EU-motståndet inte som förr

Image by frankieleon (License)
 
Brexit, dvs lämnasidan i Storbritanniens folkomröstning om EU, vann. 
 
Själv har jag alltid varit EU-skeptiker. I ja/nej-valet 1994 röstade jag nej och under årens lopp har jag skanderat "skyll inte på nej, jag röstade nej" när det blivit tal om byråkratiska tokigheter till följd av medlemsskapet i EU. 
 
Då för 20 år sedan var det "vänster" att vara mot EU. Det kändes logiskt att vara både EU-motståndare och emot kapitalet och byråkraterna som utgjorde den EU-vänliga sidan. 
 
Nuförtiden känns det lite annorlunda. 
 
Idag är det diverse nationalister och halvrasister som står i frontlinjen bland EU-motståndarna. SD i Sverige, Ukip i Storbritannien, Geert Wilders i Nederländerna. 
 
I det sällskapet känner jag mig definitivt inte bekväm. 
 
Det är nästan så att jag är beredd att ansluta mig till EU-anhängarna - trots att jag politiskt fortfarande hör hemma på vänsterkanten. 
 
Jag tycker det är synd att Storbritannien nu är på väg att lämna EU. Vinner Storbritannien på det? Vinner övriga Europa på det?
 
På nåt vis känns det hoppfullt när exempelvis gamla forna öststater blir medlemmar EU, vilket tyder (i alla fall borde tyda) på att de uppnått status som demokratiska och moderna länder. 
 
Fast jag kan ju också ha fel.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om EU, Brexit, politik

Resplanerna tar form

 
Snart har jag semester. Fyra veckor ska jag ha, från den första till den sista juli. 
 
Det kommer att bli en del resande, både inom- och utomlands. Redan till helgen värmer sambon och jag upp resväskorna med en liten midsommartripp till Dalarna - landskapet som i alla fall jag förknippar med just midsommar. Där ska vi bo på camping, klä oss i midsommarkransar och hänge oss åt unlimited midsommarfirande. 
 
Nästa helg åker vi till Helsingfors. Förutom några dagars turistande i största allmänhet ska vi bege oss till Hartwall Arena och en konsert med Neil Young. Den amerikanske rockikonen ska ju visserligen spela även i Sverige (Dalhalla) men biljetterna dit tog slut i ett nafs så det fick bli Helsingfors istället. Det ska bli riktigt kul.
 
I mitten av juli bär det av igen. Då ska vi åka till den polska badorten Sopot, vilket jag verkligen ser fram emot. Vi har varit där en gång tidigare och tyckte där var så trevligt att vi bestämt oss för att resa dit igen. 
 
Sedan blir det reseuppehåll ett par månader fram till oktober. Då kommer årets resehöjdpunt då vi ska bege oss till USA. Det blir min första resa utanför Europa och det känns väldigt spännande. Vi har hyrt ett hus i Florida med båtbrygga på tomten och det sägs att det finns alligatorer i vattnet intill. Det gäller alltså att ha kameran beredd ifall det kryper upp något sådant djur på gräsmattan. 
 
Bilden tog jag under en resa i Västerbotten. Även det ett trevligt resmål.
 
 
 

Nu leker livet i tvättstugan igen

 
Vår tvättmaskin har gått sönder. Det hände i förra veckan. Den var ganska gammal, typ 15 år eller nåt, så sambon och jag tog beslutet att köpa en ny. 
 
I torsdag åkte vi till VVS-butiken och beställde en ny. En Bosch. 
 
Igår kom leveransen. Idag känns det jättebra. Nu sitter jag här på en stol i tvättstugan och kollar på tvätten som tumlar runt i tvättmaskinen. 
 
Det är kul att köra tvättmaskin.
 
 

Mitt husdjur från yttre världsrymden

Veckens tema hos Fototriss på Instagram är film. Förutom stillbilder kan man ju lägga upp korta filmklipp på Instagram, vilket är utmaningen denna gång. Hittills har jag lagt upp två små filmer som jag taggat med #fototriss_film. En av dem visar jag här ovan. 
 
På filmen ger jag mig ut på en liten cykeltur åtföljd av mitt nya husdjur BB-8.
 
 

Målgång Blogg100

 
Då så. Framme vid det etthundrade inlägget i bloggutmaningen Blogg100. 
 
Om jag ska ge mig på en sammanfattning av tiden som gått sedan starten den 1 mars kan jag säga att "jodå, det har gått hyfsat bra". Jag har i stort sett lyckats posta ett inlägg om dagen med undantag av några dagar i slutet av april. Då missade jag några inlägg på grund av att jag hade väldigt mycket att göra på jobbet. Tiden räckte helt enkelt inte till. Det fick till följd att jag hamnade lite på efterkälken och kom i mål lite senare än beräknat.
 
Så vad händer nu? Tja, jag bloggar väl vidare fast kanske inte med samma regelbundenhet som de senaste månaderna. Sannolikt blir det nog lite glesare mellan inläggen ett tag framöver. 
 
Bilden har jag tagit på en av rondellerna i Timrå.
 
Blogg100/100
 

Tiden bara rusar iväg

 
Förmiddagsfika på jobbet. Vi konstaterar att det redan är mitten av juni. Om bara några veckor börjar semestern. 
 
Och man vet ju hur det brukar bli; det bara rasslar till så är semestern förbi. Så helt plötsligt är det höst och det dyker upp julreklam i postlådan och man konstaterar att det snart är jul. 
 
Fan! Att tiden måste gå så fort.
 
Vems är egentligen felet? 
 
Någon måste avgå!
 
Blogg100/99
 

Fototriss: blommor

Veckans tema hos Fototriss på Instagram är blommor. Här kommer bilder jag lagt upp på min Instagramprofil. Första bilden är en midsommarblomster.
 
Andra bilden är en ros.
 
Tredje bilden har jag tagit på liljekonvaljer.
 
Blogg100/98
 

Min konstiga näsa

 
Min näsa ackumulerar dofter. 
 
Härom dagen var några tekniker på besök på jobbet och skruvade på ventilationssystemet (tror jag). De gick in genom en järndörr från korridoren och en konstig lukt kom från utrymmet där de höll till. Min lekmannaanalys var att det luktade bränt från nån motor eller nåt.
 
Det konstiga var att jag fortsatte att känna den där lukten i näsan resten av dagen. Hela eftermiddagen på jobbet kände jag lukten, och hela kvällen hemma. 
 
Det kanske satte sig i kläderna, säger nån. Nej, jag tror inte det. Lukten satte sig i näsan. 
 
Samma sak har jag ibland upplevt när det gäller typ blommor och mat. Och whiskey. Doften sitter liksom kvar i näsan - vartän jag kommer. 
 
Är det mentalt eller har jag en magisk näsa?
 
Blogg100/97

Demonerna

 
Ibland dyker de upp från ingenstans. Demonerna från förr. Helt plötsligt står de bara där. Och då är frågan: hur ska jag hantera situationen? Ska jag fly eller stanna kvar och slåss? 
 
Jag väljer dock att stå still och hålla andan, och vänta på att demonerna sakta ska dra sig bortåt. Det gör de också. De verkar vara lika lite intresserad av mig som jag är av dem. 
 
Skönt!
 
Bilden har inte så mycket med demoner att göra. Den har jag tagit på en uppstoppad björn som står i foajén i Hotell Vilhelmina. 
 
Blogg100/96
 
 
 
 

Bilfunderingar

Idag hade jag min bil på verkstad. Man bytte ett hjullager och framrutan. Som en extra sevice för kunder som bytte ruta erbjöd verkstaden fri lånebil, vilket jag tackade ja till. Det var väldigt praktiskt för mig som använder bil väldigt mycket i jobbet. 
 
Lånebilen var en sprillans ny Volvo V60. Själv har jag en tio år gammal Volvo V70 som jag ibland leker med tanken på att byta ut mot en nyare Volvo. Därför tyckte jag det var kul att få möjlighet att köra en nyare bil idag men blev emellertid lite besviken. Det var ju samma körkänsla i den nya V60n som i min gamla V70.
 
Nu har jag definitivt bestämt mig: jag behåller min Volvo V70 från 2006.
 
Bilden har lånat från Flickr och föreställer en Volvo V60. Klicka på bilden för att se den förstorad.
 
Blogg100/95

Det blåser i träden idag

 
Ett rejält blåsväder drar fram här i trakten. Jag vaknade i natt av att vinden tog i så det knakade och brakade i huset. Idag har det blåst hela dagen. Träden viker sig så de nästan pekar rakt åt sidan.
 
Jag försökte fånga blåsvädret på bild men jag vet inte om det gick så bra. Man kan i alla fall se att flaggorna på benstationen är i stark rörelse. 
 
Blogg100/94

Meningen med livet

 
Livet.
 
Vad är egentligen meningen med livet? 
 
Är livet bara en transportsträcka mellan födseln och döden, eller finns det en högre mening? Är själva meningen allt det vi har för oss under livets gång. Barndomens lekar, kärleken, yrkeslivet, att kanske delta i samhällsutvecklingen. Erfarenheterna och de lärdomar man kan dra av allt man varit med om. Är det livets mening?
 
Eller är det villaägandet?
 
Det fanns en tid då jag kände viss misstänksamhet mot att bo i villa. Själv bodde jag på den tiden i lägenhet och såg den boendeformen som sund och anspråkslös. Villaägare uppfattade jag på den tiden som uppblåsta och dryga - självbelåten medelklass med barskåp i bokhyllan och grill på gräsmattan. 
 
Idag vet jag bättre. Nu står jag själv där på gräsmattan med grilltången i ena handen och en öl i den andra. I bokhyllan har jag två flaskor Laphroaig och en flaska rabarberlikör från Island - samt en insikt om den höga status det innebär. 
 
Jag har hittat livets mening.
 
Blogg100/93
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om livet, blogg100, existentialism, timrå, sundsvall, villaägare
 

Nationaldag

 
Idag har det varit Sveriges nationaldag. Jag var ner en sväng till Wivstavarv, platsen för firandet här i Timrå. Massor av människor var på plats. Solen sken och det var lagom varmt ute.
 
Som traditionen bjuder fanns möjlighet att köpa kolbullar (som jag bloggade om för några år sedan). Oerhört gott.
 
Eftersom det är nationaldagen idag så är veckans tema hos Fototriss på Instagram svenskt. En bild har jag tagit (det kanske blir fler) och det är bilden ovan. Den bilden tog jag i lördags på Mångfaldsdagen som arrangerades i Granloholm, en av Sundsvalls stadsdelar. 
 
Svensk folkmusik, spelmansmusik, är ju något genuint svenskt och gruppen spelemän på bilden var ett av inslagen under dagen. Det bjöds också på musik från andra länder. Under spelemännens framförande hade de också sällskap på scenen av en liten tjej från publiken som spontandansade till deras låtar. 
 
Blogg100/92

Pollenattacken är här

 
Pollen.
 
Förr om åren mådde jag väldigt dåligt av pollen. Under pollensäsongen varje försommar kliade det i ögonen, rann det ur näsan och gick det tungt att andas. 
 
Under senare år har jag inte haft samma problem. 
 
Det här året har jag under nån vecka noterat att det det lagt sig ett skikt av pollen över olika typer av ytor i mitt närområde; på biltak, på marken och på vårt altanbord. Men jag har samtidigt noterat att jag inte kännt några besvär, utan stolt deklarerat på jobbet att "mina pollenbesvär, dom har växt bort dom".
 
Men så idag, vid typ tvåtiden på eftermiddagen, kom attacken. Helt plötsligt började det klia intensivt i ögonen, min näsa började rinna och jag fick svårt att andas. 
 
Jag hade sett fram emot att sitta och softa på altanen men av det blev intet. Istället blev jag sittande inomhus och fick vänta till allergichocken gick över. 
 
Fast jag har tänkt på det det där. Kommer verkligen pollen från typ björkar, gräs och tallar? Handlar det egentligen inte om Chemtrails? Alltså - att pollen släpps ut från jetplan. 
 
Kan det vara så att det är myndigheterna, eller kanske till och med en okänd ond världsregering, som släpper ut pollen över oss människor för att det viset kuva oss och göra oss till lydiga slavar? Varför förtigs den teorin i media?
 
Atchoo!
 
Bilden har jag tagit idag på pollen som lagt sig på min bil.
 
Blogg100/91
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om blogg100, chemtrails, pollen, allergi

Ordets signalvärde

 
Ord är makt - om vi inte är uppmärksamma.
 
Det fanns en tid då jag trodde att människor som använde ett formellt och högtravande språk signalerade bildning och intelligens. I sällskap med dessa människor kände jag mig obildad och upplevde att mitt eget värde inte var lika stort som deras.
 
Antagligen var det också deras syfte att jag skulle känna så. På den tiden undrade jag för mig själv: kommer jag nånsin att komma upp i samma intellektuella nivå som dessa människor?
 
Idag vet jag bättre.
 
De som envisas med att hela tiden använda ett högtravande språk gör det därför att de vill att vi ska tro att de har makt, bildning och intelligens. Härskarteknik kallas det också för.
 
Numera gör sånt mig bara provocerad.
 
Ett enkelt och tydligt språk är alltid det bästa.  
 
Blogg100/90
 

Idag är det Freddie Wadling som gäller

 
Jag läser i media att Freddie Wadling är död. Sveriges bäste sångare har tagit sin sista ton. Jag blir faktiskt lite ledsen. 
 
När jag kom hem från jobbet i eftermiddag gjorde jag en playlist med Freddie Wadlinglåtar. I listan tog jag med några av låtarna han gjorde tillsammans med Fläskkvartetten, några han gjorde med gruppen Blue for Two och några han gjorde helt i eget namn. Alla lika underbara.
 
Det var ju meningen att Freddie skulle varit med i årets upplaga av Så mycket bättre. Jag hade väntat och hoppats på det beskedet under flera år. Så när det äntligen blev så, blev det ändå inte så. Freddie lämnade jordelivet innan inspelningen hann börja. 
 
Spotifylistan med Freddie Wadling kommer att rulla på här hemma under hela kvällen. Kanske imorn också. 
 
Blogg100/89
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om blogg100, freddie wadling, musik, timrå, sundsvall

Bygg fler höghus i Sundsvall!

 
Planer finns att bygga ett 110 meter högt höghus mitt på Stora Torget i Sundsvall. Byggnaden ska få 38 våningar och innehålla bostäder och butiker, de sistnämnda på markplanet. Huset kommer att bli väldigt smalt i förhållande till sin höjd, bara 215 kvadratmeter av markytan kommer att tas i anspråk. 
 
Åsikterna bland Sundsvallsborna om planerna går isär, där vissa gillar iden och andra är stark emot.
 
Själv gillar jag monumentala byggnadsverk och har egentligen inget emot att man bygger höghus. Men jag tycker inte man ska bygga endast ett höghus - jag tycker man borde bygga fem. Endast ett höghus kommer att se töntigt ut (inget annat hus i centrala Sundsvall är så högt) och kommer att stå där som en död tall på ett kalhygge. 
 
Fem höghus intill varandra skulle se klart bättre ut - som ett sammanhang, som en stadsdel. 
 
Allra mest optimalt tror jag att det skulle bli om de fem höghusen (eller om den nu blir bara ett) byggdes i hamnen istället för på torget. I hamnen kunde det med fördel också byggas en multiarena för konserter och stora idrottsevenemang. 
 
Bygg gärna högt - men bygg också brett!
 
Blogg100/88
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om blogg100, torg1, sundsvall, timrå, höghus

Ett semibra blogginlägg

 
Jag tänker på prefixet semi. Slår man upp det i Wiktionary får man förklaringen halv
 
Härom dagen såg jag uttrycket semisöt. Jag tror jag läste det på etiketten till nån läskedrycksflaska. Det måste alltså betyda att drycken ifråga är halvsöt. 
 
Begreppet semifinal har man ju ofta hört i idrottssammanhang. Men det jag främst förknippar med semi är semiproffs - som i semiproffskamera. På jobbet har jag en sådan; en Nikon D610. Det innebär alltså att jag använder en halvproffsig kamera.
 
Men semi borde man kunna använda i fler sammanhang. Exempelvis om man ätit middag och inte blivit mätt skulle man kunna säga att man är semimätt.
 
Är en tonåring semivuxen?

Kanske jag är en semigammal?
 
Bilden: kan man säga att juiceglaset på bilden är semifullt?
 
Blogg100/87

RSS 2.0
Evenemang och konserter


Evenemang och konserter