Svårt med Earth Hour i praktikenPå slaget halv nio i går kväll släckte vi alla elektriska lampor här hemma. I stället tände vi en massa levande ljus samt en brasa i öppna spisen, och där uppstod det första problemet. Koldioxid bildas ju vid förbränning vilken innebar att vi faktiskt inledde Earth Hour med att öka CO2-utsläppet.

Men, so what. Alla de levande ljusen gav vårt hus en mysig inramning och vi bestämde oss för att duka fram ost, kex och vin i vardagsrummet. Och här uppstod problem nummer två. Osten stod ju i kylskåpet och när man öppnar kylskåpsdörren tänds ju ljuset i kylskåpet.

Här gäller det att tänka taktiskt. Jag öppnade kylskåpsdörren och snabbt som attan satte jag fingret mot den lilla strömbrytaren vid dörren, samtidigt som sambon stack in armen i kylskåpet och lyfte ut osten. Sedan snabbt igen med dörren.

Vi tittade ut och noterade att de flesta grannar inom synhåll också hade släckt ner sina hus.

Det blev en jättemysig stund i soffan med vin, kex, olika ostsorter samt vindruvor. Och helt plötsligt insåg vi att det redan gått 45 minuter av Earth Hour och att hela timmen snart var slut. Herregud! Vi som hade det så mysigt. Måste vi nu snart tända alla el-ljus i huset igen, slå på TVn, och börja titta på någon fånig lördagsunderhållning.

Jag föreslog sambon att vi skulle ägna oss åt vår egen lördagsunderhållning under täcket i sovrummet men där uppstod problem nummer tre. Eftersom koldioxid uppstår vid all utandning, och man får anta att utandningen ökar vid den typen av lördagsunderhållning, kan ju inte en sån aktivitet vara förenligt med Earth Hour.


Men, men. Nu hade klockan hunnit bli 22.00 och Earth Hour var slut och vi konstaterade att det borde vara ok att åter kunna ägna sig åt småskaligt CO2-utsläpp.

Genom fönstret ser vi att det fortfarande är mörkt även i grannhusen.Läs även andra bloggares åsikter om ,

Julafton, Halloween och Earth Hour

Fortsättning på mitt inlägg om Earth Hour igår.

Visst är Earth Hour ett jippo och visst släpper jag ut en viss mängd koldioxid (CO2) om jag tänder ett levande ljus istället för att ha den elektriska belysning tänd ikväll. Även om mitt levande ljus, och min brasa i öppna spisen, har en mindre negativ effekt på klimatet än världens kolkraftverk.

Men ändå tycker jag det är en viss charm med ett jippo som detta. Vem vet, med tiden kanske Earth Hour blir en liknande tradition som jul och Halloween.

Skulle inte förvåna mig om handeln hänger på och vi nästa år kan köpa små svarta jordglober som vi kan hänga upp träden eller färgglada ballonger fyllda med koldioxid.

Men den väsentliga frågan kvarstår: Tar jordens makthavare någon notis om Earth Hour?

Läs mer om Earth Hour på Aftonbladet.se:
Nu släcker jorden lyset


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Jag släcker lyset på lördag kväll

Bryr sig makthavarna verkligen om Earth Hour?

I morgon, lördag kväll, mellan 20.30 och 21.30 inträffar Earth Hour, en klimatmanifestation där syftet är att påverka världens makthavare så att de bryr sig om jordens klimat. Då är det meningen att vi alla ska släcka våra elektriska ljus, inte som en energisparkampanj utan för att uppmärksamma och skapa engagemang kring klimatfrågan.

Det är nämligen så att i december 2009 ska en massa makthavare från hela världen samlas i Köpenhamn för att förhandla fram ett nytt klimatavtal. WWF, som tagit initiativ till Earth Hour, hoppas att avtalet som fattas ska innebära ytterligare begränsningar av koldioxidutsläppen. 

Frågan jag ställer mig är hur mycket världens makthavare egentligen bryr sig om Earth Hour. Bryr de sig om vårt klimat över huvud taget.

Tanken är att det nya avtalet i Köpenhamn ska ta vid när det sk Kyotoprotokollet löper ut 2012. Kyotoprotokollet är en internationell överenskommelse med målet att minska utsläppen av växthusgaser.

När Kyotoprotokollet spikades var Bill Clinton president i USA, men när George W. Bush valdes till president några år senare ville han inte godkänna avtalet eftersom det kunde påverka USAs ekonomi negativt. Pengar mot miljö, alltså.

Själv har jag betraktat mig som miljövän i många år men för typ tio år sedan betraktades man som lite konstig för att man exempelvis ville källsortera. Idag är "alla" miljövänner och ordet klimatanpassat används till och med som ett försäljningsargument på hamburgerrestauranger.

Hur mycket trovärdighet har ett företag som slänger ur sig "miljövänligt" och "klimatneutralt" i reklamen bara för att man vet att det säljer? Om några år kanske det är helt andra nyckelord som är gångbara i marknadsföringen.

Men självklart hänger jag på under världstimmen, Earth Hour. Här hemma tänker vi slå av allt som är elektriskt, om inte annat för att det är en kul happening, och tända levande ljus och vara klimatsmarta.

Det ska bli spännande att se hur många andra i grannskapet som gör likadant.

Läs mer om Earth Hour på Aftonbladet:

Miljoner agerar för miljön
De dör utan is

Äntligen fri

Idag har jag tagit det slutgiltiga steget.

Efter lång tids tvekan är jag nu framme vid den punkt då jag inte längre är rädd att kasta mig ut i det okända. Nu har jag samlat allt det mod, och all den kraft, som varit nödvändig för att jag ska kunna frigöra mig från bojorna:

Jag har slutat att följa serien Lost.

Ända sedan 2005 när Lost startade har jag följt serien och sett vartenda avsnitt. Jag tyckte de första omgångarna var väldigt spännande, och imponerades av att serien var så välgjord. Handlingen var genomtänkt och serien saknade tramsiga såpaintriger.

Men efter så där tredje omgången hände något. Spänningen försvann och istället blev det mer av intriger och mord. När nu den femte omgången startat har jag gett upp. Inte nog med att serien blivit tråkig och fullständigt obegriplig, TV 4 har också bytt sändningstid. Den tidigare tiden på onsdagar klockan 21.00 har bytts ut mot tisdagar klockan 22.40. Det avgjorde saken. Nu är jag äntligen fri från Lost.

Jag har tidigare bloggat om Lost. Läs inlägget här.

Nu till ett litet experiment: Milla om hur du känner för Lost. Det finns fyra känslolägen att välja bland (se de fyra färgerna i rutan nedan).
Tryck på den färgprick du tycker stämmer bäst (om det står "Skapa din egen mill-widget" här nedan - tryck på krysset uppe i högra hörnet på rutan. Kryssa även bort den följande rutan så ser du rutan med de fyra färgerna). Vi får se om det funkar. 

 


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Pampfasoner hör inte hemma i facket

Det stormar just nu hårt kring de direktörer i försäkringsbranschen, bland annat hos AMF, som kammat hem mångmiljonbelopp via bonusavtal och insiderinformation. Lika mycket, kanske ännu mer, stormar det kring LOs ordförande Wanja Lundby Wedin som (uppenbarligen) medverkat till att upprätta de höga bonusavtalen.

Olagligt eller inte - det vet inte jag. Men den provocerande girigheten hos de inblandade går det inte att ta miste på.

Men när LOs höjdare hamnar i blåsväder, och debatten tar fart, hamnar hela fackföreningsrörelsen i skottlinjen. Fackets kritiker går upp i falsett och gör gällande att detta är representativt för facklig verksamhet.

Själv tänker jag på alla de anställda runt om i olika företag som tagit på sig fackliga uppdrag därför att de vill sina kollegors bästa. Fackliga företrädare som utan ekonomisk ersättning vill jobba för en säker arbetsmiljö och att de anställda ska få en rättvis lön. Jag vet vad jag pratar om, jag har själv varit fackligt aktiv en gång i tiden.

Det är det som är fackets rätta ansikte. Inte pampfasoner och girighet.

I det perspektivet blir jag ledsen när samhällets höjdare utnyttjar sina positioner för att försöka trycka in ännu fler miljoner i sina redan stinna kassakistor.

Osökt hör jag den gamla slagdängan för mitt inre: "Sida vid sida, tillsammans så hjälps dom åt. Staten och kapitalet, dom sitter i samma båt..."

Läs även ledaren i Aftonbladet som jag tycker gör en bra analys.