Den inre kampenPer-Anders:
Hej, Per-Anders! Hur är läget?

Per-Anders: Det är väl ok. Lite trött, bara.

Per-Anders: Ja, vad är det som händer egentligen? Det har varit lite glest mellan blogginläggen på sista tiden.

Per-Anders: Ja, vafan. Vi går snart i tryck med våran personaltidning och den senaste veckan har det varit en hel del texter att skriva. Det känns som om jag jobbat dag och natt de senaste dagarna.

Per-Anders: Ja men, måste det gå ut över bloggandet då?

Per-Anders: Ja, det måste det. Jobbet är viktigare än bloggen och Facebook.

Per-Anders: Ja men, vafan...

Per-Anders: Precis så är det.

Per-Anders: Ja men, det är ju kul att blogga... och att lämna kommentarer i andra bloggar.

Per-Anders: Ja men, när jag kommit hem efter typ tio timmars skrivande och fotande på jobbet då är jag trött och vill inte ens komma i närheten av en dator. Då vill jag bara sitta i soffan och krama sambon.

Per-Anders: Menar du att du är så trött att du inte ens orkar smeka din iPhone?

Per-Anders: OK. Min iPhone orkar jag smeka.

Per-Anders: Tänkte väl det.

Per-Anders: Nu har jag ont i huvudet.

Per-Anders: Gå och lägg dig då.

Per-Anders: OK.

Fototriss: Färgstark


Veckans tema hos fotoutmaningen Fototriss är Färgstark. Socialdemokraternas nyvalde partiordförande Håkan Juholt verkar ju vara en färgstark person, men frågan är: står han till vänster eller till höger i partiet? Med andra ord: dominerar den röda partifärgen eller finns det ett blått inslag? Eller kanske finns det ett grönt?


Som jag nämnde i mitt förra blogginlägg så har jag under några dagar varit i Piteå. En kväll efter jobbet tog jag och kollegan en promenad genom Piteås trevliga centrum, och bland annat gick vi in i en av stadens gallerior. Där ville kollegan titta på kläder, och en av affärerna hon gick in i hette Esprit. Eller säger man E-sprit? T-sprit har jag hört talas om, men E-sprit..? Kan man handla alkohol på nätet där? Medan jag väntade på hennes shoppande fotade jag den färgstarka entrén till butiken.


Jag fick även en läsk i Piteå. En Sunkist. Visste inte att Sunkist fanns som kolsyrad läskedryck i burk. Jag trodde drycken endast fanns i engångsemballage av papper. Men burken har en färgstark utformning.

Mina trissbilder har jag denna gång fotat med iPhone-appen Hipstamatic.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

När björnen blev pissed off av off-piståkningEn 12-årig pojke som åkte off-pist i Funäsdalen råkade komma för nära en björn i ide. Björnen blev sur och drog ner pojken i idet där han bet och rev honom. Jag kan på sätt och vis förstå björnen. Om någon skulle störta in i mitt sovrum med skidor på sig när jag försökte sova skulle jag också bli förbaskad.

Kanske man skulle kunna säga att björnen blev pissed off av pojkens lite väl närgångna off-piståkning.

Efter pojkens ofrivilliga besök i björnidet försvann björnen och lämnade sina ungar kvar. Idag kom beskedet att björnungarna avlivats för att de var i ett alltför dåligt skick. Lyckligtvis överlevde den 12-årige pojken och kommer förhoppningsvis att slippa framtida men.

Bilden ovan har jag tagit i Piteå och visar ett björnskinn, inklusive björnhuvud, som var monterad på en vägg på ett av de arbetsplatser jag besökte förra veckan.


Aftonbladet:
Polisen: Björnungarna har avlivats

DN:
Övergivna björnungar har avlivats

Undrar om man släcker ljuset på s-kongressenImorgon mellan klockan 20.30 och 21.30 är det Earth hour. Egentligen hade sambon och jag tänkt vara hemma för att släcka ljuset men den här helgen pågår ju Timrå Folkfest så vi kommer att vara där i stället. Vi får väl se om en timmes ljussläckning ingår i programmet.

Timrå Folkfest är en vintervariant på sommarfestivalen Timråland. I ett jättestort tält på torget i Timrå blir det artistuppträdande med bland annat Nanne Grönvall och Markoolio. Arrangemanget startade redan ikväll, fredag, men eftersom jag just nu befinner mig i Piteå så får jag vänta till i morgon kväll innan jag kan uppleva den folkliga festen i Timrå. Men enligt uppgift så har det varit väldigt kallt ikväll i tältet.

Men så var det ju det här med Earth hour. Att släcka allt elektriskt ljus under en timme är ju ett sätt att uppmärksamma klimatförändringarna på jorden. Under den här helgen pågår ju socialdemokraternas extrakongress och frågan är ju om man även där tänker ägna sig åt en timmes Earth hour under lördagskvällen. Jag menar, socialdemokraterna tycker ju att klimatförändringarna är en viktig fråga för framtiden.

Bilden ovan tog jag idag i Piteå centrum. Att låta cykeln bli översnöad under vintern kan ju vara ett intressant alternativ till cykellås.


Katastrofer i stort och småttI Japan smäller kärnkraftsreaktorerna som champagnekorkar och i Libyen råder fullt krig. Just nu känns det som om världen står i brand och mycket tyder på att allt är supermånens fel. Om det var supermånen som slog till även mot vår villa ska vara osagt men igår upptäckte sambon plötsligt att det rann vatten från taket ner på hallgolvet. Efter lite klättrande på taket och på vinden upptäckte jag att en takpanna gått sönder och att vattnet från snösmältningen runnit in.

Sådana äventyr har jag ingen som helst lust med, särskilt inte på en söndag eftermiddag just som middagen är klar. Då vill man sitta ner i lugn och ro, äta gott och njuta av samvaron med familjen.

Men så inser jag ju att lite takdropp egentligen är ganska löjligt i jämförelse med den japanska tsunamin och en blodtörstig diktator i Libyen. På sätt och vis blev det ganska snyggt med glassboxen på hallgolvet som samlade upp droppvattnet (se bilden ovan). Har hört att det är modernt med dekorationsvattenfall inomhus.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Veckans Fototriss: På G


Veckans tema hos fotoutmaningen Fototriss är På G. Det kan man ju tolka på lite olika vis. Bilden ovan visar min gitarr som har en från Japan specialimporterad G-sträng.


Här i Timrå är våren äntligen på G. Bilden ovan har jag tagit på vårt hustak och visar en vattendroppe på väg från den smältande snön ner mot takpannan.


Själv försöker jag ständigt vara på G. Utom på lördagar och söndagar. Då är jag på V. Jag kan för övrigt avslöja att denna bild, samt den översta, har varit föremål för en liten resa genom Photoshop.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Skönare flygturer med mental träningIdag har jag åkt helikopter. Min kollega och jag gjorde ett reportage till personaltidningen om skogsinventering och fick följa med på en liten tur över det jämtländska skogslandskapet. Det här var andra gången i mitt liv jag åkte helikopter och i början av dagens tur var det lite pirrigt. Men allt gick bra och det var både trevligt och intressant att få se skogar, sjöar och snöskoteråkare från ovan.

Jag har tidigare under mitt liv varit väldigt flygrädd och inför varje flygplansresa har jag varit väldigt nervös. Jag har alltid tyckt att den oerhörda accelerationen vid starten med ett flygplan har varit väldigt obehaglig och jag har oftast varit spänd under själva flygresan.

Numera är min flygrädsla betydligt dämpad (tack vare mental träning) och jag känner inte längre samma obehag av en flygtur. Nu vet jag också att jag även klarar en tur med helikopter.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

När jag blev kär i kabelhärvan på konferensbordet


Nutidens konferensbord har alltid en öppning mitt på där det väller upp en massa kablar. Det är nätkablar, nätverkskablar och ett urval andra datakablar som är nödvändiga för att man ska kunna genomföra ett möte. De där kabelöppningarna kan se lite olika ut och härom dagen var jag på ett möte där öppningen såg ut som ett sorts periskop. När man drog upp insatsen i öppningen blottlades ett urval kabelanslutningar och det var bara att plugga in lap-toppen.

Det här var en ovanligt vacker kabelöppning och jag blev omedelbart kär i den. Jag kände att jag måste föreviga den på bild med min iPhone. Sedan kände jag att jag måste boosta bilden med någon lämplig effekt i appen Camera Plus Pro. Jag valde effekten Invert.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,


Kärnkraft - den gången när s och m var överensI Japan har tsunamikatastofen medfört ofattbar förödelse. Tusentals människor har omkommit och i stora områden är infrastrukturen helt utraderad. Även flera av landets kärnkraftverk har skadats svårt och i media rapporteras om troliga härdsmältor. Än en gång blir vi påminda om att kärnkraften inte är riskfri och att konsekvenserna vid ett haveriet kan bli fullständigt förödande.

1980 röstade svenska folket om hur kärnkraftens framtid skulle se ut i Sverige. Då gick debattens vågor höga, och många svenskar var emot kärnkraft efter Harrisburgolyckan året innan.

I folkomröstningen fanns tre märkliga alternativ att rösta på som samtliga innebar en avveckling av kärnkraften, fast i olika grad. Men i praktiken var två av dem egentligen ja-alternativ.
Linje 1 (som stöddes av Moderaterna) innebar att kärnkraften först skulle byggas ut och sedan "avvecklas i den takt som är möjlig med hänsyn till behovet av elektrisk kraft och sysselsättning". I praktiken ett ja till kärnkraft.  

Linje 2 (som stöddes av Socialdemokraterna och Folkpartiet) var i princip samma alternativ som Linje 1 men med tillägget att kärnkraftverken skulle ägas av staten. Ytterligare ett ja-alternativ, alltså.

Linje 3 (som stöddes av Vänstern, Centern och KD) var egentligen det enda nej-alternativet som gick ut på att stoppa den kärnkraftskapacitet som var i drift, samt avbryta den utbyggnad som ännu inte var fördigställd.

I praktiken var alltså Moderaterna, Socialdemokraterna och Folkpartiet överens om att man vill ha kärnkraft och som socialdemokrat (jag var det även på den tiden) förväntades man rösta på Linje 2. Emmellertid gjorde jag inte det. Istället röstade jag på Linje 3 eftersom jag aldrig lyckades komma till insikt om kärnkraftens storhet. Miljöförstöringen vid brytningen av uran och den bristande säkerheten vid kärnkraftverken var två av de viktigaste skälen till mitt ställningstagande då.

Med åren har den svenska debatten om kärnkraft dämpats betydligt och det var väl endast några år efter Tjernobylkatastrofen 1986 som kärnkraftsdebatten fick ett uppsving. Själv är jag numera en något avtrubbad 50-plussare och känner inte någon större oro för vare sig kärnkraft eller EU (som jag i båda fallen egentligen är motståndare till).

Naturligtvis kan man inte jämföra den geologiska hotbilden för kärnkraft i Japan och i Sverige, men visst känns det läskigt när man på TV ser naturens ursinne gå lös på både stora fartyg och kraftverk i Japan.

Kanske dags för en ny kärnkraftsdebatt i Sverige?


Aftonbladet:
”Härdsmälta i tre reaktorer”
– Som scener från en katastroffilm

DN:
Risk för härdsmälta i Fukushima
Kärnkraften i Japan

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Fototriss: Öppen


Veckan tema hos fotoutmaningen Fototriss är Öppen. Bland det mest öppna i Timrå är nog ortens alla pizzerior och bilden ovan har jag tagit på entrédörren hos en av dessa. Själv var jag där så sent som i fredags och köpte en pizza (sambon var på party) och lade då märke till skylten.  


Bilden ovan har jag tagit på vår öppenspis som är en av mina favoritplatser här hemma. Att sitta vid den öppna elden är både värmande och rogivande.


För egen del försöker jag alltid att ha ett öppet sinnelag vilket jag vill illustrera med ovanstående bild. Oavsett var på jorden man bor har man oftast något spännande att berätta, och jag gillar att ta del av vad som händer i olika delar av världen. Istället för He's got the Whole World in His Hands kanske jag kan sjunga I got the Whole World in my head.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Dynazty bäst i kvällens MelodifestivalVilken var då bästa artisterna i kvällens Melodifestivalfinal? Jo, Dynazty förståss. Deras version av förra årets vinnarlåt This Is My Life var ju riktigt halvgrym, och det kändes nästan som om låten var skriven just för dem. Nu framfördes ju den låten utom tävlan och beträffande de tävlande bidragen så finns det inte så mycket att säga.

Eric Saades och Danny Saucedos låtar kan väl beskrivas som traditionell gaydisco och hemma i våran TV-soffa handlade diskussionen mest om huruvida Nicke Borgs låt var en hårdrockballad eller bara en rockballad. Själv försökte jag väcka frågan om man kan beteckna Sanna Nielsens låt som gaydiscoballad, men ingen hängde på den provokationen. 

Den låt som fastnat i mitt huvud är nog ända Spring för livet med Sara Varga. Det är både kul och lite oväntat att en schlagerlåt med ett angeläget innehåll blir framgångsrik. Det här med våld i den svenska familjeidyllen verkar vara något som många känner sig berörda av.

Hemma hos oss brukar vi ha som en liten sport att tjoa till när schlagerlåtarnas tonartshöjning kommer. Därför blir det ett litet antiklimax när det ibland dyker upp någon låt som inte har en höjning. Själv undrar jag när den första schlagerlåten med en tonartssänkning kommer. Fast den kanske redan finns?

Kvällens vinnare, Eric Saade, kommer att representera Sverige i Eurovision Song Contest som kommer att hållas i Esprit Arena i Düsseldorf i Tyskland den 14 maj (under förutsättning att han klarar semifinalerna den 10 och 12 maj). Bilden ovan har jag tagit på mig själv på Düsseldorfs flygplats i väntan på min flight till Stockholm.


Aftonbladet:
Saade vann schlagern
Läsarna: Här är den riktiga vinnaren
Läsarna: ”Röstskandal den här veckan också

DN:
Saade höll för favorittrycket

ST:
Eric Saade krossade allt motstånd
Något av det sämsta som SVT har släppt ifrån sig
Nytt fel i schlagerns röstning
Danny föll på målsnöret

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Med Anna Hedenmo i rutan blir nyheterna bättreSitter och tittar på Aktuellt som ikväll leds av Anna Hedenmo. Huvudnyheten är tsunamikatastrofen i Japan och jag ser bilder på hur bilar, båtar och hus spolas bort som om de vore små pappkartonger. Det verkar vara en ofattbar katastrof som utspelar sig där på andra sidan jordklotet.

I det ständigt pågående nyhetsflödet är det hemskheterna i Japan som just nu överskuggar allting annat. Varken Juholt eller Gaddafi kan mäta sig i nyhetsvärde när naturens krafter går bärsärkagång. Däremot slås jag än en gång av vilken utmärkt nyhetspresentatör Anna Hedenmo är. Hon är helt enkelt den bästa. Alltid lika skärpt, trovärdig och trygg, samtidigt som hon utstrålar engagemang och mänsklighet.

Nyheter blir alltid bättre när de presenteras av Anna Hedenmo.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Tummen upp för JuholtSocialdemokraternas valberedning har idag föreslagit Håkan Juholt till ny partiledare och Carin Jämtin som ny partisekreterare. Därmed har slutet nåtts på ett (får man förmoda) intensivt valberedningsarbete. Valberedningsprocessen har dock fått kritik från de egna s-leden för sin slutenhet och frågan är om Juholt och Jämtin är de enda kandidater som blev kvar sedan alla andra tilltänkta tackat nej.

Själv har jag för liten kunskap om de två för att kunna göra en bedömning men på dagens presskonferens tycker jag de gjorde ett sympatiskt intryck. Bland annat sa Håkan Juholt: "Jämlikhet är en förutsättning för tillväxt och välfärd, värme och solidaritet. Vi ska göra allt vi kan för att stärka det socialdemokratiska partiet när det gäller kompetens, attraktionskraft, lyskraft, och för att väcka medborgarnas nyfikenhet och intresse för vår politiska rörelse"

Tummen upp från mig! 

Juholt och Jämtin är ju alltså bara valberedningens förslag. Om några veckor är det dags för den extra partikongressen och då får vi se om de blir valda. Blir Juholt och Jämtin valda enligt valberedningens förslag hoppas jag de har förmågan att leda in socialdemokraterna på den väg som leder framåt.


Aftonbladet:
Juholt föreslås bli partiledare
"Det här är bara förspelet"
”Hans vapen är folklighet och humor”
Okänd men färgstark

DN:
Sahlin kritisk till valberedningens arbete
Guteland: Skönt att ha någon att ställa krav på
Allt utom en stockholmare

Fler blogginlägg om valberdeningens förslag:
Annarkia:
En joker som går hem

Johanna Graf
Vi kan inte vänta

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Tänk om du blir galen av SupermånenJag läser på Aftonbladet.se att fullmånen kommer att bli extra stor den 19 mars. Orsaken är att den i sitt kretslopp då kommer att vara extra nära jorden. Endast 356 577 kilometer. Nu spekuleras det för fullt vilka effekter denna "supermåne" kommer att få här på jorden. Spekulationerna handlar om allt från galna djur och människor till ett rubbat klimatmönster.

Undrar hur jag själv kommer att påverkas. Kanske mina hörntänder växer ut till spetsiga gaddar, och kanske jag kommer jag ge mig ut på Timrås gator för att yla. Fast det är i och för sig inte hela värden. Huvudsaken är att vår pelletspanna inte börjar yla, den har nämligen gått riktigt bra den senaste tiden.

Bilen ovan tog jag på fullmånen tidigare i vinter.


Aftonbladet:
Supermånen lyser snart över oss alla

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Min semla är självlysandeIdag är det Alla Semlors Heliga Dag. Idag är alltså dagen då vi alla ska äta semlor och få en varsin gräddklick på näsan. Själv har jag ätit två semlor. En i morse på jobbet, och en i kvällens TV-soffa. Döm om min förvåning när semlan på jobbet plötsligt blev självlysande - precis när jag skulle sätta tänderna i den. Jag beslutade mig ändå att äta upp den, och nu ikväll frågade min sambo varför min mage lyser blått.

Vad svarar man på en sådan fråga? Att jag ätit upp en självlysande semla? Vem skulle tro på något sånt?


Läs även andra bloggares åsikter om ,

Strängen är slutenHär är en bild som jag tog härom dagen. Den visar D-strängen till min akustiska gura. Strängen hade gjort sitt som tongivare i musiksammanhang och var på väg mot sopkorgen. Men precis innan den gick till den sista vilan fick den göra ett extranummer som fotomodell. Extreme close-up och ett varv i Photoshop, så blev resultatet som ovan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Vad är Björn Söder och SD egentligen ute efter?

Jag har nyss sett debatten mellan Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder och Aftonbladets chefredaktör Jan Helin i Agenda (SVT 2). Debatten handlade om varför Björn Söder använder falska nätrykten i sin hetsjakt mot invandrare. Björn Söder hade nämligen refererat till en artikel i den högerextrema sajten Fria Tider där det påstods att en grupp invandrarpojkar utfört en gruppvåldtäkt på Husbybadet strax utanför Stockholm.

I själva verket var det ingen gruppvåldtäkt utan det hela handlade om att invandrarpojkarna anmälts för sexuellt ofredande. Det är naturligtvis oacceptabelt att behöva riskera att bli sexuellt ofredad om man besöker ett badhus, men frågan är: Är det kännetecknande för invandrare att våldta och att begå sexuella ofredanden?

Björn Söder menade i Agendadebatten att svenska medier systematiskt mörkar mångkulturens baksidor, och att händelsen på Husbybadet pekar på en viktig trend i samhället. Men om det nu vore så att de samlade svenska medierna gemensamt försökte dölja denna stora fara för svenska folket - vad skulle då skälet vara?

Eftersom det nu inte finns något sådant skäl så är ju naturligtvis Björns Söders konspirationsteori struntprat. Vi ska värna om det mångkulturella samhället, något som de flesta svenska medier förhoppningsvis också vill verka för.

Själv undrar jag vad Sverigedemokraterna egentligen är ute efter. Varför driver de en öppet rasistisk politik (som deras företrädare också blir mer och mer tydliga med) och hur kommer det sig att nästan sex procent av väljarna röstade in dem i riksdagen?

Jag hävdar att SD är ett farligt parti, och om de skulle få något sorts reellt inflytande i svensk politik kan konsekvenserna bli förödande. Om detta har jag tidigare bloggat om här.


Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , , , , ,


Veckans Fototriss: Se upp!


Veckans Fototriss har temat Se upp! Det kan man tolka på olika sätt: Det kan vara en varning för en annalkande fara, man kan se upp till någon man beundrar och det kan helt enkelt handla om att man tittar uppåt.

Bilden ovan tog jag för några år sedan i Kungsträdgården i Stockholm på en för mig okänd person som hoppade Bungyjump. Jag vet inte om han skrek Se upp! men det var i alla fall vad samtliga i publiken gjorde.


Det är egentligen emot mina principer men mina samtliga tre bidrag denna vecka är bilder jag tagit tidigare. På bilden ovan trotsar jag naturens krafter i en pulkabacke i den norska skidorten Trysil. "Se upp i backen", ropade jag till åskådarna.


Ovanstående bild är tagen i äventyrsbadet Experium i Sälen. Det är jag och min sambo som åker på en uppblåsbar gummiring vilket var en omtumlande upplevelse. "Se upp för vågorna!", skrek jag till min sambo.


Coolstuff upplevelsepaket

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Idag känner jag mig lite MinimelloUnder kvällens deltävling av Melodifestivalen (som för övrigt sändes från Sundsvall) fick jag lära mig ett nytt ord: Minimello. Det är nån sorts variant av Melodifestivalen där deltagarna är små figurer gjorda av toarullehylsor. "En Minimello vill jag också vara", tänkte jag, och efter några svepande rörelser med trollspöet var min nya identitet ett faktum (se bilden ovan).

Vad kan man då säga om kvällens deltävling? Tja, inte så mycket mer än att det är roligt att Sara Varga gick till Globenfinalen med sin låt "Spring för livet". När någonting så ovanligt som en schlagerlåt med en angelägen text blir populär, då känns det bra.

Min sambo och jag lekte ett tag med tanken att åka till Nordichallen och vara med på Melodifestivalens deltävling men vi ångrade oss när vi fick insikt om biljettpriset. För de pengarna skulle vi få en hel veckoförbrukning av pellets så i stället valde vi att tillbringa lördagskvällen hemma i TV-soffan.


Aftonbladet:
Tittarstorm efter röstningsstrulet
Läsarna: ”Det är skandal, SVT!”

DN:
Sara Varga och The Moniker till Globen

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kanske snart turist i Libyen

Jag läser på nätet om striderna i Libyen mellan regeringsstyrkor och rebeller. Situationen i landet verkar vara fullständigt vidrig. Jag undrar hur människor är funtade som kan avrätta skadade på väg att tas om hand av sjukvårdspersonal?

Libyens ledare Gaddafi fortsätter alltså att göra hårt, men desperat, motstånd och har satt in alla våldskrafter han kunnat mobilisera. Samtidigt laddar USA för ett militärt ingripande, vilket skulle innebära ett regelrätt krigstillstånd.

Rimligtvis borde Muammar Gaddafis dagar som Libysk diktator snart vara räknade, men ändå funderar jag lite på vad som skulle hända om Gaddafi trots allt skulle lyckas slå tillbaka upproret i Libyen. Skulle de utländska affärsintressena i Libyen fortleva som om inget hade hänt? Vad skulle det innebära för folket i Libyen att ha en ledare som nu inte bara var galen utan även uppretad? Skulle Carl Bildt uppleva stabilitet?

Det finns många skäl till att Gaddafiregimen måste jagas bort från makten så snart som möjligt. Inte bara för komma till rätta med den humanitära katastrofen i Libyen, utan även för att förhindra ett storkrig. 

När jag ser bilder i media från gatustriderna i de libyska städerna brukar jag ibland också försöka se hur omgivningarna ser ut, exempelvis gator, hus, bilar och naturen. Vad jag vet har Libyen, till skillnad från Egypten och Tunisien, ingen turism utan har hittills varit ett slutet land. Kanske det i framtiden kan bli möjligt att besöka ett demokratiserat Libyen som turist. Det skulle faktiskt vara intressant.

Men just nu känns det långt dit. För närvarande står demokrati och fred högst upp på agendan.


Aftonbladet:
Gaddafis styrkor tvingas ut ur Zawiya
De hotas av epidemier
Gaddafi efterlyst – av Interpol

DN:
Hårdaste striderna sedan upproret började

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

En bra start på helgenFredagar brukar jag ta mig igenom i etapper. Första etappen är de första två timmarna fram till förmiddagsfikat. När förmiddagsfikat är avklarat kommer nästa etapp då jag sätter kurs på lunchen. Idag hade jag tunnpannkakor och jordgubbssylt med mig i matlådan (det var ju torsdag igår) vilket alltid är något att se fram emot.

Etapp tre varar fram till klockan två. Då brukar jag resa mig upp från stolen och gå på toa. Efter det återstår bara dagens sista etapp som varar fram till klockan fem då jag slutar jobbet för dagen. Men eftersom jag har flextid kan jag ibland gå hem lite tidigare. Det gjorde jag idag.

Hemma lagade jag en maträtt jag aldrig gjort tidigare - Flygande Jakob. Sambon tyckte det var gott och den blev också bra på bild (se ovan).

En bra start på helgen.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Årsfest med s-föreningenLångbordet i bostadsområdets kvartershus är dukat till fest och på menyn står det porterstek och potatis. Det är årsfest hos den lokala socialdemokratiska föreningen och mellan tuggorna sjunger vi arbetarsånger ur sångboken Tidens sångbok. Föreningens ordförande meddelar att partiet nu är på gång igen och att vi måste berätta för omvärlden hur roligt vi har när vi har årsfest.
 
Ur sångboken sjunger vi bland annat Helgdagskväll i timmerkojan av Dan Andersson:
 
"Bort, längtande vekhet, ur sotiga bröst,
vik, bekymmer, ur snöhöljda bo!
Vi ha eld, vi ha kött, vi ha brännvin till tröst,
här är helg, djupt i skogarnas ro."
 
Jag är visserligen inte längre medlem i den här s-förening (därför att jag flyttat till en annan kommun), men min relation med föreningen är god och eftersom jag fortfarande gör föreningens informationsmaterial brukar jag varje år bli bjuden på årsfesten. Jag gillar att gå på fester där jag får diskutera politik.
 
Under kvällen bjuds vi också på diverse lustfyllda aktiviteter, bland annat ett frågeformulär där våra kunskaper om arbetarrörelsen sätts på prov. Själv kunde jag endast svaret på en av frågorna (Vilket fackförbund är inte med i LO? Svar: Hamnarbetarförbundet). Däremot hade jag inte en aning om att SSU faktiskt är LOs ungdomsförbund (och inte bara socialdemokraternas).

Om 27 dagar väljer socialdemokraterna en ny partiledare och i media spekuleras det hårt vem det kan bli. Själv vet jag inte om jag vill se vare sig Östros, Österberg, Damberg eller Eneroth som ny partiledare. Helst skulle jag vilja se en kvinnlig partiordförande men om Veronica Palm och Lena Sommestad är det bästa partiet kan skaka fram efter Mona Sahlin blir jag förvånad.

Förhoppningsvis får socialdemokraterna en partiledare som håller begreppen solidaritet och rättvisa högt, men som också är medveten om hur dagens samhälle ser ut.

Bilden ovan: Efter maten kom vi in på tänkbara lösningar av världsproblemen, och på hörnet där jag satt kom fenomenet sociala medier högt upp på agendan. Jag drev tesen att socialdemokraterna måste bli bättre på att utnyttja de möjligheter som sociala medier ger och som illustration till diskussionen gjorde en av mina bordsgrannar en mind-map på bordsduken. Gillar den!


Aftonbladet:
S vill inte avslöja några namn
Här är väljarnas krav på nästa partiledare
Nye S-ledarens deadline närmar sig med stormsteg
Namnen klara – i dag

DN: S i ”namnlöst” möte om ny partiledare
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

RSS 2.0
Evenemang och konserter


Evenemang och konserter