Jag kör på dubbade vinterdäckJag har köpt nya vinterdäck. Dubbade, av fabrikatet Good Year. Snygga är de också (se bilden ovan). Rejält däckmönster och skarpvässade dubbar.

I media pågår en debatt om man ska köra på dubbade eller odubbade vinterdäck. Fördelen med dubbade däck är att de fäster bra på isigt underlag, men de har också nackdelen att de sliter hårt på vägarna. Dessutom river de upp partiklar som är negativa för miljön. Det sistnämnda är skälet till att flera kommuner i Sverige vill förbjuda dubbdäck.

När jag stod i begrepp att köpa nya vinterdäck så funderade jag ett tag på om jag skulle välja dubbade eller odubbade. Det tog mig ungefär en halv sekund att bestämma mig. Självklart valde jag dubbade vinterdäck. För trafiksäkerhetens skull. Så att min familj ska slippa vara orolig när jag är ute på vintervägarna.

Jag kör ganska mycket bil undre vintrarna, och ofta på både isiga och snöiga vägar. Då känns det skönt med pålitliga däck.

Svara gärna på enkäten nedan. 


Aftonbladet:
Dubbdäck är säkrare – men bara lite
Här duger inte dubbar

DN:
Dubbfria däck ger marginell ökning av olyckor
Bra vinterdäck klarar alla underlag


SvD:
Dubbdäck eller inte – det är frågan

GP:
Dubbdäck på liv och död

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Fototriss: Manligt

Temat för veckans upplaga av fotoutmaningen Fototriss är Manligt. Som jag ser det vilar den goda manligheten på tre hörnstenar: Förebilden, Hantverkaren och Älskaren. Dessa tre beskriver jag närmare nedan.


Förebilden. En riktig man ska vara en referens för sin omgivning (bilden ovan), inte minst för sina barn. Därför är begrepp som jämställdhet, omtanke och humor viktiga för en man att leva upp till. Samtidigt som en man står stadigt i stormen måste han också kunna visa känslor. En man bryr sig.


Hantverkaren. En riktig man vågar bejaka sin manlighet. Därför är det viktigt att en man kan hantera diverse verktyg som borrmaskin, vedklyv och en kamera. En man bör också känna till hur man mekar med en pelletsbrännare (bilden ovan).


Älskaren. Viktigast för en man är dock kärleken. En man måste kunna ge kärlek men också kunna ta emot. Med inlevelse, passion och lust ska mannen skänka kvinnan njutning.

Veckans fototriss är också en tävling där man kan vinna priser från Cool Stuffs Fars Dagssida.


 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Varför deltar Mikael Wiehe i "Så mycket bättre"?

Kändisar som ägnar sig åt navelskåderi i TV. Sånt är inte riktigt min grej. Men när jag läste om upplägget för säsongens "Så mycket bättre" blev jag nyfiken. Tomas Ledin OCH Mikael Wiehe, Lena Ph OCH Eva Dahlgren samt de "moderna" artisterna Laleh och Timbuktu. Den mixen lät onekligen spännande.

Så jag bestämde mig under eftermiddagen att se programmet (för första gången, har inte sett någon av de tidigare säsongerna).

I kvällens avsnitt var Tomas Ledin värd vilket innebar att de övriga artisterna skulle sjunga en av hans låtar vardera.

Sånginsatserna inleddes av Lena Philipsson som sjöng Sensuella Isabella. En hjärndöd låt framförd av en sångerska med inte speciellt mycket kapacitet. Följaktligen blev resultatet katastrofalt. Fast jag måste erkänna att jag ändå gillar låten när Tomas Ledin sjunger den. Sensuella Isabella är oslagbar som livelåt utomhus på sommaren.

Nästa artist ut var Laleh som sjöng Just nu. Riktigt snygg version. Laleh gav låten en modern och skön touch.

Sedan var det dags för Mikael Wiehe som sjöng Blå blå känslor. Inte så bra som jag hoppats. Men det är egentligen inte så intressant. Det intressanta är att Mikael Wiehe sitter i TV4 och sjunger en Tomas Ledin-låt. Vart är egentligen världen på väg? Vart är den politiska vänstern på väg? Skulle Mikael Wiehe gjort detta för 20 år sedan? Nä, troligen inte.

Efter Wiehe framförde Timbuktu Snart tystnar musiken. Coolt och snyggt, tycker jag. Skönt med en "modern" tolkning.

Därefter sjöng Eva Dahlgren Never again. En riktigt snygg version men frågan är om det är arret eller Eva Dahlgren som lyfter låten. Troligen båda.

Och så Martin "E-type" Eriksson då. Frågan man ställer sig är: Kan han egentligen sjunga? På hans skivor och konserter är det ju de kvinnliga vokalisterna som står för sånginsatserna medan E-type rappar. Eller vad han nu gör. Sjunger gör han i alla fall inte. I kvällens program framförde han Sommaren är kort i en sann E-typeversion, det vill säga i gaydiscoversion med en kvinnlig bakgrundssångerska som stomme. Ganska okej, men inte speciellt upphetsande.


Aftonbladet:
Läsarna tveksamma till nya ”Så mycket bättre”
”De tjatade som fasen”

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Laila Bagge och föräldraförsäkringen

Sambon och jag har fredagsmys i TV-soffan. Vi äter äppelkaka och dricker Donna, likör från Estland. På TV4 pågår Idol och sambon upplyser mig om att Laila Bagge, en av jurymedlemmarna, fick barn förra veckan.

"I debattprogrammet Kvällsöppet på TV4 i veckan diskuterades det livligt om det var rätt eller fel av Laila Bagge att börja jobba så snart efter förlossningen", säger sambon.

"Hm...", säger jag.

Jag kan väl tycka att det för Laila Bagges egen skull kanske är lite väl tidigt att börja jobba endast en vecka efter att hon fött barn. Hon borde rimligtvis vara ganska trött efter ett sådant äventyr. Och ingen människa är ju oersättlig. Det finns säker många fler än hon som är kvalificerade att ta plats i juryn.

Men i Kvällsöppet diskuterades även könsroller i största allmänhet och jag har noterat att attityden i samhället sakta är på väg att förändras. Vi kan ta föräldraförsäkringen som exempel.

Jag anser att båda föräldrarna har lika rätt att vara delaktig i barnens uppväxt. Med andra ord: pappan har lika rätt till sitt barn som mamman. Därför tycker jag det är bra med en föräldraförsäkring där ett visst antal dagar är avsedda för pappan. Det synsättet har också under många år varit tongivande i den svenska debatten.

Men någonting är på väg att hända. Bland annat Kristdemokraterna vill förändra föräldraförsäkring så att föräldrarna själva får ”bestämma” hur man vill fördela dagarna. Jag tror dock inte att en sådan föräldraförsäkring i praktiken skulle innebära valfrihet för föräldrarna.

I praktiken skulle det innebära att de allra flesta föräldradagar skulle tas ut av mammor – av kostnadsskäl (eftersom män oftast har högre lön) och av gamla förlegade traditioner. Den gamla normen att kvinnan är mer lämpad än mannen att ta hand om barnen är ju fortfarande ganska stark i samhället.

Kristdemokraterna verkar vilja skruva tillbaka samhällsutvecklingen och återinföra en gammal förlegad samhällsnorm där mannen står för försörjningen och kvinnan tar hand om hemmet och barnen.

Barnen behöver båda föräldrarna och båda föräldrarna har rätt till sina barn. Barnuppfostran är inget privilegium enbart tillägnat kvinnor.


Aftonbladet:
”Ibland vinner man på att bara ignorera”
Mini-Baggens namn avslöjat: Ska heta Kit

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

iPhoneapparna förgyller livet


Det finns ljusa stunder i livet. En sådan stund är när jag får krypa upp i soffan och ladda ner uppdateringar till apparna i min iPhone. Tidigare i kväll kom det uppdateringar till två av mina appar - Instagram och TiltShiftGenerator. Fast den här gången bestod uppdateringarna bara av fixade buggar.

Roligast är när uppdateringarna innebär förbättringar eller nya funktioner. Som exempelvis uppdateringen av appen Shazam som kom för ett tag sedan. Med den uppdateringen kan man numera göra ett obegränsat antal låtsökningar, en funktion som tidigare endast fanns i pro-versionen.

När det dyker upp en liten siffra i hörnet på App Storeikonen då vet jag att jag har en högtidsstund framför mig. På bilden ovan har det alltså kommit två nya uppdateringar. 

För övrigt kan jag berätta att jag tidigare ikväll kom på hur man gör en skärmdump i iPhonen. Man håller ner hemknappen och samtidigt trycker på powerknappen. På det viset fick jag till bilden ovan.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

I brist på borrmaskiner får det bli levande ljusNedanstående blogginlägg publicerade jag första gången
för drygt ett år sedan. Men det är fortfarande aktuellt.
Samma sak inträffade nämligen tidigare ikväll.Det är onsdag kväll och i vardagsrummet har sambon dukat upp en stor mängd levande ljus på ett litet bord. I vardagsrumssoffan sitter ett gäng damer och tittar i varsin katalog. Det hela kallas ljusparty, och ikväll har sambon... Läs mer>>


Jag är ingen stalker


I fredags var jag och klippte mig. Håret blev kort och jag blev nöjd. Så är nämligen min strategi. Vid varje frisörbesök klipper jag mig så kort som möjligt för att sedan kunna vänta så länge som möjligt innan nästa klippning. På det viset sparar jag pengar (men blir emellanåt lite långhårig).

Sedan några år tillbaka går jag alltid till samma frisörsalong. Första gången jag var där blev jag väldigt nöjd med min klippning och när det var dags för mitt andra besök testade jag att boka via nätet. Det hade jag aldrig gjort förut, tidigare hade jag endast klippt mig hos drop in-frisörer.

På webbsidan kunde man välja vilken av salongens frisörer (samtliga är kvinnor) man ville bli klippt hos. Men inför det valet fick jag en känsla av obehag. Vad skulle de tro där på frisörsalongen? Tänk om jag kryssade för frisörtjejen jag var hos första gången och hon trodde jag var en stalker som förföljde henne. Tänk om polisen stod och väntade i salongen när jag kom dit.

Jag berättade om mina tankar för min sambo som tyckte min reaktion var konstig. "Det är väl självklart att man väljer vilken frisörska man vill ha. Det har jag alltid gjort", sa sambon. "Kvinnor, ja. Men inte vi män", sa jag. "Vi har alltid varit hänvisade till drop in-väntsoffor och sönderlästa motortidningar". 

Hur som helst. Jag valde "ospecificerad frisör" och hamnade hos en av de andra trevliga tjejerna. På köpet fick jag en helt annan frisyr. Det var då jag insåg att de har lite olika "profil" på sitt klippande, vilket jag inte tycker är någon nackdel. Med "ospecificerad frisör" är det alltid lika spännande att se sig i spegeln efter ett besök hos favoritsalongen.

Bilden ovan visar resultatet av mitt senaste frisörbesök.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Mitt liv med de fyrsiffriga kodernaÖverallt träffar man på dem. I affären, på banken och på jobbet. Var man än hamnar måste man stå ut med dem, oavsett om vill eller inte.

Det handlar om de fyrsiffriga koderna.

Idag dyker jag ner i mitt bloggarkiv och plockar fram ett inlägg jag skrev för ett år sedan. Då var jag frustrerad. Läs inlägget här! 


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Fototriss: I köket


I köket. Det är veckans tema i fotoutmaningen Fototriss. I vårt kök har det varit full aktivitet hela dagen. Så här (ovan) såg det ut vid tolvdraget.


Några timmar hade matlagningen nått sitt crescendo. En fantastisk köttgryta var skapad och det blev dags för röjning.


Disken avklarad och vi kan sätta oss till bords. Om någon undrar vem som stod för matlagningen så är svaret: min sambo. Hon är fullständigt outstanding när det gäller matkreationer. Själv städade jag huset och skalade potatis under tiden. Rätt person på rätt plats.


Läs även andra bloggares åsikter om ,

Veckans fototema hos wtfdc: Musik


Coola bloggen wtfdc (what the fuck dot com) har ett nytt fototema varje fredag och denna vecka är temat musik. Jag hänger på och bidrar med bilden ovan. Bilden har jag tagit på Porter Café (i Timrå kommun) i slutet av augusti, under det årliga evenemanget Lysnatta. Rockbandet på bilden heter Rock & Co och är ett lokalt coverband som är riktigt bra, tycker jag.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommer Kina efter Libyen?

Så är då Libyens diktator Muammar Gaddafi till slut död. Skjuten inne i ett betongrör. Förhoppningsvis kommer nu Libyen att gå från diktatur till demokrati och få en regering vald av folket. Många tar idag avstånd i från Gaddafi och hans regim, bland annat Carl Bildt som twittrar att han "Välkomnar varmt informationen om att överste Gaddafi har tagits tillfånga av NTC-styrkor".

Annat lät det i inledningen av det Libyska upproret. Då ville Bildt hellre ha stabilitet, än att störa svenska affärsförbindelser i Libyen. Demokrati eller goda affärer? Det var frågan.

Jag tänker på Kina. Idag är Kina en av de snabbast växande ekonomierna i världen och den näst största ekonomin efter USA. Kina investerar rejält, både inom landet och i övriga världen, och västerländska företag står i kö för att få vara med och bada i det kinesiska pengahavet.

Men Kina är ju faktiskt en diktatur. I Kina avrättas människor offentligt och i Kina är yttrandefriheten minimal med ett Google som är censurerat. Däremot är marknadskrafterna fria till skillnad från demokratin som definitivt är ofri.

Frågan är hur det västerländska näringslivet skulle agera vid ett eventuellt folkligt uppror i Kina. Skulle Carl Bildt mana till stabilitet och på vilken sida skulle näringslivsföreträdarna ställa sig på? Vi vet vad en kinesisk regim är kapabel till. Minnet av vad som hände på Himmelska fridens torg 1989, då militären med dödligt våld slog ner demonstranter, finns ännu kvar.

Demokrati eller goda affärer? Det är fortfarande frågan.


Aftonbladet:
En diktators död
Revolten i Libyen – detta har hänt
En 42-årig epok är över

DN:
Khaddafis lik visas som trofé
Nato stannar i Libyen månaden ut
Rebell: Jag sköt Khaddafi
Uppmaning att säkra Libyenkontrakt

Nya uppgifter om Khaddafis död
Oklara uppgifter kring Khaddafis tronarvinge
Khaddafi är död
Expert: En praktisk lösning att döda Khaddafi.
Expert: Nu kan folket snabbare kan gå vidare
Experten: Efter Khadaffi börjar det svåra arbetet
”Äntligen kan folket i Libyen andas”
Han berättar om Khaddafis sista tid

Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , , , , , ,


Att spara pengar genom att lånaJag visste det! Jag har haft rätt hela tiden. Man ska inte spara sina pengar, man ska låna och konsumera.

I går och idag har TV-Aktuellt granskat Nordea och funnit att banken prackat på sina kunder alltför dyra sparformer. De flesta av Nordeas olika fondsparalternativ har inneburit förlust för kunderna och fina vinster för banken.

Ekonomijournalisten Joel Dahlberg kommenterade i Aktuellt och sa att vi konsumenter ska vara mer aktiva som bankkunder. "Vi ska vara elaka och misstänksamma i våra bankkontakter, och inte tro på vad banken säger", sa han. Igår deltog även finansmarknadsminister Peter Norman i Aktuellt och sa att vi svenskar borde byta bank oftare.

Deras kommentarer förutsätter alltså att man vill samla på sig så mycket pengar som möjligt.

Jag hickade dock till när jag hörde vad Jonas Lindmark, analyschef på Morningstar sa. På frågan vilken sparform han själv hade svarade han att han sparar genom att amorterar sina lån. "Har man stora lån så är det säkraste sättet att spara", sa han.

Det kändes skönt att höra. Jag brukar också handla saker på avbetalning. Just nu ett hus, en bil och en kamera.

Det är mot min natur att samla på mig en massa pengar. Vad ska jag med dem till när jag dör? Bättre då att använda de pengar jag har (och eventuellt lite till) medan jag lever. Jag tycker också att det är fel att man måste vara intresserad av aktiehandel och fondsparande (med andra ord spel om pengar) för att kunna leva ett bra liv. Därför blir jag glad av Jonas Lindmarks kommentar enligt ovan.

Eller som bilförsäljaren sa när jag funderade på om jag skulle rusta upp min gamla bil eller köpa en ny: "Bättre amortera än reparera", sa han.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,


The point of no returnI helgen gjorde vi höst här hemma. Jag fällde ihop utemöbeln, plockade in sittdynorna och ställde undan grillen. Snöslungan som under sommaren stått längst in i garaget fick byta plats med gräsklipparen som stått innanför garagedörren. Sambon satte höstlökar som efter vintern ska växa upp till fina vårblommor.

I fredags köpte jag hem en stor laddning pellets. I lördags satte jag fast min extra vinterkrage på skinnjackan. Igår lastade jag in de sista vedträna i vedförrådet i garaget. Idag insåg jag att det var minusgrader och halt på vägen. Imorn (eller kanske senare i veckan) ska jag köpa nya vinterdäck.   

Nu är jag beredd att möta mörker, kyla och snö. Det finns inte längre någon återvändo. Hösten är här.


Läs även andra bloggares åsikter om
,


Veckans fototriss: Monokrom


I veckans upplaga av fotoutmaningen Fototriss är temat Monokrom. Monokroma bilder har endast en färg, fast i olika nyanser. Svartvitt och sepia är två varianter av monokroma bilder och själv har jag valt att visa tre bilder i sepia. Bilden ovan har jag tagit nu ikväll på domkyrkan i Härnösand.


Under mitt lilla besök i Härnösand tog jag även en tur i hamnkvarteren. Där stod några coola lyftkranar och väntade på att bli fotograferade.


De två översta bilderna har jag fixat med lite i iPhoneappen Dynamic Light för att få den önskade sepiaeffekten. Men ovanstående bild är helt obehandlad. Bilden har jag tagit på toa och har ingen annan ljuskälla än det levande ljuset. Sepia IRL, typ.Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Fullmåne hela veckan


Det började redan i onsdags. Jag vaknade klockan 04,26 av en obehaglig känsla i munnen. Mina tänder kändes för stora, så stora att de nästan inte fick plats i munnen. När jag öppnade ögonen insåg jag att jag inte befann mig i sängen utan ute på gräsmattan stående på knä. Framför mig stod min motorgräsklippare och på bränsletanken syntes tydligt två hål. Det var då jag kände bensinsmaken i munnen.

Jag gick in i huset och tittade mig i spegeln och insåg att mina hörntänder var extremt långa. Jag hade alltså under natten förvandlats till varulv och i det tillståndet gett mig på gräsklipparen. Så kan det gå när det är fullmåne.

Idag är det fredag och mina tänder har återgått till normal storlek. Månen ger dock fortfarande ifrån sig ett starkt sken och jag känner att jag vill fotografera. Resultatet ser vi ovan. Bilden har jag tagit ikväll med min Canon Powershot G12. Därefter har jag boostat bilden i iPhone-apparna Dynamic Light, PhotoForge2 och TiltShiftGen.

Fredagsmys i fotovärlden.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kloka ord från den lila asken


Ja, vad ska man säga? Det är kallt ute och jag är trött. Hösten är här med kyla och ökad pelletsförbrukning. Usch!

Jag tröstar mig med nedanstående visdomsord på en papperslapp jag hittade i bokhyllan. Papperslappen är en av flera som hör hemma i en lila pappersask som sambon fick i present härom året. Jag har tidigare delat med mig av innehållet på en av de övriga lapparna i asken.

Inte någon kan vända åter
och skapa en ny början.
Men vem som helst kan börja
från och med nu
och skapa ett helt nytt slut.

Ganska klokt, tycker jag.

Bilden ovan har jag tagit på en bunt kasserade lysrör jag hittade på jobbet.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Jag ville hellre heta TommyDagens Nyheter tar idag upp ett känsligt ämne. I en artikel skriver tidningen om föreställningen att män med y-namn (exempelvis Tommy, Ronny eller Sonny) oftare hamnar i kriminalitet. I en studie utförd vid Handelshögskolan i Stockholm konstateras att personer med y-förnamn löper två och en halv gång så hög risk att förekomma i Kriminalvårdens register.

Att påstå att män med y-namn löper större risk att bli kriminella är på gränsen till kränkande, tycker jag. Men ändå lite intressant. 

När jag var liten tyckte jag att mitt eget namn var töntigt. Jag ville hellre heta Kennet eller Tommy eftersom jag tyckte de namnen lät tuffare på något vis. Det visar trots allt hur lätt det är att dra slutsatser av ett namn.

Men idag tycker jag Per-Anders är helt ok. Det känns nästan lite kult.

Bilden ovan har inget med texten att göra. Jag har tagit den utanför restaurang Jämtkrogen i Bräcke.


Läs även andra bloggares åsikter om

Nobelpristagarna i ekonomi ser sambandVi sitter i lunchmatsalen på jobbet och diskuterar den ekonomiska krisen. I min lunchlåda har jag rester från gårdagens och förrgårdagens middagar. Nudlar, stekt kyckling och köttbullar. Kollegan bredvid mig har spaghetti och köttfärssås i sin matlåda.

Några dagar innan såg jag på TV-Aktuellt att Grekland står inför en nationell konkurs. Pengarna där är helt slut. I TV-inslaget sa man att även flera andra länder i Europa kan komma att drabbas. Jag bekänner för kollegan att jag inte begriper det jag ser på TV. "Det gör nog inte ekonomerna heller", säger kollegan tröstande. "Om de gjorde det skulle det inte vara någon kris."

Idag meddelades det att årets Nobelpris i ekonomi går till amerikanerna Thomas J. Sargent och Christopher A. Sims. De har bland annat hittat ett samband mellan ekonomisk politik, inflation och investeringar. Jag tror de är på rätt spår. Det där sambandet har jag också haft på känn ett tag. På något konstigt sätt tar pengarna slut i min plånbok varje gång jag handlar för mycket.

Men jag kan inte låta bli att undra vart pengarna tar vägen när när den internationella ekonomi är i kris. Om pengarna i Europa tagit slut - var finns de då? De kan väl inte bara gå upp i rök?

Hoppas Nobelpristagarna Sargent och Sims hittar ett svar på den frågan.

Bilden ovan: Jag försöker hålla hårt i mina pengar men de lyckas ändå hela tiden komma på glid.


Aftonbladet:
Sargent och Sims får ekonomipriset

DN:
Vad kom först – hönan eller ägget?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Sex borgerliga partier i partiledardebatt

I kvällens Agenda på SVT 2 var det partiledardebatt med samtliga åtta riksdagspartier inbjudna. Sex av dem kom. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet valde att inte delta därför att deras partiledare inte ville stå på samma sida i studion som Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

Jag kan till viss del förstå det beslutet. Risken hade varit stor att de borgerliga företrädarna försökt ta billiga politiska poäng genom att beskylla Socialdemokraterna och Vänsterpartiet att stå på samma sida som Sverigedemokraterna även politiskt.

Trots den risken tycker jag Socialdemokraternas och Vänsterpartiets beslut var fel. Det enda sättet att agera i en demokrati är att delta i samtalet. Inte att stå utanför. Jag tycker att det varit bättre om Socialdemokraterna och Vänsterpartiet deltagit i debatten och på plats visat med argumentation att man tar avstånd från Sverigedemokraterna. 

I stället fick vi se en debatt mellan sex mer eller mindre borgerliga partier. Förutom de fyra Allianspartierna har ju Miljöpartiet till vissa delar antagit rollen som borgerligt stödparti, och det högerextrema Sverigedemokraterna röstar ju regelbundet på Alliansen.

I debatten fick vi höra Centerns partiledare prata om en "stelbent arbetsrätt" och att man vill ha lägre ingångslön för ungdomar. Vad man i klartext menar är en strävan efter sämre trygghet i arbetslivet för både unga och äldre anställda. Jag hade önskat att Håkan Juholt hade varit på plats för att bemöta det med konstruktiv och god socialdemokratisk arbetsmarknadspolitik. Tyvärr blev så inte fallet.


Aftonbladet:
Tam tv-debatt utan Juholt

DN:
Partiledardebatt utan S och V
S och V hoppar av SVT:s partiledardebatt


Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , ,

Fototriss: Personlig


Veckans tema i fotoutmaningen Fototriss är Personlig. En av de platser där man är mest personlig är nog i badrummet. Där har jag fotat mina tre bilder. Bland annat kan man borsta tänderna i badrummet med sin personliga tandborste.


En annan personlig tillhörighet som jag använder i badrummet är min rakapparat. Den får ingen annan låna.


En av mina mest personliga tillhörigheter är mitt pass. Det förvarar jag i min necessär, helt enkelt för att jag ska komma ihåg vart jag har det. Och om jag skulle glömma mitt pass på utlandsresan så följer det ändå med eftersom jag alltid har med min necessär.

Veckans Fototriss finns som vanligt även på Instagram. Mina bidrag kan ses här, här och här. Direktlänk till alla mina Instagrambilder är här.


Läs även andra bloggares åsikter om ,

Jag är trött


Jag skulle vilja berätta lite om hur jag mår. Kort sagt så är jag väldigt trött. Jag har känt mig så här ett tag nu men vet inte riktigt vad det beror på. Även flera andra personer i min omgivning säger att de är trötta. Kan det vara något som går? Har någon terrororganisation blandat sömnmedel i dricksvattnet eller handlar det bara om att hösten är här?

Kanske är jag helt enkelt hösttrött. Den sköna sommaren är ju definitivt över nu, dagarna blir kallare och det är mycket på jobbet. Det är kanske allt detta sammantaget som gör mig trött. Jag skulle vilja att det blir sommar igen och jag får sitta på altanen och njuta av värmen. Men det går ju inte nu. Istället måste jag tända öppenspisen (vilket i och för sig är mysigt) och ta på mig en extra tröja. Huga!

Jag har hört flera berätta att de äter vitaminer för att hålla sig pigga. Själv är jag lite skeptisk till sånt. Det känns lite artificiell på något sätt. Jag tycker det är bättre att försöka få i sig vitaminer på naturlig väg via nyttiga livsmedel. Exempelvis kan man få i sig C-vitaminer genom att äta grönsaker. Jag har också hört att man får i sig vitaminer via öl och renkorv. Exakt vilka de vitaminerna är - det vet jag inte, men öl och renkorv är definitivt gott så här på höstkanten. Konstigt nog blir jag ännu mer trött av det.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Vad innebär egentligen gofika?På senare år har det kommit ett nytt begrepp i det svenska sällskapslivet: gofika. Överallt pratas det om gofika - på jobbet, i TV-reklamen och hemma vid köksbordet.

Men vad är egentligen gofika? Ett svar på den frågan förutsätter ju att det finns en motsats, det vill säga fika som inte är gott. Min egen definition av gott fika är nybakade bullar och hemgjord rabarbersaft, att jämföras med småkakor och rullrån som jag betraktar som nödvändigt-ont-fika.

Jag minns min barndom när jag var hemma hos äldre släktingar och blev bjuden på fika. Helst av allt ville jag endast äta kanelbullarna men kände mig tvingad att också kämpa mig igenom sju sorters småkakor - av ren artighet.

Jag har läst nånstans att när en man letar efter en partner så söker han omedvetet efter en avbild av sin mor. Jag tror det stämmer. Min sambo bakar nämligen exakt likadana kanelbullar som min mor, och kanske var det dessa undermedvetna signaler som förde oss samman. 

Idag är det kanelbullens dag och självklart är det kanelbullar på gång till kvällsfikat här hemma.

Men vad tycker du? Vad är gofika för dig?


Sveriges Radio:
Kanelbullens dag bara en i temadagsfloran

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Fototriss: rosa


Rosa är temat i veckans upplaga av fotoutmaningen Fototriss. Temat är valt med anledning av Rosa Bandetkampanjen som pågår under oktober. Min första tanke var: "Här hemma finns väl inget som är rosa." Men det finns det ju. Utanför huset hittade jag rosa ljung som sambon satt i en kruka.


I en ask i bokhyllan hittade jag ett gammalt fickur inslaget i rosa silkespapper. Arvegods efter en äldre släkting.


Sambon gillar att förgylla huset med levande ljus av olika slag. På bilden ovan ett rosa ljus som för tankarna till en polkagris.


Läs även andra bloggares åsikter om ,

RSS 2.0
Evenemang och konserter


Evenemang och konserter