Tänk att få bli kränkt av tysk skvallerpressI förra veckan läste jag i flera tidningar att tyska skvallertidningar fått betala 3,5 miljoner kronor för deras kränkande artiklar om prinsessan Madelene. 3,5 miljoner! För de pengarna kan de få kränka mig också. Jag skulle kunna stå ut med rätt mycket skit i media om jag bara fick 3,5 miljoner kronor.

Visserligen fick inte prinsessan Madelene behålla en enda krona av de 3,5 miljonerna utan de skänktes omedelbart bort till välgörande ändamål. Det tycker jag var ädelt gjort, och även jag skulle nog ha skänkt bort åtminstone en del av pengarna. Men en miljon eller två skulle jag nog behålla själv.

Så kom igen nu. Kränk mig! Förnedra mig! Gör vad ni vill, är det bara tillräckligt grovt så stämmer jag er. Som hjälp på traven publicerar jag ovanstående bild. Den är tagen i smyg när jag råkade befinna mig på en plats där jag inte trodde några kameror fanns. Vilket skvaller skulle man kunna fabricera utifrån en sådan bild?


Expressen:
Prinsessan Madeleine får miljoner i skadestånd

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

När folket reser sig sitter diktaturerna löstI somras var vi på semester i staden Gdansk i Polen. Vi badade, åt glass och besökte en polisstation samt förundrades över hur trevligt man kan ha det som turist i Polen. Men som besökare i Gdansk kan man inte undgå stadens dramatiska historia. Här utspelades första världskrigets första slag (på halvön Westerplatte) och i Gdansk bildades även fackföreningen Solidaritet.

Under vårt besök i Gdansk besökte vi bland annat Solidaritetsmuseet och utställningen som visade hur det gick till när Solidaritet bildades. Det var varvsarbetarna som helt enkelt ledsnade på sina vidriga levnadsvillkor och lyckades starta ett massivt folkligt uppror mot diktaturen i Polen. Ett uppror som sedan blev en del i hela det kommunistiska östblocket kollaps.

Det är den polska Solidaritetsrörelsens kamp jag tänker på när jag ser på TV om det som nu händer i Nordafrika. Först Tunisien där folket ledsnade på den korrupta regimen och nu Egypten där befolkning i omfattande gatudemonstrationer visar sitt missnöje mot regeringen. När folket reser sig och gör gemensam sak, då sitter oftast diktaturregimerna löst.

Frågan är nu vilka ytterligare länder som följer efter i det Nordafrikanska upproret. Man kan också ställa sig frågan om USA tänker ingripa (finns det någon olja i området?). Kommer detta att inspirera till folkligt uppror även utanför arabvärlden? Jag tänker exempelvis på Vitryssland som fortfarande är en kommunistdiktatur av samma modell som det forna Sovjetunionen. 

Bilderna i detta blogginlägg har jag tagit vid minnesplatsen i anslutning Gdanskvarvets entré. Bilden ovan visar texten på ett minnesmärke på platsen (min översättning, vet inte om den är helt korrekt): 

"Minnesmärke över de fallna varvsarbetarna 1970.
En symbol för evig åminnelse av de mördade offren.
En varning till härskare att inga sociala konflikter i vårt land kan lösas med våld."

Den sista raden gillar jag bäst. Hoppas de egyptiska ledarna tänker på den idag.

Aftonbladet:
Polisen har öppnat eld mot egyptiska demonstranter
Resebolagen fortsätter flyga till Egypten
Vänligt land – där batongerna viner
Egyptierna har fått nog

DN:
Armén varnar demonstranterna i Kairo
Egyptens regering avgår
Mubaraks löften dämpar inte vreden
"Så ska aktivisterna vinna över Mubarak"

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Förverkliga visionerna med handlingskraftHär kommer ett citat som jag gillar:

”Visioner utan åtgärder är bara drömmar.
Åtgärder utan visioner är bara tidsfördriv.
Men visioner i kombination med åtgärder kan förändra världen!”

Joel A Barker, framtidsforskare.

Om man tror tillräckligt på sina mål, då brukar man också kunna uppfylla dem. Men det krävs mod, planering och goda idéer.

Bilden ovan har inte så mycket med ovanstående citat att göra. Den är tagen i shoppingcentrat Birsta City och visar en dekoration utanför en av butikerna.


 

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Veckans look-alike: Tobias Billström och Bart SimpsonIgår kväll såg jag på Agenda på SVT 2. Ett av inslagen handlade om Tobias Billström, migrationsminister i Alliansregeringen. När jag såg hans ansikte i rutan slog det mig plötsligt: Himmel! Han är ju jättelik seriefiguren Bart Simpson.Visst, den ene är en levande person och den andre en tecknad figur, men tanken svindlar när man inser att Tobias Billström mycket väl skulle kunnat ha stått som förlaga när Matt Groening skapade Bart. Titta på bilderna här intill. De två har samma blick, samma min, och en varsin hög panna som verkar stöpt i samma form. Längst upp på deras huvuden sitter en hårtofs vilket inte utesluter att de båda herrarna möjligen går hos samma frisör.

 
Det som skiljer de två är dialekten, men de är lika coola när de framträder på TV.


SvD:
Bildt slår ifrån sig om Irakläcka

Aftonbladet:
Bildt slår ifrån sig om Irakläcka

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kärleksfulla bilder med min iPhoneDen inbyggda kameran i min iPhone 3 är egentligen ingen höjdare. Den har låg upplösning, ingen blixt och svårt att få någon riktig skärpa. Däremot finns det ett antal kamera-appar som inte gör kameran bättre, men ändå tar till vara de möjligheter som trots allt finns. Tidigare har jag publicerat bilder tagna med Hipstamatic-appen (exempelvis här, här och här).

Förutom Hipstamatic-appen har jag även Camera Plus Pro och Pro HDR i min iPhone. Camera Plus Pro är en ganska "normal" kamera-app men med hyfsat omfattande justeringsmöjligheter. Med den kan man faktiskt justera bland annat ljus och kontrast sedan man tagit bilden.

Bilden ovan har jag tagit med Pro HDR som gör att man får ett ganska stort dynamiskt omfång i bilden, vilket innebär att man kan få med både skuggor och högdagrar i samma bild. Bilden föreställer två ljushållare för värmeljus (min sambos) och efter att jag tagit bilden öppnade jag den i Camera Plus Pro och lade till två av de 27 tillgängliga filtren, Grunge och Heat Signature.

Okej, min beskrivning ovan är kanske lite nördig men vad jag försöker säga är att man med lite fantasi faktiskt kan göra intressanta bilder, även om man endast har tillgång till den undermåliga kameran i iPhone.

Nedan är originalbilden och ovan resultatet sedan jag utsatt den för lite digital misshandel i de olika iPhone-apparna.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,