Turister är helt klart trevligare än militärer

 
Ukraina. Folkgrupper som ställs mot varandra. Kamoflageklädda, förvuxna pojkar med automatvapen. Stolliga nationalister. En rysk president med storhetsvansinne.
 
Ett livsfarligt scenario. Kriget hänger i luften.
 
Jag tänker på Baltikum. Själv har jag ingen annan relation till de tre baltiska länderna än som turist. Men precis som andra länder jag besökt, typ Spanien, England eller Island, har Estland, Lettland och Litauen varit intressanta länder att turista i. Det har varit spännande att få bekanta sig med deras mat, kultur och natur.
 
Under många år var Baltikums tre länder slutna, men efter Sovjetunionens fall öppnades gränserna och de blev turistiskt lättåtkomliga. Öppenheten ökade. Sånt gillar jag.
 
Nu menar vissa bedömare i media att den ryske presidenten Putin inte bara är ute efter Ukraina, utan även vill ta tillbaka andra gamla Sovjetstater - exempelvis Baltikum. Därför undrar jag: är det färdigturistat i Riga nu?
 
I Sverige pratar politikerna om att försvaret måste upprustas. Militärer och kanoner ska placeras på Gotland - därför att kriget hänger i luften.
 
Som vanligt är det vapenproducenter och militärer som är krigets vinnare. Alla andra är förlorare - vanliga människor som förlorar sina bostäder, sin trygghet och sina liv.
 
Det måste väl ändå vara trevligare att besöka andra länder som turister än som blodtörstiga militärer. 
 
Bilden ovan tog jag under ett besök i Riga 2009. Två soldater bevakar frihetsmonumentet. Undrar om de kan stå emot om Putin anfaller.
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om Blogg100, Ukraina, krig, Baltikum, Putin, Ryssland
#1 - KajsaLisa

Riga är en jättetrevlig stad, känns både exotisk och nordisk på en gång. Tyvärr har jag bara besökt den över dagen.

Svar: Jag har varit där tre gånger.
Per-Anders

#2 - Bp

Både Riga och Jurmala är två av våra favo resmål. Det vore oerhört tragiskt om Putin lyckades ta över Baltikum, men jag tror inte det.

Svar: Vi får hoppas att vi får fortsätta att åka till Jurmala.
Per-Anders

#3 - Micke

Jo, det är ju fan det där :(
Mann undrar ju hur detta ska gå..men det är ju inte första gången detta händer och säkert inte den sista...surt är det hur som helst :(

Tillönskar dig trots detta en skön Valborg, det ska jag ha.

Svar: Jag hade en skön Valborg.
Per-Anders

#4 - Veiken

Putin är en man som jag jämför med Madicken. Han får sina infall lika fort som en gris blinkar! Skillnaden är att jag är rädd för vad Putin kan ställa till med. Det var jag inte med Madicken!

Svar: Jo, Putin är klart farligare än Madicken.
Per-Anders

#5 - kalebass

Svårt att sia om hur det kommer att gå. Men det känns inte bra. Det värsta är att vi kan bara se på, utan att kunna göra någonting. Den som undrar hur och varför de båda världskrigen bröt ut, kan nog sluta fundera. Folk har ingenting att säga till om! Men vapenindustrin jublar...

Svar: Så är det.
Per-Anders