Annandag jul med en bok i soffan

Det är annandag jul och efter två intensiva julfirardagar lägger sig julfriden över vår lilla stuga. Nu kan jag äntligen sjunka ner i soffan och läsa boken jag fick i julklapp.

Boken heter Digital fotografi - andra delen av Scott Kelby och innehåller en rad nyttiga tips och trix hur man tar proffsiga bilder. Första delen kom 2007, en bok som gav mig mycket stimulerande avkoppling den sommaren.

Jag sjunker ner i hörnsoffan i min favoritposition - i soffhörnet - och lägger upp fötterna på soffans tvåsits-del (som de flesta hörnsoffor har den en tvåsits-del och en tresits-del).

Bakom mig har jag ett fönster men eftersom det hunnit bli sen eftermiddag så funkar ljuset från fönstret inte så bra som läsljus. Istället funderar jag på att sätta mig längst ut på två-delen för där finns en golvlampa som ger bra läsljus. Problemet är bara att jag inte har någon lust att sitta där just nu. Om jag sätter mig där så måste jag lägga upp fötterna på soffbordet och det är inte lika bekvämt som att lägga upp dem på soffan.

Det finns dock ytterligare en lösning. Jag kan tända en spot som sitter ovanför fönstret och då kan jag sitta kvar i min favvoposition. Men problemet med det är att då måste jag kliva upp och gå bakom soffan för att tända spoten, och dessutom dra undan en gardin så att ljuset går att läsa i. Det känns jobbigt.

Jag bestämmer mig till slut för att kliva upp ur soffan och tända spoten ovanför fönstret. Trots allt prioriterar jag att sitta i en skön ställning när jag läser.

Nu är allt klappat och klart för en skön lässtund. Boken verkar väldigt intressant men efter tre sidor somnar jag. Det är ansträngande att hitta en avkopplande ställning att läsa i.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Shake bäst i Dansbandskampen

Jag har just sett finalen av Dansbandskampen på TV. Normalt så är ju min reflex att hålla mig så långt borta från TVn som möjligt när det handlar om dansbandsmusik, men ikväll så kände jag mig manad att titta - av patriotiska skäl. Ett av de deltagande dansbanden, Shake, kommer ju från Timrå. Och som Timråbo måste man ju ställa upp för orten (det har jag ju lärt mig under de tre år jag bott här). Självklart ringde vi och röstade på Shake när de spelade.

I vanliga fall har jag väldigt svårt för dansbandsmusik men Shake är faktiskt riktigt bra. Framför allt har sångerskan Christine Granholm en fantastisk röst. Man skulle faktiskt kunna säga att Shake är lite väl överkvalificerade för att vara ett dansband och det känns konstigt om Christine Granholms framtida artistkarriär ska behöva gå ut på att kuska runt som dansbandssångerska. Det skulle inte förvåna mig om hon i stället får en karriär som "riktig" sångerska, kanske inom soulgenren.

Tyvärr så blev Shake utröstade ur Dansbandskampen och det blev ett gäng andra dansband som fick fortsätta att fajtas om förstaplatsen. När Shake inte längre var med i programmet satte jag mig istället vid datorn för att sätta ovanstående analys på pränt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Läs om Dansbandskampen i Aftonbladet

Bloggkartan

När livet får ett mervärde

Mervärde.

Jag brukar ibland underhålla min sambo med floskler som jag snappar upp i mitt arbete. Ett sådant ord är mervärde.

Ordet mervärde verkar vara ett trendigt ord i det nutida business-språket. Om man söker jobb, och får komma på anställningsintervju, kan man till exempel säga: "om jag får den här anställningen så tror jag att jag kan skapa ett mervärde för företaget."

Jag söker på ordet mervärde på Google och får träffar om bl a avloppsslam som ger mervärde, och barer i Stockholm med mervärde. Jag får också en träff på Wikipedia där man kan läsa om att mervärde utgör den ekonomiska huvudpelaren i det marxistiska lärosystemet. Men Wikipediaartikeln är lång och invecklad och jag orkar inte läsa den.

Min sambo skrattar när jag använder ordet mervärde, men plötsligt får hon själv användning för ordet. Det var när jag klagade över att vägen utanför E-on arena var avstängd i ena körriktningen därför att Timrå IK hade hemmamatch. Jag kom åkande i min bil och hade lånat svärfars släpvagn för att köpa pellets, och blev tvungen att vända därför att vägen var avstängd.

När jag berättade detta för sambon, och muttrade något om "... jädrans hockeyfundametalister", sade hon lugnt: "Timrå IKs framgångar skapar ett mervärde för kommunen."

Nu ska jag ge mitt liv ett mervärde genom att äta en mandarin.

Utmanad

Jag har blivit utmanad. Inte på duell i gryningen eller på viktminskningtävling eller nåt sånt, utan i stället handlar det om bloggvarianten av att bli utmanad.

Den jag blivit utmanad av är Lisbeth, en av mina bloggande vänner. Hon i sin tur har tidigare blivit utmanad.

Här kommer förutsättningen för utmaningen:

Så här går det till: Länka till den person som har utmanat dig och glöm inte att lägga in dessa regler i inlägget. Berätta sedan sju saker om dig själv, både alldagliga och oväntade. Utmana sju personer i slutet av inlägget genom att nämna deras namn och länka till deras sidor. Låt dessa personer få veta att de har blivit utmanade genom att lämna en kommentar på deras bloggar.

Det handlar alltså inte om svar på sju frågor eller liknande utan man bestämmer helt själv vad man vill berätta. Här kommer mina sju punkter:

1. Jag gillar slaskväder. När det är vinter och det är plusgrader ute med blötsnö och det är allmänt slabbigt ute, då blir jag glad. Inte för att jag gillar slaskvädret i sig. Men när det är mildväder på vintern behövs det inte lika mycket energi för uppvärmning av huset, och dessutom blir bilen mer lättstartad.

2. Jag kan nu avslöja min önskelista inför julen: Jag vill ha rakvatten, deodorant samt ett toalettlock. Toalocket ska inte vara vilket som helst. Det ska vara ett sådant med inbyggd dämpning. Det vill säga, när man fäller ner det så faller det sakta sista biten innan det stannar mot toasitsen. Skitcoolt, skulle man kunna säga. Finns på Silvan.

3. Guldkant i tillvaron för mig, det är fredagskvällar. Jag tycker det är underbart när jag kommit hem från jobbet på fredag eftermiddag och sambon och jag äter middag tillsammans. Vi småpratar om vad som hänt under dagen, bläddrar lite i någon reklampublikation och man får njuta av tanken att det är helg. Efter maten brukar jag göra upp en eld i öppenspisen och med en öl i handen sitta och stirra i elden ett par timmar. Det kallar jag livskvalitet.

4. Vår familj har en extra familjemedlem i källaren. Jag pratar om pelletspannan som ständigt är närvarande i våra sinnen. Ibland är pannan på dåligt humör och vägra starta. Då kan det hända att jag fäller en del hårda ord i pannans närvaro, men det brukar oftast ordna sig när jag plockar isär den för att skruva lite på någon skruv eller gör ren någon fotocell. Oftast fungerar pannan som den ska, bara vi kommer ihåg att fylla på pellets.

5. Jag älskar att lyssna på musik. Präglad av den generation jag tillhör så heter mina favoriter bland annat Pink Floyd, Beatles och Frank Zappa. Jag hävdar också bestämt att Sveriges bästa sångare heter Freddie Wadling.

6. Jag tycker väldigt illa om när människor är arroganta. Ibland så mycket att jag störs av det. Jag har väldigt svårt för människor som präglas mer av sitt ego än viljan att lyssna på andra människor.

7. Jag gillar att resa och upptäcka nya platser. Minnesvärda platser som jag själv kört bil till är bland andra Ålesund i Norge, Palanga i Litauen och Celle i Tyskland.

Nu går min utmaning vidare till följande bloggare: Tina och Andreas (Enligt utmaningsreglerna ska det vara sju men det får duga med två).