Att diska är en helig handlingOch här hemma har vi fått en vattenskada i köket. En rörkoppling på ett av rören upp till diskhon har (troligen under lång tid) varit otät vilket gjort att en liten, knappt synlig, stril med vatten runnit ner i golvet. Många bäckar små, typ... Fast den här gången var det en enda pytteliten bäck som blev ett helt vattendrag - inne i köksskåpets bottenplatta.

När vi upptäckte läckaget ringde jag försäkringsbolaget och nu står en fläkt mitt på köksgolvet (bilden ovan) och suger ut fukten ur trävirket. Som extra dekoration på golvet står också diskmaskinen, inklämd i ett hörn vid köksbordet. Detta innebär alltså att vi måste diska för hand.

Helt ok, tycker jag. Jag kan tänka mig bra mycket värre saker än handdiskning.

För snart tio år sedan läste jag för första gången boken Mandelträdet i din trädgård, skriven av den vietnamesiske buddhistmunken Thich Nhat Hanh. I boken förklarar han att allt man gör ska vara meditation, oavsett om man går, står, arbetar, besöker toaletten eller diskar. Så här säger Thich Nhat Hanh om att diska:

"Det finns två sätt att diska. Det första är att diska för att få rena tallrikar och bestick och det andra är att diska för att diska. När man diskar ska man bara diska, inget annat, vilket betyder att när man diskar ska man vara fullkomligt medveten om att man diskar"

Thich Nhat Hanh menar alltså att varje handling måste utföras uppmärksamt och att varje handling är en helig handling, en ceremoni. På det viset skärper man sin uppmärksamhet och fördjupar sin närvaro i det man gör.

Jag tror det är därför jag gillar att diska med händerna. Det varma vattnet, de monotona handrörelserna och närheten till tallrikarna gör diskupplevelsen till meditation och avkoppling.

Så är det för mig. Vilken handling är helig och innebär meditation för dig?Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Fototriss: Schlager, glitter och glamour


Schlager, glitter och glamour är temat hos veckans Fototriss. Själv missade jag kvällens deltävling i Melodifestivalen därför att jag och sambon var på fest, men jag har försökt knåpa ihop ett bidrag ändå. Bilden ovan har jag tagit i min framlidna mors smyckeskrin. Där fanns det gott om glittriga smycken.


Bilden ovan tog jag vid kvällens fest. En och annan schlager hördes under kvällen.


På den tredje bilden får jag själv stå för det glamorösa inslaget. Fast jag misstänker att det krävs lite mer än en bild på nätet för att bli kvalificerad till någon av deltävlingarna i Melodifestivalen.

Veckan fototriss är också en tävling där man kan vinna ett festivalpaket i anslutning till finalen av Melodifestivalen i Globen den 10 mars.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,


Så nära slottets kanoner - men ingen ammunitionSå har då Sveriges nyfödda prinsessa fått ett namn - Estelle. Ett fint namn, tycker jag. 

För övrigt tycker jag att uppståndelsen kring den nyfödda prinsessan känns absurd. Naturligtvis är det roligt för prinsessan Victoria och prinsen Daniel att deras nyfödda flicka mår bra, men det som hänt är ju ett lika fantastiskt under som när alla andra små barn föds. Så jag undrar: varför denna extrema mediabevakning? Kvällstidningarna svämmar ju fullständigt över av detaljer kring nedkomsten.

Speglar den verkligen läsarbehovet av händelsen? 

Uppenbarligen gör den det och man kan undra varför så många tycker kungahuset och deras förehavanden är så intressant. Handlar det om det enkla folkets behov av att få vara överhetens undergivna undersåtar? Eller finns det något annat skäl till att medierna kommer i extas och sköljer sitt rojalistiska opium över folket?

Själv har jag just kommit hem från några dagars jobbrelaterat besök i Kalmar. Det var första gången jag besökte denna småländska stad och när gårdagens arbetsinsatser var över tog jag och några kollegor en tur till Kalmar slott. Att besöka Kalmar slott hör tydligen till när man är i Kalmar.

På vallarna runt slottet fanns ett gäng rejäla kanoner men tyvärr ingen tillhörande amunition. Lite synd, tycker jag. Tänk att ha fått bränna iväg en salut för den nyfödda prinsessan - och alla andra fantastiska barn som fötts denna dag.  


DN:
Prinsessan heter Estelle
Estelle och Mary blir nya trendnamn
Landshövding: Jag är så glad att jag står här och gråter
”En högoddsare”

Aftonbladet:
Fram med kaffet, flicka
”Totalt olämpligt att heta Estelle”
Folket: Estelle är ett succéval

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,


Rätt hälsningsfras på fettisdagen?


På julaftonen säger vi "god jul!" till varandra och under påsken önskar vi "glad påsk". När det är midsommaraftonen hälsar vi varandra med "trevlig midsommar".

Men vad säger vi på fettisdagen?

Idag är det fettisdag och vi åt semlor på jobbet. För stunden har jag ingen djupare analys av det mer än att det var gott. Självklart tog jag också en bild av semlorna upplagda på faten.

Men frågan kvarstår. Vilken hälsningsfras ska vi använda när vi möter våra vänner på fettisdagen? Vad tycker du?


DN:
I dag frossas det i semlor
Den perfekta semlan

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Gör oskarp bakgrund med appen Big Lens


Måste bara få berätta om en otroligt cool iPhoneapp jag laddade ner igår. Den heter Big Lens och med den kan man göra oskapa bakgrunder på bilder man har i mobilen. Big Lens påminner om funktionerna snabbmask och gaussisk oskärpa i Photoshop och fungerar förvånansvärt bra (för att vara en app). Här nedan följer en liten demo.

Så här ser orginalbilden ut när jag öppnat den i appen Big Lens. Bilden är tagen med min iPhone av en av de trevliga frisörtjejerna hos mitt favoritklippställe när jag var där och klippte mig sist. Notera bildens bakgrund som är skarp vilket gör bilden lite rörig.

Skrolla neråt för att se nästa bild.

Precis som funktionen snabbmask i Photoshop "målar" man ytan man vill frilägga. Fast i stället för en pensel, som i Photoshop, målar man helt enkelt med fingret i Big Lens.
Här är hela ytan jag vill frilägga målad. Som en extra hjälp att måla rätt på kanterna finns en knapp som heter Auto. Med den kan man (om man har lite tur) få färgen att exakt följa kanten.
Sista steget i förvandlingen. Genom att välja bland olika "bländaröppningar" kan man variera graden av oskärpa och välja den man tycker ser bäst ut. Slutresultatet kan beskådas på den stora bilden längst upp i inlägget.
Så här ser Big Lens ut när man öppnar appen. Den kostar sju kronor vilket jag tycker den är värd. När iPad 3 introduceras snart (rykten på nätet säger att det ska ske den 7 mars) tänker jag faktiskt slå till och köpa ett exemplar. Ser fram emot att få prova hur Big Lens, och även andra fotoappar, funkar i Ipad.
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Fototriss: Upprepningar


Veckans tema hos fotoutmaningen Fototriss är Upprepningar. Bilden ovan har jag tagit på en av min sambos ljushållare där värmeljuset speglar sig i ljushållarens glassidor. I bakgrunden skymtar även några speglingar av TVn med den pågående Melodifestivalen.


Nästa bild har jag tagit i tvättstugans torkrum. Bilden visar en sån där torkhängarmojäng man kan torka strumpr mm på.


Slutligen mitt tagnentbord. För dagen utsmyckad i lite olika färger.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,


Vilka röstar på Björn Ranelid?Vad ska man då säga om kvällens deltävling i Melodifestivalen? Ja, förutom att påfallande många artister sjöng falskt denna kväll kan jag inte låta bli att undra vilka som egentligen röstar på Björn Ranelid? Är det Sveriges kvasiintellektuellas hämnd mot den lågutbildade pöbeln eller var det i själva verket bimbon Sara Li som man röstade på? Whatever. Mysko låt var det i alla fall.

Här kommer min analys av kvällens deltävling:

Youngblood: Några andra än småtjejer och pedofiler som blir upphetsade av denna pojkgrupp? Knappast.

Maria BenHajji: Sliskig ballad och falsksång. Inget för mig.

Mattias Andreasson: Kvällens bästa låt. Gick varken vidare till finalen eller Andra Chansen. Synd tycker jag. Låten har internationell potential.

Love Generation: Jag gillade deras outfit (se bilden ovan). Bekänner för sambon att jag skulle vilja se den på henne när vi ska på fest nästa helg. "Glöm det", sa hon.

Carolina Wallin Peres: Ytterligare en artist i kvällens Melodifestival som sjunger falskt. Vad beror det på att så många ikväll hade problem med sången? Är det extra nervöst att sjunga i Leksand?

Andreas Johnsson: Rutinerad artiskt som sjunger en låt med 70-talskänsla. Ganska okej men den sticker ut för lite, tycker jag. 

Molly Sandén: Hittills har Molly Sanden haft en påfallande "snällprofil" men nu verkar det vara slut med den. I kväll var Molly klädd i tajt läderfodral och hade ny hårfärg. Jag ska erkänna att jag gillar hennes röst. Tyvärr var dock låten inte den bästa.

Björn Ranelid och Sara Li. En märklig låt där Björn Ranelid rappade om kärlek kompad av Sara Lis discosång. Jag blev väldigt förvånad över att den gick vidare i tävlingen. Lika förvånad är jag att det faktiskt är just den låten jag, så här efteråt, går och nynnar på.


DN:
Favoriten och ”den omöjliga” lade beslag på finalbiljetterna
Absurd Ranelid gör tävlingen underhållande

Aftonbladet:
Molly och Ranelid läsarnas favoriter
Björn Ranelid och Sandén till final
Eric Saade hyllade exet Molly Sandén
”Johnsons bidrag – en solklar kopia”
”Schlagern har blivit ett jippo”


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Full fart på jobbetPå denna blogg har inte skrivits ett blogginlägg på flera dagar. Varför? Är jag sjuk, eller kanske till och med död?

Nejdå. Det är helt enkelt bara så att jag har mycket att göra på jobbet, och då får de sociala medierna stå tillbaka ett slag.

Under veckan har jag bland annat varit på ett par dagars jobbrelaterat besök i Göteborg. På planet hem rann plötsligt inspirationen till och jag kom på inledningen till några av de artiklar jag ska skriva till vår personaltidning. Det enda som fanns till hands att skriva på var spypåsen i stolsfickan framför, men när jag skrivit några rader insåg jag att påsen faktiskt inte var tom. Innehållet var dessutom av sådan konsistens att jag inte ville veta vad det var så jag rev bort den lilla bit jag skrivit på.

Lyckligtvis serverades fika just då så jag kunde fortsätta skriva på servetten. Tillbaka på jobbet var det bara att skriva av lapparna och slutföra artiklarna.

Nu ska jag fortsätta läsa korrektur. Imorgon går vi till tryck.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Fototriss: Så ser det där jag är idag


Hur mycket snö är det hos dig? Så var frågan hos veckans Fototriss med anledning av temat Så ser det där jag är idag. Ja här i Medelpad är det definitivt snö idag. Inte lika mycket som vid samma tid ifjol men ändå - snö finns det. Bilden ovan har jag tagit efter E 14 idag i höjd med Torpshammar.


Bilden ovan har jag tagit hemma på gården i Timrå.


Även min tredje bild har jag tagit här hemma. Till vänster i bild några gamla översnöade vinterdäck som jag försökte sälja på Blocket i höstas. Ingen ville köpa dem.


Läs även andra bloggares åsikter om ,

Tvinga mig inte till ett svartvitt 1950-talFör 30 år sedan blev jag pappa. Det var en stor händelse, både för mig och barnets mor (min dåvarande sambo), och det självklara var att vi båda skulle vara delaktiga i den lille sonens omvårdnad. Något annat var egentligen otänkbart. Om någon på den tiden, i den allmänna debatten, skulle ha påstått att pappor inte var kapabla att ta hand om sina barn så hade denne troligen blivit idiotförklarad. Med all rätt.  

Under årtionden har många i Sverige (både kvinnor och män) kämpat för att papporna ska bli mer delaktiga i föräldraskapet. Den kampen har också gett resultat. För dagens pappor är det betydligt mer självklart att ta hand om sina barn jämfört med männen på 1950-talet.

En självklar och helt riktig utveckling, tycker jag.

Men under de senaste åren håller något på att hända. Nu verkar gamla förlegade könsroller vara på väg att bli moderna igen.

Under senaste valrörelsen ville Kristdemokraterna förändra föräldraförsäkring så att föräldrarna själva får ”bestämma” hur man vill fördela dagarna. Men i praktiken tror jag inte det skulle innebära någon valfrihet. I stället skulle nog de allra flesta föräldradagar tas ut av mammorna – av kostnadsskäl (eftersom män oftast har högre lön) - samt av gamla förlegade traditioner.

Härom sistens gick professor Annica Dahlström vid Sahlgrenska akademien ut och påstod att pappor är direkt olämpliga att ta hand om sina barn under de första åren. "Män förstår inte hur sköra barn är. De rycker axlarna ur led", påstod professor Dahlström. Provocerande och kränkande, säger jag.  

I söndags hängde Sundsvalls Tidnings ledarskribent Magnus Erixon på Annica Dahlströms struntprat och hävdade att män är sämre på att ta hand om barn jämfört med kvinnor. "...kvinnliga hjärnor är mer omhändertagande, och mannens hjärna är mer aggressiv och tävlingsinriktad. För den som har någon livserfarenhet låter det inte särskilt konstigt", säger Erixon i sin ledarspalt.

DET påståendet håller jag definitivt inte med om. Med den livserfarenhet jag skaffat mig, i synnerhet från arbetslivet, har jag erfarit många aggressiva och tävlingsinriktade kvinnor och därtill många omhändertagande män. Det känns lite som Erixon söker legitimitet för att slippa ifrån sitt eget föräldraskap (om han nu har barn, det vet jag inte).

Vad kommer då härnäst? Dyker det upp fler bakåtsträvande högerdebattörer som påstår att vi män inte kan tvätta våra kläder själva eller att vi inte ska få laga mat. Kanske vi är farliga när vi städar hemma?

Nej, tvinga mig inte att bli svartvit och förflyttad till ett förljuget 1950-tal - som i den fantastiska filmen Welcome to Pleasantville från 1999. Det är en film jag starkt rekommenderar, den är både underhållande och tänkvärd. Se en trailer ovan.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Ingen gejser i kastrullenIgår köpte jag en förpackning Boil-in-bagris. Tanken var att överraska sambon med ris och Korv Stroganoff - samt en het gejserfontän. Jag såg nämligen fram emot att en kraftig ångeruption skulle uppstå i kastrullen (presic som det gör i TV-reklamen för Boil-in-bagris). Men ingen hetvattenkaskad gav sig till känna, bara ett ordinärt puttrande som det brukar göra när man kokar ris. Nu känner jag att jag är på väg att bli lite upprörd över Uncle Bens falska marknadföring.

Fast Korv Stroganoffen smakade bra ändå.


Läs även andra bloggares åsikter om ,

Testing testing


Det här med att göra hemvideofilmer kan vara lite klurigt. Det finns ett antal videoredigeringsprogram att välja bland och ytterligare ett gäng videoformat att spara sina filmer i. De flesta redigeringsprogrammet kostar pengar och jag ha ännu inte hittat något riktigt bra som är gratis. För ett tag sedan hittade jag ett program på nätet som visserligen inte var gratis, men i alla fall hyfsat billigt. Jag har för mig jag betalade ett par hundralappar.

VideoPad heter det och här ovan har jag lagt upp en liten film jag redigerat i det programmet. Själva filmen har jag filmat när jag eldar mjölkförpackningar i öppenspisen. I VideoPad har jag lagt på en ljudfil, jag hittade på nätet, för att skapa lite extra dramatik. 


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Fototriss: Kärlek & romantik


Veckanst tema hos Fototriss är Kärlek & romantik. Hur tolkar man då ett sådant tema? Kärlek är ett naturligt inslag i mitt liv, men däremot triggar inte ordet romantik igång någon reflex hos mig. Romantik känns som ett väldigt kvinnligt ord så jag konsulterar tillgänglig expertkunskap och frågar sambon. "Hur illustrerar man kärlek och romantik på bild?"

Svaret kom blixtsnabbt: "Det ska vara hjärtan och rosor."


Då så. Hjärtan och rosor ska det vara. På översta bilden en ros (visserligen artificell men fin ändå) som sambon placerat i en vas här hemma, och ovan ett dekorationshjärta som sambon håller i sina händer. Kärlek och romantik.


Men som tredje bild kan jag inte låta bli att visa en bild som jag tidigare publicerat här på bloggen (dock inte i samband med Fototriss). Den bilden tog jag en gång när det var Alla hjärtans dag och jag friade till min sambo. Vad hon svarade på det går att läsa om här. Hjärtat på bilden har jag gjort av pellets. Är inte det romantiskt, så säg?

Denna veckas Fototriss är även en tävling med chans att vinna priser hos Coolstuff.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Sean Banan - Borat och Markoolio i en personJag har just tittat på årets första deltävling i Melodifestivalen och jag säger bara: "Sarah Dawn Finer. Herregud!"

Hennes guldglittrande kroppsstrumpa var bland det värsta jag sett. Hon såg ju ut som något man grävt upp ur en egyptisk gravkammare. I alla fall gick mina tankar till Hatschepsut (kvinnlig Farao) eller kanske Sfinxen i Egypten.

Musiken då? Ja, Thorsten Flincks bidrag var det enda som stack ut lite. För övrigt var det ganska streamline. Här kommer mina analyser av kvällens samtliga bidrag.

Sean Banan - Sean den förste banan: Sean Banan verkar vara någon sorts blandning av Borat och Markoolio. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om hans mimik och petande i näsan. Små barn gillar det säkert och... ja, roligt för dem.

Abalone Dots - På väg: En av de bättre låtarna ikväll. Bidraget kändes lite som en svensk variant på den irländska gruppen The Corrs.

The Moniker - I want to be like Chris Isaak: Slätstruken dussinpop. Om han vill bli lika bra som Chris Isaak måste han nog öka coolhetsfaktorn rejält.

Afro-Dite - The boy can dance: Visst, tjejerna i Afro-Dite har en sympatisk utstrålning och låten var inte den sämsta. Men det var för mycket traditionell pop-disco för att man ska lägga den på minnet.

Dead By April - Mystery: För mycket blöj-hårdrock för min smak. Gissar att Dead By April har samma fans som Takida, dvs det förpubertala segmentet.

Marie Serneholt - Salt & pepper: Av hennes guldglänsande kroppsstrumpa att döma gissar jag att hon var uppgrävd ur samma gravkammare som Sarah Dawn Finer. Kommer guldglänsande kroppsstrumpa att bli en trend i år? Låten lät väldigt streamline, tycker jag.

Thorsten Flinck - Jag reser mig igen. Klart bästa bidraget ikväll. Både låten och framförandet stack ut rejält och vibbarna gick lite åt progghållet.

Loreen - Euphoria: Det här är säkert en låt som skulle kunna gå hem internationellt. Den påminner lite om den nya sortens brutaldisco som gjort öststaterna framgångsrika under senare år. Fast lite för mycket blås-i-håret för min del.

Bilden ovan har jag lånat från nätet och visar de tre programledarna Helena Bergström, Sarah Dawn Finer (på bilden utan guldglittrande kroppsstrumpa) och Gina Dirawi.

DN:
Loreen och DBA till finalen
Loreen vill vara som Schwarzenegger – fast brutta

Aftonbladet:
”Vi ska dansa med Sean Banan”
Här tar han Ana-Gina på rumpan

Hyllningen till Gina Dirawi


Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , , , , , , ,

Jag fryserSvordomar kommer över mina läppar. Fy fan! 

Skälet till svordomarna är att jag fryser. Så in i...

Idag var jag en sväng till Kramfors. Där var det 23 grader kallt. Det var fruktansvärt. Tidigare ikväll såg jag på väderleksprognosen att det under dagen varit 42,7 minusgrader i Kvickjock. Vilken mardröm! Nej, tacka vet jag mildväder och snöslask. Då kan man i alla fall andas.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Jag har upptäckt en magisk linjeJag fick en ny eltandborste av sambon i julklapp. Batteriet i min gamla eltandborste var slut och sambon tyckte därför att jag behövde en ny. Ett bra initiativ av sambon, tycker jag. Av en slump upptäckte jag att jag faktiskt bloggat om min numera kasserade eltandborste. Det gjorde jag för två och ett halvt år sedan, vilket innebär att tandborsten varit slö ganska länge. På tiden alltså att jag fick en ny.

Min nya eltandborste har jag placerat intill den gamla på mitt nattduksbord. Härom kvällen när jag skulle borsta tänderna iakttog jag de båda tandborstarna snett uppifrån.

Det var då jag såg den. Linjen.

Häromsistens såg jag ett avsnitt av den engelska serien Morden i Midsomer som handlade om en sekt med druider. Dessa druider strävade efter att hitta linjer mellan olika kyrkor i sin hembygd, linjer som pekade på en magisk punkt.

Frågan är vilken magisk punkt som linjen mellan mina eltandborstar pekar på. Den gåtan vill jag ha svar på.

Kanske startar jag en hemlig sekt när jag hittat svaret. Tandborstdruiderna.Läs även andra bloggares åsikter om , ,

RSS 2.0
Evenemang och konserter


Evenemang och konserter