Blogg24

Blogg24 - 24 inlägg till jul
 
Jag har bestämt mig för att hänga på Blogg24.
 
Blogg24 är en bloggutmaning, typ Blogg100 (som sedan några år tillbaka brukar äga rum mellan typ mars och juni), men som nu istället äger rum mellan 1 december och julafton. Utmaningen är alltså att skriva minst ett inlägg varje dag under decembers 24 första dagar. 
 
Det här är tydligen andra omgången av Blogg24. Första omgången genomfördes ifjol. Mer info om Blogg24 finns på Facebook, där man bland annat kan se vilka som anmält intresse att vara med. På Facebook finns också en grupp som heter Blogg24 inläggen. Där finns möjlighet att länka de inlägg man gör.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om blogg24

Vetenskapen om smörgåsens fram- och baksida

 
Förmiddagsfika på jobbet. Vi sitter i fikarummet och käkar mackor och dricker te (dvs jag dricker te, de flesta andra kollegorna dricker kaffe). 
 
Runt bordet diskuterar vi på vilken sida av brödet man ska bre smöret, på framsidan eller på baksidan. Dvs på den lite gropiga sidan eller på den lite mer släta sidan. 
 
Jag tillhör anhängarna av framsidan, alltså den lite med kuperade och gropiga sidan. Kollegan på stolen bredvid mig håller inte med utan utbrister: "ja, men då hamnar det ju en massa smör i groparna som man får i munnen. Nä, jag brer smöret på den släta sidan. Smörets uppgift är ju ändå bara att fungera som klister åt pålägget."
 
Det där med att smöret har funktionen att vara klister åt pålägget är ett synsätt som jag inte konfronterats med tidigare. Själv har jag smör på mackan för att det är gott. 
 
På vilken sida av brödet har du smöret/smörgåsmargarinet?
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om mat, smörgås

Varför pannproblem när det är kallt ute?

 
Vår pelletspanna är på dåligt humör. Den vägrar att starta.
 
Det började med att jag skulle byta tändelement, en åtgärd jag har gjort många gånger. Tändelementet är nämligen en komponent i pelletsbrännaren som är en förslitningsvara och som behöver bytas typ en gång år året. 
 
Men när jag hade bytt tändelementet och körde igång panna igen gick en säkring i brännaren och sedan var det tvärstopp. Fastän att jag bytte säkring vägrar pannan att starta. Det här var igår kväll och jag blev smått desperat. Ingen värmekälla i huset. 
 
Det blev en kall natt. Tur att vi hade ett elektriskt element som vi kunde ställa i sovrummet.
 
Idag hade vi en tekniskt kunnig bekant på besök som efter några timmars intensiv felsökning konstaterade att ett kretskort var felande, vilket jag tog en bild på (se ovanstående detaljbild av kretskortet).
 
Imorgon ska jag försöka skaffa ett nytt kretskort eller åtminstone den komponent i kortet som gått sönder. Som tur är har vi fått liv i pannans elpatron så vi slipper i alla fall frysa inatt.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om energi, pellets, pelletsbrännare, värmepanna

Terror

 
Följetongen IS fortsätter. I den allmänna debatten diskuteras just nu vilken benämning terrorgruppen ska ha. IS eller Daesh. Det finns en argumentation för att den senare benämningen är den rätta. Daesh betyder typ "trångsynta som tvingar på andra sina åsikter", en benämning som beskriver IS ganska bra - men som terrororganisationen själv inte gillar. 
 
Det är skäl nog att använda benämningen Daesh. 
 
Många hävdar att Islamska staten inte är ett korrekt namn eftersom organisationen per definition inte är en stat. Jag kan hålla med om det. IS är en terrororganisation, inte ett land. IS är Daesh. 
 
Igår höjde Säpo nivån för terrorhot i Sverige från tre till fyra på en femgradig skala. Så hög nivå har vi tidigare aldrig haft i Sverige. Jag undrar vad som ligger bakom Säpos beslut. Kanske är vi lyckligt ovetande om storyn. Kanske vill myndigheterna skicka tydliga signaler till terrorister att Sverige står på tårna för att förhindra eventuell attentat. Troligen är det en kombination av båda kanske.
 
Jag kan inte neka till att jag känner ett sting av oro av alla terrorattacker och terrorhot. Idag har extra många poliser patrullerat på gatorna och myndigheterna säger att vi vanliga medborgare ska vara extra vaksamma. Det känns inte kul att hot om terror ska bli en del av vår vardag. 
 
Om några veckor planerar sambon och jag att göra en weekendtrip till Köpenhamn. Vi har ännu så länge inga planer på att avboka resan men någonstans i bakhuvudet känns det lite pirrigt. Terrorn gör sig påmind lite varstans i världen. 
 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om terror, terrorism, is, daesh, isis, isil, terrorhot