När ångesten kommer krypandeNovember. Årets tristaste månad. Jag ligger i fosterställning i vardagsrumssoffan och känner ångesten komma krypande inom mig som en lång orm. Ute är det mörkt, regnigt och en isande kyla som bryter ner all kreativitet. Visst, jag vet att det inte är november ännu, men det känns som om det skulle vara november, och då känns det bara... usch.

Vad ska jag göra för att dämpa höstångesten? Funderar på om jag ska klä mig i halloweenförklädnad och gå runt och skrämma grannarna. Men iskylan utomhus avskräcker. Kanske jag istället skulle brista ut i ett frigörande primalterapivrål för på så sätt dämpa ångesten. Hm, en bra ide. Jag sätter mig upp i soffan och ser att sambon tänt en massa ljus runt om i huset. Alla ljusen gör mig varm inombords och jag beslutar mig för att ställa in mitt primalvrål. Istället lägger jag in ett till vedträ i öppenspisen.

Nu känns det bättre.

Bilden ovan visar ett av sambons alla fina ljus.


Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , , ,

Jag tänker kanske gå över till vintertid på söndagNyss fick jag en inbjudan via Facebook om att delta i evenemanget "GLÖM INTE att Ställa om klockan!" Det handlar alltså om att vi på söndag morgon går tillbaka från sommartid till vintertid (som egentligen kallas normaltid), och ska ställa om klockan en timme. Precis som alla andra evenemangsinbjudningar på Facebook så följde det med en fråga, med tre alternativa svar: Kommer du att delta? Ja - Nej - Kanske.

Som om man hade något val.

Jag kryssade i Kanske. Fast jag tror jag ska ändra mig och gå med ändå.

Så var det frågan om det är en timme framåt eller bakåt som man ska ställa klockan. Jag har hört dem som tänker på att ställa fram trädgårdsmöblerna på våren, och därmed ställer fram klockan till sommartid. Sedan ställer de tillbaka möblerna på hösten, och ställer tillbaka klockan till vintertid.

Kanske det finns något bättre tips hur man kommer ihåg att dra klockan framåt eller bakåt?

Själv tycker jag det jobbigaste är att gå runt och ställa om husets alla klockor. Jag brukar oftast missa någon, typ i källaren eller i hallen. 

Bilden ovan tog jag på senvintern i år. Jag ser redan fram emot att få ställa om klockan till sommartid igen.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

DN:
Nu nalkas mörka vintertid
Minnesknep – så ställer du klockan rätt
”Följ din mat- och sovklocka”
Så fungerar mat- och sovklockan under ett dygn

SD borde få vara med på Nobelfesten

Enligt Aftonbladet blir inte Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson inbjuden till Nobelfesten. Skälet är att Nobelstiftelsen inte tycker de kan ställa sig bakom Sverigedemokraternas främlingsfientliga ideologi. Däremot blir partiledarna för de övriga riksdagspartierna inbjudna.

Nobelstiftelser är förvisso en privat stiftelse och bestämmer ju själv vilka man vill bjuda på middag. Men om man vill fortsätta traditionen att bjuda riksdagens partiledare borde även Jimmie Åkesson ha fått en inbjudan. Sverigedemokraterna finns ju faktiskt i riksdagen på grund av demokratiska val.

Själv har jag inte någon som helst sympati för Sverigedemokraternas politik och beklagar att de kommit in i riksdagen. Men nu finns de trots allt där och bör behandlas som ett fullvärdigt riksdagsparti. Däremot är det viktigt att argumentera mot deras främlingsfientliga partiprogram så att alla (som ännu inte har det) får upp ögonen för de bedrövliga värderingar de egentligen står för. Att utestänga dem gör dem bara till offer och martyrer, vilket ökar risken att de får fler sympatisörer.

Visst är Sverigedemokraterna ett pajasparti, men vi som står för sunda värderingar måste gå före med gott exempel och visa att vi inte är som dem.


Aftonbladet:
Åkesson portas från Nobelfesten

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Göran Greider är hoppet inom socialdemokraternaFinns det något hopp om socialdemokraterna? Som sosse så hoppas jag naturligtvis det. Men hur kommer partiet att se ut i framtiden? Kommer värderingarna att förskjutas i riktning högerut, eller blir ambitionerna att försöka återupprätta de traditionella värderingarna? Idag har Göran Greider skrivit en lysande analys i Aftonbladet, där han menar att partiet saknar idéer. Efter gårdagens rödgröna splittring bloggade jag så här.


Aftonbladet:
S är problemet – inte samarbetet
Det är ditt fel, Sahlin
(S)aknar politik

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Sossarnas organisation större problem än politiken

Igår meddelar Socialdemokraterna att man tar en paus i det rödgröna samarbetet. Skälet är det stora nederlaget i valet, och s-ledningen bedömer tydligen att det var blocksamarbetet med vänstern och miljöpartiet som s-väljarna inte gillade (och då kan man ju undra hur genomtänkt blocksamarbetet egentligen var). Det ligger säkert en hel del i att väljarna underkände det rödgröna samarbetet, men jag tror inte det är det enda skälet till socialdemokraternas dåliga valresultat.
 
Jag tror istället att sossarnas problem är det interna arbetssättet. En av partiets stora styrkor har ju alltid varit den egna organisationen, "rörelsen", men jag tror att det är just här som vi idag hittar svagheterna. Titta exempelvis på det nutida första maj-firandet: Vilka är det som går i första maj-tågen? Jo, partimedlemmar med politiska och fackliga uppdrag, personer som pliktskyldigt deltar därför att de tycker att det ingår i deras kall. Det är få som nu för tiden går i tåget därför att de vill vara en del i en folkrörelse.
 
Nu håller ju Socialdemokraterna som bäst på att utreda hur partiet ska kunna resa sig efter det förnedrande valnederlaget, och som socialdemokrat väntar jag med spänning på resultatet. Jag förväntar mig faktiskt att många fastväxta "trotjänare" lämnar sina uppdrag, och därmed ger utrymme åt nytt friskt blod i de socialdemokratiska partivenerna.

Jag anser däremot inte att det är något större fel på den Socialdemokratiska politiken, den behövs mer än nånsin. Jag hoppas alltså inte att förändringsarbetet innebär en högervridning av politiken, utan istället ett försök att återupprätta begreppet solidaritet. I dagens ego-Sverige har ordet solidaritet helt tappat sitt värde, och för att höja det ordets status måste Socialdemokraterna börja prata ideologi, värderingar och attityder.

Även insikten om att vi lever i en ny tid med nya sätt att kommunicera är viktig. Idag går det inte att "mörka" det politiska spelet på samma sätt som förr, med Internet har det blivit mycket lättare att sprida (både sann och falsk) information. Detta ställer större krav på våra politikers vilja att informera, och att informera rätt.

För många i samhället har Internet blivit ett naturligt sätt att "umgås" och många politiker tycker säkert att de har fattat det här med sociala medier. Men hittills har den socialdemokratiska närvaron i bloggar och Facebook mest haft karaktären av politiska megafoner. Jag tror istället man får mer framgång genom att använda nätet till att föra en dialog med väljarna.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,