Bekvämt stadsflanerande med Segway


Idag har jag för första gången i mitt liv kört en Segway. Det var hur kul som helst. Åkturen anordnades av fritidsföreningen på jobbet och vi var tio personer som passade på att prova det tvåhjuliga självbalanserande "fordonet".

Åkturen leddes av en guide från turistbyrån, och det var onekligen en lustig syn när tio hjälmförsedda personer med fluorescerande västar susade fram genom Sundsvalls centrum. Att manövrera en Segway var betydligt lättare än jag trodde. Efter bara några minuters träning var jag ett med "min" Segway och att starta, stanna och svänga kändes lika naturligt som att röra ena handen.

I Sverige är Segway kanske mest känd från TV-serien Solsidan där karaktären Fredde tog sig fram med detta aningen märkliga fortskaffningsmedel. Själv såg jag en Segway första gången i Litauens huvudstad Vilnius. Det var 2008 och där använde polisen Segways vid gatupatrulleringen. Enligt Wikipedia används Segways som patrullfordon av poliser över hela världen. Även den svenska polisen har testat att använda Segways för patrullering av gator och torg.


Läs även andra bloggares åsikter om ,

Efter Å kommer Ö, men vart finns Ä?För ett par veckor berättade jag här på bloggen att jag passerat en by i Ångermanland med det extremt korta namnet Å. Tro det eller ej, men idag passerade jag faktiskt en plats med namnet Ö. Den lilla byn Ö finns två mil öster om Ånge, i Medelpad, och enligt Wikipedia är den 13 hektar stor och har 74 innevånare (2005).

Jag har alltså bildbevis på att det finns platser i Sverige som heter både Å och Ö. Frågan är nu: vart ligger Ä. Finns det någon plats i Sverige som heter Ä?


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Checka in på Facebook och få en bulleKlockan är halv tio på kvällen och jag har nyss kommit hem från jobbet. Det blev lite övertid idag eftersom jag varit ute i de djupa norrländska skogarna och fotograferat skogsbruksverksamhet. På vägen hem stannade jag på Statoil i Sollefteå och köpte en ost- och baconkorv i en baguette.

För att fördriva de fem minuter det tog att äta upp korven och baguetten passade jag på att checka in på Facebook. När jag gjort det kom en liten ruta upp i mobilen som berättade att jag skulle få en gratis bulle som tack för att jag checkat in på just denna bensinstation. Jag fick välja mellan tre olika sorters bullar och jag valde en med marsankräm och pärlsocker.

Livet har sina ljusa stunder.

Bilden ovan visar tangentbordet till min dator, en bild som gått den hårda vägen genom mina iPhoneappar.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,


Veckans Fototriss: Fönster


Sambon ba: "Vilket är temat i veckans Fototriss, då?"
Å ja ba: "Fönster."
Sambon ba: "Men då tycker jag du ska fota fönstret i datarummet där jag satt upp så fina gardiner."
Å ja ba: "Jaa, vilken bra idé."


Sambon ba: Vad gör du?
Å ja ba: Jag fotar fönstret i tvättstugan.
Sambon ba: Men där är ju så dammigt.
Å ja ba: Visst, men kläderna är vackra.


Sambon ba: Det är något som låter så konstigt utanför sovrumsfönstret. Undrar vad det kan vara.
Sambon ba: Per-Anders..?
Sambon ba: Hallå..? Var är du..?


Läs även andra bloggares åsikter om
,


Vilken politisk väg väljer Annie Lööf?

Den här helgen pågår Centerns partistämma i Åre. I samband med den har partiets ordförande Maud Olofsson avgått och en ny ordförande har blivit vald. Den nya ordförande heter Annie Lööf, är 28 år och är därmed partiets yngste partiledare genom tiderna. Själv har jag inga sympatier med centerns politik men jag beundrar partiets mod att välja en ung tjej till partiledare. Jag önskar att fler partier hade samma mod. Det skulle kunna inspirera fler ungdomar att engagera sig i politiken.

Som utomstående betraktare får man intrycket att centern står inför ett vägval. Ska man behålla den gamla profilen som lansbygdsparti eller istället bejaka Stureplanscenterns profil och bli ett parti för storstads-brats? Vilken väg väljer Annie Lööf?

Under 1990-talet, då Olof Johansson var centerns partiordförande, hade faktiskt partiet under en period en del mänskliga drag (man till och med samarbetade med socialdemokraterna). Men under de senaste tio åren, när Maud Olofsson var partiledare, har centerns politik starkt förskjutit år höger och nästan blivit ännu mera konservativa än moderaterna.

Förhoppningsvis väljer Annie Lööf att ge centern en mänsklig profil och inte bara vara ett konservativt stödparti i Alliansregeringen.


DN:
Nej till kvotering på Centerstämma

Aftonbladet:
Här är ditt nya hårda liv, Lööf
Stämman gav Lööf segern

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Det kommer saker uppifrånHelt plötsligt satt han bara där. Mitt på gräsmattan. Jag vet inte var han kom ifrån men jag tror han kommit från himlen. Som jag ser det är bara uppifrån som den lilla trädgårdstomten kan ha tagit sig in på vår villatomt. Kanske är det ett tecken från himmelska makter att julen snart är på väg.

Andra oväntade saker som kan komma uppifrån är exempelvis kameraobjektiv. Läs här om en kvinna i USA som hittade ett Canonobjektiv som kommit genom ett hål i taket. Man kan undra hur det kom sig att ett kameraobjektiv dyker upp (eller ner) på ett sådant sätt.

Idag kan vi läsa i DN om en sex ton tung satellit som just nu faller mot jorden. Den kommer troligen att slå ner på jorden under fredagskvällen eller tidigt på lördag morgon. Vart den exakta nedslagsplatsen blir är än så länge osäkert men det finns en risk/möjlighet att den kan slå ner i södra Sverige. Tur för mig att jag bor i Norrland. Tur också för innevånarna söderut att satelliten till största delen brunnit upp innan den slår i backen.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Hellre avrättning än rättvis rättegång?Uppdaterat 110922, kl 07,55:
Avrättningen är nu genomförd. Den utsatta tiden var klockan 01,00 i natt men avrättningen blev uppskjuten flera timmar. Snacka om tortyr! Detta är fruktansvärt och inte värdigt ett land som kallar sig rättsstat. Här nedan min text jag skrev igår kväll:

Jag läser i media om Troy Davis som ska avrättas klockan ett i natt, svensk tid. Han sitter i en dödscell i delstaten Georgia i USA, dömd till döden för mord på en polisman. Fallet har fått stor uppmärksamhet därför att det uppenbarligen finns brister i bevisningen mot honom. Sju av nio som vittnat mot Troy Davis har tagit tillbaka sina vittnesmål och det finns heller ingen teknisk bevisning i målet.

Jag är stor motståndare till dödsstraff av flera skäl. Dödstraff är oåterkalleligt, om någon blir oskyldigt avrättad så kan inte straffet omvandlas. Dödsstraff är också en omänsklig bestraffning som inte hör hemma i en rättsstat. Ett land som avrättar sina egna medborgare visar därmed att de inte har någon högre moral än den enskilde mördaren. Dödsstraff har ju heller ingen avskräckande effekt. Hur många mord som begås är istället en spegelbild av hur samhället mår. För att minska antalet mord och andra våldsbrott är det viktigare att exempelvis bekämpa social utslagning och droger.

I USA finns en stark opinion för dödsstraff vilket i högsta grad gör det till en politisk fråga. Därför bör en politiker som vill bli framgångsrik i USA vara anhängare av dödstraff. Man kan undra om det är här vi hittar skälet till att Troy Davis inte får en ny prövning: Amerikanska politiker vill hellre leverera en avrättning till folket än en rättvis rättegång.


Aftonbladet:
Ett grymt straff
Försvaradvokatens vädjan om nåd avslogs

DN:
Troy Davis avrättades efter ett sista avslag
Troy Davis sista dag i livet
Dödsdömd amerikan får inte nåd
Vita huset tillfrågat om Troy Davis

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Bloggat:
200 steg till

För vidare transport mot fredagI morn är det onsdag och det har hunnit bli mitt i veckan. Det tyska ordet för onsdag är Mittwoch, vilket är ganska logiskt. "Mitt i veckan".

Nyss var det söndag och snart är det fredag. På något vis känns det som om livet består av en massa transportsträckor fram till fredagarna. När det är fredag kan man andas ut i två dagar och sedan börjar en ny transportsträcka.

Bilden ovan har inte så mycket med fredagar och onsdagar att göra men den är kul ändå. Jag har tagit bilden i Härnösand och den visar en grävmaskin som står ett antal meter upp i luften på en järnkonstruktion. Ett sånt arrangemang skulle jag vilja ha som trädgårdsdekoration hemma på villatomten.

Eller förresten, jag vill nog inte det.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Instagram is da shit*För några veckor sedan registrerade jag ett konto på Instagram, iPhone-appen som också är ett socialt media. Instagram påminner lite om Twitter fast fokus ligger inte på textinlägg utan på bilder. Precis som hos Twitter kan man följa andra Instagramanvändare samt också få egna följare.

Bilderna man lägger ut på Instagram kan man ta direkt med Instagram-appen eller med någon annan foto-app. Själv har jag en hel drös med foto-appar i mobilen och mina favoriter är för närvarande Pro HDR, Photoshop Express, TiltShiftGenerator, Hipstamatic och Camera+.

När man lagt upp en bild på Instagram kan man tagga den med valfria ord, exempelvis vilken typ av motiv bilden har eller vilken plats man befinner sig på. En tagg kan exempelvis se ut så här: #norrland. Bilden blir därmed sökbar på Instagram.

Det här med bilder tagna med foto-appar håller på att bli en egen konstform. Kameran i iPhonemobilen är egentligen inte speciellt bra, med hjälp av diverse foto-appar kan man lägga på olika effekter och genast blir bilden mycket roligare. Själv brukar jag fota det mesta som kommer i min väg för att sedan experimentera med olika effekter i foto-apparna. En bild på ett enkelt löv på marken eller en kaffekopp kan därmed bli hur intressant som helst.

Man kan även titta på bilderna via Internet. Klicka här så ser du mina bilder på Instagram. De är hittills inte så många men de kommer att bli fler.

Skälet till att jag registrerade mig på Instagram var fotoutmaningen Fototriss som jag följer varje vecka. Även Fototriss finns numera på Instagram och heter där InstaTriplet.

Bilden ovan på Höga Kustenbron i Ångermanland har jag tagit med min HDR-app.

*= Förklaring till rubriken: Is da shit är modernt Internetspråk och betyder jättetrevlig.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

På Sundsvall Business AwardsInnovationslösning. Tjänsteutveckling. Mervärde.

Några exempel på nyckelord när näringslivet håller gala.

I torsdags var jag på Södra Berget i Sundsvall och deltog tillsammans med 700 andra gäster i årets upplaga av Sundsvall Business Awards.

Totalt korades pristagare i 14 kategorier, allt från Årets företagare till Framtidens ledare. När vinnarna i varje kategori höll sina tacktal var det betydligt mer än en gång som ovanstående nyckelord fälldes.

De som nominerats i de olika kategorierna presenterades med varsin liten film. Detta gjordes i alla kategorier, utom i kategorin Medarbetarnas val. Denna kategori sponsrades av den fackliga organisationen Unionen och där presenterades pristagaren utan att vi fick veta vilka övriga som nominerats. Jag undrar varför. Fanns det inga ytterligare nominerade? Hade kategorin Medarbetarnas val nån sorts lägre rang vilket innebar att presentationen av nominerade hoppades över?

Själv är jag ingen företagare och fick heller ingen Gloriastatyett under galan. Men jag är glad ändå. Jag fick god mat och dryck och lyckades dessutom posera för fotografering bredvid en pappmodell av Glorian.


Läs även andra bloggares åsikter om
, ,

Fototriss: Tro, hopp och kärlek


Veckans tema i fotoutmaningen Fototriss kändes ovanligt svårt. Hur återger man tro, hopp och kärlek på bild? Jag har funderat en hel del på detta men till slut valde jag att göra bilder på de existerande symbolerna för begreppet tro, hopp och kärlek. Ovan ser vi symbolen för tro, vilket är korset. För att hitta ett kors att fota fick jag ta en djupdykning i sambons smyckeskrin.


Symbolen för hopp är ankaret. Återigen en titt i smyckeskrinet.


Begreppet tro, hopp och kärlek kommer ursprungligen från bibeln där det handlar om tron på Gud, hoppet om Jesu återkomst och kärleken till Gud. I en bibelanalys jag hittade på nätet görs också tillägget att störst av allt är kärleken. Min kärleksbild visar två ljushållare (min sambos förståss), i form av svanar, som tillsammans bildar formen av ett hjärta.

Sedan några veckor tillbaka finns ju Fototriss även på iPhone-appen Instagram, som där kallas InstaTriplet. Denna vecka är det ett helt annat tema på InstaTriplet än det är på Fototriss och för att se mina tre bidrag där kan man titta här, här och här. Även på Instagram kan man lämna kommentarer samt till och med trycka på en gilla-knapp.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

En by med ett ovanligt kort namnIdag har jag kört bil i 40 mil. Turen startade i Sundsvall, gick sedan vidare till de djupa skogarna i Ångermanland (där jag fotade en skogsmaskin i arbete) och sedan tillbaka till min arbetsplats i Sundsvall. På vägen tillbaka passerade jag en by med ett väldigt kort namn, "Å".

Jag stannade till och fotograferade skylten med bynamnet och använde då fotoappen Pro HDR. Med Pro HDR kan man ta bilder där både de ljusa och mörka områdena blir bra exponerade. Denna möjlighet var speciellt användbar idag då det var mulet och bilderna annars tenderar att bli antingen över- eller underexponerade. Pro HDR är en iPhone-app jag kan rekommendera.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Jag har upptäckt The xxJag har tidigare berättat om en app i min iPhone som heter Shazam. Med den kan man enkelt identifiera låtar som spelas på bussen, i varuhuset eller på någon annan plats man befinner sig. Det enda man behöver göra är att hålla upp mobilen så visas låtnamn och artist på displayen. Jag vet inte hur det går till, men det funkar faktiskt.

Den här funktionen hade jag nytta av igår kväll när jag såg på TV. Jag kommer inte ihåg vilket program jag såg på, men signaturmelodin lät bra och med hjälp av Shazam fick jag snabbt reda på vilken låt som spelades. Låten hette Intro och spelades av den för mig okända gruppen The xx.

The xx har hittills gjort en fullängds-CD (som heter xx) men har tydligen ytterligare en på gång som ska ges ut under nästa år. Efter att ha lyssnat igenom xx några gånger på Spotify har jag nu kommit till insikt om The xxs storhet. Kort sagt så gillar jag gruppens låtar som är både coola och sköna att lyssna på.

På videoklippet ovan kan vi se och höra The xx med låten Crystalised.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Den sista kampen innan dödenDet är söndag eftermiddag och jag hör ett konstigt ljud i vardagsrummet. Jag kan inte identifiera exakt vart ljudet kommer ifrån men det hörs mest när jag ställer mig vid fönstret. Bakom en blomkruka ser jag den hopplösa kampen. En fluga har fastnat i ett spindelnät och med vingarna i höghastighetsläge försöker den desperat att slita sig loss.

Snabbt hämtar jag kameran och en ficklampa för att fotografera. Flugan kastar sig fram och tillbaka och vingarna rör sig så snabbt att de inte går att se med blotta ögat. Jag tar massor av bilder men på grund av flugans snabba rörelser blir de allra flesta suddiga. En bild blir dock skapligt bra. Den kan vi se här ovan.

Men jag känner mig lite cynisk. Här bevittnar jag en desperat dödskamp, men istället för att ingripa väljer jag att dokumentera. Jag känner mig som en krigskorrespondent som är beredd att gå över lik för att kunna bli först med nyheten.

Längre bak på spindelnätet väntar spindeln på att flugans krafter ska ta slut och den ska dö. Jag vänder mig om och går. Jag vill inte se slutet på dramat.


Läs även andra bloggares åsikter om

Fototriss: Skugga


Veckans tema i fotoutmaningen Fototriss är Skugga. På bilden ovan sambons fina PartyLite-ljus.


På bilden ovan lyser solen in genom persiennerna och på min hand.


Och här har vi skuggan av mig själv. Precis som förra veckan finns Fototriss även på Instagram. Där har fotoutmaningen fått namnet InstaTriplet. Mitt alias på Instagram är @perandersfication.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,


Varför är det alltid A-strängen som går sönder?Äntligen fredag.

Efter middagen fick jag för mig att spela lite gitarr. Jag brukar få för mig det ibland, på fredags- och lördagskvällar. Just ikväll ville jag spela låten Fredagsmys. Öppna en bärs, göra upp en eld i öppenspisen och sjunga för mig själv.

En soffa och ett ljus, ett bord med massa gott,
Man kopplar av ihop och mumsar i sig nåt.
It´s only mysa, mysa, mysa, mysa...


Med gitarren i famnen konstaterade jag att en av strängarna gått sönder. A-strängen. Av någon märklig anledning är det alltid A-strängen som går sönder på min gitarr. Inte G-strängen eller någon av E-strängarna. Jag undrar varför. Slår jag an A-strängen oftare än de övriga strängarna, eller slår jag extra hårt på den?

Som tur är finns det ytterligare en gitarr i huset, en stålsträngad. Problemet är bara att det gör så ont i fingertopparna att spela på en stålsträngad gitarr. Men vad gör man inte när det är fredag och man vill skrika ut veckans aggressioner? Jo, man spelar på den stålsträngade gitarren, lider av smärtan i fingertopparna, och sjunger Fredagsmys högt för sig själv.

Nu är det slut på veckan,
det är dags för fredagsmys.

Om du också vill spela och sjunga Fredagsmys så hittar du texten och ackorden här.Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kräftor eller surströmming?För några veckor sedan var jag på kräftskiva. Det var andra gången i mitt liv jag åt kräftor. Kräftor är förvisso goda, men det är ju inte speciellt mycket mat på dem. Därför serverades det även kantarellpaj på kalaset. Pajen var jättegod, och dessutom mättande.

För att kunna få i mig de ätbara delarna av kräftorna fick jag be medgästerna om instruktioner. Det visade sig egentligen inte vara så svårt, bara man vet vilken del av skalet man ska lyfta upp. Det kändes ungefär som att vika upp en sån där Transformersleksak som min son hade när han var liten.

Självklart hade jag kameran med. Jag tog en porträttbild på en av kräftorna innan jag åt upp den (se ovan).

Förra helgen var jag på surströmmingskalas. Det var säkert hundrade gången i mitt liv jag åt surströmming. För mig är surströmming på något vis Norrland medan kräftor är Stockholm. Surströmming är helt ok som festmat. Men kräftor är snyggare på bild.

Lämna gärna ett svar på frågan nedan.

 


Läs även andra bloggares åsikter om surströmming, kräftor, kräfskiva, Timrå, Norrland

Foto från gatanGatufoto. Att fånga de snabbt flyende ögonblicken av tid. Jag har väl aldrig medvetet utövat fotogenren gatufoto men är onekligen nyfiken på att prova. Gatufoto handlar alltså om att fota det som händer på gatan. Raka, rena bilder. Utan att arrangera eller manipulera.

Bilden ovan tog jag i Amsterdam för några år sedan. Tycker själv den är lite kul. Tror aldrig jag sett ett dubbelt passagerarsäte på en cykel förut.

Vem vet. Kanske det dyker upp fler foton från gatan på bloggen. Framöver.


Läs även andra bloggares åsikter om ,

När robotarna tar våra pengarI kvällens Aktuellt såg jag ett inslag om robotar som håller på att ta över aktiebörsen. Kursernas upp- och nergångar beror inte längre på företagens affärer utan på robotarnas matematiska analyser. I Aktuelltinslaget vittnades det om aktier som bytte ägare flera gånger i sekunden utan att någon människa agerade.

Bra eller dåligt?

Vad vet jag? Dåligt för dem som ägnar sig åt långsiktigt sparande men bra för dem som äger en robot. Själv tycker jag tanken svindlar när de traditionella aktiespekulanterna blir utmanade av programmerade robotar. Girighet mot anarki.

Vem håller du på?


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

När Barbie skilde sig från Ken


Följande berättelse hittade jag härom dagen i mitt Facebookflöde:

En pappa går till Lekplaneten för att köpa en Barbiedocka till sin dotter. Han frågar expediten vad de kostar. Expediten svarar att Yoga-Barbie kostar 149 kr, så även Beach-Barbie och Disco-Barbie. Frånskilda-Barbie kostar 1999 kr.

Pappan undrar förvånat hur det kommer sig att Frånskilda-Barbie kostar så mycket mer än de andra! Expediten himlar med ögonen och säger smått irriterad att med Frånskilda-Barbie medföljer Kens bil, Kens hus, Kens båt, Kens dator och Kens bästa vän Börje....


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Fototriss: Skyltar


Temat för veckans Fototriss är Skyltar. Den här skylten hittade jag i Kroatien. Den verkar ha varit föremål för många spontana dekorationer.


För några år sedan var jag i Litauen på semester. Denna skylt förekom ofta efter vägarna, men jag har ingen aning om vad den betyder.


Den här skylten finns i ankomsthallen på Arlanda.

Nytt för denna vecka är att Fototriss även finns på Instagram. Om du har appen Instagram på din smartphone så kan de även se mina bilder där. Mitt alias på Instagram är @perandersfication .


Läs även andra bloggares åsikter om

Hoppas utländsla turister får smaka en kolbulleVad är egentligen typiskt svenskt?

Som jag tidigare berättat här på bloggen var vi för drygt en månad sedan en vecka i Kroatien. Bland alla trevliga aktiviteter var vi en kväll på en Kroatisk Afton med traditionell mat och musik. Vi fick Prsut, det vill säga lufttorkad rökt skinka, samt lyssna på tre herrar som spelade smäktande kroatisk folkmusik (bilden ovan).

När jag satt där i den ljumma sommarkvällen undrade jag vad utländska turister på besök i Sverige får uppleva när de går på Svensk Afton. Får de äta köttbullar med mos och lyssna på svensk folkmusik framförda av spelemän i folkdräkt? Eller får de gå på styrdans och svinga sina lurviga till något helsvenskt dansband?

Jag hoppas de i alla fall får de uppleva den storslagna norrländska naturen och smaka en kolbulle med lingonsylt och fläsk. Det är genuin svensk kultur det.


 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

RSS 2.0
Evenemang och konserter


Evenemang och konserter