Var finns Obamas framtidstro i svensk valrörelse?Så var det då dags igen för en politisk sammandrabbning mellan riksdagens partiledare (ikväll kl 20.00 i Agenda special, SVT 2). Själv tänker jag dock inte titta på detta spektakel, eftersom jag inte finner något som helst konstruktivt med den här typen av politiskt underhållningsvåld.

Det jag saknar i valrörelsen är en svensk motsvarighet till Barack Obama. Men tyvärr hittar jag inte en sådan politiker bland de svenska partiledare som står till buds. Skulle det vara möjligt att hitta honom eller henne i den borgerliga laguppställningen? Knappast. De ideologiska skillnaderna mellan Obama och svenska allianspolitiker är alltför stora.

Hos det rödgröna blocket då? Jag skulle önska att denne önskepartiledare var partiordförande för socialdemokraterna, men i stället är det Mona Sahlin som leder detta parti. Suck!

Varför då Barack Obama som förebild? Jo, jag tycker han är en politiker som utstrålar framtidstro och optimism. När han talar till folket pratar han om "oss", att vi ska fixa det här tillsammans. Men vilken svenska partiledare talar i de termerna? Hittills har de svenska partiledardebatterna mest haft karaktären av en personlig gladiatorspel mellan Sahlin och Reinfeldt.

När socialdemokraterna slickade såren efter 2006 års valförlust, och lite yrvaket försökte analysera vad som gick fel, så var det många som självkritiskt sa att sossarna inte drev arbetslöshetsfrågan tillräckligt tydligt. I stället "tillät" man de borgerliga att äga frågan som sedan resulterade att de vann valet.

Nu verkar socialdemokraterna ha tagit lärdom av detta och lägger full kraft på frågan om hur man minskar arbetslösheten. Arbetslösheten är naturligtvis en viktig fråga, men jag hoppas att sossarna inte fokuserar på detta så hårt att man blir fartblinda. Risken finns då att man åter igen missar andra viktiga frågor i valrörelsen.

Främlingsfientligheten, exempelvis.

Jag tycker en av de viktigare frågorna i årets valrörelse är att sossarna tar en match med Sverigedemokraterna. Tänk om valet i september skulle sluta med att SD kommer in i riksdagen. Vilket mörker.

Jag läser i dagens Aftonbladet.se att skatterna blir en stor fråga i valet. För min egen del betalar jag gärna skatt och tror att en rättvis skattepolitik (att man betalar skatt efter bärkraft) är vägen till en framgångsrik välfärdsstat.

Det är ett av många skäl till att min röst faktiskt kommer att hamna hos socialdemokraterna den 19 september. Detta trots att vi har den föga karismatiske, och snudd på arroganta, Mona Sahlin som partiledare. Jag föredrar nog ändå sossarnas politik, framför den bistra människosynen hos allianspartierna.

Aftonbladet:
Valåret 2010 – så blir det


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

En titt i den magiska boken

Min blogg går lite på lågvarv just nu. Det beror dels på att jag är inne i en period då mitt jobb tar en hel del tid, men också på att jag inte riktigt vet vad jag ska skriva om. Visst händer det en del spännande saker, både ute i världen och i min egen närhet, men inget som jag känner för att kommentera. Inte än i alla fall.

Grejen är att jag ändå vill skriva något i min blogg. Och för att få någon slags inspiration så tar jag en titt i min magiska bok.

Boken heter Manligt och är skriven av Gunnel och Kjell Swärd, och är fylld av diverse visdomsord av olika slag. Egentligen tycker jag inte den är speciellt bra, men i brist på annat återger jag här ett av citaten i boken:

Pessimisterna
har oftast rätt,
men det är
optimisterna
vi har att tacka för framstegen.

Jag kan inte påstå att jag håller med om påståendet ovan. I stället för att vara pessimist tycker jag att det är mera sunt att vara optimist. Om man endast ser problemen, då hittar man heller inga lösningar (pessimist). Men om man anstränger sig för att hitta lösningar, då går det oftast bra (optimist).

Nu är jag trött. Lösningen på det är att jag går och lägger mig.

En dag i snöyranJag fryser.

Nyss har jag kommit in i stugvärmen efter en hel dag ute i snöovädret. De senaste timmarna har jag varit ute och skottat snö på gården.

Dagen började klockan 8.00 i morse då jag och kollegan körde bil upp till Bollstabruk. Det snöade rejält och var ganska halt men resan gick bra ändå. I Bollsta gjorde vi ett antal reportage till vår personaltidning och när vi var klara med det hade det hunnit bli eftermiddag. Sedan var det bara att sätta sig i bilen igen för att åka tillbaka till Sundsvall-Timråregionen.

Väl hemma igen fick jag tillbringa några timmar med snöskottning eftersom hela vår gård snöat igen. Jag blev svettig av att skotta snö, samtidigt som jag blev kall i ansiktet. Och nu sitter jag här vid datorn och fryser.

Tror jag ska ta en dusch.

Ovanstående konstnärliga foto har jag tagit på motorvägen mellan Sundsvall och Timrå. Det gick så sakta så jag kunde fota i lugn och ro.

Jag har tidigare bloggat om vintervädret:
Tacka vet jag slaskväder
Rapport från snöyran
Med hopp om en kort och snöfri vinter


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Aftonbladet:
Notan för snön – 3,5 miljarder
Sveriges första SM i snöbollskrig

Med tåg till Stockholm tur och returIdag har jag åkt tåg mellan Sundsvall och Stockholm, tur och retur. Och vad kan man säga om det? Tja, att det är trevligt att åka tåg. Jag hade min tjänstelaptop med mig och tänkte använda restiden till lite websurfande (det finns ju Internet på tåget nu för tiden).

Problemet är ju att jag blir åksjuk när jag läser på tåget, oavsett om det är en tidning eller på dataskärmen. Därför kunde jag bara använda datorn när tåget gjorde sina (korta) stopp vid de fyra städerna mellan Stockholm och Sundsvall. Tur att jag hade laddat min mobil med ett gäng mp3-låtar som jag kunde lyssna på i hörlurarna.

För övrigt är det riktigt bekvämt att åka med X 2000-tåget. Rymliga säten och 220 volts strömuttag vid varje säte gör resan trevlig.

Och vad lyssnade jag på för MP3-låtar då? Jo, Frank Zappa och Nina Hagen.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

I can feel the fredagsmysEtt begrepp på stark frammarsch just nu är - fredagsmys. Alla pratar om fredagsmys - på TV, på Facebook, och bland folk i bekantskapskretsen. Fredagsmys är ordet på allas läppar. Själv har jag längtat efter att det ska bli fredag kväll ända sedan i söndags.

Här hemma har vi självklart haft fredagsmys ikväll. Och när man har fredagsmys, då äter man tacos. Vi har också ätit tacos ikväll, inklusive alla tillbehör som köttfärsmix, grönsaker, creme fraiche, taco tubs, tortillas med mera.

Och så har vi sett på Let´s Dance. Min favorit där är ju som bekant Gudrun Schyman som åter igen dansade duktigt och med glimten i ögat. Och även denna gång såg Willy Björkman ut som en dansande variant av Iprenmannen.

För övrigt verkar det som den manlige programledaren läser min blogg, eftersom han vid ett tillfälle stod på en låda för att bli längre än sin kvinnliga programledarkollega. 

Bilden ovan är från kvällen tacomiddag med diverse familjemedlemmar.


Aftonbladet:
Rabih tvingas byta danspartner
Gudrun slog sig blodig på dansgolvet
Martin & Cissi träffas igen i ”Let’s dance”
Följ "Let's dance" med Martin Gustafsson
och Stefan Jerrevång– live på aftonbladet.se!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,