Var finns Obamas framtidstro i svensk valrörelse?Så var det då dags igen för en politisk sammandrabbning mellan riksdagens partiledare (ikväll kl 20.00 i Agenda special, SVT 2). Själv tänker jag dock inte titta på detta spektakel, eftersom jag inte finner något som helst konstruktivt med den här typen av politiskt underhållningsvåld.

Det jag saknar i valrörelsen är en svensk motsvarighet till Barack Obama. Men tyvärr hittar jag inte en sådan politiker bland de svenska partiledare som står till buds. Skulle det vara möjligt att hitta honom eller henne i den borgerliga laguppställningen? Knappast. De ideologiska skillnaderna mellan Obama och svenska allianspolitiker är alltför stora.

Hos det rödgröna blocket då? Jag skulle önska att denne önskepartiledare var partiordförande för socialdemokraterna, men i stället är det Mona Sahlin som leder detta parti. Suck!

Varför då Barack Obama som förebild? Jo, jag tycker han är en politiker som utstrålar framtidstro och optimism. När han talar till folket pratar han om "oss", att vi ska fixa det här tillsammans. Men vilken svenska partiledare talar i de termerna? Hittills har de svenska partiledardebatterna mest haft karaktären av en personlig gladiatorspel mellan Sahlin och Reinfeldt.

När socialdemokraterna slickade såren efter 2006 års valförlust, och lite yrvaket försökte analysera vad som gick fel, så var det många som självkritiskt sa att sossarna inte drev arbetslöshetsfrågan tillräckligt tydligt. I stället "tillät" man de borgerliga att äga frågan som sedan resulterade att de vann valet.

Nu verkar socialdemokraterna ha tagit lärdom av detta och lägger full kraft på frågan om hur man minskar arbetslösheten. Arbetslösheten är naturligtvis en viktig fråga, men jag hoppas att sossarna inte fokuserar på detta så hårt att man blir fartblinda. Risken finns då att man åter igen missar andra viktiga frågor i valrörelsen.

Främlingsfientligheten, exempelvis.

Jag tycker en av de viktigare frågorna i årets valrörelse är att sossarna tar en match med Sverigedemokraterna. Tänk om valet i september skulle sluta med att SD kommer in i riksdagen. Vilket mörker.

Jag läser i dagens Aftonbladet.se att skatterna blir en stor fråga i valet. För min egen del betalar jag gärna skatt och tror att en rättvis skattepolitik (att man betalar skatt efter bärkraft) är vägen till en framgångsrik välfärdsstat.

Det är ett av många skäl till att min röst faktiskt kommer att hamna hos socialdemokraterna den 19 september. Detta trots att vi har den föga karismatiske, och snudd på arroganta, Mona Sahlin som partiledare. Jag föredrar nog ändå sossarnas politik, framför den bistra människosynen hos allianspartierna.

Aftonbladet:
Valåret 2010 – så blir det


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

En titt i den magiska boken

Min blogg går lite på lågvarv just nu. Det beror dels på att jag är inne i en period då mitt jobb tar en hel del tid, men också på att jag inte riktigt vet vad jag ska skriva om. Visst händer det en del spännande saker, både ute i världen och i min egen närhet, men inget som jag känner för att kommentera. Inte än i alla fall.

Grejen är att jag ändå vill skriva något i min blogg. Och för att få någon slags inspiration så tar jag en titt i min magiska bok.

Boken heter Manligt och är skriven av Gunnel och Kjell Swärd, och är fylld av diverse visdomsord av olika slag. Egentligen tycker jag inte den är speciellt bra, men i brist på annat återger jag här ett av citaten i boken:

Pessimisterna
har oftast rätt,
men det är
optimisterna
vi har att tacka för framstegen.

Jag kan inte påstå att jag håller med om påståendet ovan. I stället för att vara pessimist tycker jag att det är mera sunt att vara optimist. Om man endast ser problemen, då hittar man heller inga lösningar (pessimist). Men om man anstränger sig för att hitta lösningar, då går det oftast bra (optimist).

Nu är jag trött. Lösningen på det är att jag går och lägger mig.


En dag i snöyranJag fryser.

Nyss har jag kommit in i stugvärmen efter en hel dag ute i snöovädret. De senaste timmarna har jag varit ute och skottat snö på gården.

Dagen började klockan 8.00 i morse då jag och kollegan körde bil upp till Bollstabruk. Det snöade rejält och var ganska halt men resan gick bra ändå. I Bollsta gjorde vi ett antal reportage till vår personaltidning och när vi var klara med det hade det hunnit bli eftermiddag. Sedan var det bara att sätta sig i bilen igen för att åka tillbaka till Sundsvall-Timråregionen.

Väl hemma igen fick jag tillbringa några timmar med snöskottning eftersom hela vår gård snöat igen. Jag blev svettig av att skotta snö, samtidigt som jag blev kall i ansiktet. Och nu sitter jag här vid datorn och fryser.

Tror jag ska ta en dusch.

Ovanstående konstnärliga foto har jag tagit på motorvägen mellan Sundsvall och Timrå. Det gick så sakta så jag kunde fota i lugn och ro.

Jag har tidigare bloggat om vintervädret:
Tacka vet jag slaskväder
Rapport från snöyran
Med hopp om en kort och snöfri vinter


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Aftonbladet:
Notan för snön – 3,5 miljarder
Sveriges första SM i snöbollskrig

Med tåg till Stockholm tur och returIdag har jag åkt tåg mellan Sundsvall och Stockholm, tur och retur. Och vad kan man säga om det? Tja, att det är trevligt att åka tåg. Jag hade min tjänstelaptop med mig och tänkte använda restiden till lite websurfande (det finns ju Internet på tåget nu för tiden).

Problemet är ju att jag blir åksjuk när jag läser på tåget, oavsett om det är en tidning eller på dataskärmen. Därför kunde jag bara använda datorn när tåget gjorde sina (korta) stopp vid de fyra städerna mellan Stockholm och Sundsvall. Tur att jag hade laddat min mobil med ett gäng mp3-låtar som jag kunde lyssna på i hörlurarna.

För övrigt är det riktigt bekvämt att åka med X 2000-tåget. Rymliga säten och 220 volts strömuttag vid varje säte gör resan trevlig.

Och vad lyssnade jag på för MP3-låtar då? Jo, Frank Zappa och Nina Hagen.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

I can feel the fredagsmysEtt begrepp på stark frammarsch just nu är - fredagsmys. Alla pratar om fredagsmys - på TV, på Facebook, och bland folk i bekantskapskretsen. Fredagsmys är ordet på allas läppar. Själv har jag längtat efter att det ska bli fredag kväll ända sedan i söndags.

Här hemma har vi självklart haft fredagsmys ikväll. Och när man har fredagsmys, då äter man tacos. Vi har också ätit tacos ikväll, inklusive alla tillbehör som köttfärsmix, grönsaker, creme fraiche, taco tubs, tortillas med mera.

Och så har vi sett på Let´s Dance. Min favorit där är ju som bekant Gudrun Schyman som åter igen dansade duktigt och med glimten i ögat. Och även denna gång såg Willy Björkman ut som en dansande variant av Iprenmannen.

För övrigt verkar det som den manlige programledaren läser min blogg, eftersom han vid ett tillfälle stod på en låda för att bli längre än sin kvinnliga programledarkollega. 

Bilden ovan är från kvällen tacomiddag med diverse familjemedlemmar.


Aftonbladet:
Rabih tvingas byta danspartner
Gudrun slog sig blodig på dansgolvet
Martin & Cissi träffas igen i ”Let’s dance”
Följ "Let's dance" med Martin Gustafsson
och Stefan Jerrevång– live på aftonbladet.se!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Man kan faktiskt äta makaroner till fiskEftersom min sambo och jag har lite varierande arbetstider brukar den av oss som kommer först hem från jobbet laga till middagsmaten. Oftast är det sambon som lagar mat (eftersom hon oftast slutar jobbet före mig), men härom dagen kom jag först hem och det blev min tur.

I tisdags var det en sådan dag och jag tänkte: "Hm.. vad ska jag bjuda på för spännande idag?"

Jag är av den sorten att jag tycker man ska utnyttja de rester som finns tillgängliga och gjorde därför en koll i frysen. Efter en stunds grävande stod det klart att det skulle bli fisk till middag. Jag hade nämligen hittat ett kvarts paket fiskpinnar, ett halvt paket Bitare (en sorts fiskpinnar det oxå) samt Chicky Bits. Ok, Chicky bits är inte fisk, utan kyckling, men det är panerad mat som liksom harmoniserar bra med fiskpinnar.

Frågan är bara: vad ska jag ha till?

Potatis? Nja, för jobbigt att skala potatis till fyra personer. Ris? Nja, känns jobbigt det oxå. Nej, det får bli makaroner. Det kan man ha till all mat.

Just då ringde min sambo från jobbet för att kolla att jag var hemma och på G med maten. "Jajamän", sa jag. "Det blir fiskpinnar, kyckling och makaroner"

"NEJ", kom det ur luren. "Man kan inte ha makaroner till fisk".

Det blev potatis till fisken, och hollandaisesås.

Innan jag flyttade ihop med min sambo för tre år sedan bodde jag under många år ensam med min son. På den tiden tyckte jag det inte alls var konstigt att äta pasta, varken sig till fisk eller till kött.

Till min sambos förskräckelse har också berättat om när jag för 15 år sedan klädde min då elvaårige son i orange bävernylonbyxor och turkos jacka. Jag tyckte han var jättefin (det tyckte han oxå) men har nu förstått att det var en märklig färgkombination.

Men jag tycker fortfarande att orange och ljusblått passar bra ihop. Och man kan faktiskt äta makaroner till fisk.

Detta är ett återvunnet blogginlägg som jag publicerade första gången för ett år sedan. Men omröstningen nedan från Voter.se är alldeles färsk.
Läs även andra bloggares åsikter om
, , ,

Jag jobbar en timme för Haiti - och Sverige

1 timme för Haiti


Klart jag är med.

Idag har jag anslutit mig till insamlingen En timme för Haiti och skänker en timmes lön till hjälporganisationen Läkare utan gränser. Den kraftiga jordbävningen på Haiti har fått oerhört katastrofala följder och flera hundra människor beräknas ha omkommit. Hjälparbetet försvåras också, bland annat därför att stora delar av infrastrukturen är förstörd. Dessutom råder det brist på dricksvatten och sjukvårdsutrustning, med mera. 

Jag tycker det är självklart att hjälpa medmänniskor som har det svårt. Den här gången handlar det om medmänniskorna på Haiti, men lika självklart är det att hjälpa medmänniskorna här hemma.

Idag presenterade den rödgröna oppositionen sitt förslag till ny sjukvårdsförsäkring om de vinner valet i september. Jag har inte läst förslaget i detalj men de lovar att komma med något som i alla fall är bättre än det "utsorteringssystem" som den nuvarande regeringen har infört.

Jag tänker inte fördjupa mig så mycket i förslaget i sig, däremot reaktionerna på det. I kommentarerna till DNs och Aftonbladets artiklar om det rödgröna förslaget skriver folk om "sossemaffian" och "nu vill S knarka ner folk i bidragsberoende igen." Underförstått att människor som tar emot bidrag bara är lata och vill inte jobba.

Jag anser att vi ska ha en allmän fungerande sjukvårdsförsäkring som är till för att hjälpa människor, inte för att stjälpa. Människor som är sjuka behöver vård, inte en stämpel att man är kasserad. Ett bra sjukvårdssystem är också tillgängligt för alla, oavsett vilka ekonomiska tillgångar man har.

Ta en titt på omröstningen från Voter.se nedan. Där ställer man frågan om man föredrar högre skatter eller stramare försäkringsregler. I anslutning till frågan finns också en text med frågan: Vad väljer du? Flera i arbete och mindre skatter eller flera hemma och höjda skatter?

Åter igen denna attityd att lägre skatter ska tvinga lata sjukskrivna att börja jobba.

Själv är jag istället mer tilltalad av ett synsätt där människor hjälper varandra. Trots att jag inte ligger inne med några rikedomar så avstår jag gärna lite av det lilla jag har för att hjälpa de som har det sämre. Det kan såväl handla om ett frivilligt bidrag till hemlösa i Haiti som en skatteinbetalning till vårt eget sjukvårdssystem.

Vem vet, kanske det nån gång råkar inträffa att jag själv ligger där hjälplös. Då hoppas jag att det finns någon som hjälper mig.Aftonbladet:
Vi ställer upp – gör det du med!
Reinfeldt kritisk till de rödgrönas förslag
Så ska sjuka bli friska – med de rödgröna
… Och så här är det att vara sjuk – med Alliansen

DN:
TCO: ”Större hänsyn måste tas till individen”
Ingen chans för sjuka
”Så blir sjukförsäkringen om vi vinner valet i höst”
Husmark Pehrsson: ”Beklagligt”
Inte lätt att skänka rätt

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Jag måsta försöka titta mer på TVVart är vi egentligen på väg?

När min son var liten (typ 20 - 25 år sedan) pratade alla om hur skadligt det var att titta mycket på TV. I mitten av 1980-talet började fler och fler få kabel-TV och därmed ett stort utbud av utländska TV-kanaler. Både barn och vuxna började därmed titta mer på TV, och vi blev sittande timme efter timme framför dumburken (som var ett ord som många kallade TVn på den tiden).

För mycket TV-tittande betraktades av många som något osunt, som det var viktigt att försöka minska. Själv minns jag att jag försökte hitta på alternativa aktiviteter åt min son för att locka bort honom från TVn.

"Du kan få fyrkantiga ögon om du tittar för mycket på TV", sa jag. "Bygg lite Lego vetja."

Men när han sedan gick och lade sig för natten så var det min tur att bli sittande framför TVn. Hela kvällarna.

Hur ser det då ut idag? Själv har jag nästan helt slutat att titta på TV. Numera sitter jag istället framför datorn hela kvällarna. Precis som dagens ungdomar gör. Och jag tänker: det här kan inte vara bra, jag måste nog försöka bryta mitt datorberoende. Kanske börja titta på TV igen.

Visserligen är både TVn och dataskärmen fyrkantig men på något sätt känns det sundare att titta på TV. Det gjorde man förr så det måste nog vara bra, tänker jag. Därför anstränger jag mig numer att försöka titta lite mer på TV, åtminstone en halvtimme varje kväll.

Och den senaste veckan tycker jag att jag varit riktigt duktig. Förra vecka såg jag på TV flera gånger, och om några minuter ska jag sjunka ner i TV-soffan igen för att titta på ännu ett avsnitt av Johan Falk - Vapenbröder.

Vad konstigt det blivit. Det som var osunt för 20 år sedan känns sunt idag. Hm..

I sammanhanget kan jag avslöja att vi fortfarande har en tjock-TV här hemma. Jo, det är faktiskt sant. Att titta på tjock-TV har ju numera nästan få ett kultvärde. Så vem vet, snart kanske man hamnar på museum - tillsammans med sin tjock-TV.


Läs även andra bloggares åsikter om
, ,

Aftonbladet:
Hon gräver guld inatt
Damon borde få en Globe för Mandela-dramat

Mina anteckningar från Let´s Dance

Klockan är 20.00, fredag kväll, och sambon placerar strykbrädan mitt på vardagsrumsgolvet. Hon tänker stryka, samtidigt som hon ska se på TV. Själv sätter jag mig i soffan med ett anteckningsblock. Nu är vi båda beredda att se på Let´s Dance.

"Du måste nog vara den enda som för anteckningar till Let´s Dance", säger sambon.

Visst, tänker jag. Men jag måste ju komma ihåg vad jag ska skriva i bloggen.

Här kommer några av höjdpunkterna ur anteckningsblocket:

Först och främst noterar jag att den kvinnliga programledaren är längre än den manliga. Sånt känns konstigt, tycker jag. I parrelationer känns det naturligare när mannen är lite längre än kvinnan.

För en massa år sedan var jag ihop med en tjej som var längre än mig. Varje gång vi skulle pussas fick jag stå på tårna. Sånt känns konstigt tycker jag. Min nuvarande sambo är några centimeter kortare än mig, vilket känns betydligt bättre.

Redan efter det första Let´s Dance-parets uppvisning är det reklampaus. Jag skriker högt i vredesmod när jag för hundrade gången (känns det som) tvingas se SPPs reklamfilm med mannen, iklädd munkjacka och kavaj, som tjatar om absolut och relativ pension. Jag håller för öronen och blundar i 30 sekunder.

Precis som förra veckan dansar Peter Wahlbeck med spikrak hållning. Man kan nästan tro att han glömt klädhängaren kvar i sin trikå. Läste förresten en intervju med Peter Wahlbeck tidigare i veckan där han berättade att han de senaste åren förändrats. Från att tidigare haft "ett patos, ett kall och en politisk åsikt", har han numera gett upp och tycker istället att det är ok att delta i flamsiga lekprogram.

"Allt kommer att gå åt helvete. Det är lika bra att dansa och spela med i det onda spelet", säger han i intervjun.

Lite på samma sätt känner jag. Tidigare föraktade jag program typ Let´s Dance men nu sitter jag själv där i brynja och långkallingar, med en folköl i handen, och suger i mig det kommersiella TV-bolagets opium för folket. Jag frågar mig själv: har jag också gett upp?

Jag läser vidare i mina anteckningar att Willy Björkman liknar Ipren-mannen. Fast med lite längre näsa.

Och så Gudrun Schyman då. Hon dansade riktigt bra ikväll och fick bra betyg av juryn. Jag undrar för mig själv om Mona Sahlin eller Maud Olofsson skulle kunna dansa med samma självdistans som Gudrun gör. Antagligen inte. Gudrun är cool, tycker jag.

Nu är Let´s Dance slut för denna gång och jag går ner i källaren för att titta till pelletspannan.


Aftonbladet:
Rött kort till Vickan – lämnar ’Let's dance’
Gudrun Schymans räddning – en penna
Marcus Birro sängliggande hela veckan i kräksjukan
Reneé hjälper maken i smyg

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Google lägger ner i KinaFör tre år sedan beslutade Google att vissa ord inte skulle bli sökbara i den kinesiska varianten av Google. Åtgärden var den kinesiska regimens krav för att Google över huvud taget skulle kunna få etablera sig där. Bland annat fick man inga träffar om man googlade på "Taiwans självständighet" eller "massakern på Himmelska fridens torg 1989".

Naturligtvis fick Google kritik för detta i västvärlden och beskylldes helt riktigt för att krypa för den kinesiska diktaturregimen.

Igår meddelade dock Google att man övervägde att lämna Kina. Skälet är att Google blivit utsatt för en cyberattack där huvudmålen var att komma åt Gmail-konton som används av kinesiska människorättsaktivister. Google vill också ta bort sökningscensuren i Kina vilket den kinesiska regeringen antagligen inte går med på.

Kina är ju en av de starkast växande ekonomierna i världen och många västerländska företag står på kö för att få etablera sig där. Men Kina är ju faktiskt också en diktatur. Så antagligen måste företagen acceptera en begränsad yttrandefrihet i Kina, eller så avstå från alla goda affärer i landet.

Med den bakgrunden tycker jag Google visar stort mod och klokhet.

Bilden ovan är en kinesisk Googellogga som blev censurerad av den kinesiska regimen (enlig uppgifter här). Bilden nedan är den kinesiska Googleloggan idag.På Voter.se kan man också svara på frågan om Google har rätt att ta politisk ställning. Klart de har. I det här fallet handlar det ju om att Google vågar stå upp mot en diktaturregim. Frågan är hur många andra företag som vågar göra likadant.Bloggat om Google och Kina:
Om världen
Nikke index

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Sjuk eller bara simulant?

Svenskarna är världens mest sjukskrivna folk.

Det påstods i kvällens Uppdrag granskning på SVT 1 som handlade om Försäkringskassan och de regler som gäller vid sjukskrivning. Den nuvarande regeringen har ju infört den så kallade rehabiliteringskedjan som bland annat innebär att den som är sjukskriven, efter en viss tid ska tvingas söka arbete på hela arbetsmarknaden. Och om man inte börjat jobba igen efter ett års sjukskrivning har man inte längre rätt till sjukersättning.

Om det nu stämmer att vi svenskar är världens mest sjukskrivna folk, vad är i så fall orsaken?

Beror det på att vi är världens sjukaste folk, eller beror det på att vi är världens mest simulerande folk? Regeringen verkar ju ha sin uppfattning klar, nämligen det senare. I programmet sa Fredrik Reinfeldt om svenskarna, och om sin politik:

"Det friska folket som varit så sjukskrivet ska nu börja jobba igen."

Jag tror faktiskt att väldigt många av de sjukskrivna faktisk är sjuka. Och jag tror inte någon blir friskare av att tvingas bli utan sjukersättning.

Själv var jag för fem år sedan långtidssjukskriven under en period på ett och ett halvt år. Skälet var utbrändhet och jag kan verkligen intyga att jag var sjuk. Under lång tid hade jag, förutom utmattningsdepressionen, även balansrubbningar och låg för det mesta i sängen.

Men tack vare professionell behandling hos företagshälsovården (med bland annat kognitiv beteendeterapi) och ett gott samarbete med Försäkringskassan (det här var alltså innan de nuvarande hårda tiderna) så blev jag till slut helt återställd och kunde gå tillbaka till mitt arbete. Och idag mår jag bättre än någonsin.

Men ibland undrar jag: Tänk om jag blivit sjuk idag, och inte för fem år sedan. Skulle då Försäkringskassan acceptera företagsläkarens sjukskrivning av mig? Om inte, skulle jag idag få samma möjligheter till framgångsrik rehabilitering, eller skulle jag efter ett halvår tvingas att söka ett annat arbete?

Det känns lite pirrigt att bo i Sverige idag, jag hoppas verkligen att jag får fortsätta att vara frisk.


Aftonbladet:
Orimligt - man behandlar inte människor så
Tvingades att jobba – tog sitt liv
Vinsten med rehabkedjan: tre timmar
Nu närmar vi oss en normal nivå
Blir folk friskare, eller bara fattigare?
Prata om människor istället för siffror

DN:
Nya sjukregler får fler i arbete

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Att våga visa civilkurage

Jag blir väldigt upprörd när jag läser på Aftonbladet.se om skoleleverna som startade en hatgrupp på Facebook, riktad mot en av sina klasskamrater. Den utsatta klasskamraten (en 13-årig flicka) hade tidigare reagerat mot att en av hennes kompisar blev mobbad, men blev sedan själv trakasserad därför att hon ställt upp för sin kompis.

Den 13-åriga flickan visade alltså civilkurage och mod eftersom hon vågade stå upp för en utsatt kompis.

Vad kan man då säga om hennes klasskompisar som mobbade henne på nätet? Ja, som vanligt handlar det om makt. De mobbande klasskamraterna kände sig antagligen hotade och störda av den 13-åriga flickan eftersom hon vågade sätta sig upp mot mobbarnas (självutnämnda) makt. Och när hungern efter makt inte känner några gränser då är man beredd att ta till vilka metoder som helst. I det här fallet nätmobbing.

Flera frågor infinner sig: Vilka normer har dessa mobbande ungdomar fått med sig hemifrån? Vilka normer för de vidare när de får egna barn? Är detta ett beteende de även kommer at ta med sig i arbetslivet?

Det är naturligtvis viktigt att diskutera ungdomar och deras beteenden i de sociala medierna, men det är också viktigt att vi vuxna försöker vara goda förebilder. Vilken attityd har vi mot dem som stör våra karriärplaner på jobbet? Hur talar vi vuxna om utsatta och avvikande människor i samhället?

Vill du hellre göra dina medmänniskor illa, än ta dem i hand och leda in dem i gemenskapen?


Aftonbladet:
Stina, 13, mobbas på Facebook
Nätmobbningen ökar
Facebook: "Anmäl alla övertramp"
Läsarna: Föräldrarna måste ta sitt ansvar

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Gudrun grymmast i Let´s DanceI kväll har jag chockat min sambo. Jag har tittat på Let´s Dance på TV.

"Jag är chockad", sa hon. "Ska du verkligen se på Let´s Dance?"

Saken är den att jag tidigare fnyst åt Let´s Dance därför att jag ansett att programmet tillhör kategorin trams-TV. Jag har ansett att Let´s Dance bara varit ett program för wannabe-kändisar som skuttar runt på ett dansgolv, endast för att få exponera sig i TV.

Men den här gången är det annorlunda. Nu vill jag se på Let´s Dance därför att jag tycker att några av deltagarna är intressanta karaktärer som kanske lyfter denna underhållningsserie till en något mer intellektuell nivå:

Peter Wahlbeck är en av mina favoritståuppkomiker som vanligtvis brukar häckla korkade företeelser i samhället. Nu är han själv med i ett program som Let´s Dance där han med väldigt rak rygg svingade runt sin partner på dansgolvet. Han fick mig dock inte att skratta.

Stefan Sauk Hans monologer i Tillfälligt avbrott är ju oförglömliga och i kvällens program dansade han med ett lömskt leende på läpparna. Stefan Sauk såg trygg ut på dansgolvet.

Gudrun Schyman. Säga vad man vill, men hon är definitivt en karaktär i politiken. Trots flera förnedrande  vurpor i privatlivet, har hon alltid lyckats resa sig igen och gå vidare. Dessutom vågar hon bjuda på sig själv som få andra politiker törs göra. Ikväll bjöd hon åter på sig själv men var kanske inte den bästa på dansgolvet (och inte heller den sämsta).

Förresten, kanske Let´s Dance kunde få ersätta riksdagsvalet. I stället för partiledardebatter får partiledarna delta i Let´s Dance och sedan får tittarna rösta. Som förstapris får sedan vinnaren i Let´s Dance bilda regering.

Jag noterade också att programmets signaturmelodi är den gamla David Bowie-låten Let´s Dance från 1983. På LPn tyckte jag dock att låten Cat People var bäst.

Aftonbladet:
Följ ”Let’s dance”- premiären här – minut för minut!
Tonys nya piratskägg
Dansante Sauk en snuskgubbe
– De höll på att halshugga varandra
Läsarna: Du var bäst, Claudia

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Skönt att slippa cigarettrök

Det är få diskussionsämnen som väcker så starka känslor som rökning, både hos rökare och ickerökare. I det här inlägget tänker jag dock försöka att inte ge mig in i någon pajkastningsdiskussion om rökning, utan istället sakligt presentera mina ståndpunkter.

Som ickerökare gläds jag över att de rökfria platserna i samhället ökar. Det är ju numera självklart att en offentlig lokal ska vara rökfri, oavsett om det handlar om kommunala inrättningar eller restauranger. Annat var det förr. För typ 20 år sedan hörde det liksom till att man måste "stå ut" med att vistas i ett stinkande rökmoln om man exempelvis gick på krogen. Och lika obligatoriskt var det att man fick lov att slänga kläderna i tvätten när man kom hem igen.

Att kunna andas normalt, och slippa stinka när man varit ute, det tycker jag är jätteskönt!

Varför tycker vi ickerökare då inte om cigarettrök? Jo helt enkelt därför att cigarettrök luktar fruktansvärt illa! Tobaksrök stinker.

Jag minns den tiden då rökning var tillåtet på jobbet, och rökarna som satt och blåste rök i ansiktet på en under lunchen. Jag minns också hur upprörda de blev när man bad dem att åtminstone blåsa åt sidan. "Det är ju bara luft", påstod de.

Som bekant innehåller ju tobaksrök lite mer än bara luft. Det som rökarna drar ner i lungorna och sedan blåser ut på omgivningen innehåller ju en rad giftiga ämnen. De som själva väljer att röka, de får gärna göra det för mig. Men jag vill helst inte ta del av den giftiga röken. 

På debattsidan i Aftonbladet.se kan man idag läsa flera debattinlägg om rökning, bland annat ett från en grupp moderatpolitiker som ifrågasätter rökförbud på jobbet. De kallar rökförbud för livsstilsreglering.

Är det detta vi har att vänta i ett fortsatt borgerligt styrt Sverige? Ska vi i valfrihetens namn tvingas tillbaka till stinkande och hälsovådliga offentliga miljöer? Vad är egentligen valfrihet? Att få röka vart som helst, eller att kunna få slippa tobaksrök? Vill moderaterna lagstifta rökarnas möjligheter till tobaksterrorism?

OK, jag kunde inte riktigt hålla mig från lite pajkastning där. Det kändes skönt. Men jag måste väl få njuta lite jag också, eftersom jag inte röker.


Aftonbladet:
Arbetsgivare, kräv rökstopp på jobbet!
Rökförbud på jobbet är ett orimligt krav

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Tacka vet jag slaskväderIdag har det varit minus 25 grader ute. Jag tycker det är alldeles för kallt. Det är så kallt så det nästan gör ont. Usch!

Jag kan inte se några som helst fördelar med denna kyla. Bara nackdelar. Förutom att det är obehagligt att vara utomhus så är pelletsförbrukningen dramatiskt hög. Dessutom sliter kylan på bilen. Det är så kallt så det knakar i biltaket när jag svängar. Tur att man har en Volvo som startar i alla väder.

Tacka vet jag slaskväder. Då kan man andas.

Bilden ovan tog jag för en vecka sedan. Då var det inte lika kallt som nu. Men det snöade. Jag föredrar nederbörd framför sträng kyla.


Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , , ,

Aftonbladet:
Nu blir det varmare!
Rekordkallt i natt
Meterologen: Därför är det så kallt
Hur kallt är det hos dig?

Herman - den levande kakanDet står en plastbunke på köksbordet med ett konstigt innehåll. Jag tittar försiktigt ner i bunken och ser en gråaktig gegga som dessutom ger ifrån sig små bubblor. Tankarna går till någon läskig skräckfilm och jag känner på mig att en zombie snart ska titta upp ur geggan.

Sambon kommer in i köket och börjar röra om i geggan med en slev. Hon förklarar att geggan i bunken är en Herman.

"Och nu ska jag mata Herman", säger hon och rör ner socker, mjöl och mjölk i bunken.

"Herman..?" säger jag, och tittar förundrat ner i geggan.

Sambon förklarar att Herman är en slags kedjebrevsvariant av bakverk, och att hon fått geggan i bunken av sin dotter. När man fått en Herman ska man motionera den varje dag under tio dagar, och under dag 4 och dag 9 ska man mata den.

"Det är då man rör ner socker, mjöl och mjölk", säger sambon förtjust och fortsätter: "När den nionde dagen infaller så delar man Herman i fem delar, och ger bort fyra av delarna till olika bekanta. Den femte delen behåller man för att baka en kaka av."

De fyra vännerna kan därefter på var sitt håll fortsätta samma tiodagarsprocedur och i sin tur ge bort fyra Herman till ytterligare bekanta.

"OK. Men om man inte skickar Herman vidare till fyra bekanta, drabbas man av ond bråd död då? Du sa ju att det var som ett kedjebrev", frågar jag oroligt.

"Nejdå", svarar sambon. "Om man låter bli att mata Herman så slutar den att bubbla, vilket visar att den dött. Det är upp till var och en om man vill hålla Herman vid liv."

Jag går ner i pannrummet och sätter mig en stund för att titta på pelletsbrännaren. Jag tänker: "En levande kakdeg som kedjebrev. Hm.."

Bilden ovan visar Herman under tillväxt i plastbunken. Bilden nedan visar Herman omvandlad till gott kaffebröd.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Jag tror jag stannar kvar i Sverige

Inte mindre än 700 miljoner människor världen över (16 procent av jordens vuxna befolkning) vill lämna sitt hemland för en framtid i något annat land. Det visar en undersökning som Gallup gjort och som presenterades i början av november.

Enligt Gallups rapport är man mest flyttbenägen i de länder som ligger i, och omkring, Sahara i Afrika där 38 procent av den vuxna befolkningen skulle vilja flytta om tillfälle gavs (om jag förstått den engelska texten på Gallupsajten rätt). Det enskilda land som flest (165 miljoner) skulle vilja flytta till är USA, vilket innebär att 24 procent av de flyttsugna skulle vilja bo i Nordamerika (45 miljoner angav att de ville bo i Kanada ). 

Ungefär lika många skulle vilja bo i något EU-land, och då helst i Storbritannien, Frankrike, Spanien eller Tyskland.

Resultatet är väl egentligen inte så oväntat, bor man i ett fattigt land med bristande naturtillgångar är det inte så konstigt om man vill flytta till ett rikt land. Men om man läser vidare i Gallups hemsida kan man konstatera att verkligheten inte riktigt ser ut som undersökningsresultat. De flesta immigranter i välden flyttar från ett U-land till ett annat U-land eller I-länder emellan.

Själv har jag inga planer på att flytta till något annat land. Senast jag bytta bostad var för fyra år sedan då jag flyttade från Sundsvall till Timrå. Det får räcka. För övrigt tycker jag Sverige är ett bra land att bo i. Vi har demokrati, vi har fortfarande en hyfsat hög grad av social och ekonomisk välfärd, och jag kan äta mig mätt varje dag (ibland också lite för mätt).

Nu kan även vi Internetsurfare svara på frågan om vi vill bo kvar i vårt eget land eller flytta till något annat. Gå in på omröstningssajten Voter.se eller svara här nedan.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Jag har förvandlats till AvatarI morse vaknade jag av ett gallskrik, men det var inte jag som skrek utan min sambo.

"Herregud, hur du ser ut", skrek hon sittande på knä i sängen. "Vad har hänt?"

"Va..? Vadå" sa jag. "Jag har inte gjort nåt!"

"Jamen, se dig i spegeln. Du ser ju förskräcklig ut!", fortsatte hon att skrika.

Jag gick ut i hallen och det jag fick se i spegeln gjorde mig fullständigt skräckslagen. Min hudfärg var blå, min näsa liknade könsorganet hos en häst och jag hade fått kattliknande ögon som satt nästan ute vid öronen.

Och vilka öron, sen. Stora blålila öron som mera liknade öronen hos ett stort kattdjur. Det kändes som blodet skulle frysa till is i mina ådror när jag insåg att jag under natten förvandlats till en Avatar.

Jag tittade noga på mig själv i spegeln och tänkte: Hur kommer mitt liv att bli? Vad ska de säga på jobbet? Törs jag någonsin gå och handla på ICA igen? Hjälp!

---

Okej, jag skojar bara. Storyn ovan är bara påhitt. Men den är ganska kul. Tänk vad mäktigt det skulle kännas att få komma på jobbet någon morgon och se ut på det viset.  

Vad är då Avatar? Jo det är en ganska ny film som handlar om planeten Pandora, och som befolkas av de människoliknade figurerna Navis. Navimänniskorna har blå hudfärg och svansar (se min beskrivning ovan) och lever i harmoni med naturen på Pandora. Men så går människorna från jorden till anfall (med infiltratörer kallade Avatarer), och allt knasar till sig på Pandora.

Själv har jag inte sett filmen, men jag har läst om den på Wikipedia samt sett några trailers på nätet. Jag vet inte heller om jag kommer att se filmen. Att döma av de trailers jag sett verkar filmen mest handla om romantiskt trams i Science fiction-förpackning.

Avatar är i alla fall vinterns storfilm och med en budget på 237 miljoner dollar är den historiens fjärde dyraste film.  

Min förvandling till Avatar (se bilden ovan) har jag gjort i Photoshop. Mitt Photoshopjobb är väl ganska okej, men på nätet hittade jag Rania photoblogg som gjort en väldigt snygg Avatarförvandling av sig själv i Photoshop. Den är mycket snyggare än det jag åstadkommit.

Bilderna nedan visar mitt ansikte före och efter behandling i Photoshop.

Wikipedia:
Filmen Avatar

Filmen Avatars hemsida:
Avatar movieLäs även andra bloggares åsikter om , , ,

Aftonbladet:
”Brokeback” – decenniets film

DN:
”Avatar” har dragit in en miljard dollar

En julklapp från hjärtatNågra dagar före julafton berättade jag här på min blogg att jag inte riktigt visste vad jag skulle ge min sambo i julklapp. Men så hittade jag den till slut, julklappen som jag verkligen kunde ge henne med kärlek. Bokstavligt talat.

I en heminredningsaffär hittade jag nämligen en skylt med ordet kärlek, bestående av lösa bokstäver som man placerar på en liten hylla. Sambon blev jätteglad och hon tyckte att rätt plats för budskapet var på väggen i vårt sovrum. Där sitter den nu och utgör en fin dekoration ovanför våra sängar.

Bokstäverna står alltså lösa på hyllan och går ju därmed att flytta. Teoretiskt sett skulle man alltså kunna bilda nya ord, men jag kan inte komma på något annat ord än "kärlek". Om någon som läser detta har något förslag så meddela gärna detta i en kommentar.

Det kan ju vara bra att ha något att pyssla med ifall jag skulle få svårt att sova någon natt.


Läs även andra bloggares åsikter om
, ,

Vad säger stjärnorna om 2010?

Volvo, Sverigedemokraterna och Gudrun Schyman. Är det dessa som vi kommer att prata mest om under 2010? Gudrun Schyman är ju en av deltagarna i årets Let´s Dance, och vem vet, kanske det blir hon som får överta rollen som medieguru efter Anna Anka.

Än så länge är det bara spådomens stjärnor som vet vad kommer att hända under 2010. Läs mer om vad de har att fundera på.

Aftonbladet:
Nyårsafton – en sms-fest
Underhållande, varmt och blött – så blir 2010


Stjärnan som vet svaren om 2010För en stund sedan slog klockan tolv och tillsammans med våra nyårsgäster stod vi vid vardagsrumsfönstret och tittade på alla fyrverkerierna utanför huset. Vi har ganska bra utsikt från vårt fönster, och kan därför se fyrverkerier både på nära håll och längre bort. Långt i fjärran kan vi till och med se Alnöbron där fyrverkerierna, omgiven av bebyggelsens alla lampor, skapar ett färggrant skådespel.

Men lite väster om Alnöbron ser jag plötsligt en röd prick som lyser starkare än alla andra lampor, och jag tänker att det kanske är spådomens stjärna som lyser extra starkt denna kväll.

När jag skriver detta är 2010 bara några minuter gammalt och jag funderar på vad det nya året kommer att bjuda på. Kanske det är just denna starkt lysande himlakropp, strax väster om Alnöbron, som vet svaren på mina frågor.

Min första fråga till stjärnan är: Kommer finanskrisen att avta under 2010? Själv hoppas jag att den består ett tag till så att räntorna blir fortsatt låga. Vi ska nämligen sätta om vårt huslån till hösten och vill därför har så låg ränta som möjligt.

Nästa fråga är: Vart kommer vi att åka på semester i år? De senaste åren har vi betat av många av våra önskeresmål, typ Amsterdam, Barcelona och Palanga. Men i år vet vi inte riktigt vart vi ska resa.

Och så undrar jag: Kommer jag att få behålla jobbet? Det finns visserligen inget som tyder på att jag ska bli arbetslös, men flera runt omkring mig på jobbet har blivit uppsagda och en liten oroskänsla börjar faktiskt infinna sig.

En viktig fråga under 2010 är ju valet. Därför undrar jag: Kommer Sverigedemokraterna att komma in i riksdagen och bli vågmästare? Själv hoppas jag naturligtvis att de inte gör det. Deras bakåtsträvande politik har inget i maktens korridorer att göra.

Just nu inser jag att den lysande pricken väster om Alnöbron egentligen inte är någon stjärna, utan att det faktiskt är TV-masten på Södra Berget i Sundsvall. Men det spelar inte så stor roll. Som Volvoägare undrar jag ändå: Hur ska det gå för Saab och Volvo under 2010? Saab är ju nedläggningshotat och Volvo på väg att säljas till Kina (ett land som avrättar flest människor i världen). Den svenska bilindustrin känns lite svajig, men jag fortsätter ändå att hävda: Tiden går, men Volvos bilar de består. Eller..?

Slutligen den viktigaste och intressantaste frågan inför 2010: Hur ska det gå för Gudrun Schyman i Let´s Dance? Den färgstarke politikern Gudrun Schyman är ju alltså en av deltagarna i årets Let´s Dance (premiär 8 januari), och jag hoppas att det ska gå bra för henne. I Let´s Dance, alltså.


Aftonbladet:
”Förbjud raketer på nyår”
Så festar stjärnorna in det nya året
Så var 2000-talet
Tio hårresande år i Premier League
2010 blir inget gott nytt år för pensionärerna
Så blir kändisarnas nyår
Het, hetare, Robyn 2010
De flesta bryter sina nyårslöften

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

RSS 2.0
Evenemang och konserter


Evenemang och konserter