Blogg100 för det fria ordet

Bloggt 100 är på G igen.

 

Det är nu sjätte året i rad bloggutmaningen Blogg 100 genomförs. 100 blogginlägg på 100 dagar med början den 1 mars. Det innebär alltså att om man fullföljer utmaningen har det hunnit bli juni när det sista inlägget postas. Tanken svindlar. Sommaren är alltså bara 100 blogginlägg bort.

 

Själv har jag varit med tre gånger (eller är det fyra, jag minns inte). En av gångerna har jag lyckats ta mig i mål (eller var det två).

 

Grundaren av Blogg 100, Fredrik Wass, skriver på sin blogg att årets tema blir en manifestation för det fria ordet. Detta med tanke på bland annat Donald Trumps misstänkliggörande av oberoende media som han envisas med att kalla för "fake media".

 

Ett bra initiativ av Fredrik Wass, tycker jag. Själv är jag väldigt bekymrad av den svartmålning av Sverige som Trump, tillsammans med det högerextrema amerikanska mediebolaget Fox News, ägnar sig åt. Svartmålning som bygger på rena lögner. Ännu mer bekymrad blir jag när Sverigedemokraterna här hemma hänger på och "bekräftar" den negativa bilden av Sverige. 

 

Jag känner mig inspirerad av årets upplägg av Blogg 100. Tillsammans ska vi bilda en motkraft mot näthatare, extremister, sverigedemokrater och en ondsint amerikans president som försöker ta ifrån oss det goda svenska samhället som bygger på demokrati, solidaritet och yttrandefrihet. 

 

Gå in på Fredrik Wass blogginlägg där du kan anmäla dig till Blogg 100. Blogg 100 finns också på Facebook. Gå in på Facebook och sök på Blogg100.

 

 

Skrattet i halsen när Trump twittrar

 
Jag följer Donald Trump på Twitter.
 
Jag tänkte att när nu USA har fått en vettvilling till president, och som dessutom twittrar ohejdat, kunde det vara underhållande att i mitt eget flöde få ta del av hans knäpperier. Men frågan är hur komiska hans tweets egentligen är.
 
Så här twittrade han i måndags när han lämnade sitt sommarställe i Florida där han tillbringat helgen:
 
"Just leaving Florida. Big crowds of enthusiastic supporters lining the road that the FAKE NEWS media refuses to mention. Very dishonest!"
 
Donald Trump är alltså sur över att media inte rapporterar att mängder av människor stod vid vägkanten och jublade när han åkte förbi. 
 
För några veckor sedan twittrade han följande när han såg på TV-nyheterna att myndigheterna i Chicago inte lyckats minska kriminaliteten i staden:
 
"if Chicago doesn't fix the horrible 'carnage' going on, 228 shootings in 2017 with 42 killings (up 24% from 2016), I will send in the Feds!"
 
I amerikans media diskuteras vad han menar med the Feds. Många gissar på att han syftade på National Guard. Den amerikanske presidenten hotar alltså via Twitter att sätta in militär mot en av landets städer.
 
Man kan naturligtvis skratta åt Donald Trump. Men när man tänker på att han faktist är president i ett land som är bland de mest inflytelserika i världen då tenderar skrattet att fastna i halsen. 
 
Många av hans tweets handlar om det Trump kallar för Fake Media. Han gillar uppenbart inte när CNN och andra mediebolag i USA granskar hans förehavanden. Han påstår att media är ohederliga. Istället vill han att media ska visa bilder när folk jublar åt honom.
 
Fler än jag som tänker på ledare typ Putin och Kim Jong-un?
 
Frågan är om han själv inte borde benämnas som Fake President. Ska man skratta eller få panik?
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Politik, USA, Donald Trump, media,