I Polen dricker man öl med sugrörTillbaka på hotellet igen efter en heldag i Gdansk. Idag har vi besökt fackföreningen Solidaritets museum (återkommer om det i senare blogginlägg), åkt turistbåt igenom Gdansk gigantiska hamn, samt shoppat och ätit gott.

Nu är jag helt slut och tänker stupa i säng. På bilden ovan dricker jag öl på polskt vis - med sugrör. Men jag tror jag föredrar att dricka som jag är van, direkt ur glaset. 

Varmt och skönt här i Polen"Ett kraftigt oväder från Polen drar in över Sverige". Så kunde vi läsa i Aftonbladet igår. Vad bra, säger jag. Eftersom vi just nu befinner oss i Polen på semester så kan vi alltså glädjas över ett minskat regnande som idag har övergått till värme och solsken.

Ikväll satt jag och sambon på en jättetrevlig uterestaurang vid floden Motlava i Gdansk. Där åt vi god mat och tittade på folk. Varmt och skönt var det också. Så medan delar av Sverige tydligen har regnkaos tänker vi fortsätta att njuta av sommarvärmen här i Gdansk. Imorgon kanske vi åker till stranden i Sopot.

På bilden ovan har jag fotat Neptunusfontänen på Långa Torget i Gdansk.


Aftonbladet:
Brandkåren hinner inte med översvämningar
Ölands campare flyr från regnet

Ännu en gång tar Ryan Air oss ut i världenSå har vi då gjort ännu en resa med vårt favoritflygbolag, Ryan Air. Idag flög vi mellan Oslo och Gdansk, och som vanligt är det högt tempo som gäller hos det irländska lågprisbolaget. Samtidigt som vi släpptes genom gaten så landade planet som vi skulle flyga med. Tjugo minuter senare (när de anländande passagerarna hade klivit ur, bagaget var lossat och lastat, och planet var tankat) kunde vi kliva ombord för att flyga i riktning mot Gdansk.

Jag tycker att Ryan Air är helt okej att flyga med. Visst, personalen kan ibland vara lite stressade och det är lite trångt mellan sätena. Men det är billigt, och då struntar jag i om det inte ingår mat i biljettpriset. 

Nu sitter vi på hotellet strax söder om Gdansk, och har just konstaterat att det finns ett trådlöst nätverk på rummet. Skönt. Då kan man sova gott.

Bra att det finns sista datum på matJag läser i Aftonbladet och Expressen att tusentals ton mat slängs i butikerna varje år. Nu ska Nordiska ministerrådet undersöka varför matsvinnet i butiker och grossister i Norden är så stort.

En butiksägare säger i Aftonbladet att man är tvungen att slänga mat som inte är ny och fräsch för att hålla kunderna nöjda. Han säger att välfyllda hyllor och bra bäst föredatum är ett måste för att inte konsumenterna ska byta butik. Vidare säger butiksägaren att det är svårt för inköparna att förutse hur mycket kunderna kommer att handla. Man beställer hellre in för mycket än att man riskerar att det tar slut, då kanske kunderna byter butik.

Är det alltså kunderna som är problemet? Trots allt är det väl inköparnas jobb att köpa in rätt mängd varor och att förutse hur mycket som kommer att säljas.

Enligt Aftonbladet tvekar också många butiker inför att rea ut varor som snart passerar utgångsdatumet. Enligt Svenska dagbladet är flera handlare rädda för att det ska pressa priser på andra varor också, och för att det skulle försämra kundernas intryck av butiken.

Kanske handlarna hellre skulle vilja märka om mat som närmar sig utgångsdatumet med ett nytt datum? Sådant verkar ju hända lite då och då.

Ibland hör man röster som klagar på att folk inte vill äta mat med passerat utgångsdatum. Men genom att smaka och lukta på mat man har hemma i kylskåpet tycker jag att det ofta är lätt att avgöra om maten är för gammal. Sedan kan man ju även äta rester. Jag brukar ofta komponera nya spännande maträtter med rester från tidigare måltider som grund. Pannkakskorv är ett sådant exempel.  

Jag tycker trots allt att vi ska vara rädda om systemet med datummärkning. Om inte datummärkningen fanns så tror jag risken är väldigt stor att mathandlarna skulle försöka lura på oss gammal mat.

Egentligen finns ju svaret på frågan varför så mycket mat slängs i butikerna: Köp in rätt mängd varor till butikerna, och sälj maten medan den är färsk. Och skyll inte på kunderna.

Bilden ovan: Inget är som mammas köttbullar. Köttbullarna på bilden är gjorda av min sambo.

Aftonbladet:
Tonvis med mat slängs varje år
Lukta och känn – bästa sättet att bedöma maten

Expressen:
Butiker slänger tusentals ton mat

En magisk upplevelse i HärnösandI fredags besökte jag Öbacka marknad i Härnösand. Delar av familjen var också med och bland annat köpte jag en rökt älgkorv och en svart t-shirt med "Red Hot Chili Peppers" tryckt på framsidan.

Efter en stunds promenerande bland marknadsstånden insåg jag att jag inte längre hade min bilnyckel på mig. Jag kände noga efter ytterligare en gång i alla fickorna, men kunde bara konstatera att nyckeln var borta. Samtidigt hittade jag också ett hål i byxfickan. Jag hade alltså tappat nyckeln nånstans därute bland alla marknadsstånden.

Shit också!

Vad gör man i en sån situation? Min första tanke var att gå samma runda som vi nyss gått för att kanske, kanske ha turen att hitta nyckeln. Min andra tanke var att ringa polisen för att kolla om någon kanske, kanske lämnat in nyckeln som hittegods.

Jag började alltså att gå samma runda bland marknadsstånden en gång till, längs Trädgårdsgatan, över Stora Torget, vände vid bankomaten och sedan vidare mot korvkiosken vid gångbron över till Mellanholmen. Hela tiden med blicken mot marken för att se om möjligen min bilnyckel låg där.

På Mellanholmen gick jag fram till bajamajan som jag besökte 20 minuter tidigare och sedan över en gräsmatta, och där - där låg min bilnyckel.

"Det är helt otroligt", tänkte jag när jag höll upp nyckeln framför mig. "Vilken fantastisk tur jag har".

Vilka slutsatser kan man då dra av denna sanna historia? Var det magi eller ren tur? Ja, vid liknande problemsituationer så tänker i alla fall jag på följande sätt:

1. Prova alla tänkbara utvägar.
2. Ge aldrig upp.
3. Säkerställ att det inte finns några hål i byxorna.

Tyvärr hade jag inte sinnesnärvaro nog att fotografera något under mitt Härnösandsbesök. Istället får detta blogginlägg illustreras av en bild jag tagit hemma på altanen. Bilden visar insidan av en tom Budweiserflaska.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,