Woke up this morning...I morse vaknade jag klockan 06,45 av att klockradion startade. Då hade jag sovit i ett kör ända från att jag la mig klockan 23,30. Sånt stör mig. Jag vill egentligen vakna en gång vid så där 04,30 och konstatera att jag inte behöver kliva upp än på ett par timmar för att lugnt kunna somna om igen.

Men jag ska inte klaga. Att få sova gott en hel natt är en gåva man ska vara rädd om. För mig har det inte alltid varit så. Läs om det här.


Läs även andra bloggares åsikter om ,

Kristen högerpopulism om skilsmässor

Idag skriver KDs partiordförande Göran Hägglund i en debattartikel i Aftonbladet att fler måste få hjälp hos de kommunala äktenskapsrådgivarna att rädda sina relationer. Han skriver också om "feministiska författare som skriver böcker om skilsmässan som chict livsstilspolitiskt projekt."

Underförstått: Hägglund menar att folk rusar iväg och skiljer sig alltför lättvindigt utan att tänka över om det var ett rätt beslut. Jag tror han har fel.

Istället tror jag de allra flesta skilsmässor och separationer föregås av mycket vånda och beslutsångest. De flesta som tar initiativ till en skilsmässa är nog medvetna om de känslor man river upp, både hos sig själv och hos de människor man har omkring sig.

Men vad är alternativet? Ska man lägga ner all sin kraft på att hålla ihop en död relation bara för att upprätthålla en snygg fasad? Göran Hägglund skriver om barn som kommer i kläm vid separationer. Jag undrar vad som skadar ett barn mest. Är det att upprätthålla en konfliktfylld familjerelation för fasadens skull eller att slippa ständiga bråk genom att föräldrarna separerar. Jag tror barnen i slutänden mår bättre av att leva med två skilda föräldrar som mår bra på var sitt håll än att leva i en falsk och förljugen familjelycka.

Att KD ser kärnfamiljen som ett ideal är ingen hemlighet. Men jag menar att kärnfamiljen med mamma, pappa och barn är bara en variant på familjebildning. En familj kan också bestå av samkönade äktenskap, ensamstående föräldrar med barn eller personer i olika generationer som bor tillsammans. Alla typer av familjer är lika mycket värda. 

Naturligtvis ska samhället erbjuda familjerådgivning, precis som Hägglund påpekar, både för de som vill försöka lappa ihop sitt förhållande och för de som vill ha hjälp att göra separationen så smidig som möjligt.

Men när Göran Hägglund menar att skilsmässor bara är någon sorts feministtrend blottlägger han bara sin kristna högerpopulism.

En lycklig skilsmässa är alltid bättre en en förljugen och ångestfylld "familjelycka".


 

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Första tussilagonDet är som att börja andas luft igen.

Våren är på väg och nästan all snö är borta från vår gräsmatta. Jag känner att livet börjar återvända igen. Snart kan man börja gå ut utan ytterkläder och kanske till och med sitta en stund på altanen.

I lördags, på väg hem från Dalarna, såg vi efter vägen årets första tussilago. Just dessa tussilagoblommor var kanske inte de allra första att sticka upp ur jorden, men de var i alla fall de första som jag såg. Självklart stannade jag och fotograferade.


Läs även andra bloggares åsikter om ,

Fototriss: Utsikt


Veckans tema hos fotoutmaningen Fototriss är Utsikt. Ordet utsikt kan ju har flera betydelser. På bilden ovan har jag fått med två. Dels visar bilden den typ av utsikt jag haft under större delen av dagen, det vill säga utsikten genom framrutan på bilen. Idag har vi nämligen åkt hem till Timrå efter några vintersportiga dagar i Sälen.

Under resan funderade jag på om det fanns några utsikter att jag skulle hinna hem innan klockan 17. Då stängde nämligen MediaMarkt i Birsta där jag tänkte köpa ett exemplar av Nya iPad. Min GPS-navigator på bilden visade att vi skulle komma hem klockan halv fem, men efter ett uppehåll för mat drog tiden iväg och jag hann inte fram förrän elektronikvaruhuset hade stängt. Det får bli ett ny försök i morgon.


På ett ställe efter vägen, strax söder om Orsa, stannade jag och fotade denna vackra utsikt.


Som jag berättade i mitt föregående blogginlägg så förlovade vi oss, sambon och jag, i veckan. Det tog drygt tio år innan vi kom till skott. Frågan är vilka utsikter som finns att vi gifter oss innan ytterligare tio år har gått.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Nyförlovade i fjällen

Jag befinner mig just nu i Sälen i Dalarna. Med mig har jag sambon, min son, sambons tre barn och en uppsättning pojk- och flickvänner som våra respektive barn berikat vår familj med.

Totalt är vi nio personer i stugan vi hyrt.

Under veckan har vi åkt skidor, ätit gott (både hemlagat i stugan och på restaurang) och njutit av det härliga vädret. En tur till Trysil i Norge har det också blivit.

 

Dessutom så har sambon och jag förlovat oss. Det tog drygt tio år att komma till skott men nu är det gjort.

 

Och det känns väldigt bra.

 

Bilden ovan har jag tagit idag nedanför Hundfjället. Solen sken från en klarblå himmel och där var massor av skidturister som njöt av det varma vädret.