Om Donald Trump, Neil Young och Bert Karlsson

 
Det drar ihop sig till presidentval i USA. Just nu laddar man inför primärvalen (då republikanerna och demokraterna ska utse sina respektive presidentkandidater) och 8 november nästa år genomförs själva presidentvalet. 
 
En av de politiker som vill bli republikanernas presidentkandidat är Donald Trump, stenrik affärsman från New York. Donald Trump är en herre med ett gränslöst ego och är bland annat känd för sina skyskrapor som han namngivit efter sig själv.
 
I den pågående primärvalskampanjen är hans taktik att så mycket som möjligt försöka smutskasta sina motkandidater på den republikanska sidan. Bland annat har han hävdat i media att en av hans rivaliserande kandidater, den tidigare stridsflygaren John McCain, inte är en krigshjälte (i USA är det status för en politiker att vara "krigshjälte" efter att ha deltagit i ett krig). Trump menar att John McCain i själva verket är en loser eftersom denne blev tillfångatagen och fängslad av fienden under Vietnamkriget.
 
När Trump tillkännagav sin kandidatur (vilket han gjorde från sin skyskrapa Trump Tower i New York) gjorde han det till tonerna av Neil Youngs låt Rockin' in the free world.
 
När Neil Young fick vetskap om detta gick han ut med ett pressmeddelande där han berättade att han inte gillade att Trump använde hans låt. I ett pressmeddelande sa Young att Donald Trump använde Rockin' in the free world utan att tillstånd getts, och att Young själv är en mångårig anhängare av demokraten Bernie Sanders (som står betydligt mer till vänster än högerpolitikern Donald Trump).
 
Rockin' in the free world handlar om fattiga människor i USA som inte får tillräckligt stöd av samhället, en fråga som knappast republikanen Donald Trump bekymrar sig om. I amerikansk media spekulerades det om Trump helt enkelt inte fattat budskapet i låten utan trodde den handlade om ett ogillande av statens inblandning i samhället.
 
Donald Trump äger också rättigheterna till flera TV-program, bland annat Miss Universum och Miss USA. Men nu har TV-bolaget NBC brutit kontraktet med Donald Trump och tänkter sluta sända hans program. Skälet är att Trump fällt kränkande kommentarer om mexikanska migranter som kommer till USA.
 
I intervjuer skryter Trump om att att han är miljardär och menar att han därmed är en politiker som inte låter sig bli korrumperad. Trump tycker han redan har så mycket pengar att han inte behöver något mer.
 
Visst, så kan man ju också se det.
 
Med sina ständiga utspel har Trump fått mycket uppmärksamhet i media och ligger bra till i opinionsundersökningarna - för närvarande leder han på den republikanska sidan. Man kan dock fråga sig varför folk sympatiserar med en sån som Donald Trump - en arrogant pajas som lever en tillvaro långt bort från medelväljaren. 
 
Men fenomenet är bekant.
 
Vi minns Bert Karlsson och Ian Wachtmeister, frontfigurer i det numera avsomnade partiet Ny Demokrati, (den ene skivbolagsdirektör, den andre greve) som med populism och ölbackar kammade hem 6,7 procent i valet 1991. Varför blev de så populära?
 
Idag har vi Sverigedemokraterna vars opinionssiffror ökar för varje gång någon partiföreträdare levererar en skandal. Hur kommer det sig egentligen? Finns den någon som tror att den vanlige medelsvensken blir vinnaren om Jimmie Åkesson och hans bratspolare kommer till makten?
 
Lite att fundera på i det svala sommarvädret.
 
Bilden: Donald Trump.
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Donald Trump, politik, Bert Karlsson, Neil Young, sverigedemokraterna, SD
 
 
#1 - Mia

Ja du, det har jag redan funderat på, både en och två ggr, varför sd ökar trots de kandidater de har och framförallt - trots det budskapet de för fram. Det liknar mer och mer det som framfördes i början av 1900-talet och så småningom ledde till Europas mest fruktansvärda folkmord! Dårskapens budskap om du frågar mig. Ser inte de som röstar fram de likheterna? Eller är det "bara" missnöje med de andra partiernas politik som yttrar sig så...

Svar: Till en del handlar det om ett missnöje med de traditionella partiernas politik. Fast det finna andra aspekter också.
Per-Anders

#2 - BP

Nu är jag ju inte speciellt poltisikt intresserad, men bra att titta på detta äckel (Donald Trump) får mig att spy.

För mig är det en gåta att pengar kan "välja" en president som det är fallet i USA. Hajar liksom inte det...

Svar: Kanske representerar Donald Trump den amerikanska drömmen som många där vill uppnå.
Per-Anders

#3 - Veiken

Donald Trump, Blatter och Berlusconi är samma andas barn! Alla har tagit sig till toppen på underliga vägar! Skicka dom till en öde ö, där det finns plats för några till. Där kan dom sitta och begrunda sina öden.
Jag begriper inte hur människor som normalt har vettiga åsikter kan komma på idén att rösta på missnöjespartier. Gör nåt själva och försök att påverka i stället!

Svar: Håller med. Fast det var en intressant idé du har. Det skulle vara ett spännande upplägg inför nån kommande realitysåpa. Placera dessa egogubbar tillsammans på en öde ö tillsammans med Putin, Bert Karlsson och Abu Bakr al-Baghdadi. Intressant att se om de kan samarbeta eller om de försöker mörda varandra.
Per-Anders

#4 - kalebass

Ja, SD är verkligen ett skrämmande fenomen. Jag tror det i första hand rör sig o missnöjesröstning, men rasister, eller snarare främlingshatare finns det gott om också. Jag bävar för den dag det träder fram en karismatisk figur som ställer sig i spetsen för okunskapen!

Svar: Jag håller med dig. Jag bävar också.
Per-Anders

#5 - KajsaLisa

Tyvärr är han nog så korkad att han inte förstår det, med Reagan lär ha gjort samma sak med Springsteens Born in The USA. Jättebra låt, men du missade att länka upp den.
https://www.youtube.com/watch?v=lI8XVJiqHdc

Svar: Reagan och Trump spelar helt klart i samma politiska B-division.
Per-Anders