Svårt med Earth Hour i praktikenPå slaget halv nio i går kväll släckte vi alla elektriska lampor här hemma. I stället tände vi en massa levande ljus samt en brasa i öppna spisen, och där uppstod det första problemet. Koldioxid bildas ju vid förbränning vilken innebar att vi faktiskt inledde Earth Hour med att öka CO2-utsläppet.

Men, so what. Alla de levande ljusen gav vårt hus en mysig inramning och vi bestämde oss för att duka fram ost, kex och vin i vardagsrummet. Och här uppstod problem nummer två. Osten stod ju i kylskåpet och när man öppnar kylskåpsdörren tänds ju ljuset i kylskåpet.

Här gäller det att tänka taktiskt. Jag öppnade kylskåpsdörren och snabbt som attan satte jag fingret mot den lilla strömbrytaren vid dörren, samtidigt som sambon stack in armen i kylskåpet och lyfte ut osten. Sedan snabbt igen med dörren.

Vi tittade ut och noterade att de flesta grannar inom synhåll också hade släckt ner sina hus.

Det blev en jättemysig stund i soffan med vin, kex, olika ostsorter samt vindruvor. Och helt plötsligt insåg vi att det redan gått 45 minuter av Earth Hour och att hela timmen snart var slut. Herregud! Vi som hade det så mysigt. Måste vi nu snart tända alla el-ljus i huset igen, slå på TVn, och börja titta på någon fånig lördagsunderhållning.

Jag föreslog sambon att vi skulle ägna oss åt vår egen lördagsunderhållning under täcket i sovrummet men där uppstod problem nummer tre. Eftersom koldioxid uppstår vid all utandning, och man får anta att utandningen ökar vid den typen av lördagsunderhållning, kan ju inte en sån aktivitet vara förenligt med Earth Hour.


Men, men. Nu hade klockan hunnit bli 22.00 och Earth Hour var slut och vi konstaterade att det borde vara ok att åter kunna ägna sig åt småskaligt CO2-utsläpp.

Genom fönstret ser vi att det fortfarande är mörkt även i grannhusen.Läs även andra bloggares åsikter om ,

Julafton, Halloween och Earth Hour

Fortsättning på mitt inlägg om Earth Hour igår.

Visst är Earth Hour ett jippo och visst släpper jag ut en viss mängd koldioxid (CO2) om jag tänder ett levande ljus istället för att ha den elektriska belysning tänd ikväll. Även om mitt levande ljus, och min brasa i öppna spisen, har en mindre negativ effekt på klimatet än världens kolkraftverk.

Men ändå tycker jag det är en viss charm med ett jippo som detta. Vem vet, med tiden kanske Earth Hour blir en liknande tradition som jul och Halloween.

Skulle inte förvåna mig om handeln hänger på och vi nästa år kan köpa små svarta jordglober som vi kan hänga upp träden eller färgglada ballonger fyllda med koldioxid.

Men den väsentliga frågan kvarstår: Tar jordens makthavare någon notis om Earth Hour?

Läs mer om Earth Hour på Aftonbladet.se:
Nu släcker jorden lyset


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Jag släcker lyset på lördag kväll

Bryr sig makthavarna verkligen om Earth Hour?

I morgon, lördag kväll, mellan 20.30 och 21.30 inträffar Earth Hour, en klimatmanifestation där syftet är att påverka världens makthavare så att de bryr sig om jordens klimat. Då är det meningen att vi alla ska släcka våra elektriska ljus, inte som en energisparkampanj utan för att uppmärksamma och skapa engagemang kring klimatfrågan.

Det är nämligen så att i december 2009 ska en massa makthavare från hela världen samlas i Köpenhamn för att förhandla fram ett nytt klimatavtal. WWF, som tagit initiativ till Earth Hour, hoppas att avtalet som fattas ska innebära ytterligare begränsningar av koldioxidutsläppen. 

Frågan jag ställer mig är hur mycket världens makthavare egentligen bryr sig om Earth Hour. Bryr de sig om vårt klimat över huvud taget.

Tanken är att det nya avtalet i Köpenhamn ska ta vid när det sk Kyotoprotokollet löper ut 2012. Kyotoprotokollet är en internationell överenskommelse med målet att minska utsläppen av växthusgaser.

När Kyotoprotokollet spikades var Bill Clinton president i USA, men när George W. Bush valdes till president några år senare ville han inte godkänna avtalet eftersom det kunde påverka USAs ekonomi negativt. Pengar mot miljö, alltså.

Själv har jag betraktat mig som miljövän i många år men för typ tio år sedan betraktades man som lite konstig för att man exempelvis ville källsortera. Idag är "alla" miljövänner och ordet klimatanpassat används till och med som ett försäljningsargument på hamburgerrestauranger.

Hur mycket trovärdighet har ett företag som slänger ur sig "miljövänligt" och "klimatneutralt" i reklamen bara för att man vet att det säljer? Om några år kanske det är helt andra nyckelord som är gångbara i marknadsföringen.

Men självklart hänger jag på under världstimmen, Earth Hour. Här hemma tänker vi slå av allt som är elektriskt, om inte annat för att det är en kul happening, och tända levande ljus och vara klimatsmarta.

Det ska bli spännande att se hur många andra i grannskapet som gör likadant.

Läs mer om Earth Hour på Aftonbladet:

Miljoner agerar för miljön
De dör utan is


Äntligen fri

Idag har jag tagit det slutgiltiga steget.

Efter lång tids tvekan är jag nu framme vid den punkt då jag inte längre är rädd att kasta mig ut i det okända. Nu har jag samlat allt det mod, och all den kraft, som varit nödvändig för att jag ska kunna frigöra mig från bojorna:

Jag har slutat att följa serien Lost.

Ända sedan 2005 när Lost startade har jag följt serien och sett vartenda avsnitt. Jag tyckte de första omgångarna var väldigt spännande, och imponerades av att serien var så välgjord. Handlingen var genomtänkt och serien saknade tramsiga såpaintriger.

Men efter så där tredje omgången hände något. Spänningen försvann och istället blev det mer av intriger och mord. När nu den femte omgången startat har jag gett upp. Inte nog med att serien blivit tråkig och fullständigt obegriplig, TV 4 har också bytt sändningstid. Den tidigare tiden på onsdagar klockan 21.00 har bytts ut mot tisdagar klockan 22.40. Det avgjorde saken. Nu är jag äntligen fri från Lost.

Jag har tidigare bloggat om Lost. Läs inlägget här.

Nu till ett litet experiment: Milla om hur du känner för Lost. Det finns fyra känslolägen att välja bland (se de fyra färgerna i rutan nedan).
Tryck på den färgprick du tycker stämmer bäst (om det står "Skapa din egen mill-widget" här nedan - tryck på krysset uppe i högra hörnet på rutan. Kryssa även bort den följande rutan så ser du rutan med de fyra färgerna). Vi får se om det funkar. 

 


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Pampfasoner hör inte hemma i facket

Det stormar just nu hårt kring de direktörer i försäkringsbranschen, bland annat hos AMF, som kammat hem mångmiljonbelopp via bonusavtal och insiderinformation. Lika mycket, kanske ännu mer, stormar det kring LOs ordförande Wanja Lundby Wedin som (uppenbarligen) medverkat till att upprätta de höga bonusavtalen.

Olagligt eller inte - det vet inte jag. Men den provocerande girigheten hos de inblandade går det inte att ta miste på.

Men när LOs höjdare hamnar i blåsväder, och debatten tar fart, hamnar hela fackföreningsrörelsen i skottlinjen. Fackets kritiker går upp i falsett och gör gällande att detta är representativt för facklig verksamhet.

Själv tänker jag på alla de anställda runt om i olika företag som tagit på sig fackliga uppdrag därför att de vill sina kollegors bästa. Fackliga företrädare som utan ekonomisk ersättning vill jobba för en säker arbetsmiljö och att de anställda ska få en rättvis lön. Jag vet vad jag pratar om, jag har själv varit fackligt aktiv en gång i tiden.

Det är det som är fackets rätta ansikte. Inte pampfasoner och girighet.

I det perspektivet blir jag ledsen när samhällets höjdare utnyttjar sina positioner för att försöka trycka in ännu fler miljoner i sina redan stinna kassakistor.

Osökt hör jag den gamla slagdängan för mitt inre: "Sida vid sida, tillsammans så hjälps dom åt. Staten och kapitalet, dom sitter i samma båt..."

Läs även ledaren i Aftonbladet som jag tycker gör en bra analys.

Årets grillpremiär med whiskeymarinadPå marken ligger snön vit och djup, i luften är det fem plusgrader och på vår altan står grillen tänd. Idag har vi nämligen haft årets grillpremiär.

Kocken för dagen var min sambos dotters pojkvän som i förväg utlovat en grill-upplevelse utöver det vanliga. Något vi inte alls tvivlat på eftersom han i sin turkiska restaurang tidigare visat hur mat av god klass ska tillredas.

Mycket riktigt fick vi njuta av en fantastisk måltid. En hemgjord marinad bestående av whiskey, sweet chilisås, honung och senap gav den grillade kycklingen en mild men ändå kraftfull smak. Till det åt vi bulgur och en sallad blandad med olivolja och citron.

Nu ser jag fram emot vårt sommarprojekt där sambomågen ska få förverkliga sin idé om att grilla ett helt lamm på vår gård.

- Fast först måste vi gräva en grop på gräsmattan som vi ska fylla med granris, upplyste han mig om.

Det ska bli ett sant nöje att få gräva den gropen.


Mera bilder från dagens grillaktivitet (klicka på bilderna för förstoringar):
Ölen på kylning i snön.

 Grillen tänd.

 Kyckling marinerad med bl a whiskey och honung.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , http://www.newsmill.se/millord/whiskeymarinad

Bränsle till stugvärmenI vårt hus har vi en öppenspis som är min favoritplats så här års. För mig är det en skön avkoppling när jag får tända en brasa i öppenspisen och sedan sitta och betrakta hur elden greppar tag i veden. Jag kan bli sittande hur länge som helst framför brasan, lägga på ett vedträ ibland och känna hur värmen sprider sig i kroppen.

Det är väldigt avstressande, och jag känner mig privilegierad som har en sådan förmån i mitt hem.

Men vill man elda i spisen så krävs det bränsle, det vill säga ved. Förra sommaren sågade vi ner några tallar på tomten som vi finfördelat och eldat upp. Men jag försöker även skaffa ved på andra sätt när tillfälle ges. Ibland har jag tur och kan få någon kasserad lastpall i någon butik och det har även hänt att vi köpt någon kubikmeter ved via Blocket.

Härom dagen hjälpte jag min son och hans flickvän att köra deras kasserade vardagsrumssoffa på soptippen. Åtminstone var det där de hade tänk att soffan skulle hamna. Men i stället körde jag soffan hem till vår gård och sågade upp den i småbitar för att sedan elda upp den i öppenspisen. Det mesta av materialet i soffan var dynor och kuddar, med det blev i alla fall så pass mycket ved att det fyllde vår vedtunna. Det räckte till en kvälls eldande. Se bilden ovan.


Läs även andra bloggares åsikter om
, , ,

Med Elvis i PiteåJag och min kollega är i Piteå för att bevaka ett evenemang anordnat av företaget vi jobbar åt. Efter en lång dag med mycket fotograferande och många intervjuer till vår personaltidning har vi slagit oss till ro på hotellet. Vi bor på Pite havsbad och efter incheckningen sökte vi omedelbart upp hotellets restaurang för att få i oss lite mat. I restaurangen pågick en krogshow där ett av inslagen var en Elvisimitation med inte mindre än två Elvisfigurer.

Piteborna i lokalen verkade vara på bra partyhumör men efter avslutad måltid drog vi oss tillbaka till våra rum för lite vila. I morgon bitti står mera reportagejobb på programmet och därefter en lång bilresa tillbaka till Sundsvall.

Bilden ovan visar de två Elvisfigurerna i showen.

Vita dagar på bloggen

Nu har det gått ett antal dagar utan att jag skrivit ett endaste blogginlägg, och ifall någon undrar varför så är svaret: jag vill inte. Hemma går livet sin vanliga lunk och ute i stora världen händer inget som känns spännande. Visst, Sahlin-Reinfeldtdebatten, Fritzlrättegången och Tingelingstoryn är stora nyheter denna vecka men inget som jag orkar kommentera.

Men på jobbet händer det i alla fall en del. I morgon bitti ska jag sätta mig i bilen och köra de 60 milen upp till Piteå för att fotografera ett evenemang som anordnas av företaget jag är anställd hos. Man ska nämligen inviga en ny fabriksdel som jag och kollegan ska rapportera om i vår personaltidning. Det ska bli kul, men det kommer också att bli en lång dag med mycket jobbande.

Kanske händer det något under resan som är värt att avhandla bloggledes. Vi får se.

Moto Boy bäst i MelodifestivalfinalenNär den svenska uttagningen till Eurovision Song Contest nu är över skulle jag vilja konstatera att det är mellanspelen som varit de bästa inslagen i de olika Melodifestivalprogrammen. I första delfinalen framträdde Freddie Wadling med en enorm version av Towa Carsons "Alla har glömt" endast kompad av Sebastian Öberg på el-cello. I delfinalen från Malmö fick vi så uppleva Darin när han gjorde en grym version av schlagerklassikern "Se på mig", med endast piano och cello i kompet.

Och så ikväll, i finalen i Globen, fick vi höra och se Moto Boy som tillsammans med Charlotte Perrelli sjöng "Hero" - Charlottes vinnarlåt från i fjol. En helskön version, endast kompad av Moto Boys nakna gitarrspel (killen heter egentligen Oskar Humlebo ifall någon undrar).

För övrigt tycker jag det känns helt OK att Malena Ernman blev kvällens vinnare med låten "La voix". Därmed blir det ju hon som får representera Sverige i Eurovision Song Contest 2009, som hålls i Moskva i mitten av maj. Kul också att Caroline af Ugglas kom tvåa med "Snälla Snälla".

Så är det med det. Nu kan man lägga pseudohändelsen Melodifestivalen åt sidan ett tag och börja fundera på viktigare saker. Exempelvis om vårt förråd av pellets till villapannan ska räcka till jag får lön om en vecka.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Melodifestivalen i Aftonbladet:
"Jag håller på att svimma"

"Klart jag är besviken"
"Jag kommer rocka röven av Malena"
Läsarna: Det var rätt låt som vann
"Ska vi skicka något till Moskva är det hon"


Är Daniel Westling och Boxer-Robert samma person?

  Boxer-Robert blir nu statstjänsteman till 100 procent.

Att Kronprinsessan Victoria förlovat sig med Daniel Westling har väl knappast undgått någon. Förlovningen har ju väckt ett omotiverat stort intresse hos media och överallt ser vi bilder på paret. På TV, i tidningar eller på diverse nyhetssajter på nätet.

Men ända sedan jag såg Daniel Westlings ansikte första gången så har jag tyckt att det varit bekant på något sätt. Jag visste att jag sett det förut. Och nu har jag kommit på det. Han är ju på pricken lik Robert, figuren som företaget Boxer använder för att sälja digitalboxar.


Titta på bilderna ovan. Visst är de lika? Likadant käkparti, likadan mun, liknande glasögon och likadan frisyr. Till och med benan är åt samma håll. Det enda som skiljer är hårfärgen.


Så nu är frågan: vem har Victoria egentligen förlovat sig med? Kanske Daniel och Robert egentligen är samma person vilket i så fall innebär att Kronprinsessan tänker gifta sig med en animerad reklamfigur. Undrar hur de barnen kommer att se ut.

Eller så är det tvärt om. Det kanske är Daniel Westling vi ser springa omkring på reklamfilmerna, och som vill få oss att köpa Boxer-paketet.

Mystiken tätnar. Någon som har ytterligare teorier i ärendet?


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Läs mer om Daniel och Victoria på Aftonbladet:
Victoria firades - och Daniel vinkade
Daniel kommer bli folkkär och respekterad
Vilken succé!


Skjut och sedan spring

Idag har mitt liv berikats med ny kunskap. Jag har nämligen lärt mig att det finns en idrott som kallas springskytte. Idrottsgrenen påminner en del om skidskytte, biathlon, men i stället för skidor så tar sig de tävlande framåt medelst löpning.

Jag har alltid varit lite förundrad över det här med skidskytte. Hur kommer man på att kombinera just skidåkning och skytte, och sedan göra det till en idrottsgren? Vem vet? Fast nu finns ju skidskytte och då är kanske steget inte så långt till att skapa en idrott där man kombinerar löpning och skytte.

Jag söker på springskytte på Wikipedia och får bland annat läsa att idrotten i tävlingssammanhang kommer att ersättas av rullskidskytte. Ännu en variant alltså.

Nu undrar jag naturligtvis om jag missat ytterligare idrottsgrenar med skytte som inslag. Tänk om det finns rallyskytte. Alltså en sport där man kör omkring med bil och skjuter med en bössa genom sidorutan. Hm... Kanske bättre då att man stannar bilen och kliver ur innan man skjuter.

Nej, färdigtfunderat om springskytte. Klockan är mycket och det är dags att lägga sig.

Snälla snälla...

Bild 4

Detta inlägg får bli ett svar på de kommentarer jag fått på mitt föregående inlägg om Caroline af Ugglas:

Maggan:
I Melodifestivalsammanhang tycker jag Snälla Snälla är en ok låt och jag gillar den, inte som protest, utan helt enkelt för att den är bra. För den skull kanske den inte kommer att hamna på mitt livs Top 10 när jag gör musikaliskt bokslut vid min ålders höst.

Mikael: Du undrar när det är tänkt att man ska lyssna på Snälla Snälla. Personligen skulle jag kunna tänka mig att lyssna på låten när det är fredag kväll och jag tänder en brasa i öppen-spisen och jag får pusta ut efter en intensiv arbetsvecka. Det bästa med fredagskvällar är att jag då får sitta i flera timmar och stirra in i brasan och ägna mig åt återhämtning och eftertanke. Då tror jag inte det skulle funkar så bra med typ BWO i bakgrunden utan hellre då Snälla Snälla.

Men jag gillar din kommentar. Den har humor.

Pialotta: Tack för stödet! Ibland känner man sig som ett UFO bara för att man tycker Snälla Snälla är en ok låt.


Lisbeth: Vinjettbilden är tagen vid Wifstavarvs småbåtshamn när vi var ute och promenerade igår (lördag).


Sammanfattning så långt: Alltså, seriöst... jämför med de skuttande pellejönsarna i Scotts och Star Pilots m fl så är det väl en befrielse att se och höra Caroline af Ugglas. Plastmusik vs musik från själen, typ.

Ytterligare kommentarer i denna brännande fråga är välkomna. ;-)Läs även andra bloggares åsikter om
, , , ,

Läs mer om Melodifestivalen i Aftonbladet:
Läsarna: Skicka Caroline till Moskva

Af Ugglas - finalfavorit


Caroline af Ugglas grymmast i Norrköping


Varför tittar jag på Melodifestivalen?

Den frågan ställer jag mig själv när jag sitter i TV-soffan och tittar på Andra chansen från Norrköping. Beror det på att jag har ett tvångsmässigt behov att utsätta mig för skräp-TV, eller handlar det om att jag numera är 50+ och därmed måste titta på detta?

Nej, belöningen för att jag genomlider de överpellejönsiga Scotts och Star Pilots är att jag till slut får avnjuta Caroline af Ugglas när hon sjunger Snälla Snälla. En fullständigt grym blueselåt som funkar som ett mentalt reningsbad efter att ha hört de övriga bidragen.

Visst, i jämförelse med många andra blueselåtar kanske Snälla Snälla inte är det allra grymmaste men i Melodifestivalen är hon bäst.

Tycker jag i alla fall.

Och uppenbarligen många med mig eftersom hon nu är klar för finalen i Globen.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Läs om Melodifestivalen i Aftonbladet:
Tjejernas superkväll
"Jag är chockad"
"Skandal"
Läsarna: Caroline af Ugglas ska vinna

Köp en negerboll av en neger


Jag läser på Newsmill om Facebook-gruppen Det heter negerboll där medlemmarna hävdar rätten att kalla bakverken på bilden ovan för negerbollar. Frågan om ordet negerboll är rasistiskt eller inte diskuterade vi runt fikabordet på jobbet för ett tag sedan, och flera tyckte det var helt ok att säga negerboll därför att det faktiskt heter så. Och att det inte skulle vara kränkande på något vis.

- Men, sa en av de fikande kollegorna. Det är ju naturligtvis en annan sak om jag ska köpa fika på ett café och expediten är en neger. Då säger jag förståss att jag vill köpa en chokladboll.

Man kan tycka att negerboll eller chokladboll inte är någon stor fråga men kan man inte se någon i ögonen när man uttrycker sina åsikter då finns det nog fog för att själv bli kallade chokladboll.

När jag var barn blev en del rödhåriga kamrater kallade för "brandkåren" och "eld i håret". Numera skulle sådant troligen klassas som mobbing och jag tror de flesta tycker att man inte ska behöva bli hånad för sin hårfärg.

Jag vet egentligen inte vad mörkhyade människor tycker om att vi svenskar äter "negerbollar". Själv säger jag alltid chokladbollar därför att neger faktiskt är ett skällsord och jag tycker det är självklart att man inte ska behöva bli kränkt för sin hudfärg.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Uppdaterat maniskt beteende


Det fanns en period då jag och min sambo delade, det nästan maniska, beteendet att varje kväll tillbringa flera timmar vid datorn. Där umgicks vi med varandra (våra respektive datorer står bredvid varandra utom på sommaren då sambon satt med sin laptop på altanen) och kunde utbyta fraser som:

- Jag har skickat mail till dig.

- Vad skrev du där då?

- Jamen du får väl öppna det och läsa!

Sedan en tid tillbaka har sambon uppdaterat sitt maniska beteende. Numera ägnar hon kvällarna åt att sticka halsdukar av en ny burrig modell som är modern sedan några vintrar tillbaka. Själv sitter jag kvar vid datorn och odlar mitt maniska bloggande.

Men halsdukarna är jättefina och ett flertal personer i familjen och vänkretsen är nyblivna ägare av detta värmande plagg.


Läs även andra bloggares åsikter om
, ,

Obehagligt krisavtal

Jag blir lite bekymrad när jag läser i media om IF Metalls krisavtal. Enligt LOs hemsida innebär avtalet att "man öppnar för lokala överenskommelser om att minska arbetstiden, och den utbetalade lönen, ned till 80 procent".

I praktiken en lönesänkning, alltså.

Syftet med avtalet är att det ska vara en tillfällig krisåtgärd i en extrem ekonomisk situation. Men så läser jag på Dagens Arbetes websida att Pappersindustriarbetarförbundet inte har några planer på ett liknande avtal.

- Jag vill vara tydlig med att lönesänkningsspåret är något vi inte ger oss in på. Det är en svår situation som IF Metall försätter oss andra i, säger Jan-Henrik Sandberg, Pappers förbundsordförande.

Själv tycker jag avtalet känns obehagligt. Hur kan IF Metall gå med på att sänka lönerna när andra förbund försöker hitta andra vägar? Finns det egentligen några garantier att lönerna kommer att höjas igen när ekonomin så småningom stabiliseras? Kommer avtalet att innebära att de anställda verkligen får behålla jobben?

Risken är att facket nu gett näringslivet en tumme som man inte släpper i första taget och att vi har ytterligare försämringar för löntagarna att vänta.


Läs mer om IF Metalls avtal på Aftonbladet:
Var tredje läsare säger ja till sänkt lön
IF Metall höjer a-kasseavgiften kraftigt

Kolla själv om du kan drabbas


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Virtuell soldat till salu"Join the Army: Travel to exotic countries, meet interesting people - and kill them".


Så lät det på 1960-talet när krigsmotståndarna förlöjligade den amerikanska krigsmaktens värvningsannonser, vilka skulle locka ungdomar att bli soldater och gå ut i krig.

Idag skulle ovanstående slogan kunna funka som en beskrivning av nutidens datorspel. Onlinespelen går ju ofta ut på att människor från olika platser i världen möts på Internet, och där förgör varandra på olika digitala krigsskådeplatser. Som ett digitalt sällskapsspel, fast med digitalt dödlig utgång.

Ett populärt sådant spel heter World of Warcraft, förkortat WoW. I WoW bildar spelarna grupperingar för att sedan via nätet utkämpa strider mot andra grupper, oavsett vart man befinner sig på jordklotet. I WoW har varje spelare en egen identitet som man under spelets gång har möjlighet att ge förbättrad kapacitet och utvecklade egenskaper.

Hemma hos oss har vi en tonåring som ägnar mycket tid framför datorn, och blivit en riktig grymming på WoW. Så duktig att han börjat göra affärer på sin färdighet. I förra veckan annonserade han ut sin "gubbe" (dvs sin identitet i WoW) på Blocket för 4000 kronor.

Alltså. 4000 kronor för något som egentligen inte finns, mer än som ett lösenord. Och enligt de uppgifter jag fått vid köksbordet (av en vanligtvis välinformerad källa) så saknades det heller inte köpare. Det finns alltså människor som är beredda att lägga upp 4000 kronor för en virtuell soldat som ska kriga i ett dataspel.

Visst, virtuella affärer är inget nytt under solen. Sånt håller man ju på med varje dag på aktiebörsen, och även vi vanliga dödliga varje gång vi betalar med kreditkort.

Men jag kan ändå inte låta bli att häpna över det som händer i den digitala låtsasverkligheten på nätet.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

RSS 2.0
Evenemang och konserter


Evenemang och konserter