Jag kör på dubbade vinterdäckJag har köpt nya vinterdäck. Dubbade, av fabrikatet Good Year. Snygga är de också (se bilden ovan). Rejält däckmönster och skarpvässade dubbar.

I media pågår en debatt om man ska köra på dubbade eller odubbade vinterdäck. Fördelen med dubbade däck är att de fäster bra på isigt underlag, men de har också nackdelen att de sliter hårt på vägarna. Dessutom river de upp partiklar som är negativa för miljön. Det sistnämnda är skälet till att flera kommuner i Sverige vill förbjuda dubbdäck.

När jag stod i begrepp att köpa nya vinterdäck så funderade jag ett tag på om jag skulle välja dubbade eller odubbade. Det tog mig ungefär en halv sekund att bestämma mig. Självklart valde jag dubbade vinterdäck. För trafiksäkerhetens skull. Så att min familj ska slippa vara orolig när jag är ute på vintervägarna.

Jag kör ganska mycket bil undre vintrarna, och ofta på både isiga och snöiga vägar. Då känns det skönt med pålitliga däck.

Svara gärna på enkäten nedan. 


Aftonbladet:
Dubbdäck är säkrare – men bara lite
Här duger inte dubbar

DN:
Dubbfria däck ger marginell ökning av olyckor
Bra vinterdäck klarar alla underlag


SvD:
Dubbdäck eller inte – det är frågan

GP:
Dubbdäck på liv och död

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Fototriss: Manligt

Temat för veckans upplaga av fotoutmaningen Fototriss är Manligt. Som jag ser det vilar den goda manligheten på tre hörnstenar: Förebilden, Hantverkaren och Älskaren. Dessa tre beskriver jag närmare nedan.


Förebilden. En riktig man ska vara en referens för sin omgivning (bilden ovan), inte minst för sina barn. Därför är begrepp som jämställdhet, omtanke och humor viktiga för en man att leva upp till. Samtidigt som en man står stadigt i stormen måste han också kunna visa känslor. En man bryr sig.


Hantverkaren. En riktig man vågar bejaka sin manlighet. Därför är det viktigt att en man kan hantera diverse verktyg som borrmaskin, vedklyv och en kamera. En man bör också känna till hur man mekar med en pelletsbrännare (bilden ovan).


Älskaren. Viktigast för en man är dock kärleken. En man måste kunna ge kärlek men också kunna ta emot. Med inlevelse, passion och lust ska mannen skänka kvinnan njutning.

Veckans fototriss är också en tävling där man kan vinna priser från Cool Stuffs Fars Dagssida.


 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Varför deltar Mikael Wiehe i "Så mycket bättre"?

Kändisar som ägnar sig åt navelskåderi i TV. Sånt är inte riktigt min grej. Men när jag läste om upplägget för säsongens "Så mycket bättre" blev jag nyfiken. Tomas Ledin OCH Mikael Wiehe, Lena Ph OCH Eva Dahlgren samt de "moderna" artisterna Laleh och Timbuktu. Den mixen lät onekligen spännande.

Så jag bestämde mig under eftermiddagen att se programmet (för första gången, har inte sett någon av de tidigare säsongerna).

I kvällens avsnitt var Tomas Ledin värd vilket innebar att de övriga artisterna skulle sjunga en av hans låtar vardera.

Sånginsatserna inleddes av Lena Philipsson som sjöng Sensuella Isabella. En hjärndöd låt framförd av en sångerska med inte speciellt mycket kapacitet. Följaktligen blev resultatet katastrofalt. Fast jag måste erkänna att jag ändå gillar låten när Tomas Ledin sjunger den. Sensuella Isabella är oslagbar som livelåt utomhus på sommaren.

Nästa artist ut var Laleh som sjöng Just nu. Riktigt snygg version. Laleh gav låten en modern och skön touch.

Sedan var det dags för Mikael Wiehe som sjöng Blå blå känslor. Inte så bra som jag hoppats. Men det är egentligen inte så intressant. Det intressanta är att Mikael Wiehe sitter i TV4 och sjunger en Tomas Ledin-låt. Vart är egentligen världen på väg? Vart är den politiska vänstern på väg? Skulle Mikael Wiehe gjort detta för 20 år sedan? Nä, troligen inte.

Efter Wiehe framförde Timbuktu Snart tystnar musiken. Coolt och snyggt, tycker jag. Skönt med en "modern" tolkning.

Därefter sjöng Eva Dahlgren Never again. En riktigt snygg version men frågan är om det är arret eller Eva Dahlgren som lyfter låten. Troligen båda.

Och så Martin "E-type" Eriksson då. Frågan man ställer sig är: Kan han egentligen sjunga? På hans skivor och konserter är det ju de kvinnliga vokalisterna som står för sånginsatserna medan E-type rappar. Eller vad han nu gör. Sjunger gör han i alla fall inte. I kvällens program framförde han Sommaren är kort i en sann E-typeversion, det vill säga i gaydiscoversion med en kvinnlig bakgrundssångerska som stomme. Ganska okej, men inte speciellt upphetsande.


Aftonbladet:
Läsarna tveksamma till nya ”Så mycket bättre”
”De tjatade som fasen”

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Laila Bagge och föräldraförsäkringen

Sambon och jag har fredagsmys i TV-soffan. Vi äter äppelkaka och dricker Donna, likör från Estland. På TV4 pågår Idol och sambon upplyser mig om att Laila Bagge, en av jurymedlemmarna, fick barn förra veckan.

"I debattprogrammet Kvällsöppet på TV4 i veckan diskuterades det livligt om det var rätt eller fel av Laila Bagge att börja jobba så snart efter förlossningen", säger sambon.

"Hm...", säger jag.

Jag kan väl tycka att det för Laila Bagges egen skull kanske är lite väl tidigt att börja jobba endast en vecka efter att hon fött barn. Hon borde rimligtvis vara ganska trött efter ett sådant äventyr. Och ingen människa är ju oersättlig. Det finns säker många fler än hon som är kvalificerade att ta plats i juryn.

Men i Kvällsöppet diskuterades även könsroller i största allmänhet och jag har noterat att attityden i samhället sakta är på väg att förändras. Vi kan ta föräldraförsäkringen som exempel.

Jag anser att båda föräldrarna har lika rätt att vara delaktig i barnens uppväxt. Med andra ord: pappan har lika rätt till sitt barn som mamman. Därför tycker jag det är bra med en föräldraförsäkring där ett visst antal dagar är avsedda för pappan. Det synsättet har också under många år varit tongivande i den svenska debatten.

Men någonting är på väg att hända. Bland annat Kristdemokraterna vill förändra föräldraförsäkring så att föräldrarna själva får ”bestämma” hur man vill fördela dagarna. Jag tror dock inte att en sådan föräldraförsäkring i praktiken skulle innebära valfrihet för föräldrarna.

I praktiken skulle det innebära att de allra flesta föräldradagar skulle tas ut av mammor – av kostnadsskäl (eftersom män oftast har högre lön) och av gamla förlegade traditioner. Den gamla normen att kvinnan är mer lämpad än mannen att ta hand om barnen är ju fortfarande ganska stark i samhället.

Kristdemokraterna verkar vilja skruva tillbaka samhällsutvecklingen och återinföra en gammal förlegad samhällsnorm där mannen står för försörjningen och kvinnan tar hand om hemmet och barnen.

Barnen behöver båda föräldrarna och båda föräldrarna har rätt till sina barn. Barnuppfostran är inget privilegium enbart tillägnat kvinnor.


Aftonbladet:
”Ibland vinner man på att bara ignorera”
Mini-Baggens namn avslöjat: Ska heta Kit

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

iPhoneapparna förgyller livet


Det finns ljusa stunder i livet. En sådan stund är när jag får krypa upp i soffan och ladda ner uppdateringar till apparna i min iPhone. Tidigare i kväll kom det uppdateringar till två av mina appar - Instagram och TiltShiftGenerator. Fast den här gången bestod uppdateringarna bara av fixade buggar.

Roligast är när uppdateringarna innebär förbättringar eller nya funktioner. Som exempelvis uppdateringen av appen Shazam som kom för ett tag sedan. Med den uppdateringen kan man numera göra ett obegränsat antal låtsökningar, en funktion som tidigare endast fanns i pro-versionen.

När det dyker upp en liten siffra i hörnet på App Storeikonen då vet jag att jag har en högtidsstund framför mig. På bilden ovan har det alltså kommit två nya uppdateringar. 

För övrigt kan jag berätta att jag tidigare ikväll kom på hur man gör en skärmdump i iPhonen. Man håller ner hemknappen och samtidigt trycker på powerknappen. På det viset fick jag till bilden ovan.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,