Att diska är en helig handlingOch här hemma har vi fått en vattenskada i köket. En rörkoppling på ett av rören upp till diskhon har (troligen under lång tid) varit otät vilket gjort att en liten, knappt synlig, stril med vatten runnit ner i golvet. Många bäckar små, typ... Fast den här gången var det en enda pytteliten bäck som blev ett helt vattendrag - inne i köksskåpets bottenplatta.

När vi upptäckte läckaget ringde jag försäkringsbolaget och nu står en fläkt mitt på köksgolvet (bilden ovan) och suger ut fukten ur trävirket. Som extra dekoration på golvet står också diskmaskinen, inklämd i ett hörn vid köksbordet. Detta innebär alltså att vi måste diska för hand.

Helt ok, tycker jag. Jag kan tänka mig bra mycket värre saker än handdiskning.

För snart tio år sedan läste jag för första gången boken Mandelträdet i din trädgård, skriven av den vietnamesiske buddhistmunken Thich Nhat Hanh. I boken förklarar han att allt man gör ska vara meditation, oavsett om man går, står, arbetar, besöker toaletten eller diskar. Så här säger Thich Nhat Hanh om att diska:

"Det finns två sätt att diska. Det första är att diska för att få rena tallrikar och bestick och det andra är att diska för att diska. När man diskar ska man bara diska, inget annat, vilket betyder att när man diskar ska man vara fullkomligt medveten om att man diskar"

Thich Nhat Hanh menar alltså att varje handling måste utföras uppmärksamt och att varje handling är en helig handling, en ceremoni. På det viset skärper man sin uppmärksamhet och fördjupar sin närvaro i det man gör.

Jag tror det är därför jag gillar att diska med händerna. Det varma vattnet, de monotona handrörelserna och närheten till tallrikarna gör diskupplevelsen till meditation och avkoppling.

Så är det för mig. Vilken handling är helig och innebär meditation för dig?Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Fototriss: Schlager, glitter och glamour


Schlager, glitter och glamour är temat hos veckans Fototriss. Själv missade jag kvällens deltävling i Melodifestivalen därför att jag och sambon var på fest, men jag har försökt knåpa ihop ett bidrag ändå. Bilden ovan har jag tagit i min framlidna mors smyckeskrin. Där fanns det gott om glittriga smycken.


Bilden ovan tog jag vid kvällens fest. En och annan schlager hördes under kvällen.


På den tredje bilden får jag själv stå för det glamorösa inslaget. Fast jag misstänker att det krävs lite mer än en bild på nätet för att bli kvalificerad till någon av deltävlingarna i Melodifestivalen.

Veckan fototriss är också en tävling där man kan vinna ett festivalpaket i anslutning till finalen av Melodifestivalen i Globen den 10 mars.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Så nära slottets kanoner - men ingen ammunitionSå har då Sveriges nyfödda prinsessa fått ett namn - Estelle. Ett fint namn, tycker jag. 

För övrigt tycker jag att uppståndelsen kring den nyfödda prinsessan känns absurd. Naturligtvis är det roligt för prinsessan Victoria och prinsen Daniel att deras nyfödda flicka mår bra, men det som hänt är ju ett lika fantastiskt under som när alla andra små barn föds. Så jag undrar: varför denna extrema mediabevakning? Kvällstidningarna svämmar ju fullständigt över av detaljer kring nedkomsten.

Speglar den verkligen läsarbehovet av händelsen? 

Uppenbarligen gör den det och man kan undra varför så många tycker kungahuset och deras förehavanden är så intressant. Handlar det om det enkla folkets behov av att få vara överhetens undergivna undersåtar? Eller finns det något annat skäl till att medierna kommer i extas och sköljer sitt rojalistiska opium över folket?

Själv har jag just kommit hem från några dagars jobbrelaterat besök i Kalmar. Det var första gången jag besökte denna småländska stad och när gårdagens arbetsinsatser var över tog jag och några kollegor en tur till Kalmar slott. Att besöka Kalmar slott hör tydligen till när man är i Kalmar.

På vallarna runt slottet fanns ett gäng rejäla kanoner men tyvärr ingen tillhörande amunition. Lite synd, tycker jag. Tänk att ha fått bränna iväg en salut för den nyfödda prinsessan - och alla andra fantastiska barn som fötts denna dag.  


DN:
Prinsessan heter Estelle
Estelle och Mary blir nya trendnamn
Landshövding: Jag är så glad att jag står här och gråter
”En högoddsare”

Aftonbladet:
Fram med kaffet, flicka
”Totalt olämpligt att heta Estelle”
Folket: Estelle är ett succéval

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Rätt hälsningsfras på fettisdagen?


På julaftonen säger vi "god jul!" till varandra och under påsken önskar vi "glad påsk". När det är midsommaraftonen hälsar vi varandra med "trevlig midsommar".

Men vad säger vi på fettisdagen?

Idag är det fettisdag och vi åt semlor på jobbet. För stunden har jag ingen djupare analys av det mer än att det var gott. Självklart tog jag också en bild av semlorna upplagda på faten.

Men frågan kvarstår. Vilken hälsningsfras ska vi använda när vi möter våra vänner på fettisdagen? Vad tycker du?


DN:
I dag frossas det i semlor
Den perfekta semlan

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Gör oskarp bakgrund med appen Big Lens


Måste bara få berätta om en otroligt cool iPhoneapp jag laddade ner igår. Den heter Big Lens och med den kan man göra oskapa bakgrunder på bilder man har i mobilen. Big Lens påminner om funktionerna snabbmask och gaussisk oskärpa i Photoshop och fungerar förvånansvärt bra (för att vara en app). Här nedan följer en liten demo.

Så här ser orginalbilden ut när jag öppnat den i appen Big Lens. Bilden är tagen med min iPhone av en av de trevliga frisörtjejerna hos mitt favoritklippställe när jag var där och klippte mig sist. Notera bildens bakgrund som är skarp vilket gör bilden lite rörig.

Skrolla neråt för att se nästa bild.

Precis som funktionen snabbmask i Photoshop "målar" man ytan man vill frilägga. Fast i stället för en pensel, som i Photoshop, målar man helt enkelt med fingret i Big Lens.
Här är hela ytan jag vill frilägga målad. Som en extra hjälp att måla rätt på kanterna finns en knapp som heter Auto. Med den kan man (om man har lite tur) få färgen att exakt följa kanten.
Sista steget i förvandlingen. Genom att välja bland olika "bländaröppningar" kan man variera graden av oskärpa och välja den man tycker ser bäst ut. Slutresultatet kan beskådas på den stora bilden längst upp i inlägget.
Så här ser Big Lens ut när man öppnar appen. Den kostar sju kronor vilket jag tycker den är värd. När iPad 3 introduceras snart (rykten på nätet säger att det ska ske den 7 mars) tänker jag faktiskt slå till och köpa ett exemplar. Ser fram emot att få prova hur Big Lens, och även andra fotoappar, funkar i Ipad.
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,