Blogg24

Blogg24 - 24 inlägg till jul
 
Jag har bestämt mig för att hänga på Blogg24.
 
Blogg24 är en bloggutmaning, typ Blogg100 (som sedan några år tillbaka brukar äga rum mellan typ mars och juni), men som nu istället äger rum mellan 1 december och julafton. Utmaningen är alltså att skriva minst ett inlägg varje dag under decembers 24 första dagar. 
 
Det här är tydligen andra omgången av Blogg24. Första omgången genomfördes ifjol. Mer info om Blogg24 finns på Facebook, där man bland annat kan se vilka som anmält intresse att vara med. På Facebook finns också en grupp som heter Blogg24 inläggen. Där finns möjlighet att länka de inlägg man gör.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om blogg24

Fototriss: rak

Den här veckan är temat hos Fototriss rak. Först ut en bild på en tomte som sitter fast i en rak kabel på en rak arm.
 
Den andra bilden visar en rak-apparat.
 
Den sista bilden visar någonting så ovanligt som en rak banan. 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om rak, foto, tomte, banan, raka bananer

Vetenskapen om smörgåsens fram- och baksida

 
Förmiddagsfika på jobbet. Vi sitter i fikarummet och käkar mackor och dricker te (dvs jag dricker te, de flesta andra kollegorna dricker kaffe). 
 
Runt bordet diskuterar vi på vilken sida av brödet man ska bre smöret, på framsidan eller på baksidan. Dvs på den lite gropiga sidan eller på den lite mer släta sidan. 
 
Jag tillhör anhängarna av framsidan, alltså den lite med kuperade och gropiga sidan. Kollegan på stolen bredvid mig håller inte med utan utbrister: "ja, men då hamnar det ju en massa smör i groparna som man får i munnen. Nä, jag brer smöret på den släta sidan. Smörets uppgift är ju ändå bara att fungera som klister åt pålägget."
 
Det där med att smöret har funktionen att vara klister åt pålägget är ett synsätt som jag inte konfronterats med tidigare. Själv har jag smör på mackan för att det är gott. 
 
På vilken sida av brödet har du smöret/smörgåsmargarinet?
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om mat, smörgås

Varför pannproblem när det är kallt ute?

 
Vår pelletspanna är på dåligt humör. Den vägrar att starta.
 
Det började med att jag skulle byta tändelement, en åtgärd jag har gjort många gånger. Tändelementet är nämligen en komponent i pelletsbrännaren som är en förslitningsvara och som behöver bytas typ en gång år året. 
 
Men när jag hade bytt tändelementet och körde igång panna igen gick en säkring i brännaren och sedan var det tvärstopp. Fastän att jag bytte säkring vägrar pannan att starta. Det här var igår kväll och jag blev smått desperat. Ingen värmekälla i huset. 
 
Det blev en kall natt. Tur att vi hade ett elektriskt element som vi kunde ställa i sovrummet.
 
Idag hade vi en tekniskt kunnig bekant på besök som efter några timmars intensiv felsökning konstaterade att ett kretskort var felande, vilket jag tog en bild på (se ovanstående detaljbild av kretskortet).
 
Imorgon ska jag försöka skaffa ett nytt kretskort eller åtminstone den komponent i kortet som gått sönder. Som tur är har vi fått liv i pannans elpatron så vi slipper i alla fall frysa inatt.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om energi, pellets, pelletsbrännare, värmepanna

Terror

 
Följetongen IS fortsätter. I den allmänna debatten diskuteras just nu vilken benämning terrorgruppen ska ha. IS eller Daesh. Det finns en argumentation för att den senare benämningen är den rätta. Daesh betyder typ "trångsynta som tvingar på andra sina åsikter", en benämning som beskriver IS ganska bra - men som terrororganisationen själv inte gillar. 
 
Det är skäl nog att använda benämningen Daesh. 
 
Många hävdar att Islamska staten inte är ett korrekt namn eftersom organisationen per definition inte är en stat. Jag kan hålla med om det. IS är en terrororganisation, inte ett land. IS är Daesh. 
 
Igår höjde Säpo nivån för terrorhot i Sverige från tre till fyra på en femgradig skala. Så hög nivå har vi tidigare aldrig haft i Sverige. Jag undrar vad som ligger bakom Säpos beslut. Kanske är vi lyckligt ovetande om storyn. Kanske vill myndigheterna skicka tydliga signaler till terrorister att Sverige står på tårna för att förhindra eventuell attentat. Troligen är det en kombination av båda kanske.
 
Jag kan inte neka till att jag känner ett sting av oro av alla terrorattacker och terrorhot. Idag har extra många poliser patrullerat på gatorna och myndigheterna säger att vi vanliga medborgare ska vara extra vaksamma. Det känns inte kul att hot om terror ska bli en del av vår vardag. 
 
Om några veckor planerar sambon och jag att göra en weekendtrip till Köpenhamn. Vi har ännu så länge inga planer på att avboka resan men någonstans i bakhuvudet känns det lite pirrigt. Terrorn gör sig påmind lite varstans i världen. 
 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om terror, terrorism, is, daesh, isis, isil, terrorhot
 

När blir det ok att sälja svenska vapen till IS?

 
IS, världens fiende nummer ett. Från rödaste vänster till blåaste höger, från USA till Ryssland. Detta också med all rätt. IS anstränger sig hårt att bli ett hot mot världsfreden och deras metoder är inte värda något annat än djupaste förakt. De mördar, kidnappar och försöker sprida sin vedervärdiga människosyn med med hjälp av terror.
 
Inget annat land i världen säger sig vilja ta i IS ens med tång (möjligen då Saudiarabien, ett land där delar av IS finansiering kommer från). Ändå bedriver IS handel med omvärlden. De importerar vapen och exporterar olja. Frågan är vilka länderna är som man dealar med.
 
Men tänk om IS någon gång i framtiden lyckades uppnå sitt mål att upprätta ett kalifat - ett geografiskt landområde med en stat, regering, lagar och en ekonomi. Skulle andra länder då kunna tänka sig att bedriva handel med IS - importera och exportera varor och tjänster, exempelvis vapen och annan krigsmateriel?
 
Jämför med exempelvis Saudiarabien, en skurkstat med samma stenåldersfilosofi som IS, som bland annat Sverige gladeligen säljer krigsmateriel till. Vart går egentligen gränsen mellan en terrororganisation och en legitim stat? Skulle vi kunna komma i ett framtida läge där det är okej att vi säljer svenska JAS-plan till IS?
 
Finns det ett pris även på samvetet?
 
Bilden har jag hämtat från den fria bildbanken Morguefile.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om is, terrorism, politik
 
 
 

Från oskyldigt spädbarn till kallblodig terrorist

 
Under två dagar har jag följt SVTs extrainsatta TV-sändningar om de fruktansvärda attentaten i Paris. Det jag sett är chockerande, vedervärdigt och nästan svårt att ta in. Min första tanke var: hur är människor skapta som kan ställa sig och skjuta, skoningslöst meja ner, hundratals oskyldiga medmänniskor i en nöjeslokal?
 
I sändningarna visades bland annat en presskonferens som den franska polisen höll. Polistalesmannen berättade att man identifierat en av terroristerna som en 30-årig man från en av Paris förorter. I samband med presskonferensen fick vi reda på att terroristen var född den 21 november 1985.
 
Jag ser framför mig det spädbarn terroristen var den dagen han föddes. 21 november 1985. Då var han endast ett litet nyfött barn vars enda drift i livet var en längtan efter mänsklig närhet och lite modersmjölk. Alla vet vi att ingen människa föds kriminell och jag undrar hur det kommer sig att ett litet oskyldigt barn, 30 år senare, kan förvandlas till en känslolös terrorist som kallblodigt mördar sina medmänniskor. Vad hände egentligen efter vägen dit?
 
Men massmord är ju egentligen inte något unikt på vår jord. Massmord pågår dagligen på vår planet - det enda som skiljer är benämningen och tillvägagångssättet. Ofta kallas det krig då metoderna är flygbombningar och framryckande arméer. Men resultatet är alltid detsamma - död, skräck och lidande bland "vanliga" människor. Listan på exempel genom historien kan göras hur lång som helst - världen över. 
 
Ett aktuellt exempel är Syrien där regeringen (med hjälp av landets armé) mördar sin egen befolkning med bomber från flygplan. Det är också skälet till (tillsammans med IS härjningar) att miljoner människor flyr därifrån för att söka skydd i bland annat Sverige. 
 
Terrorattackena i Paris var helt klart en krigshandling, inte bara mot Frankrike utan också mot ett öppet, fritt och mångkulturellt samhälle - just den typen av samhälle som IS föraktar. Att värna om öppenhet och demokrati, där vi slipper hat och rädsla, är en kamp vi aldrig får ge upp. 
 
Bilden har jag hämtat från MorgueFile.com, en sajt där man kan hämta gratis bilder.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om paris, terrorism, frankrike, krig, demokrati, fred, frihet, öppenhet
 
 

Fototriss: rostigt

Rostigt är veckans tema hos Fototriss. På min första bild har jag fotat ett gäng rostiga spikar. 
 
Min andra bild visar ett bildäck med en rostig fälg som står lutat mot vårt hus.
 
En rostig spade på vår gräsmatta. 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om fototriss, foto, rost, metall, timrå

Sex dubbelgulor på raken

 
Klockan är åtta på kvällen och det är kolsvart ute. I öppenspisen sprakar lågorna från ett gäng gamla plankor jag sågade i delar tidigare i höst. Värmen från öppenspisen sprider sig skönt i rummet.
 
I köket står sambon och färdigställer en deg inför kommande bakning. Plötsligt skrattar hon till och ropar: "kom får du se!"
 
I samtliga sex ägg hon knäckt ner i bunken fanns två gulor. Det måste väl vara nåt sorts rekord?
 
Frågan är vad det betyder. Är äggen genmanipulerade på nåt sätt (på äggförpackningen står det "Extra stora ägg från frigående höns inomhus")? Eller är det nån sorts magi inblandad? Kanske man får önska sig något när en sån här händelse inträffar. Jag menar, att man knäcker ett ägg och träffar på två gulor - det kan väl inträffa. Men sex ägg på raken! Sånt måste väl vara ganska ovanligt. 
 
Kanske läge att köpa en trisslott?
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om ägg, bakning, bröd, äggula, tur

Novemberångest

 
November. En grå och allmän deprimerande tid på året. Det som håller mig uppe är min längtan.
 
Min längtan består av två delar. En långsiktig och en kortsiktig. Min kortsiktiga är densamma varje vardag. Den börjar när jag kliver upp på morgonen och pågår fram till kvällen då jag går och lägger mig. Det är alltså det min kortsiktiga längtan går ut på; att jag får gå och lägga mig för att sova.
 
Varje vardag fungerar alltså som transportsträckor från och till sängen.
 
Min andra längtan återkommer på veckobasis. Den brukar dyka upp i mitt sinne typ varje tisdag (ibland redan på måndagar men det händer också att det dröjer ända till onsdagen). Det jag längtar till är att det ska bli fredag eftermiddag och jag får komma hem efter jobbet och öppna en bärs. Och när bärsen är öppnad och första klunken tagen då startar jag Spotify och min playlist med Jimi Hendrixlåtar. 
 
Med ljudvolymen på HÖGT sätter jag mig på en stol mitt på golvet och stirrar in i väggen. När femte låten på Hendrixlistan (Woodo Chile) kommer fyller jag lungorna med luft och vrålar i riktning mot väggen. Ett primalskrik hämtat från tårna.
 
Sedan känns allt bra igen. Då sänker jag ljudvolymen och beger mig till köket för att laga mat.
 
Fast jag längtar efter att det ska bli december. Jag får så ont i halsen av allt skrikande.
 
Bilden: Min datorhögtalare. Funkar utmärkt till Jimi Hendrixlåtar. 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om ångest, höst, jimi hendrix, hårdrock

Vi behöver inte SD

 
Härom dagen fick jag ett reklamblad från Sverigedemokraterna i brevlådan. Budskapet var "Upprop för folkomröstning om invandringen och Sveriges framtid". SD skriver att Sverige befinner sig i ett katastroftillstånd och att den fullskaliga systemkolapsen är nära. Partiet menar att det är dags för en folkomröstning om invandringen och vårt lands framtid.
 
Jag tror inte lösningen är riktigt så enkel.
 
Sant är att de enorma flyktingströmmarna i Europa gjort att bland annat Sverige hamnat i en pressad situation. Oerhört många flyktingar söker sig till Sverige vilket gjort att en del samhällsfunktioner blivit hårt ansträngda. Sant är också att vi kanske inte klarar så mycket mer just nu (därför har också den svenska regeringen vädjat till andra europeiska länder att ta ett ökar ansvar i flyktingfrågan).
 
Men vad vi minst av allt behöver i den här situationen är ett rasistparti som inte är det minsta intresserat av att lösa några problem. SD vill inte stoppa de aktuella flyktingströmmarna därför att de tär på Sveriges samhällsfunktioner. SD vill stoppa invandring därför att de inte gillar invandrarna som människor, deras kulturer eller helt enkelt för det faktum att de inte är svenskar. 
 
SD försöker bara utnyttja den extrema situationen för att föra fram sin extrema politik. 
 
I texter på sin hemsida menar SD att för stor invandring är ett hot mot vår nationella identitet och vår välfärd. De skriver också att de vill ha "fokus på gemenskap och nej till mångkulturalism". Jag menar att SD har fel. Möten mellan människor och kulturer är i högre grad berikande än eventuella negativa effekter de för med sig. Gemenskap och mångkultur är väl begrepp som egentligen hör ihop..?
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om sd, sverigedemokraterna, flyktingkris, rasism, främlingsfientlighet, flyktingar
 

Att tänka på när Halloweenfirandet är över

Halloween är över för den här gången. Jag tillhör väl inte de allra mest entusiastiska firarna men jag tänkte att på något sätt ska väl högtiden uppmärksammas - trots att den är avslutad. Eller kanske just därför.
 
Ett viktigt inslag i Halloweenfirandet är att skaffa en pumpa. Den ska man gröpa ur och sedan skära hål i så den ser ut som ett ansikte. 
 
Men sedan då? När firandet är över. Vad gör man av pumpan då? Går den att återvinna? 
 
När jag var på återvinningsstationen igår så dök det upp en märklig figur till häst som uppenbarligen försökte göra sig av med sin pumpa. Frågan är om han hittade något lämpligt återvinningskärl.
 
I videoklippen ovan kan vi se hur det hela gick till.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om halloween, återvinning, återvinningsstation

RSS 2.0
Evenemang och konserter


Evenemang och konserter