annat för en explosion i Minsk tunnelbana i april 2011. Vid attacken dödades 15 människor.

Den enda bevisningen mot de båda är deras erkännanden vid förhör med underrättelsetjänsten KGB. Erkännandena har Konovalov och Kovalev sedan tagit tillbaka eftersom de menar att de blev torterade för att erkänna. Mycket talar också för att de faktiskt blev torterade då de efter förhören fördes akut till sjukhus med inre blödningar. Förutom deras "erkännanden" finns inga övriga konkreta bevis för deras skuld.

Vitryska människorättsorganisationer har protesterat mot dödsdomarna och menar att det finns mycket som är oklart i bevisföringen. Även Amnesty International har fördömt dödsdomarna och kritiserat den bristfälliga rättegången.

Vitryssland anses av många som Europas sista diktatur. Landet styrs med järnhand av presidenten Alexandr Lukasjenko som bland annat har trakasserier av oppositionen och media, samt riggade val, som specialitet. Det verkar heller inte osannolikt att Lukasjenko utnyttjar terrorhandlingar, som den i Minsk tunnelbana, för att misskreditera sina motståndare. 

Rent geografiskt ligger inte Vitryssland så värst långt från Sverige. En snabb titt på kartan visar att flygavståndet till huvudstaden Minsk är ungefär detsamma som till den tyska huvudstaden Berlin. Så nära på knutarna har vi alltså en klockren diktatur. Frågan är hur länge landet förblir en sådan. När ska Lukasjenkos dagar vid makten vara räknade?  

2011 var den Nordafrikanska vårens år då flera nordafrikanska diktaturer skakades om ordentligt. Ska 2012 bli året då Vitrysslands terrorregim faller och folket kastar ut sin diktator? Vi får hoppas det.

Bilden ovan har jag hittat på nätet och visar Vitrysslands president Alexandr Lukasjenko. Han ser ju faktiskt inte speciellt snäll ut.

Jag har tidigare bloggat om dödsstraff här och här.


Mynewsdesk.com:
Två unga män dödsdömda i Belarus. Säg NEJ till dödsstraff i Europa!

Telegraf.by
Court Sentenced Kovalev and Konovalov to Death

Infobelarus.nu
Öppet brev från Vladislav Kovalevs mor

Kniivila.net
Vem har nytta av bomben


Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , , , ,

Dags att äta igenAtt kunna äta stora mängder mat handlar om träning.

Härom dagen var det ju julafton och här hemma hade vi ett rejält firande. Det var massor av mat, släktinger och julklappar. Själv åt jag så att byxknappen lossnade och fortfarande, tre dagar senare, känns det i magen att jag faktiskt åt för mycket. En mix av grillade revbensspjäll, gravad lax och chokladpraliner (med chilismak) i stora mängder gör ju att man känner sig lite matt och smått illamående efteråt.

Men jag inser att ätande är en träningssak. Jag är ju inte van att äta så mycket, men jag tänker att om jag tränar ordentligt på att äta mycket kanske det går bättre sedan. Det gäller bara att ta sig igenom det första stora målet mat, så att magen vidgas, för att det ska gå lättare sedan.

Fast jag kan ändå inte låta bli att undra varför julfirandet ska vara förenat med allt detta ätande? Jag läser i ST att detaljhandelns försäljning i Sverige under december uppgick till ofattbara 65 miljarder kronor. En stor del av de pengarna är inköp av mat som gör många av oss överviktiga.

Fast nu är det färdigskrivet för denna gång. Dags för middag. Det ska bli gott med mera mat.


Läs även andra bloggares åsikter om mat, jul, frosseri

Hur länge får man sjunga julsånger?Det är juldagens morgon och jag ligger i sängen och funderar. Mitt funderande gör mig inte något klokare utan jag väcker sambon och frågar henne:

"Hur länge får man egentligen sjunga julsånger?"

"Va..?", säger sambon yrvaket.

Jag förtydligar min fråga:

"Jag menar - kan man sjunga julsånger under hela julhelgen, inklusive juldagen och annandagen, eller sträcker sig julsångssäsongen endast fram till julaftonen? Eller är det okej att sjunga julsånger ända fram till nyårsafton.", frågar jag.

"Ända fram till påska", säger sambon, vänder sig, och somnar om.

"Jaha", tänker jag. "Ända fram till påska...?"

Då kan jag nog somna om, jag också.

I det lilla videoklippet ovan tar sig Tomten ton och sjunger en liten julsång - trots att det nu hunnit bli juldagen.


Aftonbladet:
Kalle: Jag är skitlycklig

DN:
Kalle Moraeus såg ut att trivas i julstudion

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

God Jul önskar TimråtomtenDet är dan före dan, och här i Timrå lyser flitens lampa. Igår storstädning och idag julklappsinslagning. Arbetsfördelningen är efter kompetens. Jag städar och sambon lagar mat.

Utan vidare omsvep vill jag önska alla som läser detta en God Jul och ett Gott Nytt År! Se ovan en särskild lite julhälsning från självaste tomtefar.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,