Bekvämt stadsflanerande med Segway


Idag har jag för första gången i mitt liv kört en Segway. Det var hur kul som helst. Åkturen anordnades av fritidsföreningen på jobbet och vi var tio personer som passade på att prova det tvåhjuliga självbalanserande "fordonet".

Åkturen leddes av en guide från turistbyrån, och det var onekligen en lustig syn när tio hjälmförsedda personer med fluorescerande västar susade fram genom Sundsvalls centrum. Att manövrera en Segway var betydligt lättare än jag trodde. Efter bara några minuters träning var jag ett med "min" Segway och att starta, stanna och svänga kändes lika naturligt som att röra ena handen.

I Sverige är Segway kanske mest känd från TV-serien Solsidan där karaktären Fredde tog sig fram med detta aningen märkliga fortskaffningsmedel. Själv såg jag en Segway första gången i Litauens huvudstad Vilnius. Det var 2008 och där använde polisen Segways vid gatupatrulleringen. Enligt Wikipedia används Segways som patrullfordon av poliser över hela världen. Även den svenska polisen har testat att använda Segways för patrullering av gator och torg.


Läs även andra bloggares åsikter om ,

Efter Å kommer Ö, men vart finns Ä?För ett par veckor berättade jag här på bloggen att jag passerat en by i Ångermanland med det extremt korta namnet Å. Tro det eller ej, men idag passerade jag faktiskt en plats med namnet Ö. Den lilla byn Ö finns två mil öster om Ånge, i Medelpad, och enligt Wikipedia är den 13 hektar stor och har 74 innevånare (2005).

Jag har alltså bildbevis på att det finns platser i Sverige som heter både Å och Ö. Frågan är nu: vart ligger Ä. Finns det någon plats i Sverige som heter Ä?


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Checka in på Facebook och få en bulleKlockan är halv tio på kvällen och jag har nyss kommit hem från jobbet. Det blev lite övertid idag eftersom jag varit ute i de djupa norrländska skogarna och fotograferat skogsbruksverksamhet. På vägen hem stannade jag på Statoil i Sollefteå och köpte en ost- och baconkorv i en baguette.

För att fördriva de fem minuter det tog att äta upp korven och baguetten passade jag på att checka in på Facebook. När jag gjort det kom en liten ruta upp i mobilen som berättade att jag skulle få en gratis bulle som tack för att jag checkat in på just denna bensinstation. Jag fick välja mellan tre olika sorters bullar och jag valde en med marsankräm och pärlsocker.

Livet har sina ljusa stunder.

Bilden ovan visar tangentbordet till min dator, en bild som gått den hårda vägen genom mina iPhoneappar.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Veckans Fototriss: Fönster


Sambon ba: "Vilket är temat i veckans Fototriss, då?"
Å ja ba: "Fönster."
Sambon ba: "Men då tycker jag du ska fota fönstret i datarummet där jag satt upp så fina gardiner."
Å ja ba: "Jaa, vilken bra idé."


Sambon ba: Vad gör du?
Å ja ba: Jag fotar fönstret i tvättstugan.
Sambon ba: Men där är ju så dammigt.
Å ja ba: Visst, men kläderna är vackra.


Sambon ba: Det är något som låter så konstigt utanför sovrumsfönstret. Undrar vad det kan vara.
Sambon ba: Per-Anders..?
Sambon ba: Hallå..? Var är du..?


Läs även andra bloggares åsikter om
,

Vilken politisk väg väljer Annie Lööf?

Den här helgen pågår Centerns partistämma i Åre. I samband med den har partiets ordförande Maud Olofsson avgått och en ny ordförande har blivit vald. Den nya ordförande heter Annie Lööf, är 28 år och är därmed partiets yngste partiledare genom tiderna. Själv har jag inga sympatier med centerns politik men jag beundrar partiets mod att välja en ung tjej till partiledare. Jag önskar att fler partier hade samma mod. Det skulle kunna inspirera fler ungdomar att engagera sig i politiken.

Som utomstående betraktare får man intrycket att centern står inför ett vägval. Ska man behålla den gamla profilen som lansbygdsparti eller istället bejaka Stureplanscenterns profil och bli ett parti för storstads-brats? Vilken väg väljer Annie Lööf?

Under 1990-talet, då Olof Johansson var centerns partiordförande, hade faktiskt partiet under en period en del mänskliga drag (man till och med samarbetade med socialdemokraterna). Men under de senaste tio åren, när Maud Olofsson var partiledare, har centerns politik starkt förskjutit år höger och nästan blivit ännu mera konservativa än moderaterna.

Förhoppningsvis väljer Annie Lööf att ge centern en mänsklig profil och inte bara vara ett konservativt stödparti i Alliansregeringen.


DN:
Nej till kvotering på Centerstämma

Aftonbladet:
Här är ditt nya hårda liv, Lööf
Stämman gav Lööf segern

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,