Återvinning populärt sommarnöje i TimråDen här sommaren har jag varit en flitig besökare vid kommunens återvinningscentral. Min svärfar gick nämligen bort i början av sommaren och han lämnade efter sig hus med väldigt många prylar. Mycket har vi behållit, en hel del har vi sålt på Blocket, men väldigt mycket har vi tvingats att slänga. Och lämpligt nog ligger återvinningscentralen inte så långt från huset.

I dag var jag åter på plats vid Timrå återvinningscentral och denna gång med släpvagnen fylld med murkna bräder samt en hög trasiga takplattor. På återvinningscentralen var det som vanligt full fart, och framför mig ringlade en lång kö med släpvagnsförsedda bilar lastade med allt från gamla möbler till trädgårdsavfall.

Undrar om det är ett sommarfenomen att många åker och lämnar gammalt skräp till återvinningscentralen. Kanske är det under semestern som många har tid att städa, och passar då på att göra en sväng till "soptippen". Själv tycker jag det är jättebra att möjligheter till återvinning finns på så nära håll, och gläds dessutom åt att det används så flitigt av kommuninnevånarna. 


Men om man ska återvinna gammalt skräp så gäller det att har bra på fötterna, annars kan det gå illa. Med foppatofflor på fötterna råkade jag nämligen vid ett tillfälle trampa på en spik som stod rakt upp ur en planka. Klantigt av mig, javisst, med ett par kraftigare skor på fötterna hade jag sluppit ha ont i foten under nästan en veckas tid.

Nu är jag i alla fall på bättringsvägen, både när det gäller den ihållande förkylningen och ovan nämnda skada i foten. 

Svara gärna på min lilla fråga nedan. Du är självklart helt anonym. 
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Jag har inte svininfluensanDe senaste dagarna har jag legat nerbäddad i en influensaliknande förkylning med halsont, rinnande näsa och huvudvärk. Jag skämtade med familjen och sa att jag fått svininfluensan men inser att jag nog inte var speciellt rolig. A(H1N1)-influensan (som den egentligen heter) verkar inte vara något att leka med och jag är naturligtvis glad att det inte är den som fått mig sängliggande.

Enligt Wikipedia har bedömningar gjorts att upp emot 40 procent av Sveriges befolkning kan komma att bli smittade av svininfluensan under hösten. Myndigheterna i Sverige har därför gjort en vaccinationsbeställning för 1,2 miljarder kronor, vilket är den största någonsin av svenska landsting. Hoppas bara att vi medborgare kan få vaccinera oss gratis, så inte vaccinationsskyddet blir en klassfråga.

Mina symptom tyder alltså inte på svinifluensan, men är ändå såna att jag numera "underhåller" familjen med ett intensivt snytande och harklande. Med mina återstående krafter ska jag nu kravla mig tillbaka från datorn och ner i sängen.Wikipedia:
H1N1-utbrottet 2009
Svininfluensa

Aftonbladet:
Ditt vaccin kan bli försenat
Han hålls vid liv av maskinen
Smittan sprids rekordsnabbt

DN:
Över 700 döda i den nya influensan
Fortsatt livshotande för influensasjuk 22-åring
God prognos för influensasjuk svenska i Israel
Svensk respiratorberedskap är god
Frågor och svar om nya influensan
Så ska svenskarna vaccineras

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Vill vi egentligen ha jämställdhet?

Läste dagens DN debatt (20 juli) och Marcus Ridungs inlägg "Förlegade könsroller väcks till liv igen på nätet". Inlägget är väldigt läsbart och jag delar hans uppfattning helt och hållet.

Själv blev jag pappa för 27 år sedan för att tre år senare dessutom bli ensamstående pappa. På den tiden präglades den allmänna debatten av hur man skulle försöka få bort de gamla förlegade könsrollerna och få fler pappor att ta ut sin föräldraledighet.

Eftersom jag numera inte längre är småbarnsförälder har jag av förklarliga skäl inte hängt med inom det området (småbarnsförälder-perioden ersattes så småningom av en tonårsförälderperiod, och efter den skärselden är man ordentligt härdad). Därför är jag heller inte så hemmastadd bland de föräldrabloggar Ridung refererar till i sitt inlägg. 

Men nånting verkar ha hänt de senaste 20 åren. Håller vi på att lämna jämställdheten som ideal? Och vad beror det i så fall på? Är det så att bimbovärderingar, modell Blondinbella, i stället håller på at ta över?

Jag läser web-kommentarerna till Marcus Ridungs debattinlägg där många skriver att de håller med honom. Men flera skriver att han är PK (dvs politiskt korrekt, en ofta förekommande nedlåtande anklagelse på bloggar nu för tiden) och i en kommentar kan man läsa att det är oacceptabelt att föräldrar av olika kön i olika familjer fikar tillsammans när barnen leker. Herregud! Jag fikade tillsammans med andra, gifta, mammor när våra småbarn lekte. Och inte hoppade vi i säng med varandra för det.

Mitt svar på frågan i rubriken är: självklart ska vi sträva efter jämställdhet. Och varför ska vi ha jämställdhet, då? Jo förutom rent konkreta skäl som exempelvis lika lön för lika arbete vill i alla fall inte jag tillbaka till de stereotypa roller som fanns för typ 40 år sedan, där frun skötte allt hushållsarbete medan mannen skötte husets inkomstbringande arbete.

Det är nämligen så, hävdar jag, att föräldraskapet inte är något revir som mammorna har ensamrätten till. Det är båda föräldrarnas skyldighet att ta hand om sina barn, och alla barns rättighet att få umgås med båda sina föräldrar.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Femdagarsskägget bekräftar semesternSemester.

Att ha semester på sommaren är som om man hittat en liten skadad fågelunge, man vårdar den ömt och försöker hålla den vid liv så länge det går. Men innerst inne vet man att det kommer en dag då allt är över. Oavsett vad man gör så dör fågelungen, och semestern tar alltid slut. Under den korta tid det är sommar och vi har semester så vill vi så gärna att det ska vara varmt och solig. Men varje sommar blir vi lika besvikna på allt regnande. 

För mig är sommarsemesterns fyra veckor den enda tid under året då jag känner fullständig frihet. Äntligen får jag lägga vardagsrutinerna åt sidan och bara ta dagen som den kommer. Det är nu jag kan få njuta av livet, värmen och möjligheten att kunna gå klädd i endast t-shirt och kortbyxor.

Men det jag tycker är allra bäst med semestern är förmånen att inte behöva raka mig. I vanliga fall brukar jag raka mig varannan dag, men under sommarsemestern kan det gå upp emot fem dagar mellan varje rakningstillfälle. Det är så länge det brukar dröja innan min sambo högljutt protesterar och kräver att jag ska raka mig.

- Det känns som att pussas med en igelkott, klagar hon.

Jag brukar egentligen inte hänga upp mig på vädret, men den här sommaren har det regnat lite väl mycket. Jag hoppas verkligen jag får njuta av ytterligare några soliga dagar innan semestern är slut.

Men oavsett hur vädret är tänker jag ändå ha t-shirt och kortbyxor på mig hela semestern igenom. Och jag tänker bara raka mig högst två gånger i veckan.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Aftonbladet:
Regnet är snart tillbaka
Här är störst chans att få sol i sommar
Hängmattan är avkoppling och sommar för Ernst Kirchsteiger

Hare Krishna skuttar fram i RigaUnder vårt besök i Riga för några veckor sedan såg vi ett följe med Hare Krishna-anhängare som, med bjällror i händerna, skuttade fram genom de centrala delarna av staden. Jag har egentligen inte tänkt på det, men det var länge sedan jag såg ett sånt följe här hemma. För så där 20 år sedan såg jag dem ganska ofta hemma i Sundsvall, men nu var det alltså ett bra tag sedan.

Från min ungdom minns jag Hare Krishna-människorna som ganska påflugna (typ dagens expressäljare av mobilabonnemang) och som kom fram till en på stan och ville ge bort böcker. Kravet för att få en bok var dock att man gav ett frivilligt bidrag på 20 kronor.

Men en gång tog jag faktiskt emot en LP-skiva av en rakad Hare Krishna-kille i fotsida särk. Naturligtvis gav jag honom också ett frivilligt bidrag på 45 kronor (som var kravet för att jag skulle få skivan). Anledningen till att jag ville ha just den skivan var att Beatles-medlemmen George Harrison var med och spelade.

Jag sökte på Hare Krishna på Wikipedia och kunde bland annat läsa att rörelsens egna utredningar visat att fysiska, psykiska och sexuella övergrepp under många år systematiskt förekommit inom Hare Krishna-rörelsen . Ett antal före detta Hare Krishna-elever stämde också rörelsen, och när domen kom 2006 dömdes Hare Krishna-rörelsen att betala 9,5 miljoner dollar i skadestånd till 550 målsägande från flera länder.

Apropå religiösa rörelser, den något excentriska bloggerskan Woopsidaisy tänker starta en alldeles egen religion. Läs mer om den på hennes blogg.

Bilden ovan: Jag missade faktiskt att fota Hare Krishna-följet där i Riga. Hittade en bild på nätet i stället.


Läs även andra bloggares åsikter om
Riga, Hare Krishna, Sundsvall, George Harrison, Beatles, Woopsidaisy